• Sonuç bulunamadı

Yönetsel sorunlar

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 126-129)

4. Bulgular

4.3 Müdür Yardımcılığı Görevine Geçiş Sürecinde Yaşanan Sorunlar

4.3.1 Yönetsel sorunlar

Yeni müdür yardımcılarının ifadelerinden yola çıkılarak karar alma, görev pay-laşımı, planlama, örgütleme ve denetim ile ilgili yaşadıkları 5 farklı yönetsel sorun or-taya çıkmış ve bu sorunların katılımcılara göre dağılımı Tablo 4.7’de gösterilmiştir.

Tablo 4.7

Yönetsel Sorunların Dağılımı

Yönetsel Sorunlar Müdür Yardımcısı

Karar alma MY3, MY4, MY7, MY10, MY13, MY19

Görev paylaşımı MY1, MY6, MY9, MY10, MY11, MY12

Planlama MY9, MY11, MY16

Örgütleme MY6, MY8

Denetim MY3

Tablo 4.7 incelendiğinde, yönetsel sorunların başında 6 müdür yardımcısı tara-fından ifade edilen karar alma ve görev paylaşımı ile ilgili sorunlar yer almaktadır. Bu konularda sorun yaşadıklarını ifade eden 11 farklı müdür yardımcısı bulunmaktadır. Bu müdür yardımcılarından 3’ü ise (MY4, MY9 ve MY11) görevleri ile ilgili daha çok okul müdüründen kaynaklı olarak karar alma, görev paylaşımı ve planlama ile ilgili sorunlar yaşadıklarını belirtmiştir. Yalnızca MY5 bu geçiş sürecinde görevi ile ilgili herhangi bir problem yaşamadığını ifade etmiştir. Denetim, örgütleme ve planlama ile ilgili sorunlar ise en az yaşanılan sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu üç sorun genel olarak karar alma ve görev paylaşımı ya da zaman yönetimi ile ilgili yaşanan so-runlar nedeniyle veya okul müdürü ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle açığa çıkan ikincil sorunlar olarak gösterilmiştir. Bahsi geçen yönetsel sorunlar bu kısımda müdür yardımcısı ifadelerine yer verilerek detaylandırılmıştır.

Karar alma ile ilgili sorun yaşayan müdür yardımcıları bu konuda okul müdürle-rine de bir parantez açarak durumlarını şu şekilde ifade etmişlerdir:

“Karar almada ilk başlarda acemi olduğum için zorluklar yaşadım. Müdürüm okulda olmadığında karar almada zorlanıyordum. ‘Yanlış yapar mıyım, doğru karar alıyor muyum’ veya ‘yapılan işler yönetmeliğe mevzuata uygun mudur’

diye… ‘Bu konuda bir sıkıntı yaşanır mı, bir artısı ya da eksisi olur mu’ şeklinde sürekli sorguluyordum” (MY3).

“İlk yıl çok fazla sorun yaşamadım. Yapılacak işler bir süre sonra zaten kendili-ğinden öğreniliyor. Ama müdür değiştikten sonra bu yıl, karar verme süreçlerine katılamadım…” (MY4).

“…Genele baktığımızda çok büyük sorun olmayacak gibi duran meseleler bizde sorun oldu daha çok. Bir karar alarak bunu uygulamaya geçirme hep sorun ola-rak karşımıza çıktı diyebilirim” (MY7).

“…Karar alma konusunda okulun müdürü yetkili olduğu için genellikle o ne derse o oluyor…” (MY10).

“Bir konuda karar vermek ve müdüre danışmadan bir şey planlamak büyük bir sorumluluk olarak geldi ve engel oluşturdu ilk etapta” (MY19).

