• Sonuç bulunamadı

Duygu ve düşünceler

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 121-124)

4. Bulgular

4.2 Müdür Yardımcılığı Görevinde İlk Gün

4.2.1 Duygu ve düşünceler

Bu bölümde müdür yardımcılarının anlattıklarından yola çıkılarak görevlerinde-ki ilk gün yaşadıkları duygu ve düşünceler ayrıştırılmış ve Tablo 4.5’te gösterilmiştir.

Tablo 4.5

Müdür Yardımcılarının İlk Günkü Duygu ve Düşünceleri

MY1 MY5

MY1 MY12 MY4 MY2

MY5 MY8 MY13 MY6 MY3

MY14 MY9 MY7 MY14 MY11 MY16

MY19 MY15 MY10 MY18 MY4 MY12 MY17

Heyecan Mutluluk Stres Kaygı Küçümsenme Hayal kırıklığı

Değişiklik yok

Tablo 4.5 incelendiğinde en çok yaşanan duygunun kaygı, sonrasında heyecan ve hayal kırıklığı, bu duyguları da sırasıyla mutluluk, stres ve küçümsenmenin takip ettiği görülmektedir. Yeni bir göreve başlarken ilk gün yaşanan duyguların unutulama-yacağı ve de kurum, çalışma arkadaşları, görev ve sorumluluklar hakkında bazı ipuçları vereceği varsayılarak katılımcıların yaşantılarını paylaşmaları istenmiştir. Öyle ki aktar-dıklarına göre ilk gününü pozitif duygularla geçiren çok az sayıda müdür yardımcısı bulunmaktadır. Katılımcılardan sadece 3’ünün (MY8, MY9 ve MY15) ifadeleri olumlu ve mutlu bir tablo sergilemektedir. Katılımcıların büyük bölümü (12/19) görevlerindeki ilk günü kaygı, stres, küçümsenme ve hayal kırıklığı gibi duyguların hâkim olduğu olumsuz bir tecrübe olarak aktarmışlardır. Müdür yardımcıların ifadeleri bu kısımda detaylı bir şekilde incelenmiştir:

İlk olarak kendi okulunda müdür yardımcılığı görevine geçiş yapan ve duygu ve düşüncelerinde bir farklılık olmadığını ifade eden bazı müdür yardımcısı görüşleri su-nulmuştur:

“Değişen bir durum olduğunu söyleyemem, aynı müdür, aynı öğretmenlerle, ay-nı okulda göreve başladım. Bildiğim, taay-nıdığım bir ortamdı” (MY2).

“Benim için farklı bir durum oluşmadı çünkü öğretmen olarak çalıştığım okulda müdür yardımcılığına başladım. Öğretmenleri, arkadaşları, müdürü, herkesi ta-nıyordum zaten. Dediğim gibi evrak takibi, yazışmalar, işlerin öğrenilmesi, ne nerededir, hangi evrak, hangi defter tutulur, dosyalar nasıl tutulur. Bunları

öğ-rendim. Kendi okulumda olduğum için farklı bir durum oluşmadı benim için”

(MY3).

İlk günkü olumlu deneyimlerle ilgili bazı ifadelere örnek verilecek olursa; MY8 ve MY9 görevdeki ilk günlerini oldukça keyifli ve mutlu bir gün olarak ifade etmiştir.

Bunun sebebi olarak da okuldaki meslektaşlarının kendilerini motive etmesini, tüm çalı-şanların güler yüzlü ve pozitif olmasını ve onları olumlu karşılamasını göstermişlerdir.

“İlk gün çok güzeldi… Daha dün gibi aklımda… Eski okulumdan çok sevdiğim arkadaşlar ilk günümde beni ziyarete geldiler. Hayırlı olsun dilekleri, yiyecek içecek organizasyonları oldu… Genel görüşme toplantısı sonrası motivasyon yemeğiyle birlikte arkadaşlarım ve başta okul müdürüm olmak üzere diğer ida-reci büyüklerimin de desteğiyle kendimi oldukça mutlu hissettim” (MY8).

“…Kararnameler geç çıkmıştı biraz. Seminerlerin son günü olması lazım. Yeni okuluma gittim. Okul müdürü ve bir öğretmen arkadaş hem muhabbet ediyor hem de ders defterlerini hazırlıyorlardı. Güler yüzlü pozitif karşıladılar. Espriyle karışık ‘Sizin işlerinizi yapıyoruz’ dediler hatta bana… Ben de ‘bu yardımları her zaman beklerim’ diye karşılık verdim öğretmen arkadaşa… Bana okuldan, öğretmenlerden, öğrenci profilinden bilgiler verdiler… Sonra sohbet ederek çay kahve içip günü bitirdik” (MY9).

Görevdeki ilk günlerini, yeni bir göreve geçiş yapmaları sebebiyle hem heyecan, hem de kaygının bir arada yaşandığı, farklı duyguların iç içe olduğu, ilginç bir deneyim olarak aktaran müdür yardımcılarının anlattıklarından bazı kesitler verilecek olursa:

“Yeni bir görev ve yeni bir okul… Bilinmeyene atılan bir adım. Akılda sorular…

Bunun verdiği heyecan vardı… Ve üstlendiğim sorumlulukla ilgili yaşadığım kaygı” (MY1).

