• Sonuç bulunamadı

3-VERGİ ALACAĞININ HESAPLANMASI, BEYANI VE MAHSUBU

Aynı şekilde, adi komandit şirketlerin komanditer ortaklarına dağıtılan kazançlar kar payı sayılmakla birlikte, adi komandit şirketler “kurum” olmadığı için bu kar payları üzerinden vergi alacağı hesaplanmayacaktır. Ancak, komanditer ortaklar tarafından elde edilen bu kar payları bir menkul sermaye iradı olarak GVK’nun 85’inci maddesi gereğince beyan edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, vergi alacağı hesaplanacak kar payları şunlardır:

a. Anonim şirket hisse senetlerinin kar payları; (GVK Md.75/1)

b. Eshamlı komandit şirketlerin hisse senetlerinin kar payları; (GVK Md.75/2) c. Limited şirket iştirak hisselerinden doğan kar payları; (GVK Md.75/2)7

d. Kooperatiflerin ortaklarına dağıttıkları kazançlar (kooperatiflerin ortakları ile yaptıkları muamelelerden doğan gelir-gider farkından ortaklara, kooperatifle yaptıkları muameleler nispetinde dağıtılan risturnlar hariç); (GVK Md. 75/2)

e. İş ortaklıklarının ortaklarına dağıttıkları kar payları; (GVK Md.75/2)

f. Kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar payları; (GVK Md.75/3)

2.3-Kar Paylarının Kurum Bünyesinde Vergilendirilmemiş olması Vergi Alacağının Hesaplanmasına Etki Etmemektedir:

Kurum kazancının vergiden istisna edilmiş kazançlardan oluşması, dolayısıyla kurumlar vergisine tabi tutulmamış olması veya kurum kazancının yurt dışı kazançlardan oluşması veya kurum kazancının Gelir Vergisi Kanunun 75/2-4 maddesi uyarınca menkul sermaye iradı sayılan kısmı üzerinden aynı kanunun 94 üncü maddesi uyarınca vergi tevkifatı yapılıp yapılmaması ve kısmen yapılması dağıtılan kar payları üzerinden vergi alacağı hesaplanmasına etki etmemektedir.

Kar payının, 01.01.1994 tarihinden önceki dönemlerde dağıtılmayıp şirket bünyesinde bırakılan kar ve ihtiyatlardan oluşması, vergi alacağının hesaplanmasına engel teşkil etmez.

2.4-Vergi Alacağı Hesaplayacak Olan Kişiler

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 75’inci maddesi uyarınca:

- Tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler;

- Adi ortaklıklar, kollektif ve adi komandit şirketler;

- Eshamlı komandit şirketler (komandite ortağa isabet eden kısım için);

Elde ettikleri kar payları için kar payı tutarının 1/5’i oranında vergi alacağı hesaplamak zorundadırlar.

Bunların dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler vergi alacağı hesaplamayacaktır.

3-VERGİ ALACAĞININ HESAPLANMASI, BEYANI VE MAHSUBU

3.1- Ticari Faaliyete Tabi Gerçek Kişilerce Vergi Alacağının Hesaplanması, Beyanı ve Mahsubu 3.1.1- Ticari Faaliyete Bağlı Olarak Elde Edilen Kar Payı ve Vergi Alacağı:

Gelir Vergisi Kanunun 75’inci maddesinin son fıkrası hükmüne göre elde edilen menkul sermaye iratları, bunları sağlayan sermaye sahibinin ticari faaliyetine bağlı bulunduğu takdirde, ticari kazancının tespitinde dikkate alınır. Başka bir değişle, ticari varlığa dahil bulunan nakdi veya para ile temsil edilen sermaye dolayısıyla elde edilen iratlar ticari kazancın bir unsuru olarak ticari kazanca ilişkin hükümler çerçevesinde tespit edilir ve vergilendirilir.

Konularla ile ilgili örneklerde geçici vergi ve hayat standardı hesaplamalarına yer verilmemiştir.

ÖRNEK:

Küçükbaş hayvan bağırsak ticareti ile iştigal eden (A), 2001 yılında ticari faaliyetinin sonucunda 15.000.000.000.- TL kar elde etmiştir.

Mükellef (A), aynı yıl içinde (E) Anonim Şirketinde 8.000.000.000.- TL kar payı elde etmiş ve ticari kazancına ilave ederek beyanda bulunmuştur.

