• Sonuç bulunamadı

Yaşanan hayal kırıklıkları

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 150-153)

4. Bulgular

4.6 Yöneticilik Görevi ve Sisteme İlişkin Görüşler

4.6.2 Yaşanan hayal kırıklıkları

Görüşme sorularına ek olarak müdür yardımcılarına görevlerinin henüz başla-rında sayılabilecek bu süreçte ne tür hayal kırıklıkları yaşadıkları sorulmuş ve alınan cevaplar doğrultusunda insan ilişkileri ve iletişimin farklılaşması ve fazla iş yükü ve sorumluluklarla karşılaşılması ile ilgili sorunlar dile getirilmiştir.Çalışma grubunda yer alan 7 müdür yardımcısı (MY5, MY6, MY13, MY14, MY17, MY18, MY19) herhangi bir beklenmedik durumla karşılaşmadıklarını ifade etmişlerdir. 19 müdür yardımcısın-dan 12’sinin daha önceden öngöremedikleri durumlar karşısında kaldıkları ve bu du-rumlardan rahatsız oldukları verdikleri cevaplardan anlaşılmaktadır. İnsan ilişkileri ve iletişimin farklılaşması hususunda görüş bildiren 7 müdür yardımcısı (MY1, MY2, MY4, MY7, MY9, MY10, MY11) ile beklenenden fazla iş yükü ve sorumlulukla karşı-laşılması konusunda görüş bildiren 5 müdür yardımcısının (MY3, MY8, MY12, MY15, MY16) ifadeleri ayrı başlıklar altında incelenmiştir.

İnsan ilişkileri ve iletişimin farklılaşması. Müdür yardımcısı ifadelerinden öğ-retmenlikte olduğu gibi ya da beklenildiği gibi öğrenci, öğretmen ve diğer yöneticilerle olan ilişki ve iletişimin sürdürülememesi gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır. İnsan ilişkileri ve iletişim konusunda yaşanan hayal kırıklıkları ile ilgili MY2’nin ifadesi şu şekildedir:

“Öğrenciler okula başladığında artık onlarla aramda bir mesafe oluştuğunu an-ladım. Görünmez bir bariyer oluştu sanki… Böyle bir uzaklaşma beklemiyor-dum…” (MY2).

MY2, görev değişikliği sonucunda öğrencileriyle arasında oluşan mesafeden ra-hatsız olduğunu dile getirmiştir. Uzun yıllar sınıf öğretmenliği yapan ve öğrencilerle iç içe olan MY2 için bu durum bir hayal kırıklığına sebep olmuştur. MY4, insan ilişkileri konusunda okul müdürü ve diğer müdür yardımcıları ile beklediği olumlu iletişim süre-cini sağlayamadıklarını şu şekilde ifade etmiştir:

“Benim için tek getirisi daha merkezi bir okulda çalışma avantajı sağlamasıydı.

Avantaj dedim ama çok avantaj olduğunu da söyleyemem aslında. Yönetim kad-romuz açısından hayalimdeki gibi bir etkileşim olmadı diyebilirim… Fazla me-safeli bir iletişim olması etkileşimi azaltıyor tabi” (MY4).

MY9 ve MY10 benzer şekilde öğretmenlik sürecinde kurdukları arkadaşlık iliş-kilerinin artık kalmaması hususundaki rahatsızlıklarını şu şekilde ifade etmişlerdir:

“Hayalimde memurluk yapmak değil okul yönetmek vardı. Eğitim-öğretim faali-yetlerine katkıda bulunmak, öğrenci ve öğretmenlerle sürekli diyalog halinde olmak… Ama şu an sadece evrak işleri ile uğraşıyorum…” (MY9).

“Yine öğretmenlikteki gibi okuldaki arkadaşlarla uzun uzun muhabbet eder, bir-likte vakit geçiririm diye düşünüyordum. Lakin onlar sadece derslerine girip, iş-leri bitince okuldan çıkıp gidiyorlar… Bense akşama kadar okul işiş-leriyle uğraşı-yorum…” (MY10).

MY7 ve MY11 insan ilişkilerinin açık arama ve çıkar sağlama üzerine kurulu olduğunu gördüklerini ve bu durumun onlarda hayal kırıklığı yaşattığını şu şekilde açık-lamışlardır:

“Açık konuşmak gerekirse; eğitim camiasında bu kadar art niyetli kişilerin ol-duğunu bilmiyordum. İnsan ilişkileri tamamen bireysel menfaat üzerine kurulu…

Kendi işleri için başkalarının açıklarını arama peşinde olmaları beni şaşırttı…”

(MY7).

“İdareci olduğumda insanların ne kadar -tabiri caizse- çıkar ilişkisine dayalı yaşadıklarını gördüm. İnsanların bu şekilde olmalarını görmek beni gerçekten yaraladı” (MY11).

MY1 ise aynı görevi paylaşan müdür yardımcıları arasında olması gereken da-yanışma ve yardımlaşmanın olmadığını, bir müdür yardımcısı arkadaşın yaşadığı önem-li bir problemde ona pek fazla destek sağlanmadığı konusundaki rahatsızlığını şu şekil-de ifaşekil-de etmiştir:

“Kendi okulumuzda ya da genel olarak müdür yardımcısı camiasında birbirimi-ze gerekli destek verilmeyebiliyor. Şahsi olarak büyük bir sorun yaşamasam da arkadaşlarımızdan bir takım problemler yaşayanlar yüzüstü bırakılabiliyor. Bu durum aşılması zor bir durum…” (MY1).

Fazla iş yükü ve sorumlulukla karşılaşılması. Müdür yardımcılarının öğretmen-ken hayal ettikleri yönetici tablosu ile gerçekteki yönetici profilinin birbirlerinden farklı olduğunu göreve başladıktan kısa bir süre sonra anladıkları görülmüştür. Bu şekilde hayal kırıklığı yaşayan MY3, MY8, MY12, MY15 ve MY16’nın aşırı iş yükü ve zorlu-ğu hakkındaki görüşleri şu şekildedir:

“Aslında öğretmenlikten daha kolay olacağını sanmıştım… İşe başladıktan son-ra öğrendim ki müdür yardımcılığı daha zor. Sınıfta iken sadece sınıfa hâkim-dim. Müdür yardımcılığına başladıktan sonra tüm okuldan sorumlu oluyorsu-nuz…” (MY3).

“Tahminimden çok çok fazla bir iş yükü ile karşılaşmam biraz beni zorladı ve tedirgin etti tabii… Bu süreç her an gelişime yeniliğe açık bir süreç… Bunu fark ettim. Aynı anda birden çok alana hakim olabilmeyi gerektirmesi öğretmenlik ile kıyaslanamaz diyebilirim” (MY8).

“Önemli bir hayal kırıklığı yaşamadım fakat resmi olarak idareciliğe başlama-dan önce daha iyi olacağını düşünmüştüm tabi ki… Eksik idari kadronun olması farklı zorlukların olmasına rağmen yine elimden gelenin en iyisini yapmaya ça-lışıyorum” (MY12).

“Bu kadar çok iş yükü olacağını, bu kadar çok zaman alacağını tahmin etmemiş-tim…” (MY15).

“Hiç dışarıdan göründüğü gibi olmadı. Çok farklı konularda işler çıktıkça geri-lim arttı. Etrafta işleri bilen birileri, yardımcı olacak birileri mutlaka olmalı, yoksa çok zor oluyor” (MY16).

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 150-153)