• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.8. Öğretim Temsili Olarak VK Kategorisi

4.8.1. Öğretim Temsili Olarak VK Kategorisi Kullanım Amacı Alt

4.8.1.1. Kullanım Amacı Alt Kategorisi Yöntemleri Göstermek Boyutu

Katılımcılar, çalışma boyunca izlemiş oldukları VK’lar aracılığıyla çeşitli yöntem ve teknikleri görme imkânına sahip olduklarını ifade etmişlerdir. ÖA1, matematiğin evrenselliğine vurgu yaparken, matematik eğitiminde farklı ülkelerde uygulanan bazı yöntemlerin örneklerini gördüklerini söylemiştir. ÖA4, çalışmada kullanılan videoları görme şansı olmadığı durumda kendi çabasıyla bir öğretim metodu uygulayacağını söylemiştir. VK’larla birlikte daha önce görmediği bazı yöntemlerden haberdar olduğunu bildirmiştir. VK’ların kullanım amaçlarından birinin farklı yöntemleri ÖA’lara göstermek olduğunu ifade eden bir diğer katılımcı da ÖA6’dır. Aşağıdaki ifadelerin katkılarıyla yöntemleri göstermek boyutu oluşturulmuştur:

ÖA1: Bir matematik öğretmen adayı olarak bizlere; çeşitli ülkelerde matematik öğretiminin nasıl olduğunu göstermek olabilir. Bu doğrultuda olmaması ve olması gerekenler hakkında, dersin işlenişi hakkında, yöntem-tekniklerin uygulanışı ve öğretmen modelleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayabilir.

ÖA4: Hani izlemeseydim bunları farklı örnekler göremeyebilirdim. Tek kendi örneğim üzerinden giderdim. O işte Japonya.., öyle bir dersim hiç olmadı. Ya da ABD, onun gibi de olmadı. En azından onlar hakkında da fikir edindim.

ÖA6: Farklı ders işletme yöntemlerini öğretmen adaylarına gösterip onların tepkilerini incelemek, iyi ve kötü örnekleri gösterip daha iyisini planlamaya yönlendirmek…

Çeşitli yöntemleri izleme fırsatı yakalayan ÖA’ları, VK’larda gördüklerinden yola çıkarak kendi yöntemlerini keşfedebileceklerini görmüşlerdir. Dolayısıyla öğretim temsili olarak VK’ların bu amaçla da kullanabileceği ortaya çıkmıştır. İzlediklerinden yola çıkan ÖA3, öğretmen olduğunda yöntem ve tekniğini belirleyeceğini ifade etmiştir. ÖA4 de farklı ülkelerin yöntemleri görerek, etkili bir strateji geliştirebileceklerini düşünmüştür. Öğretim temsilinin kullanım amacının farklı öğretim yöntem ve tekniklerinin gösterilmesi olduğunu belirten ÖA5, buna bağlı olarak da ÖA’nın kendisine uygun yöntemi bulabileceğini ifade etmiştir. Aşağıdaki ifadelerle yöntem keşfettirmek alt boyutu oluşturulmuştur:

ÖA3: Mesela ben buna baktığımda bir öğretmen olarak diyebilirim ki; işte, öğretmen olduğumda oturarak anlatmayacağım çünkü “Şu öğrenci şuna katılmıyor.” falan deyip düşüneceğim... Yani kendi yöntem ve tekniğimi ben belirlerim.

ÖA4: Çeşitli ülkelerin öğretim yöntem ve stratejilerini görmek. Kendi stratejimizle karşılaştırmak ve etkili bir eğitim-öğretim ortamı oluşturmak için kullanılabilecek öğretim stratejilerini keşfettirmek için kullanılabilir.

ÖA5: Farklı ders programlarının uygulanmasının ve farklı öğretim yöntem ve stratejilerinin görülmesini olabilir. Bu videolarla, öğrencilerin hangi tepkiler verdiklerini ve buna bağlı olarak en öğretici ve en uygun öğretme stili hakkında fikir oluşturabileceğimi düşünüyorum.

4.8.1.2. Kullanım Amacı Alt Kategorisi Teori-Pratik Bağını Kurdurmak Boyutu

VK’ların öğretim temsili olarak ÖA’lara gösterilmesinin amaçlarından birisinin de teorik bilgilerle pratik uygulamaların arasındaki köprünün kurdurulması olduğu ortaya çıkmıştır. Teori-pratik bağını kurdurmak boyutunun elde edilmesi çeşitli ifadelerle desteklenmiştir. ÖA1, lisans eğitimlerinde, kendilerine sorulan öğretimle ilgili durumlara karşılık ne yapabileceklerine dair fikir üretmekte zorlandıklarını ifade etmiştir. Çözüm üretebilmeleri için bir deneyime sahip olması gerektiğini düşünmüştür.

