• Sonuç bulunamadı

SÜRECİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

All photos taken at the event has been published in IKSAD CONGRESS SOCIETY Facebook Group // to get the pictures, please, visit the group and become a member…

SÜRECİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öğr. Gör. Dr. Yakup ASLAN

Bitlis Eren Üniversitesi

Özet

Uluslararası Muhasebe Standartları, muhasebe olaylarında yaşanan sorunlara çözüm önerileri sunmak adına oluşturulan standartlar olarak kabul görmektedir. Bu standartlar muhasebe sistemine bütüncül bir yaklaşımla bakmasından ötürü oldukça değerlidir. Muhasebe, bir işletmede cereyan eden tüm mali olayları kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek ve raporlamak suretiyle işletmelerin kaynak-varlık dengesinin etkili ve verimli takip edilmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Muhasebe, bahsi geçen rolleri üstlenirken seçilen muhasebe politikalarındaki farklılıklar, ülkeden ülkeye değişen finansal tablo formatları, denetimde yaşanan sorunlar, mevcut düzendeki kanun boşlukları gibi birçok sebepten dolayı farklı yorumlamaları da beraberinde getirmektedir. Uluslararası Muhasebe Standartları’nın literatürde Uluslararası Raporlama Standartları olarak sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Bu durum finansal raporlamanın standartların belirlediği çerçeve hakkında önemli ipuçları vermektedir. Ülkemizde bu standartlara uyum süreci halen devam etmektedir. Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren tüm firmalar finansal tablolarını, Uluslararası Muhasebe Standartları çerçevesinde hazırlamaları kanunen zorunlu hale getirilmiştir. Yatırımcıların hisse senedi tercihlerinde, hazırlanan mali tabloları doğru yorumlayabilmeleri kar marjlarına doğrudan etki etmektedir. Türkiye Muhasebe Standartları olarak Türkçeye çevrilen bu standartlar yapılan bilimsel çalışmalara göre tüm meslek mensupları tarafından tam olarak özümsenememiştir. Ülkemizde bu standartlara uyum sürecinin tamamlanması için Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGMDSK) kurulmuştur. Bu kurum oldukça etkin olarak çalışmaktadır. İlgili tüm taraflara gerekli yorumlamaların nasıl yapılacağına dair projeksiyon tutmaktadır. Bu çalışmayla Uluslararası muhasebe standartlarına uyum sürecinde yaşanan sorunlar genel olarak ele alınarak, uyum sürecinin etkinliğine katkı sunacağı düşünülen hususlar ifade edilecektir.

Anahtar Kelimeler: Finansal Raporlama, Uluslararası Muhasebe Standartları, Türkiye

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 39 ENDÜSTRİ 4.0 ve MUHASEBE EĞİTİMİ

Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe UZUN KOCAMIŞ Dr. Özgür ÖZKAN

İ.Ü.C. SBMYO Endüstri 4.0, özellikle sanayileşmiş, ileri teknolojilerle üretim yapan ve bu alanda büyük bir finansal kaynak tahsis eden toplumlarda öne çıkmaktadır. Dördüncü sanayi devrimi; üretimle doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olan tüm birimlerin birbirleriyle işbirliği yapmasını, dijital verilerin yazılım ve bilgi teknolojileriyle bütünleştirilmesini öngörmektedir. Endüstri 4.0 işletmeleri, piyasaya hakim olma ve sermayeden pay alma konusunda çok önemli bir noktaya taşıyacaktır.

Endüstri devriminin iş yapma şeklini değiştireceği öngörülmektedir. Bu süreçte bazı meslekler kaybolacak, bazı meslekler de gelişerek bugün bilmediğimiz meslek dalları ortaya çıkacaktır. Endüstri 4.0 devrimi tüm meslekleri etkilediği gibi muhasebe

mesleğini de etkileyecektir.