“…Açıkçası yapacak çok iş olduğunu ilk etapta gözlemledim zaten. Yani önü-müzde uzun bir yol var diye düşündüm. Açık norm olmasına rağmen sadece bir müdür yardımcısı gelmesi ve okulun büyük bir okul olması beni tedirgin etmişti.

Ama bu konuda, okul hakkında hiçbir araştırma yapmamıştım… Okul müdürü-nün tutumu olumluydu ama sanırım neden orayı tercih ettiğim konusunda kafa-sında soru işaretleri vardı. Öğretmenler de sıcak ve güler yüzlü davrandılar…

Lakin ‘hocam, kendinizi çok yormayın, kafanıza her şeyi takmayın, her söylene-ne kulak asmayın, iyi düşündünüz mü, rehber öğretmenlik dururken idarecilik yapılır mı’ gibi söylemleri tabii ki kaygı duymama sebep olmuştu” (MY12).

“Okul müdürümün odasına gittim ilk olarak. Kendimi tanıttım. Hayırlı olsun di-leklerini sundu. Heyecan ve biraz vardı tabii… Genel bir muhabbetten sonra bana okulu gezdirdi, öğretmenler ve diğer personelle tanıştırdı… Endişelerimi söyledim, yeni olduğumu ve tek müdür yardımcısı olmam sebebiyle birçok konu-da eksiklerim olduğunu anlattım. O konu-da endişe etmeme gerek olmadığını herkesin bir süre zorlanabileceğini ama kendisinin olduğunu, memurumuz olduğunu, bu işin ekip işi olduğunu hatırlattı… Bu da beni rahatlattı tabii…” (MY14).

“İlk gün okul müdürümüzle tanıştık ve okulu gezdik. Üç müdür yardımcısı aynı anda atandığımız için okul müdürü bize hangi odaları vereceğini belirlemeye çalışıyordu. Biraz ölçüp tartınca hepimize bir oda verdi. Ben de onun belirlediği odaya geçtim ve şimdi ne yapacağım acaba diye düşündüm. Sonra minik bir top-lantıda okul personeli ile tanışıp bizden önceki arkadaşları uğurladık. Üç eski, üç yeni müdür yardımcısı müdür beyin sağ ve sol taraflarına dizilmiş halde öğ-retmenlerle tanışıyorduk. İlginç bir deneyim oldu” (MY18).

MY4 görevdeki ilk gününü değerlendirirken yaşadığı olumsuzluklara vurgu ya-parak diğer müdür yardımcısı, öğretmen ve velilerin ön yargılı bir şekilde kendisini kar-şıladıklarını ve küçümsediklerini ifade etmiştir. Bunun sebebini de yaşının genç olması ve kadın olmasına bağlamıştır.

“…Merkezi okul olduğu için yaş grubu çok yüksek öğretmenler olduğu için be-nim yaşımı çok küçük buldular. Kadın olmak ve küçük yaşta idareci olmak Tür-kiye’de çok sık rastlanılan durumlar değil. Bu nedenle oldukça yadırgandım. Ve-liler ‘Müdürün kızı mısınız? Stajyer öğretmen misiz? Sekreter misiniz?’ şeklinde sorular yöneltti sürekli. Müdür yardımcısıyla görüşmek istiyoruz dediklerinde ben müdür yardımcısıyım dediğimde karşımdakini inandırma problemi yaşadım.

Gelenler hep odadaki diğer kişiye, erkek olana yöneliyordu…” (MY4).

MY7 ve MY10 görevdeki ilk günlerini yoğun ve stresli bir gün olarak ifade et-mişlerdir.

“Okul müdürü başka bir okula tayin olduğu için yerine vekaleten bakan görev-lendirme müdür yardımcısı karşıladı beni. Okulun anahtarlarını bana verip aynı gün başka bir okula görevlendirme istedi. Okulun öğretmenleri de ders prog-ramları nasıl olacak boş günlerinin nasıl olacağı sorularıyla karşıladılar beni…

Stresli bir gündü benim için…” (MY7).

“İyi karşıladılar çünkü aynı okulda 8 yıldır çalışıyordum. Birbirimizi çok iyi ta-nıyoruz. Uzun süreli arkadaşlıklarımız var. Ama hiç odama gidemedim, koltu-ğuma oturamadım. Sürekli bir koşturmaca oldu” (MY10).

MY11 görevdeki ilk gününde pek hoş karşılanmadığını ve hayal kırıklığı yaşa-dığını şu şekilde ifade etmiştir:

“Görevdeki ilk günümde diğer müdür yardımcısı arkadaşımla okula gittiğimizde müdür bey tarafından çok hoş karşılanmadık. Hiç beklemediğim bir durumdu.

‘Merhaba, hayırlı olsun’ tarzında nezaket kelimeleri duymadık. Öğretmenler ta-rafından ise olağan şekilde karşılandık” (MY11).

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 121-124)