• Sonuç bulunamadı

ORTAOKULLARDAKİ ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

Belgede Bireysel Dinî Yaşayış ve Hac (sayfa 119-121)

All photos taken at the event has been published in IKSAD CONGRESS SOCIETY Facebook Group // to get the pictures, please, visit the group and become a member…

ORTAOKULLARDAKİ ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

VIEWS AND SUGGESTIONS OF SECONDARY SCHOOL TEACHERS ABOUT INTEGRATION OF SPECIAL NEEDS STUDENTS İN SECONDARY SCHOOLS

Numan KOÇ Sütçü İmam Üniversitesi Özet

Günümüz gelişen ve değişen dünyasında eğitim son derece önemli bir etkinlik haline gelmiştir. Eğitim sürecine dahil olan öğrencilerin her biri özel ve her biri değerlidir. Eğitime ve insana verilen değerin önem kazandığı günümüzde tabiki özel gereksinimli öğrencilerin de istekleri, beklentileri ve ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir. Özel gereksinimli öğrenciler yaşıtlarına göre farklı bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal ihtiyaçları olan bireylerdir. Bu bireylere yaşıtlarıyla aynı ortamları paylaşabilecekleri en az sınırlandırılmış eğitim ortamlarının sağlanması ve bu bireylerin topluma kazandırılması gerekmektedir. İşte tam bu noktada bu çalışmanın amacı; özel gereksinimli öğrencilerin kaynaştırıldığı ortaokullardaki öğretmenlerin kaynaştırmaya ilişkin görüş ve önerilerini tespit etmektir. Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapmakta olan ve araştırmaya gönüllü katılan 16 öğretmen ile yürütülmüştür. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada 7 açık uçlu sorudan oluşan bir form ile görüşler toplanmış ve yapılan görüşmelerin ses kaydı alınmıştır. Elde edilen veriler içerik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelere göre; öğretmenlerin bir çoğu okullarda uygulanan kaynaştırma eğitimini başarılı bulmamaktadır. Uygulamanın başarılı bulunmamasındaki en önemli sebepler olarak zaman sıkıntısı, BEP( Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) planlarının uygulanamaması, sınıf mevcutlarının kalabalık olması ve kaynaştırma öğrencilerinin uyum sorunu yaşaması gösterilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenler genel olarak sınıflarda bulunan kaynaştırma öğrencilerine zaman ayıramadıklarını belirtmişlerdir. Bu öğrencilerin farklı ihtiyaçları olduğundan hem onlarla hem de diğer öğrencilerle ilgilenmenin aynı anda mümkün olmadığını belirtmişlerdir. Araştırmada ayrıca BEP planlarında belirtilen etkinliklerin sınıflarda neredeyse hiç yapılmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun sonucunda da kaynaştırma öğrencilerinin sınıfta kendilerini yalnız hissettikleri ve arkadaşları ile problemler yaşadıkları belirlenmiştir. Bu yüzden öğretmenler velilerden öncelikle kendileri ile işbirliği içinde olmalarını, okulu daha fazla ziyaret etmelerini, çocukları ile daha çok ilgilenmelerini istemektedirler. Öğretmenlerden bazıları ise ailelerin kaynaştırma uygulaması hakkında bilgi edinmelerinin ve daha bilinçli olmalarının gerektiğini vurgulamaktadır. Öğretmenlerin okuldan beklentileri ise okul idaresinin okul-veli-öğrenci işbirliğine önem vermesi, BEP uygulamasını takip etmesi, öğretmenleri kaynaştırma uygulaması hakkında bilgilendirmesidir.

Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma uygulaması, Öğretmen görüşleri, Özel gereksinimli

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 84 Abstract

In today's developing and changing world, education has become an extremely important activity. Each of the students involved in the training process is special and valuable. The values, expectations and needs of students with special needs should not be ignored. Students with special needs are individuals with different physical, mental, emotional and social needs according to their peers. These individuals should be provided with the least restricted education environments where they can share the same environments as their peers and these individuals should be brought into society. At this point, the aim of this research is to identify views and suggestions of secondary school teachers about integration of special needs students in secondary schools. This research was carried out with 16 teachers who works in Ministry of Education and participated voluntarily. In this research, qualitative research method is used and opinions are gathered with a 7 open-ended interview form. Moreover, interviews were recorded with an audio recording. The data obtained were evaluated by content analysis. According to these assessments; many teachers do not think integration education is succesfull. The most important reasons for the failure of this application are; IEP (Individualized Education Program) failure to implement the plan, crowded classes and adjustment problems of integration students. As a result of the research, the teachers stated that they could not devote time to the integration students. Since these students have different needs, they stated that it was not possible to deal with them and other students at the same time. In the study, it was concluded that the activities mentioned in the BEP plans were almost never done in the classrooms. As a result, it was determined that the integration students felt lonely in the classroom and had problems with their friends. Therefore, teachers firstly ask parents to cooperate with them, to visit the school more and to be more concerned with their children. Some of the teachers emphasize that families need to be informed about the application of integration and to be more conscious. Teachers' expectations from the school are that the school administration gives importance to school-parent-student cooperation, follows the implementation of the IEP, and informs the teachers about the application of integration.

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 85 KIBRIS’IN TÜRK DIŞ POLİTİKASI AÇISINDAN ÖNEMİ

Prof. Dr. Mustafa TALAS

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

Özet

Kıbrıs, Doğu Akdeniz’deki en büyük doğal uçak gemisidir. Bundan dolayı dünyada stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye açısından da bu önem kat kat büyük olmaktadır. Özellikle Kıbrıs’ın stratejik önemini pergel örneği ortaya koyabilir. Pergelin sabit ucunu Kıbrıs’a koyup hareketli ucunu istediğiniz yöne çevirebilirsiniz. Bu hareketli ucu silah olarak, teleskop olarak ya da başka bir şey olarak düşünebilirsiniz. Bu durumda, Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de merkez ya da kalp olur. Türk dış politikasının da kalbinde yer tutması çok doğal olacaktır. Bu bildiride Kıbrıs, Türk Dış Politikasının önemli konularından biri olarak analiz edilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Bu konular; Tarihi süreçte Kıbrıs, Kıbrıs’ta Türk İskanı, Kıbrıs’ın Türkiye; Kıbrıs’ın Bölgesi ve Türkiye İçin Önemi şeklinde sıralanabilir.

Anahtar Sözcükler: Kıbrıs, ada, dış politika, Doğu Akdeniz

Belgede Bireysel Dinî Yaşayış ve Hac (sayfa 119-121)