Teknolojik gelişmeler neticesinde muhasebe mesleğinin yapısı ve çerçevesi değişmektedir. Muhasebe toplama, analiz etme, çözüm geliştirme ve nihayetinde bu çözümleri üretme ve karar verme kararları için raporlar hazırlar. Muhasebe prosedürlerinde geleneksel yöntemlerin yerine bilimsel yöntemlerin kullanılması verimlilik ve hızı artıracaktır. Bilgisayar sistemleri sayesinde muhasebecilerin iş yükü azaltılmıştır. Önümüzdeki yıllarda, muhasebeciler tarafından yapılan birçok işlemin yapay zeka ve otomasyon sistemleri tarafından yapılması kaçınılmaz bir gerçektir. Muhasebe mesleğinin dijital alanındaki gelecekteki değişiklikler bu çerçevede tanımlanmakta ve yeniden yapılandırılmaktadır. Endüstri 4.0 muhasebe mesleğinde nasıl yeni fırsatlar yaratacaktır. Son zamanlarda gündemde olan mesleklerden biri de mali mühendisliktir. Mali mühendislik, muhasebe mesleğini mühendislik temelinde yeniden tasarlamayı ve gelecekte analitik düşünme yeteneğini kazanmayı amaçlamaktadır. Mali mühendislik, muhasebe mesleğine her türlü bilgi sisteminde çeşitli yöntemlerle odaklanan ve bir bütün olarak tasarıma odaklanan muhasebecileri eğitecek ve böylece muhasebeyi geliştirecektir.

Muhasebe eğitimi açısından muhasebe eğitiminin sektörün beklentilerine göre düzenlenmesi kaçınılmazdır. Muhasebe eğitimi süreçlerimizin yeniden tasarlanması gerekmektedir. Bu çalışmada, öncelikle Endüstri 4.0 sanayi devrimi anlatılarak, dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin muhasebe mesleğini ve muhasebe eğitimini ne şekilde etkileyeceği tartışılacaktır.

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 40 KALİTE MALİYETLERİ VE MUHASEBE SİSTEMİ

Dr. Özgür ÖZKAN Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe UZUN KOCAMIŞ

İ.Ü.C. SBMYO

Kalite kavramı, özellikle üretimde işbölümünün ve uzmanlaşmanın ortaya çıkardığı artan rekabetin bir sonucu olarak gündeme gelmiştir. Artan rekabet işletmeleri yeni arayışlara itmektedir. Bu arayışın odak noktasını da işletmenin diğer etkenlerden daha fazla kontrolüne alabileceği maliyetler oluşturmaktadır. İşletmeler belirledikleri amaçlara ulaşabilmek için daha fazla işletme içi unsurlara yönelmek zorunda kalmışlardır. Bu unsurların en önemlisi de kuşkusuz maliyetlerdir.

İşletmeleri temel amacı sürdürülebilir kârlılık düzeyine ulaşmak ve bu kârlılığı istikrarlı bir şekilde sürdürmektir. Bu temel amaca ulaşmak için ikincil amaçlara ihtiyaç vardır. İşletmelerin kâr elde etmek ve topluma hizmet etmek gibi temel (genel) amaçlarının yanı sıra uzun dönemli büyüme, tüketicilere kaliteli mal ve hizmet sunma, çalışanlara uygun ücret verme ve toplumsal sorumluluk gibi özel amaçları da bulunmaktadır. “Kalite maliyetleri” meydana gelebilecek hataları önlemek amacıyla yürütülen faaliyetlerin planlı kalite muayenelerinin ve mamulün üretim aşamalarında veya müşteriye tesliminden sonra görülen hataların sonucunda ortaya çıkan maliyetlerdir.

Muhasebenin temel kavramlarından süreklilik ilkesi gereğince işletmelerin ömrünün süresiz olması kalite yönetiminin sağladığı önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir mamül veya hizmetin kalitesi onun önceden belirlenmiş ve duyurulmuş standartlara uygunluğu olarak tanımlanabilmektedir. Toplam kalite yönetimi ise günümüzde işletmelerin performans arttırıcı bir strateji olarak kullanıldığı bir anlayış haline bürünmüştür. Kalite maliyetleri ise meydana gelebilecek hataları önlemek amacıyla yürütülen faaliyetlerin planlı kalite gözlem ve kontrolleri ile mamul üretim aşamalarında veya üretim sonrasında görülen hataların sonucunda ortaya çıkan maliyetlerdir.

Bu çalışmada, kalite maliyet sistemi tüm yönleriyle ele alınarak, kalite maliyetlerinin analizi, değerlendirilmesi ve raporlanması hususlarına yer verilmiştir.

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 41 İRAN İSLAM CUMHURİYETİ’NİN YÖNETİM YAPISI ÜZERİNE BİR