• Sonuç bulunamadı

3.3. Bağımsız Denetimden Faydalanan Bilgi Kullanıcıları ve Katma Değer

3.3.3. İşletme Dışı Bilgi Kullanıcıları

3.3.3.1. Sermaye Piyasası Kanunu Uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunun

3.3.3.1.3. Portföy Yönetim Şirketleri

Portföy Yönetim Şirketleri, SPK tarafından 2 Temmuz 2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 17 Ocak 2017 tarihli ve 29951 sayılı Resmi Gazete’de III-55.1.c sayılı Tebliğ ile revize edilmiş “Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği” ile gerçekleştirilecek olan

468 (MADDE 6) - Sabit sermayeli ortaklıkların kuruluşlarının Kurulca uygun görülebilmesi için;

a) Kayıtlı sermayeli anonim ortaklık şeklinde kurulması,b) Kurucularının, sabit sermayeli ortaklığın çıkarılmış sermayesinin asgari %49’u oranındaki paylarının, bu Tebliğde belirtilen süre ve esaslar dahilinde halka arz edileceğini Kurula taahhüt etmiş olması,c) Kuruluş sermayesinin 20 milyon TL’den az olmaması,ç) Paylarının nakit karşılığı çıkarılması ve pay bedellerinin kuruluş sırasında tam ve nakden ödenmesi,d) Ticaret unvanında “Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı” ibaresini taşıması, e) Kurucularından en az birisinin lider sermayedar olması,f) Genel müdür ile yönetim kurulu üyelerinin belirlenmiş olması ve bu kişilerin bu Tebliğde öngörülen şartları taşımaları,g) Kurucu ortaklarının bu Tebliğde öngörülen şartları haiz olması,ğ) Esas sözleşmesinin TTK, Kanun ve bu Tebliğ hükümlerine uygun olması,h) Kurulca yetkilendirilmiş bir kuruluşun portföy saklama hizmetini yürütmek üzere belirlenmiş olması, zorunludur.

469 SPK, Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-48.5), madde: 4. 470 SPK, Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-48.5), madde: 82-83.

152 faaliyetlerin belirlenmesi ve düzenlenmesi sağlanmıştır. Portföy Yönetim Şirketi, fonların kurulması ve yönetimi faaliyetlerini gerçekleştirecek olan, anonim ortaklık şeklinde ve SPK seri III-55.1.c sayılı tebliği madde 5’te471 belirtilen şartları

sağlayarak kurulan kurumlardır. Ayrıca Kuruldan alınabilecek olan yetki belgesiyle portföy yöneticiliği ve yatırım danışmanlığı faaliyetlerini gerçekleştirme yetkisi elde etmektedir472.

Portföy Yönetim Şirketleri merkez ve varsa şubelerinde gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin defter, kayıt ve belgeleri düzenleme ve saklama yükümlülüğüne sahiptir. Ayrıca bu işlemleri gerçekleştirirken Kurul tarafından kabul edilmiş olan finansal

471 (MADDE 5) - (Değişik: RG-22/6/2014-29038) (1) Kuruluş izni başvurularının Kurulca

değerlendirilebilmesi için Şirketin; a) TTK hükümleri uyarınca kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim ortaklık şeklinde kurulması, b) Paylarının tamamının nama yazılı olması, c) Paylarının nakit karşılığı çıkarılması, ç) Başlangıç sermayesinin en az 2.000.000 TL olması, d) Esas sözleşmesinin Kanun hükümlerine ve Kurul düzenlemelerine uygun olması, e) Kurucu ortaklarının;