Faaliyet karı... : 15.000.000.000.- Kar payı... : 8.000.000.000.- Vergi Alacağı (8.000.000.000.- / 5)... : 1.600.000.000.- Vergi Tabi Gelir... : 24.600.000.000.- Hesaplanan Gelir Vergisi... : 7.420.000.000.- Mahsup Edilecek Vergi Alacağı... : 1.600.000.000.- (-) Ödenecek Gelir Vergisi... : 5.820.000.000.- Hesaplanan Fon payı... : 742.000.000.-

Mahsup edilecek Fon Payı... : 160.000.000.- (1.600.000.000.- x % 10)

Ödenecek Fon Payı... : 582.000.000.- 3.2-Ticari Faaliyete Bağlı Olmaksızın Elde Edilen Kar Payı ve Vergi Alacağı:

Gerçek kişilerin kurumlardan aldıkları kar payları ve bu kar payları üzerinden hesaplanan vergi alacağı menkul sermaye iradı olarak sayılmıştır. Kar payı elde eden gerçek kişinin bir ticari kazancı mevcut değilse, ilgili kar payı; menkul sermaye iratlarına ilişkin hükümler çerçevesinde beyan edilerek vergilendirilecektir.

Ancak kar payı vergi alacağı ile birlikte GVK’nun 86’ ıncı maddesindeki haddi aşmadığı taktirde beyan edilmeyecektir.

Örnek:

Mükellef (B), (Y) Limited Şirketinden 2001 yılında 9.000.000.000.- kar payı almıştır. Mükellefin başka bir geliri bulunmamaktadır.

Kar payı... : 9.000.000.000.- Vergi Alacağı (9.000.000.000.- / 5).... : 1.800.000.000.- Vergiye Tabi Gelir... : 10.800.000.000.- Hesaplanan Gelir Vergisi... : 2.750.000.000.- Mahsup Edilecek Vergi Alacağı... : 1.800.000.000.- (-) Ödenecek Gelir Vergisi...: 950.000.000.- Hesaplanan Fon Payı... : 275.000.000.- Mahsup edilecek Fon Payı... : 180.000.000.- (1.800.000.000.- x % 10)

Ödenecek Fon Payı... : 95.000.000.-

Mükellef (B), toplam geliri 10.800.000.000.-TL.dır. 2001 takvim yılı gelirleri için öngörülen 4.900.000.000.- liralık haddin üstünde olduğundan mükellef (B). beyanname verecektir. Beyan sınırının aşıldığı durumlarda ,aşan kısım değil tamamı beyan edilecek.

3.3-Anonim Şirketlerde Kar Dağıtımı:

T.T.K.’nun 469’uncu maddesinde hükmolunduğu üzere yasal ve ihtiyari (isteğe bağlı) yedek akçelerle esas sözleşme hükmünce ayrılması gerekli paralar safi kardan ayrılmadığı sürece kar payı dağıtılamaz.

Anonim şirketlerde kar dağıtım kararını şirket genel kurulu vermektedir. Genel kurul kar dağıtım kararını vermiş ve kar dağıtım tarihini belirlemiş ise, kar dağıtım tarihinde; genel kurul tarafından kar dağıtım tarihinin tespitinin şirketin yönetim kuruluna bırakıldığı durumda ise, yönetim kurulunun tespit ettiği dağıtım tarihinde kar payı elde edilmiş kabul edilecektir. Ancak bu tarihte kurum tarafından çeşitli nedenlerle kar dağıtımına fiilen başlanmaması halinde, kar paylarının, fiilen dağıtımına başlandığı tarihte elde edileceği tabiidir. Kar dağıtımına başlandığı halde, ortağın kar payını tahsil etmemiş olması, hukuki ve ekonomik tasarruf gerçekleştiğinden kar payının elde edilmesine tesir etmemektedir.

Diğer taraftan, şirket yetkili organlarınca kar dağıtımına ilişkin hukuki prosedür tamamlanmamakla birlikte, kar payının fiilen dağıtıldığı ve ortak tarafından tahsil edildiği durumda da fiili tasarruf gerçekleşeceğinden, kar payı elde edilmiş olacaktır.

Anonim şirketler, iştiraklerden elde ettiği kar paylarını kurum kazancına ilave ederler. Ancak kurumlar vergisi beyannamesi verilirken iştirak kazançları ticari bilanço karından düşülür. Başka bir değişle

“kurumların, tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine iştiraklerinden elde ettikleri kazançlar (Yatırım fonlarının katılma belgeleri ile yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kar payları hariç), kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisna, limited şirketler için de geçerlidir.