Görev paylaşımı hususunda sorun yaşadığını belirten MY1, bu konuda yaşanan problemlerin diğer bütün yönetsel süreçleri etkileyebildiğini vurgulamaktadır. Yine bu konuda sıkıntılar yaşayan MY10 da okullarda işlerin sadece bir kişiye bırakıldığını be-lirtmiştir. Görev paylaşımı ile ilgili sorun yaşayan müdür yardımcılarının ifadeleri şu şekildedir:

“Görev paylaşımında bazı aksaklıklar olabiliyor. Bu da doğal olarak zaman yö-netiminde problemler oluşturuyor. Bu durum zincirleme bir etki ile bütün işlere yansıyabiliyor. Yanlış kararlar alınabiliyor, planlama ve örgütlemede de aksak-lıklar yaşanabiliyor…” (MY1).

“3 müdür yardımcısı çalıştığımızdan görev paylaşımı sorunu yaşadım. Görev dağılımı sene başında yapılsa da kâğıt üzerinde kalıyor… 80 personelli bir ku-rum olduğumuzdan da örgütlenme ve ortak davranış geliştirmede hala sıkıntılar yaşıyorum” (MY6).

“Okullarda görev paylaşımı konusunda sıkıntılar oluyor… Bazılarına istemedi-ği görevler veriliyor, bazıları da vazifesini yerine getiremiyor. Çalışmalar bir ki-şinin üstüne yıkılıyor” (MY10).

“Sene başında müdür yardımcıları arasında görev paylaşımı yapılmasına rağ-men bu görev paylaşımının tam olarak gerçekleşememesi iş yükü açısından bizi sıkıntıya sokan durumlar…” (MY12).

Planlama konusunda sorun yaşan MY9, MY11 ve MY16 karar alma ve görev paylaşımı ile ilgili sıkıntılara paralel olarak bu sorunu yaşadıklarını belirtmişlerdir.

“…İlk yılımda pek sorun yaşamadım. Her şeyi öğrenmeye her konuya hâkim ol-maya çalıştım… Ancak, müdürümün işlerden elini ayağını iyice çekmesiyle za-manla bütün yükü omzumda hissetim ve bu ağır gelmeye başladı. Zaman yöne-timinde, örgütlemede, görev paylaşımında sıkıntılar yaşamaya başladım… Ya-zışmalar, yetişmesi gereken evraklarla uğraşmaktan baya yoruldum bu sene di-yebilirim…” (MY9).

Örgütleme sürecinde problem yaşayan müdür yardımcıları MY6 ve MY8 görev paylaşımı ve zaman yönetimi ile ilgili yaşanan sorunların örgütlemeye de etki ettiğini ifade etmektedirler.

“Yeni olmamız sebebiyle tabi ki; planlama, zaman yönetimi, organizasyon ile il-gili ufak eksiklikler olsa da tecrübe edinerek üstesinden gelebiliyoruz diye düşü-nüyorum. Genel olarak çok ciddi bir sorun yaşadığımı düşünmüyorum ama işin doğası gereği bazı sorunlar oluyor elbet. Öğretmenler odasında aynı havayı te-neffüs ettiğimiz bazı arkadaşlarımızın yaptıkları işlerle ilgili bir takım olağan yönlendirmelerimizi kompleksleri nedeniyle sorun haline getirebiliyorlar”

(MY8).

Denetim sürecinde sorun yaşayan MY3 bu konudaki sorunu zaman yönetimi ve iş yoğunluğu ile ilişkilendirmiştir.

“Denetim konusunda özellikle öğretmenlerden beklenen işlerin takibini yeterli zaman olmadığı için, angarya işlerden zaman yetmediği için takip edemediğimiz oldu” (MY3).

Okul müdürü kaynaklı karar alma ve görev paylaşımı sorunları yaşayan MY4 ve MY11; bu sorunla birlikte başka yönetsel sorunların da ortaya çıktığını ifade etmişler-dir:

“…Kendi kararını kendisi veren fakat sorun yaşayınca kararlarının arkasında olmayan bir müdürümüz var. Bu nedenle öğrenci, veli ve öğretmenler arasında bırakıyor sizi. İletişime tamamen kapalı birisi” (MY4).

“Genel anlamda müdürümden kaynaklanan sebeplerden dolayı görev dağılı-mında ve planlamalarda sıkıntılar yaşadık (MY11).

Belgede UYUM VE SOSYALLEŞME SÜRECİ (sayfa 126-129)