VK’yı izlediği zaman, teorik bilgiye sahip olduğu durumlarla bağlantı kurarak konu hakkında fikir üretebildiğini söylemiştir. ÖA2 de teorik olarak öğrenilen bilgilerin unutulabileceğini, ancak görsel olan video şeklinde sunulduğunda pratik yapar gibi yaşayarak öğrenildiğini belirtmiştir. Bu ifadelerle teori-pratik bağını kurdurmak boyutu oluşmuştur:

ÖA1: Hani sürekli mesela hocalar söylüyorlar işte: “Kavram yanılgıları, işte öğrenciler belli yanılgılarla geliyor, işte onları yıkmak için ne yaparsınız?” bunu cevaplayabilmek için bazı deneyimlerin olması gerekiyor. Bu şekilde gördüğüm zaman ya kafamda bir şeyler oluşuyor.

ÖA2: Bu videodaki durumları ne kadar da sözel olarak ifade etsek etkisi uzun soluklu olmayacaktır. Ama durumu birkaç duyu organına hitap edecek şekilde açıkladığımızda daha etkili ve akılda kalıcı oluyor. Hani yaparak yaşayarak öğreniyorum yani ben işi.

ÖA1’le benzer düşünceler ifade eden ÖA5, lisansta almış oldukları eğitim derslerinde yöntem ve tekniklere dair birçok şey gördüklerini ancak bunların teorik olarak kaldığını söylemiştir. Araştırmada yapılan çalışmaya benzer olarak uygulamalar yapıldığı takdirde teorik bilgilerin zihinlerinde anlam kazanacağını bildirmiştir.

ÖA5: Burada bir sürü mesela eğitim derslerinde birçok şey görüyoruz. Eğitim yöntem ilke ve teknikler, işte o stratejiler falan. O stratejiler bizde tamamen teorik olarak kalıyor. İzlemiş olsak ve bunun üzerinde derste tartışmış olsak, hani daha rahat bir şekilde öğretmenin neyi kullandığını, zihninin ne şekilde çalıştığını anlayabilirdik.

4.8.1.3. Kullanım Amacı Alt Kategorisi Düşündürmek Boyutu

Derste kendilerini kimi zaman öğretmen kimi zamanda öğrenci yerine koyan ÖA’ları, VK’ların bu iki bakış açısından bakarak değerlendirme yapmayı sağladığını ifade etmişlerdir. Öğrenci ve öğretmen merkezli olarak düşündürtmenin amaçlanmış olabileceğini düşünmüşlerdir. ÖA1, normalde kendini öğrenci yerine koymakta

zorlandığını ancak bu şekilde dışarıdan gözlemleyerek öğrencilerin psikolojik durumları hakkında fikir yürütebildiğini belirtmiştir. Kendini doğrudan öğrenci olarak görebildiğini söyleyen ÖA4, zaman olarak geri gidemeseler bile onların neler hissettiklerini anlayabileceklerini bildirmiştir. Gözlem yapma fırsatı olduğunu düşünen ÖA5, öğrencinin duygu ve düşüncelerini anlamakta zorlanmayacağını bildirmiştir. ÖA4 ve ÖA5’in aşağıdaki ifadeleri katkılarıyla öğrenci merkezli düşündürmek alt boyutu oluşmuştur:

ÖA1: Ben mesela yerine kendimi koyamıyorum ki öğrencinin yerine. Hani dışardan gözlemliyorsun ya belli şeyleri. Hani böyle baktığın zaman, en azından öğrencilerin psikolojik durumları hakkında da yorum yapabiliyorsun yani. Yani diyorum ya, bu bakımdan bence çok şey yani. Güzel bir şey.

ÖA4: Yani bizzat görmüş oluyorsun. Kendini öğrencinin yerine... Tam olarak öğrenci olamazsın. O zamana belki geri gidemeyiz ama kısmen de olsa onların yerine kendimizi koyabiliyoruz.

ÖA5: Aynı zamanda dışarıdan gözlem yapabilme olanağı olduğu için öğrencinin neler hissettiğini anlamama yardımcı olacağını düşünüyorum.