1) Müflis olmaması, konkordato ilân etmiş olmaması ya da hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olmaması, 2) Faaliyet izinlerinden biri Kurulca iptal edilmiş kuruluşlarda, bu müeyyideyi gerektiren olayda sorumluluğu bulunan kişilerden olmaması, 3) Kanunda yazılı suçlardan kesinleşmiş mahkûmiyetinin bulunmaması, 4) 14/1/1982 tarihli ve 35 sayılı Ödeme Güçlüğü İçinde Bulunan Bankerlerin İşlemleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve eklerine göre kendileri veya ortağı olduğu kuruluşlar hakkında tasfiye kararı verilmemiş olması, 5) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle hapis III. KISIM 4 cezasına ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından mahkûm olmaması,6) 7/2/2013 tarihli ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunda düzenlenen suçlardan mahkum olmaması, 7)(Değişik:RG-31/12/2014-29222 4.mükerrer) İşlem yasaklı olmaması, 8)(Değişik:RG- 31/12/2014-29222 4.mükerrer) Muaccel vergi borcu bulunmaması, 9) İşin gerektirdiği dürüstlük ve itibara sahip bulunması, 10) Gerekli mali güce sahip olması, f) Ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması, g) Önemli etkiye sahip ortaklarının birinci fıkranın (e) bendinin (1) ila (9) no’lu alt bentlerinde yer alan şartları taşımaları, zorunludur.

(2) Birinci fıkranın (e) bendinin (1) no’lu alt bendinde belirtilen şartlar, iflasın kaldırılmasına, kapatılmasına veya konkordato teklifinin tasdikine ilişkin kararın, (2) no’lu alt bendinde yer alan şartlar ise buna ilişkin kararın kesinleşme tarihinden itibaren on yıl geçmesi hâlinde, bu fıkranın uygulamasında dikkate alınmaz.

(3) (Değişik:RG-31/12/2014-29222 4.mükerrer) Şirket ortaklarının yurtdışında yerleşik olması halinde, bu maddede belirtilen belgelerin muadili istenir. Önemli etkiye sahip ortağın yurtdışında yerleşik olması halinde, birinci fıkranın (g) bendinde yer alan şartların değerlendirilmesine ilişkin esaslar Kurulca belirlenir.

(4) (Değişik:RG-31/12/2014-29222 4.mükerrer) Kurucu ortağın veya önemli etkiye sahip ortağın banka olması halinde, bankanın birinci fıkranın (e) bendinin (8) nolu alt bendinde belirtilen niteliği taşıdığını tevsik eden bilgi ve belgelerin Kurula gönderilmesi ve Kurul tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun uygun görüşünün alınması yeterlidir. Bankada sahip olunan doğrudan ve dolaylı pay sahipliği yoluyla Şirkette önemli etkiye sahip ortak olunması halinde bu kişiler için birinci fıkranın (e) bendinde yer alan şartlar aranmaz.

472 SPK, Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III- 55.1.c), madde:4.

153 raporlama ve bağımsız denetim düzenlemelerine uyulması zorunludur473. Portföy

Yönetim Şirketleri Kurul tarafından yayınlanmış olan finansal raporlama standartları çerçevesinde özel hükümleri saklı kalmak şartıyla 6 aylık ara dönem finansal tablolarını sınırlı bağımsız denetimden geçirme zorunluluğu vardır. Ayrıca sermaye piyasası araçlarının halka arzı için Kurula başvuru yapılması, birleşme, bölünme, devir ve tasfiye durumlarında özel bağımsız denetime tabi tutulma zorunluluğu söz konusudur. Özel bağımsız denetim kuruluşların finansal tablolarının bağımsız denetim çalışmalarının başladığı ay sonu veya daha sonraki bir tarihte hazırlanmış olmalı ve bağımsız denetim sözleşmesinin imzalandığı tarihte başladığı kabul edilmektedir474.

Portföy yönetim şirketleri portföyünü yöneteceği veya danışmanlığını yapmayı düşündüğü şirketlerin bağımsız denetim raporları ile yakından ilgilenmektedir. İşletmelerin bağımsız denetim raporlarının sonuçlarına göre işin kabulu veya reddine karar vermektedir. Örneğin bağımsız denetim raporları sonucunda negatif bir tablo söz konusu ise işin reddedilmesi kararı verilirken, pozitif bir sonuç halinde işletmenin kabul kararı verilecektir. Aynı durumda portföyünü yönetecek veya danışmanlık yapacak şirketlerin seçimi yapılırken bağımsız denetim sonuçları karar almada önemli rol oynamaktadır.