• Sonuç bulunamadı

Göreve ilişkin beklentiler

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 117-120)

4. Bulgular

4.1 Müdür Yardımcılığı Görevi Öncesi Sürecin Değerlendirilmesi

4.1.3 Göreve ilişkin beklentiler

Görevlerine başlamadan önce ne tür beklentilerinin olduğu sorusuna yönelik müdür yardımcılarından alınan cevaplar doğrultusunda aktif rol alma, farklılık yaratma, daha fazla kazanç sağlama, rahat etme ve tecrübe edinme gibi beklentilerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Müdür yardımcılığı görevi öncesi beklentilerden en çok ifade edilen beklenti 5 müdür yardımcısı tarafından belirtilen aktif rol alma olmuştur. Sadece MY9 hem aktif rol alma hem de tecrübe edinme beklentisi olduğunu ifade ederek iki farklı beklentiden söz etmiştir. Müdür yardımcılarından MY4, MY5, MY12 ve MY18 her-hangi bir beklentilerinin olmadığını belirtmişlerdir. Yöneticilik vazifesinin onlara suna-cakları imkânların dışında bazı zorlukları da beraberinde getireceğini öngördüklerinden ya da içinde bulundukları durumu değiştirmenin bir yolu olarak görev değişikliğini dü-şündüklerinden müdür yardımcılığına geçişlerinde kayda değer bir beklenti olmadığını vurgulamışlardır. Bu kısımda öncelikle beklentisi olmadığını ifade eden 4 katılımcının görüşlerine yer verilmiştir:

“Aldığım olumsuz duyumlar sebebiyle çok bir beklentim yoktu…” (MY4).

“Bir beklentim yoktu aslında. Çalıştığım okulda ders programım çok dağınıktı az dersim olmasına rağmen. Müdür yardımcısı arkadaşların biraz da teşvikleriy-le başladım. Nasılsa haftanın 5 günü okuldaydım” (MY5).

“Kariyer anlamında ileriye dönük herhangi bir beklentim yoktu… Hala da öyle.

Elbette, yaptığım işte en iyisini yapma düşüncesiyle bu işe başladım” (MY12).

“Fazla bir beklenti içinde değildim zaten” (MY18).

Çalışma grubunda yer alan diğer 15 müdür yardımcısından alınan cevaplar doğ-rultusunda görevlerine ilişkin beklentiler Tablo 4.4’te gösterilmiştir.

Tablo 4.4

Müdür Yardımcılarının Görevlerine İlişkin Beklentileri

Görevlerine İlişkin Beklentiler Müdür Yardımcısı

Aktif rol alma MY2, MY6, MY7, MY9, MY13

Farklılık yaratma MY14, MY17, MY19

Tecrübe edinme MY8, MY9, MY15

Rahat etme MY3, MY10, MY11

Fazla kazanç sağlama MY1, MY16

Beklenti yok MY4, MY5, MY12, MY18

Tablo 4.4 incelendiğinde alınan cevaplara göre 5 farklı beklenti ortaya çıkmış olsa da her kategori için eşit bir dağılım oluştuğu söylenebilir. Bu da öğretmenlerin mü-dür yardımcılığı görevi için farklı nedenleri olduğu gibi birbirlerinden farklı beklentilere de sahip olduklarını göstermektedir. Beklentilere ilişkin dağılım ve katılımcı görüşleri bu kısımda başlıklar altında açıklanmıştır.

Aktif rol alma. Çalışma grubunda yer alan müdür yardımcılarından 5’i; MY2, MY6, MY7, MY9 ve MY13 müdür yardımcılığı görevi öncesindeki beklentilerini eği-tim öğreeği-tim faaliyetlerinde daha aktif rol alarak okullarına ve öğrencilerine daha fazla katkıda bulunabilmek olduğunu belirtmiştir. Öğretmen iken sadece sınıf ortamında aktif bir rol sahibi olabilen katılımcılar kendilerine verilen yetki ile bir nevi etki alanlarını genişletmek istemektedirler. Müdür yardımcılarının ifadeleri şu şekildedir:

“İdeal bir müdür yardımcısı olmak… Yaptığım her işte elimden gelenin en iyisi-ni yapmayı isterim. Bu işten de beklentim oydu” (MY2).

“Daha aktif çalışabilmek, etkin kararlar alabilmek, merkezde her türlü imkanı olan, doyum sağlayabileceğim bir okulda çalışabilmek…” (MY6).