ÖA5, VK’ların öğrenci merkezli düşündürmeyi sağlamasının yanı sıra öğretmen merkezli düşündürmeye de yardımcı olduğunu belirtmiştir. Öğretmenin sınıf ortamında hangi yönteme karşılık ne tür tepkiler aldığını gözlemleyerek fikir oluşturabildiğini söylemiştir. Öğretmen merkezli düşündürmek alt boyutunun oluşmasına katkıda bulunan ifadeler aşağıdadır:

ÖA5: Çünkü burada tamamen sadece öğrenci yerinden değil, öğretmen yerinden de bakabiliyoruz. Öğretmenin sınıfta göstermiş olduğu davranışlara karşı ne tür tepkiler aldığını görerek ona göre strateji geliştirebiliriz. Hani yaptığı eğer iyiyse o dersin ortamı bizim için de bir fikir oluşturuyor. O şekilde geliştirmemize katkıda bulunuyor diye düşünüyorum.

4.8.1.4. Kullanım Amacı Alt Kategorisi Mesleki Gelişim Boyutu

ÖA’ların katılımıyla gerçekleştirilen bu çalışmanın, lisans programlarında eğitim gören ÖA’larına hatta öğretmenlere de uygulanmasının yerinde olacağı düşünülmüştür. ÖA4, öğretim temsili olarak VK’ların üniversitede bir ders olarak programa dâhil edilebileceğini bunun da faydası olacağına inandığını bildirmiştir. ÖA5 ise öğretmenlerin ve ÖA’ların mesleki gelişimlerine katkıda bulunacağını inandığını belirtmiştir. VK’ların mümkünse ÖA’lara izletilmesi gerektiğini söyleyen ÖA6, tartışma ortamı oluşturarak çalışma yapmanın faydalı olabileceğini vurgulamıştır. Mesleki gelişim boyutunu oluşturan ifadeler şunlardır:

ÖA4: Bu çalışmanızı üniversiteye bir ders olarak da koyabilirsiniz. Çok faydası olacağını düşünüyorum.

ÖA5: Öğretmen adaylarına ve hatta öğretmenlere arada izleterek öğretmenlerden öğrencilerin davranışları dönüt almak istenebilir. Bu sayede kendini eleştirmeye yol açarak öğretmenlerin gelişiminde katkıda bulunabilir.

ÖA6: Öğretmen adaylarına izletip mümkünse aralarda öğretmenin tarzını tartıştırmak sınıfça beyin fırtınası yapmak faydalı olabilir.

4.8.1.5. Kullanım Amacı Alt Kategorisi Yöntem Uygulanabilirliğini Göstermek Boyutu

Farklı ülkelerde çekilen VK’larda kullanılan öğretim yöntemlerinin dünyanın her yerinde uygulanabileceğine dair örnek teşkil ettiği bildirilmiştir. Aslında uygulanması zor gibi görünen yöntem ve tekniklerin rahatlıkla sınıf ortamında kullanılabileceğini görmüşlerdir. Meşakkatli gibi görünen yöntemlerin tüm derslerde

uygulanmasa bile, arada bir uygulanarak fayda sağlanacağı düşünülmüştür. Yöntem uygulanabilirliğini göstermek boyutunu oluşturan ifade aşağıdaki gibidir:

ÖA1: Her şeyden şikâyetçiyiz biz açıkçası Türkiye’de. Ama ben mesela buraya baktığım zaman hani insan şey diyor. Ya en azından tüm derslerde olmasa bile. Yani kullanabilirsin ya. Mesela ayda bir bile yapsan, ayda birçok farklı bir etkinlikle gelsen, birkaç tane hedefi birleştiren bir etkinli yazsan, ayda bir kere bile yapsan bunu bence çok fazla şey değişir. Yani demek ki bir şeyleri uygulamamak bahane değil, bunu uygulayan insanlar var. Bir sürü şekil var. Hani birçok insan birçok şekilde ders anlatıyor.

4.8.2. Öğretim Temsili Olarak VK Kategorisi Etkileri Alt Kategorisi

4.8.2.1. Etkileri Alt Kategorisi Farkındalık Yaratma Boyutu

Gerçek sınıf videolarını inceleme imkânı bulan ÖA’ları, bazı konularda farkındalıklarının oluştuğunu hissetmişlerdir. ÖA5, arka sıralarda oturanları videolar aracılığıyla daha iyi fark ettiğini ifade etmiştir. Durumdan vazife çıkararak öğretmenlerin neden nitelik sahibi olmaları gerektiğini daha iyi anlayabildiğini söylemiştir. Farkındalık boyutunun elde edildiği ifadelerden birisi de:

ÖA5: Arka sırada oturanları da gösteriyor bu videolar. O zaman fark etmemizi sağlıyor bu videolar. Öğretmenlerin neden bu kadar nitelikli olması gerektiğini gösterdiğini düşünüyorum. O yüzden iyi.

