• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.2. Öğrenci Kategorisi

4.2.1. Öğrenci Kategorisi İletişim Alt Kategorisi

4.2.1.1. İletişim Alt Kategorisi Öğretmeniyle İletişim Boyutu

Öğrencilerin perspektifinden öğretmeniyle olan iletişimlerine ait bulgulara burada yer verilmiştir. Soruda geçen öğrenci-öğrenci iletişiminden, öğrencilerle iletişim boyutu başlığında ayrıca bahsedilecektir. Bu iki konu iletişim boyutu altında incelenmiştir. Öğretmeniyle iletişim ve öğrencilerle iletişim alt boyutları oluşturulmuştur. Katılımcılar, öğrencilerin öğretmenlerine karşı iletişime geçerken rahat olduklarından bahsetmişlerdir. Soru sorarken veya öğretmenlerine karşı konuşurken ilişkilerin iyi olmasından dolayı öğrencilerin rahatlıkla kendilerini ifade ettiklerini söylemişlerdir. Grafik çizimini nasıl yapacağını bilmeyen veya konuya ilişkin anlamadığı hususları rahatlıkla sorabilen bir öğrenci profilinden söz etmişlerdir. Dolayısıyla iyi düzey ve kendini rahat ifade etmek alt boyutları oluşturulmuştur. Bunlara ilişkin ÖA’ların ifadeleri şu şekildedir:

ÖA1: Hani direkt soruyor ya, anlamadığı yeri direkt soruyor ya, şey diyor ya işte “Hocam, ben orayı anladım zaten ama hani şurayı anlamadım. Nasıl çizileceğini bilmiyorum.”

ÖA3: Yani öğrenciler öğretmene kendini soru sorarken yakın hissedebildiler.

ÖA4: Öğrenci-öğretmen ilişkileri oldukça iyiydi. Öğretmenlerine rahatlıkla soru sorabiliyorlardı.

ÖA5: Ya zaten öğretmene olan yaklaşımları da gayet rahat. Hani öğrenciler ne anlamadıysa, ne şey yapamadıysa, sınıf ortamında gayet rahat ifade edebiliyorlar bence. Bu da güzel bir şey. Videoda öğrencilerin düşündüklerini öğretmenle paylaşmaktan çekinmediklerini fark ettim. Aynı zamanda öğrencilerin de soruya cevabı gayet rahat ifade ettiklerini düşünüyorum.

ÖA6: Şimdi bir derste, dersin, en önemli kıstas diyeyim öğrencilerin soru sorabilmesi. Bilmediklerini gayet rahat soruyorlardı.

4.2.1.2. Öğrenci Kategorisi İletişim Alt Kategorisi Öğrencilerle İletişimi Boyutu

Yine öğrencilerin diğer öğrencilerle olan iletişimiyle alakalı da görüşleri alınan katılımcılar, VK’ye iki farklı açıdan bakarak, öğrencilerin sınıf arkadaşları ile olan iletişimin iyi olduğundan veya birbiriyle iletişimlerinin kopuk olduğundan bahsetmişlerdir. ÖA1, ÖA3 ve ÖA4 öğrenci birbirleri arasındaki iletişimin nasıl olduğundan bahsederken grup çalışmasının etkisinden de söz etmiştir. Dolayısıyla grup çalışması alt boyutu oluşmuştur.

Derste öğretmenin bir sözünden yola çıkan ÖA1, öğrenciler arasında iletişimin kuvvetli olduğunu ve bu durumun sınıf ortamına yansıdığını söylemiştir. Dersin başlangıcında farklı gruplar oluştuğunu gören öğretmenin, herhangi bir müdahalesi olmadığını bildirmiştir. Farklı gruplar oluşturan öğrencilerin, bu durumu avantaja çevirerek farklı insan deneyimlerinin faydalı olacağını savunmuştur. zayıf ve iyi düzey alt boyutları oluşturulmuştur. İyi düzey alt boyutunun oluşmasına katkıda bulunan ÖA1’in görüşleri aşağıdaki gibidir:

ÖA1: …Ha bir de şey var galiba. “Farklı gruplar oluşturmuşsunuz.” falan diyor. Hani öğretmen sanırım grupları oluşturmalarına da şey yapmıyor. Hani siz 4’lü- 4’lü…yani demek ki herkes her hafta farklı kişiler grup oluşturuyorlar ki; ıhmm.., bu şekilde zaten hani farklı insanlarla tanışıyorsun farklı insanların deneyimini görüyorsun. Arkadaşından pek çok şey öğreniyorsun. Yani o yüzden etkileşim çok iyi bence. Sınıfta çok güzel bir atmosfer olduğu belli zaten.

Bazı gruplardaki öğrencilerin birbirlerine soru sorarken aralarında farklı diyaloglar geçtiğini söyleyen ÖA3, bunun aradaki iletişim zayıflığından kaynaklandığını söylemiştir. Grup olabilmeyi başaramamış öğrencilerin, birbirlerine

çekememezlik yaparak aradaki iletişimlerinin kötü olduğundan bahsetmiştir. Zayıf alt boyutunu oluşturan ÖA3’ün ifadesi şu şekildedir:

ÖA3: …Öğrenci-öğrenci ilişkisi bu kadar iyi değildi. Grup çalışmasının ne ifade ettiğini kavrayamamış öğrenciler vardı ve yapamayanlar aynı grupta yapanlardan yardım istemeye çekindiler. Grubun bir tanesinde hatta “Arkadaşıma sormamama rağmen ben de yapabiliyorum.” diye bir tepkiyle karşılaştı bir tanesi.

ÖA5, öğrencilerin birbirlerine karşı saygılı davrandıklarını belirterek bunun bir iyi niyet göstergesi olabileceği gibi, kamera çekiminin yapıldığını bildikleri içinde yapmış olabileceklerini ifade etmiştir. İyi düzey alt boyutunun oluşturulmasına katkıda bulunan bir diğer katılımcı olan ÖA5’in ifadesi aşağıdadır:

ÖA5: Öğrencilerde fazla rekabetten dolayı bilgi saklama olmadığı için paylaşımcı bir ortam olduğunu düşünüyorum. Birbirine baya saygılılar gibi gözüktü bana. Hani pek bir laf atan olmadı, belki kamera var diye yapmışlardır ama. Hani normalde iyi gibi gözüktü.

ÖA2 ise öğrenciler arasında bir yakınlık olduğunu söylemiştir. Bunun da aynı yaş grubundan olmalarından kaynaklandığını belirtmiştir. Böylece akran olmak ve samimi alt boyutları oluşturulmuştur.

ÖA2: Öğrenci-öğrenci arasında samimi bir ortam. Yani arkadaş olduğu için, seviye yakın olduğu için, akran olduğu için samimi bir ortam. Dolayısıyla hani konuşmalar daha rahat.

ÖA4, öğrencilerin grup içerisinde birbirlerine soru sormaktan ziyade öğretmene sormalarını yine bir iletişim zayıflığından kaynaklandığını bildirmiştir. Bunun da ülkedeki insanların anlayışlarından olabileceğini düşünmüştür. Öğrencilerin aralarında etkileşim yaşanmadığını, ilk defa karşılaşıyormuş gibi davrandıklarını bildirmiştir. Kendi aralarında konu hakkında bir diyalog içerisine girmediklerini söylemiştir. Bireysel olarak herkesin kendi halinde oturduğunu ifade etmiştir. Böylece kültür ve zayıf alt boyutları oluşturulmuştur.

ÖA4: Öğrencilerin birbirleriyle ileti Anlaşılmayan kısmı arkada

ile çalışma pek yoktu. Birbirlerini pek tanımıyor gibiydiler. olduğunu düşünüyorum.

tartıştıklarını falan görmedim. olabilir diye düşünüyorum. âleminde.