“Eğitim öğretim camiasında daha fazla görev üstlenerek daha fazla sorumluluk alarak bazı sorunlardan tamamen uzak bir kurum içerisinde görev yapmaktı beklentim” (MY7).

“…Eğitim yönetimi alanında bir kariyer planlaması yapmayı düşünüyorum. Bu anlamda da en alt kademeden başlayarak edinebileceğim tüm tecrübeleri edin-mek, alana hâkim olmak, aktif bir yönetici olmak istiyorum. Bir de okula ve öğ-rencilere olan etki alanımı genişletmek istedim” (MY9).

“Okullarda gördüğüm aksaklıkları düzeltmek, ideal bir eğitim ortamı oluştura-bilmek, okuluma liderlik etmek, öncü olmak…en önemli düşüncelerim” (MY13).

Farklılık yaratma. Müdür yardımcılarından MY14, MY17 ve MY19 yöneticilik vasıflarını kullanarak çalıştıkları kurumda fark yaratmak istediklerini, elde edecekleri yetki ve fırsatları değerlendirerek farklı uygulamalar ya da yaklaşımlarla mevcut eğitim faaliyetlerinin sıradanlığından sıyrılmayı, daha iyi bir okul oluşturmayı amaçlamışlardır.

Katılımcıların görüşleri şu şekildedir:

“Temelde sınıf ortamından uzaklaşma gibi bir isteğim olmuş olsa da, işimde bir yenilik, farklılık oluşturmak istedim. Başarılı bir yönetici olmayı arzuladım. Hem öğrenciler için hem de öğretmenler için farklı imkânlar sunabilmeyi istedim”

(MY14).

“Beklenti olarak eğitime biraz farklılık katmak istedim, kendimi farklı alanlarda da ifade edebilmek istedim diyebilirim” (MY17).

“Okulu daha da güzelleştirme, iyi bir eğitim yuvası haline getirme hedefim var-dı” (MY19).

Tecrübe edinme. Farklılık yaratma boyutunda da görüşünü belirten MY9 ile MY8 ve MY15 müdür yardımcılığı görevi öncesindeki beklentilerini mesleki deneyim kazanma ve daha çok bilgi edinme olarak ifade etmişlerdir:

“İdareciliğin getireceği farklı bakış açıları ve tecrübelerin gelişimime katkıda bulunması ve kendimi daha donanımlı hale getirmek gibi beklentilerim vardı. Ki, bu kısa sürede de güzel yaşantılar elde ettik, tecrübe ettik” (MY8).

“Çok eksik taraflarımın olduğunu düşünüyorum. Yönetmelikleri, haklarımızı da-ha iyi öğrenmeyi amaçladım” (MY15).

Rahat etme. 19 müdür yardımcısından 3’ü sınıf ortamından ayrılarak yöneticilik koltuğuna oturduklarında her şeyin daha rahat ve kolay olacağını, öğretmenliğe kıyasla işlerinde fazla zorluk yaşamayacaklarını düşünmüşlerdir. MY3, MY10 ve MY11 görev-lerine ilişkin beklentilerini şu şekilde ifade etmişlerdir:

“Derse girmeyeceğim için daha az yorulacağımı düşünmüştüm…” (MY3).

“Öğretmenlikten daha rahat olacağını düşündüm desem yalan olmaz… Dersle-rin planlanması, öğrencilere etkinlikler ve sınavlar hazırlanması… Bir de bu

emeklerin boşa gittiğini görünce insana daha zor geliyor. Ben de farklı alanlar-da zamanımı enerjimi kullanmak istedim” (MY10).

“Kendime ait bir odamın olması ve burada rahatça okul ile ilgili iş ve işlemleri yürütmekti amacım” (MY11).

Fazla kazanç sağlama. Görevi tercih nedenleri arasında etkili olan bir etmen ola-rak gösterdikleri fazla ücret elde etme yanıtını yineleyen MY1 ve MY16;

“Tam gün çalışarak daha fazla gelir elde etmek istedim… Sonuçta ister istemez biz de işimizi bir geçim beklentisi olarak sürdürüyoruz” (MY1).

“Daha fazla ek ders ücreti almak…” (MY16).

şeklinde görev öncesi beklentilerinin de aynı yönde olduğunu ifade etmişlerdir.

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 117-120)