3.4-Limited Şirketlerde Kar Dağıtımı:

Limited şirketlerde kar dağıtım şekli ve zamanına ortaklar genel kurulu karar verir. Ortaklar genel kurulunun bu yetkisini başka bir organa devretmesi mümkün değildir.

Limited şirketlerde kar dağıtım kararı, şirketin ortak sayısının 20’den fazla olduğu durumlarda şirket genel kurulu tarafından verilir. Ortak sayısının 20 veya daha az olduğu durumda bu karar ortakların yazılı oyları ile alınır.

Her iki halde de, kar dağıtımına karar verilmiş ve kar dağıtım tarihi saptanmış ise, kar dağıtım tarihinde kar payı ortaklar tarafından elde edilmiş kabul edilir. Ancak, bu tarihte kurum tarafından çeşitli nedenlerle kar dağıtımına başlanmaması halinde, kar payları, fiilen dağıtımına başlandığı tarihte elde edilecektir. Anonim şirketlerde olduğu gibi kar payının bu tarihten sonra tahsil edilmemiş olması elde etme açısından önem arz etmemektedir. Aynı şekilde, kar dağıtımına ilişkin hukuki prosedür yerine getirilmemekle birlikte, karın ortaklara fiilen dağıtıldığı durumda da kar payının elde edilmesi gerçekleşmiş olacaktır.

Limited şirketler de anonim şirketler gibi iştirak kazançlarını kurum kazancına hasılat olarak ilave ederler.

Kurumlar vergisi beyannamesi verilirken iştirak kazancını ticari bilanço karından düşerek kalan tutar üzerinden Kurumlar Vergisi hesaplanır.

3.5-Eshamlı Komandit Şirketlerde Kar Dağıtımı:

Eshamlı komandit şirket TTK’nun 475’inci maddesinde, “sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya birkaçı şirket alacaklarına karşı bir kollektif şirket, diğerleri bir anonim şirket ortağı gibi mesul olan şirket” olarak tanımı yapılmıştır.

Bilindiği gibi, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde bir ya da birkaçı

Şirket alacaklarına karşı kollektif şirket ortakları gibi sınırsız “komandite”, diğerleri de anonim şirket ortakları gibi sınırlı “komanditer” olarak sorumlu olan ortaklardan oluşan bir şirkettir.

Eshamlı komandit ortaklıklarda komandite ortakların ortaklık karından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmündedir.(GVK.Md.37)

Eshamlı komandit şirketlerin kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasında, komandite ortağın kar payı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır.

Eshamlı komandit şirketlerde kar dağıtımına ilişkin kararlar komanditerler genel kurulu tarafından anonim şirketlerin tabi olduğu hükümler çerçevesinde verilir. Eshamlı komandit şirketlerde, anonim şirketlerin yönetim kurullarına ilişkin görev ve sorumluluklar komandite ortaklar tarafından yerine getirilir.

Buna göre, komanditerler genel kurulu tarafından kar dağıtımına karar verildiği ve kar dağıtım tarihinin genel kurul veya şirketi idare ve temsile yetkili komandite ortaklarca belirlendiği durumda, kar payı komanditer ortaklarca kar dağıtım tarihinde elde edilmiş sayılacaktır. Kar payının ortaklarca tahsiline ilişkin olarak anonim ve limited şirket ortakları için yapılan açıklamalar bunlar için de geçerlidir.

ÖRNEK:

(A) Eshamlı Komandit şirketi, 2001 yılında 25.000.000.000.- kar elde etmiştir.

Ayrıca şirket, (B) Limited şirketinden iştiraki dolayısıyla 15.000.000.000.-kar payı elde etmiştir. Bu şirketin 3’ü komanditer, 2’si komandite olmak üzere toplam 5 ortağı bulunmaktadır. Her ortak % 20 eşit paya sahiptirler.

Komandite Ortakların Beyanları:

Ticari Kar... : 25.000.000.000.- İştirak Kazancı... : 15.000.000.000.- TOPLAM KAZANÇ... : 40.000.000.000.- Komandite ortaklarının kar payı ... : 16.000.000.000.- (40.000.000.000 x %40)

Komandite ortaklar ticari kazanç ve iştirak kazancından elde ettiği kar payları üzerinden şahsi ticari kazancı olarak beyanda bulunacaklar.