Farkındalık boyutunun oluşmasına katkıda bulunan ÖA2, 2. VK’yı izledikten sonra ders zamanını planlamanın önemli olduğunun farkına varmıştır. Oradaki öğretmenin süre planlamasındaki sıkıntıyı göz önüne alarak zaman yönetimine önem vermesi gerektiğini düşünmüştür. Bunun yanında olumlu sonuçlar alabilmek için

öğrencilere nasıl davranması gerektiğinin farkında olduğunu bildirmiştir. Bu ifadelerle ayrıca öğrencilere karşı tutum ve zaman yönetimi alt boyutları oluşturulmuştur.

ÖA2: Plan yapmayı öğrenebiliyorum çünkü hani Japonya’dakinde 2 problemle ders bitti zaman yetmedi. Demek ki bir plansızlık vardı. Bir plan yapmam lazım. Bunun farkındayım. Öğrencilere davranış şeklinin nasıl olması gerektiğinin farkındayım. Öğrencilerin nerede nasıl mutlu olduğunun öğrenmenin nerede gerçekleştiğini şimdi daha önemsiyorum. Nasıl davranırsam öğrenciler daha iyi öğrenir, daha mutlu olurlar, matematikten soğumazlar?

ÖA2’ye benzer olarak öğrencilere dair bir farkındalığı da ÖA1 belirtmiştir. Öğrencileri derse karşı motive edebilmek için neler yapılması gerektiğinin farkına vardığını söylemiştir. Normalde farkına varılamayacak şeylerin, videolarla göz önüne serilebildiğini belirtmiştir. Motive etmek alt boyutunu oluşturan ÖA1’in ifadeleri aşağıdadır:

ÖA1: Ben öğrencilerimi nasıl motive edebilirim? Nasıl derse katabilirim? Zaten matematik sevilmeyen bir ders. Yani nasıl yani ben onların ön yargılarını yıkabilirim? Bu tarz şeyler için bence faydalı ya. Hani diyorum ya direkt, doğrudan göremeyebiliyorsun bir şeyleri ama aslında düşününce dolaylı olarak pek çok şeye ulaşıyorsun aslında videolardan.

4.8.2.2. Etkileri Alt Kategorisi Mesleki Yaşantısını Planlamak Boyutu

İzlenen VK’lardan çeşitli boyutlarla etkilenen ÖA’lar, bu etkilerden bazılarını meslek yaşantılarına taşıyabileceklerini gösteren ifadeler kullanmışlardır. Bu ifadelerle meslek yaşantısını planlamak boyutu oluşmuştur. ÖA1, VK’larda farklı öğretmen modellerini inceleme imkânı bulduğunu, öğretmenlik hayatında bu profilleri dikkate alarak uygulamalar yapacağını belirtmiştir. VK’larda, kendi bakış açısına göre doğru veya yanlış gördüklerini göz önünde bulunduracağını söyleyen ÖA2, 1. ve 2. videodan

meslek hayatında uygulamak üzere alabileceklerini; 3. videodan ise almaması gerekenleri gördüğünü bildirmiştir. Tüm bunların da ders anlatımını etkileyeceğini vurgulamıştır. ÖA4 de, etkili bir öğrenme ortamı için izlediklerinin faydalı olduğunu ifade etmiştir. Bunun da ilerideki planlamalarında etkili olacağını söylemiştir. Mesleki yaşantısını planlamak boyutunu oluşturan ifadeler aşağıda sunulmuştur:

ÖA1: Yani bu şekilde öğretmen modelleri görmek, ileride öğretmen olduğunda yapmam ve yapmamam gerekenler konusunda bana yol gösterici olacaktır.

ÖA2: Meslek hayatımda hani yanlışlarını yapmamaya gayret ederim. Doğru gördüklerimi fazlasıyla yapmaya çalışırım. Mesela o ABD’deki videodan bazı şeyler alırım. Japonya’dakinden bazı şeyler alırım. Son videodan almamam gerekenleri öğrenirim. Ders anlatım sürecindeki tercihlerimi etkileyeceğini düşünüyorum.

