• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.4. Verilerin Analizi

Verilerin analizi sürecine yapılan görüşmelerde elde edilen ses kayıtlarının yazılı metne dönüştürülmesi ile başlanmıştır. Görüşme formlarından elde edilen yazılı dokümanların ve mülakatlardaki ses kayıtlarının metin haline getirildikten sonra incelenmesinde gömülü teorinin analiz teknikleri kullanılmıştır.

Açık kodlama sürecinde ayrıntılı olarak incelenen veriler parçalara ayrılmıştır. Kavramlar elde edilerek yakından incelendikten sonra benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırılıp etiketleme yapılmıştır. Kavramlar arasındaki ilişkiler keşfedilerek kategoriler oluşturulmuş, kategorilerin boyutlara göre nasıl farklılıklar gösterdiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Daha sonra VK’lar için hazırlanan soruların cevaplarının her biri kendi içerisinde tekrar tekrar okunup karşılaştırmalı olarak incelenerek için

kategoriler ile alt kategoriler ilişkilendirilip boyutlar sistematik olarak geliştirilmeye çalışılmıştır.

Amerika’daki “Graphing Linear Equations” başlıklı VK için 1. video, Japonya’daki “Solving Inequalities” başlıklı VK için 2. video, Çek Cumhuriyeti’ndeki “Exponents” başlıklı VK için 3. video ifadeleri kullanılmıştır

Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini sağlamak için;

• Araştırma öncesinde katılımcılardan farklı olarak iki ÖA ile pilot görüşme yapılmıştır. Çalışmada kullanılacak olan VK’lar belirlenmiş ve üç uzmanın görüşü de alınarak görüşme soruları yeniden düzenlenmiştir.

• Görüşme sürecinde katılımcılara soru sormak ve soruları daha açık hale getirmek amacıyla ipuçları sunmak dışında, yanıtları yönlendirmekten kaçınılmıştır.

• Araştırma ortamı ve sürecinin, insan davranış ve düşüncelerini etkileyen bir husus olduğu göz önüne alındığında farklı ortamlarda yapılan çalışmaların aynı verileri temsil etmeyebileceği düşünülmektedir. Bu amaçla araştırmanın uygulanma süreci, görüşmelerin yapıldığı ortam, katılımcıların özellikleri, veri toplama yöntemleri ve analiz aşaması ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.

• Araştırmada yazılı doküman ve görüşmelerden elde edilen verilere doğrudan yer verilmiş ve gömülü teorinin analiz teknikleri kullanılmıştır.

Aşağıda ÖA’larının verdikleri cevaplardan elde edilen verilerin nasıl kodlandığını göstermek için seçilmiş bir örnek bulunmaktadır. Verilen örnek, bulgular bölümünde bulunan öğretim temsili kategorisindeki verilerin bir kısmının nasıl kodlandığının gösterilmesiyle oluşturulmuştur.

ÖA1: Bir matematik öğretmen adayı olarak bizlere; çeşitli ülkelerde matematik öğretiminin nasıl olduğunu göstermek olabilir. Bu doğrultuda olmaması ve olması gerekenler hakkında, dersin işlenişi hakkında, yöntem-tekniklerin uygulanışı ve öğretmen modelleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayabilir. (kullanım amacı- yöntemleri göstermek)

ÖA4: Çeşitli ülkelerin öğretim yöntem ve stratejilerini görmek. Kendi stratejimizle karşılaştırmak ve etkili bir eğitim-öğretim ortamı oluşturmak için kullanılabilecek öğretim stratejilerini keşfettirmek için kullanılabilir. (kullanım amacı-yöntemleri göstermek-yöntem keşfettirmek)

ÖA5: Burada bir sürü mesela eğitim derslerinde birçok şey görüyoruz. Eğitim yöntem ilke ve teknikler, işte o stratejiler falan. O stratejiler bizde tamamen teorik olarak kalıyor. İzlemiş olsak ve bunun üzerinde derste tartışmış olsak, hani daha rahat bir şekilde öğretmenin neyi kullandığını, zihninin ne şekilde çalıştığını anlayabilirdik. (kullanım amacı-teori-pratik bağını kurdurmak)

ÖA1: Ben mesela yerine kendimi koyamıyorum ki öğrencinin yerine. Hani dışardan gözlemliyorsun ya belli şeyleri. Hani böyle baktığın zaman, en azından öğrencilerin psikolojik durumları hakkında da yorum yapabiliyorsun yani. (kullanım amacı düşündürmek-öğrenci merkezli düşündürmek)

ÖA5: Çünkü burada tamamen sadece öğrenci yerinden değil, öğretmen yerinden de bakabiliyoruz. Öğretmenin sınıfta göstermiş olduğu davranışlara karşı ne tür tepkiler aldığını görerek ona göre strateji geliştirebiliriz. Hani yaptığı eğer iyiyse o dersin ortamı bizim için de bir fikir oluşturuyor. O şekilde geliştirmemize katkıda bulunuyor diye düşünüyorum. (kullanım amacı düşündürmek-öğretmen merkezli düşündürmek)

ÖA5: Öğretmen adaylarına ve hatta öğretmenlere arada izleterek öğretmenlerden öğrencilerin davranışları dönüt almak istenebilir. Bu sayede kendini eleştirmeye yol açarak öğretmenlerin gelişiminde katkıda bulunabilir. (kullanım amacı-mesleki gelişim)

ÖA1: Her şeyden şikâyetçiyiz biz açıkçası Türkiye’de. Ama ben mesela buraya baktığım zaman hani insan şey diyor. Ya en azından tüm derslerde olmasa bile. Yani kullanabilirsin ya. Mesela ayda bir bile yapsan, ayda birçok farklı bir etkinlikle gelsen, birkaç tane hedefi birleştiren bir etkinli yazsan, ayda bir kere bile yapsan bunu bence çok fazla şey değişir. Yani demek ki bir şeyleri uygulamamak bahane değil, bunu uygulayan insanlar var. Bir sürü şekil var. Hani birçok insan birçok şekilde ders anlatıyor. (kullanım amacı-yöntem uygulanabilirliğini göstermek)

ÖA’larla yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin bulunduğu ses kayıtları metin haline getirilmiş ve analiz edilerek örnekte olduğu gibi kodlanmıştır. Oluşturulan bu kodlamalar uygun kategorilere yerleştirilmiştir. Bulgular bölümünde daha detaylı olarak görülebileceği gibi VK’ların öğretim temsili olarak öğretmen eğitiminde hangi amaçlarla kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca kullanımın ne tür etkileri oluşturabileceği belirlenmiştir. Böylece öğretim temsili kategorisinin kullanım amacı ve etkileri alt kategorileri elde edilmiştir. Kullanım amaçları olarak yöntemleri göstermek, teori-pratik bağını kurdurmak, düşündürmek, mesleki gelişim ve yöntem uygulanabilirliğini göstermek olabileceği görülmüş ve bunlar kullanım amacı alt kategorisinin boyutlarını oluşturmuştur. Ayrıca yöntemleri göstermek boyutunda ÖA’lara kendi yöntemlerini keşfettirmek amacı olabileceği düşünülmüştür. Bu nedenle yöntemleri göstermek boyutunun yöntemleri keşfettirmek alt boyutu oluşturulmuştur. Düşündürmek boyutunda iki farklı durum ortaya çıkmıştır: öğrenci merkezli düşündürmek ve öğretmen merkezli düşündürmek. Bunlar da düşündürmek boyutunun alt boyutlarını oluşturmuştur.

BÖLÜM IV