Komandite Ortakların Beyan Durumu:

Faaliyet karından... : 5.000,000,000.- (25.000.000.000X0.20)

Kar payından (15.000.000.000X%20)... : 3.000.000.000.- Vergi alacağı (3.000.000.000 / 5)... : 600.000.000.- Toplan Ticari kazanç... : 8.600.000.000.- Hesaplanan gelir vergisi... : 2.090.000.000.- Mahsup edilecek vergi alacağı... : 600.000.000.- Ödenecek gelir vergisi... : 1.490.000.000.- Hesaplanan fon payı... : 209.000.000.- Mahsup edilecek fon payı... : 60.000.000.- (600.000.000.- x % 10)

Ödenmesi gereken fon payı... : 149.000.000.-

Eshamlı komandit şirketlerin diğer kurumların sermayesine iştirak etmeleri dolayısıyla aldıkları kar payları üzerinden sadece şirketin komandite ortakları için vergi alacağı hesaplanacak, komanditer ortaklar için vergi alacağı hesap edilmeyecektir.

Ancak, eshamlı komandit şirketlerin kar dağıtım yapması halinde komanditer ortaklar hisseleri oranında aldıkları kar payı üzerinden vergi alacağı hesaplayacaklardır.

Eshamlı komandit şirketlerde komandite ortaklar, hisselerine düşen faaliyet dönem karı için yıllık gelir vergisi beyannamesinde ticari kazanç olarak beyan edeceklerdir. Komandite ortaklar gelir vergisi mükellefi, komanditer ortaklar ise kurumlar vergisi mükellefi sayılmıştır.

3.6-Adi Ortaklıklar ve Kollektif Şirketlerce Vergi Alacağının Hesaplanması, beyan ve Mahsubu:

Koperatifin Tanımı: Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere kooperatif denir. Bu tanım, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 1’nci maddesinin hükmüdür.

1163 sayılı Kooperatifler Kanunun 38’inci maddesi hükmüne göre ortaklarla yapılan muamelelerden bir yıllık faaliyet sonunda elde edilen gelir-gider farkının ortaklar arasında, kooperatifin ortaklarla olan muameleleri nispetinde bölüştürülmesi esastır. Ancak ortaklara dağıtılan gelir-gider farkları menkul sermaye iradı olarak kabul edilmemiştir.

GVK mük.75’inci maddesinde, kooperatiflerce ortaklara dağıtılan gelir-gider farkları vergi alacağı müessesine dahil edilmemiştir.

Kooperatiflerde , gerek ortaklarla yapılan işlemlerden doğan kazancın ortaklara kooperatif ile yaptıkları işlemler nispeti dışında dağıtılması, gerekse ortak dışı faaliyetlerden doğan gelir-gider farkının ortaklara dağıtılması durumunda ortaklarca elde edilen kazançlar kar payı olarak nitelendirilmektedir.

Kooperatiflerin genel kurullarınca kazancın dağıtılmasına karar verildiği ve gelir-gider farkı dağıtım tarihinin tespit edildiği durumda, kooperatif ortaklarınca gelir-gider farkının dağıtımına başlandığı tarihte elde edildiği kabul edilecektir.

Ortak dışı işlemlerden elde edilen hasılanın ortaklara sermaye payları 0ranında dağıtılabileceği ana sözleşmede hükme bağlanabilir. Dağıtılmadığı takdirde, bunlar kooperatifin gelişmesine yarayacak işlerde kullanılmak üzere özel bir fonda toplanır.

Kooperatiflerde yıllık faaliyet neticeleri menfi olduğu takdirde açık, yedek akçelerden ve bunların kafi gelmemesi halinde ek ödemelerle (payları oranında) karşılanır.

Menfi neticeler ortadan kaldırılmadıkça gelir gider farkı ve faiz dağıtımı yapılamaz.

Gelir Vergisi Kanununa 3946 sayılı Kanunla eklenen mükerrer 75’inci maddenin birinci fikrasının 2 numaralı bendi hükmüne göre, tam mükellefiyete tabi kurumlarca adi ortaklıklara ve kollektif şirketlere dağıtılan kar paylarının 1/5’ü, banların vergi alacağını oluşturmaktadır. Adi ortaklıklar ve kollektif şirketler elde ettikleri bu kar paylarını ve bunlara ilişkin vergi alacağını kar paylarını elde ettikleri yılda hasılat yazacaklardır.

Adi ortaklıklar ve kollektif şirketlerde ortakların ortaklık veya şirket karından aldıkları pay şahsi ticari kazanç hükmündedir.