ÖA4: Videoda izlediklerimle etkili öğrenme olması için hangi yaklaşımın daha iyi olduğuna dair genel bir fikir sahibi oldum. Bunu ilerideki sınıf ortamında ders işleyişimde etkili olacağını düşünüyorum.

Meslek yaşantılarında yapacakları uygulamalar için etkili olacağını söyledikleri VK’lardan yola çıkan ÖA’ları, gelecekteki ders tasarımları hakkında görüşlerini bildirmişlerdir. Ders tasarımı alt boyutunu ve ders tasarımına bağlı olan diğer alt boyutları oluşturan ifadelerden aşağıda bahsedilmiştir. ÖA2, Japonya’daki derste kullanılan materyal ve günlük hayat problemlerini istediği hedeflere ulaşabilmek için örnek alacağını belirtmiştir. ÖA3 de yine ÖA2 gibi materyal kullanımından etkilendiğini ve ilerde kullanmak istediğini söylemiştir. Materyal ve günlük hayat problemi alt boyutlarının oluşturulmasına katkıda bulunan ifadeler şu şekildedir:

ÖA2: Mesela ben de Japonya’daki yöntemle, problemleri günlük hayattan yazarım. Ayrıca ben de ileride materyal kullanmayı düşünüyorum. Bunları kullanırım. Bunlar benim istediğim hedeflere uyuyor, benziyor.

ÖA3: Alacağım örnekler olabilirdi. Mesela, 2. videoda bir eşitsizlik anlatırken aklıma gelmeyebilirdi, öyle bir karton çizmek altından tekrar bir karton çıkarmak. Mesela onu alıp anlatacağım zaman kendi öğrencilerime uygulayabilirim yani.

Ders tasarlarken ÖA’larının VK’lardan etkilenerek, grup çalışması yaptırarak ve öğrenci merkezli olarak dersi yürütmek istedikleri belirlenmiştir. ÖA4, 1. videoya atıfta bulunarak grup çalışma yönteminin öğrenciler için faydalı olacağını belirterek kendisinin de bu yöntemi kullanabileceğini söylemiştir. Grup çalışma alt boyutunu oluşturan ifadeler aşağıdadır:

ÖA4: İlk videodaki gibi grupla çalışma ortamında öğrenciyi yönlendirerek sonuca ulaşmalarını sağlama yöntemini kullanmanın oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Şahsen ben de kendi sınıfımda böyle yapabilirim yani.

ÖA2 ise ders esnasında öğrenciye doğrudan bilgi aktarmaktan kaçınacağını bunun yerine bilgiyi öğrenciye keşfettirmenin daha uygun olacağını bildirmiştir. Öğretmenin yönlendirme yaptığı VK’da etkili sonuçlar alındığını düşünmüştür. Keşfettirmek alt boyutunun oluşturulmasına katkıda bulunan ifade şu şekildedir:

ÖA2: Ders anlatımında öğrencilere direkt bilgi vermektense kendilerinin keşfetmesini beklemenin daha olumlu olacağını düşünüyorum. Öğretmen direkt bilgi aktarmaktansa yol gösterici bir durumda olduğunda eğitimin daha etkili olduğunu gördüm.

4.8.2.3. Etkileri Alt Kategorisi Tecrübe Sağlamak Boyutu

ÖA’ları, yapılan çalışmanın kendileri için iyi bir deneyim olduğundan söz etmişlerdir. Meslek yaşantılarında nasıl davranmaları gerektiğine dair bir ön fikir oluştuğunu söylemişlerdir. ÖA5, lisans programından mezun olup işe başladığı zaman deneyimlerinin eksik olabileceğini düşünerek, sınıftaki gösterecekleri tutumun nasıl olması gerektiğini VK’lar aracılığıyla öğrenebileceklerini bildirmiştir. Yani mesleğe başladıktan belli bir süre sonra elde edeceği tecrübelerden bazılarını, bu tip çalışmalarla sağlayabileceğini ifade etmiştir. Tecrübe sağlamak boyutunu oluşturan ifadeler aşağıdaki gibidir:

ÖA5: Yani burada tamamen deneyimsiz olarak başlayacağız okula. Bu bize en azından bir deneyim oluyor yani. Orada hani ben böyle anlatırsam sınıf da böyle olacak… Hani bunu 3-5 yıl, 6 yıl boyunca deneyip görmektense şu anda görüp o 6 yılı kurtarabiliriz yani. Videolardan yaptığım veya yapmadığım şeyleri görerek bunların ne derece sınıfları etkilediğini veya sınıftan ne gibi sonuçlara yol açacağını görmemi sağladı.