Adi ortaklıklar ve kollektif şirketlerin ortakları gelir vergisi mükellefidirler. Dolayısıyla cari yıl kazançları nedeniyle her ortak ertesi yıl Mart ayında hisseleri oranında ticari kazancını “yıllık gelir vergisi beyannamesinde” beyan ederek tahakkuk edilen vergilerini GVK’nun 117’inci maddesinin hükmüne göre öderler.

ÖRNEK:

(E) Kollektif Şirketin 2001 takvim yılı faaliyetleri 13.000.000.000.-TL. kar ile sonuçlanmıştır. Şirket aynı yıl içinde aktifinde kayıtlı (K) Limited Şirketi’ne iştiraki dolayısıyla 12.500.000.000.-TL kar payı elde etmiştir. E) Kollektif Şirketi’nin (A) ve (B) olmak üzere iki ortağı bulunmaktadır. (A) ortak %50 ve (B) ortak

%50 eşit hisselere sahiptirler.

Olağan faaliyet karı... : 13.000.000.000.-TL Kar payı ... : 12.500.000.000.-TL Vergi alacağı (12.500.000.000 / 5)... : 2.500.000.000.-TL Toplam kazanç... : 28.000.000.000.-TL Mükellef (A)’nın Beyanı:

Faaliyet karı (13.000.000.000 x % 50)... : 6.500.000.000..-TL Kar payı (12.500.000.000 x % 50)... : 6.250.000.000.-TL Vergi alacağı (6.250.000.000 / 5)... : 1.250.000.000.-TL Toplam... : 14.000.000.000.-TL Hesaplanan gelir vergisi... : 3.710.000.000.-TL Mahsup edilecek vergi alacağı... : 1.250.000.000.-TL (6.250.000.000 / 5)

Ödenecek gelir vergisi ... : 2.460.000.000.-TL Hesaplanan fon payı... : 371.000.000.-TL Mahsup edilecek fon payı... : 125.000.000.-TL (1.250.000.000.- x % 10)

Ödenecek fon payı... : 246.000.000.-TL Mükellef (B)’nin Beyanı:

Mükellef (B) %50 hisseye sahip olduğundan, mükellef (A)’nın vereceği bayanın aynısı olacaktır.

Kollektif şirketler gelir vergisi mükellefi olduğundan, ortaklar hisseleri oranında gelirlerini ayrı ayrı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edeceklerdir.

3.7-İş Ortaklarında Kar Dağıtımı:

İş ortakların kazancı, KVK’nun 1’inci maddesindeki hükme göre Kurumlar Vergisi’ne tabidir. Dolayısıyla iş ortaklıkları Kurumlar Vergisi mükellefidir.

İş ortaklıkları,belirli bir süre içinde belirli bir işi sonuçlandırmak üzere kurulur, işin betiminde yasal yükümlülükler yerine getirildikten sonra mükellefiyeti sona erdirilir. İşin bitiminde ortaya çıkan kazanç, işin bittiği yılın kazancı olarak beyan edilerek vergilendirilir.

İş ortaklıkları, birinci maddenin A,B,C ve D bentlerinde yazılı kurumların kendi aralarında, şahıs ortaklıkları veya gerçek kişilerle belli bir işin birlikte yapılmasını müştereken taahhüt etmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurulan ortaklarlardır.(KVK Mük.Md.6)

Bu kazançlar kurumlar vergisi beyanname verme süresi içinde ortaklara dağıtıldığı kabul edilir.

Ortakların, iş ortaklığından elde ettiği kar payları gerçek kişiler yönünden menkul sermaye iradı, sermaye şirketleri yönünden ise iştirak kazancı olarak nitelendirilmiştir.

İş ortaklıklarında işin bitiminde vergiler hesaplanır ve kurum kazancından düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden kazanç paylaşımı yapılır. Başka bir değişle vergiler hesaplanmadan kar payları dağıtılmaz.

Kurumlar vergisi mükellefi olan iş ortaklıkları, mükellefiyet açısından ortaklığının ortakları değil, iş ortaklığın kendisidir. İş ortaklıklarında, kurumlar vergisi mükelleflerinde olduğu gibi, elde edilen kazanç iş ortaklığı tarafından kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilir ve Kurumlar Vergisi Kanununun 40’inci maddesinde belirtilen sürelerde ödemeler yapılır.

3.8-Adi Komandit Şirketlerde Vergi Alacağının Hesaplanması, Beyanı ve Mahsubu:

Adi komandit şirketin tanımı TTK’nun 243’inci maddesinde yapılmıştır. Bu maddeye göre, “ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek maksadiyle kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya bir kaçının mesuliyeti tahdit edilmemiş ve diğer ortak veya ortakların mesuliyeti muayyen bir sermaye ile tahdit edilmiş olan şirket komandit şirkettir.”

Komandit şirketlerde iki çeşit ortak bulunmaktadır. Sorumlulukları sınırlı olan ortaklara “komandite”, sorumlulukları sınırsız olan ortaklara da “komanditer” ortak denir.

Adi komandit şirketler, adi ortaklıklar ve kollektif şirketlerde olduğu gibi elde ettikleri bu kar paylarını ve vergi alacağını kar paylarını aldıkları yıl hasılat yazacaklardır. Bu vergi alacağı ortaklarca verilecek yıllık gelir vergisi beyannamelerinde, hesaplanan gelir vergisinden hisseleri oranında mahsup edilecektir.

Komandit şirketlerde komandite ortakların , GVK’nun 37’inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne göre, ortaklık karından aldıkları paylar şahsi ticari kazanç hükmündedir. Ayni kanunun 75’inci maddesinin ikinci fikrasının 2 numaralı bendi hükmüne göre, komanditer ortakların adi komandit şirketlerin karından elde ettikleri kar paylarları menkul sermaye iradı olarak kabul edilmiştir.

ÖRNEK:

Pertek Adi Komandit Şirketinin 2001 takvim yılı faaliyetleri sonucunda 18.000.000.000.- TL. kar etmiştir.

Şirket aynı yılda Çakırbahçe Gıda Ürünleri Limited Şirketi’ne iştiraki dolayısıyla 14.500.000.000.-TL. kar payı elde etmiştir.

Pertek Adi Komandit Şirketi’nin iki ortağı bulunmaktadır. Bunlardan komanditer (A) ortak %52 hisseye , komandite (B) ortak ise %48 hisseye sahiptir.

Dönem karı... : 18.000.000.000.- Kar payı... : 14.500.000.000.- Vergi Alacağı... : 2.900.000.000.-

(14.500.000.000./5) TOPLAM DÖNEM KARI... : 35.400.000.000.-TL Komanditer Ortak (A)’nın Beyanı:

Menkul sermaye iradı... : 18.408.000.000.-TL (35.400.000.000 x % 52)

Hesaplanan gelir vergisi... : 5.252.800.000.-TL Mahsubu gereken vergi alacağı ... : 1.508.000.000.-TL (2.900.000.000 x % 52)

Ödenecek gelir vergisi ... : 3.744.800.000.-TL Hesaplanan fon payı... : 525.280.000.-TL Mahsup edilecek fon payı... : 150.800.000.-TL (1.508.000.000.- x % 10)

Ödenecek fon payı... : 374.480.000.-TL

Komanditer ortak (A), şirket karından payına düşen 18.408.000.000.- TL.kısmı 2002 yılı Mart ayında vereceği yıllık gelir vergisi beyannamesinde menkul sermaye iradı olarak beyan edecektir.

Komandite Ortak (B)’nin Beyanı:

Ticari kazanç...: 16.992.000.000.-TL (35.400.000.000 x % 48)

Hesaplanan gelir vergisi ...: 4.757.200.000.-TL Mahsubu gereken vergi alacağı...: 1.392.000.000.-TL (2.900.000.000 x % 48)

Ödenecek gelir vergisi...: 3.365.200.000.-TL

Hesaplanan fon payı...: 475.720.000.-TL Mahsup edilecek fon payı...: 139.200.000.-TL (1.392.000.000.- x % 10)

Ödenecek fon payı...: 336.520.000.-TL

Komandite ortak (B), şirket karından hissesine düşen 16.992.000.000.-TL’lik kısmı şahsi ticari kazanç olarak beyan edecektir.

YARARLANILAN KAYNAKLAR

1- Gelir Vergisi Genel Tebliği 191-194

2- Şükrü Kızılot-Saygın Eyüpgiller.Şirketler Muhasebesi Vergilendirilmesi Hukuku ve Mevzuatı .Yaklaşım Yayınları Kavaklıdere/Ankara-1995. Sayfa 286 (Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlerde Gelir ve Kurumlar Vergisi)

3- 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu 4- 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 5- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 6- 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu

Outline

Benzer Belgeler