Tecrübe sağlamak boyutuna katkıda bulunan diğer ifade ÖA4’e aittir. ÖA4, izlemiş olduğu VK’ların kendisine büyük katkısı olduğunu ifade etmiştir. Nitelikli bir öğretmen profilinin nasıl olması gerektiğine ilişkin fikir sahibi olduğunu, günlük hayatta karşılaştığı bir olayda bunu nasıl kullandığını anlatmıştır. Sömestr tatiline gittiğinde öğrencilerine kötü bir şekilde davranan öğretmene, izlediği VK’ların katkısıyla etkili bir

şekilde konuşabildiğini belirtmiştir. Günlük hayata yansıtmak alt boyutunun oluşturulduğu ifade şu şekildedir:

ÖA4: Siz bunu izlettiniz ya bize. Şubat tatili girdi araya değil mi? Evet gittik. Gittiğimde bir öğretmenle karşılaştım. Fizik öğretmeniymiş ama sınıf öğretmenliği yapıyor. Öğrencinin bir tanesi okuyamayınca vurmuş. “Oku kızım!” dedim diyor. Çocuk gitmiş ailesine söylemiş. Ertesi gün ailesi gelmiş. “Benim çocuğuma niçin vurdun?” demiş. Bu da geçmiş diyor ki arkasından. “Ben sizin öğrencinize karışmayacağım, dokunmayacağım.” diyor. “Bir daha da o çocuğa dokunmadım.” diyor. Buradan da sizin bize izletmiş olduğunuz videolardan dolayı çok güzel bir şekilde konuştuğumu düşünüyorum karşısında. Çok faydası oldu. Çok ciddi diyorum ben memnun oldum açıkçası izlemekten. Yani oraya gelip o bir özel öğretim dersi arasında bize sunmanız, fikrimizi almanızın bize çok katkısı oldu.

Yapılan çalışmada da kullanılan VK’ların matematik eğitiminde bir öğretim temsili olarak öğretmen yetiştirmede kullanılmasına ilişkin düşünceleri incelenmiştir. VK’lardan, öğretmenler veya ÖA’larının çeşitli açılardan faydalanabilecekleri belirlenmiştir. Derslerde kullanılabilecek öğretim yöntem ve stratejilerinin sınıf ortamında görmelerini sağlayacağı ortaya çıkmıştır. Farklı yöntem ve teknikleri gören öğretmen veya ÖA’ları, kendi sınıflarında hangilerini uygulayabileceğine dair fikir oluşturabildikleri tespit edilmiştir. Bunun yanında

ÖA’larının; lisans eğitimlerinde görmüş oldukları yöntemlere ait teorik bilgilerin uygulamalı halini gerçek sınıf ortamında görme imkanı bularak, teori ile pratik arasında bağı kurabilecekleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğretmenlere ve ÖA’larına izletilmesinin mesleki gelişimleri açısından önemli olduğu düşünülmektedir. VK’ların ÖA’larını düşündürmek için kullanılabileceği belirlenmiştir. Gerçek sınıf ortamını dışardan bir göz olarak izleyeme fırsatı yakalayan ÖA’ları, böylece hem öğrenci hem öğretmen merkezli olarak düşünebileceği görülmüştür. ÖA1, farklı öğretim metotlarının sınıfta uygulanması konusunda ön yargılar olduğunu belirtmiştir. Zahmetli ve uygulamaya elverişli olarak görülmediği durumlar olduğunu tespit etmiştir. Ancak izlenen VK’larda, öğrencilere faydası olabilecek farklı öğretim yöntem ve tekniklerinin rahatlıkla uygulanabilir olduğunun görüldüğünü belirtmiştir.

Yapılan görüşmelerde ÖA’ları izlenen VK’ların etkilerinden söz etmişlerdir. Öğrencilere karşı tutumlarının nasıl olması gerektiği ve sınıfta zaman yönetimi konusunda farkındalıklarının oluştuğu belirlenmiştir. VK’ların kendilerine tecrübe sağladığı da ortaya çıkmıştır. ÖA’larının, meslek yaşantılarını planlarken VK’ları dikkate alarak etkilendikleri tespit edilmiştir. Derste kullanacakları yöntemleri sıralarken bir ve ikinci VK’lardan örnekler verdikleri belirlenmiştir.

BÖLÜM V