• Sonuç bulunamadı

BELİRLENMESİ

Belgede Bireysel Dinî Yaşayış ve Hac (sayfa 112-116)

All photos taken at the event has been published in IKSAD CONGRESS SOCIETY Facebook Group // to get the pictures, please, visit the group and become a member…

BELİRLENMESİ

İbrahim DÜNDAR

MEB

Prof. Dr. Tuğba YANPAR YELKEN Doç. Dr. Figen KILIÇ

Mersin Üniversitesi

Özet

Son yapılan değişikliklerle değerler eğitimi, öğretim programlarında ayrı bir başlık olarak ele alınmıştır. Bu araştırmada, yenilenmiş Fen Bilimleri dersi öğretim programının uygulandığı Fen Bilimleri derslerinde, değerler eğitimi uygulamalarına dair öğretmen görüşlerinin neler olduğunun belirlenmesini amaçlamaktadır. Yenilenen Fen Bilimleri Öğretim programında değerler eğitimi uygulamalarına ilk defa yer verilmesi, programda özellikle bilimsel etik değerlere önem verilmesi gibi hususular, Fen Bilimleri öğretmenlerinin değerler eğitimine ilişkin görüşlerinin alınması açısından önemlidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Yenilenmiş Fen Bilimleri Öğretim Programı 2017-2018 öğretim yılında sadece 3. ve 5. sınıf seviyesinde uygulanacağından, veriler Adana ili 4 merkez ilçesinde (Seyhan, Yüreğir, Çukurova ,Sarıçam) görev yapan 135 Sınıf ve Fen Bilimleri (3. ve 5. sınıf dersine giren) öğretmeninden toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturacak öğretmenler seçilirken, amaçsal örnekleme yöntemlerinden benzeşik örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Anket soruları araştırmacılar tarafından hazırlanmış ve uzman kanısı alınmıştır. Anketin, 19 sorusu 5’li likert tipi (1=Hiçbir zaman, 2=Nadiren, 3=Bazen, 4=Genellikle, 5= Her zaman) şeklinde, 2 sorusu da açık uçlu olacak şekilde hazırlanmıştır. Veriler 2017/2018 Öğretim Yılı bahar döneminde Sınıf ve Fen Bilimleri öğretmenlerinden toplanmıştır. Anket verileri IBM SPSS Statistics 24 paket programına yüklenip, anketin alt boyutlarına ilişkin her bir madde için frekans, yüzde, aritmetik ortalama sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin, değerler eğitimini önemli gördükleri, öğrencilere toplumsal ve etik değerleri kazandırdıklarını, değerler eğitiminde rol model oldukları ve değerler eğitiminde öğrencilerden dönüt aldıkları belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda değerler eğitimi uygulamalarına ilişkin kaynak materyallerin geliştirilmesi, hizmet içi eğitim kurslarının açılması, yapılan örnek uygulamaların bilişim araçlarıyla (EBA, okulun web sitesi vb.) paylaşılması gibi önerilerde bulunulmuştur.

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 77

FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ BECERİ YETERLİK ALANINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

İbrahim DÜNDAR

MEB

Prof. Dr. Tuğba YANPAR YELKEN Doç. Dr. Figen KILIÇ

Mersin Üniversitesi

Özet

Günümüz dünyasında eğitim sistemindeki birçok yapı değişmektedir. Özellikle öğretmenin görev ve tanımı her geçen gün değişmektedir. Değişen ve gelişen dünya ile birlikte öğretmenlerin mesleki becerileri de değişmektedir. Bu araştırmada, Fen Bilimleri öğretmenlerinin Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerinden, “Mesleki Beceri” alanına dair görüşlerinin neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modelinde veriler anlık tarama modeli seçilerek toplanmıştır. Araştırmanın evreninin Adana ili 4 merkez ilçesinde (Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam) görev yapan Fen bilimleri öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Adana ili 4 merkez ilçesinde Devlet okullarında görev yapan 87 Fen Bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veriler 5’li likert tipi olarak 32 maddeden oluşan anket formundan toplanmıştır. Anket maddeleri Anket maddeleri öğretmenlerin; eğitim-öğretimi planlamaya ilişkin görüşleri, öğrenme ortamları oluşturmaya ilişkin görüşleri, öğretme ve öğrenme sürecini yönetmeye ilişkin görüşleri ve ölçme ve değerlendirmeye ilişkin görüşleri şeklinde gruplandırılarak analiz edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığının yayınlamış olduğu Öğretmenlerin Mesleki yeterlilikleri performans göstergelerinden yararlanılarak hazırlanmış ve uzman görüşüne sunulmuştur. Veriler 2017/2018 Öğretim Yılı bahar döneminde Fen Bilimleri öğretmenlerinden toplanmıştır. Anket verileri IBM SPSS Statistics 24 paket programına yüklenip, anketin alt boyutlarına ilişkin her bir madde için frekans, yüzde, aritmetik ortalama sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Fen Bilimleri öğretmenlerinin mesleki beceri yeterlilik algılarının yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda, öğretmenlerinin özellikle öğrencilerin seviyelerine uygun esnek öğretim programı hazırladıkları, öğrencilerin milli ve manevi değerleri dikkate aldıkları, öğretim programında yer alan kazanımlara yönelik ders içi etkinlikler düzenledikleri, ölçme ve değerlendirmeyi adil ve objektif yaptıklarına dair bulgular elde edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mesleki yeterliliklerin tanıtımı için öğretmenlere hizmet içi eğitim verilmesi, hazırlanan mesleki yeterliliklerin kullanılarak öğretmenlerin değerlendirilmesi şeklinde öneride bulunulabilinir.

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 78 Anahtar Kelimeler: Öğretmen Mesleki Yeterlilikleri, Mesleki Beceri, Fen Bilimleri

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 79 ÇOCUKLARA YABANCI DİL ÖĞRETİMİ

Dr. Öğr. Üyesi İrfan TOSUNCUOĞLU

Karabük Üniversitesi

Özet

Küçük yaştaki çocukların zihinsel ve duyusal gelişim üstünlüklerinden ve becerilerinden dolayı, yabancı dil öğretimi erken yaşlarda alındığı ve devam ettirildiği takdirde çok etkin sonuçlar vereceği yadsınamaz bir gerçektir. Dil öğretimi esnasında çocuğun anadil edinimi sürecindeki doğal tutumlar izlendiği takdirde yabancı dil öğretiminin daha etkin sonuçlar vermektedir. Son yıllarda ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığının dil öğretimi programı üzerine yaptığı değişikliklere bağlı olarak yabancı dil öğretimi ilköğretim seviyesine kadar inmiştir. Genel olarak çocuklar bir dili yetişkinlerden daha hızlı öğrenmektedirler. Geleneksel öğretme metodları çocuklar üzerinde uygulandığında yetersizliklere yol açmaktadır. Değişik yaklaşım ve aktivitelerin dahil edilmesi gerekmektedir, bu aktiviteler yoluyla çocuklara bir dil öğrendiklerini hissettirmeden, onlar için ortamın doğal hale geldiğinden dili daha iyi öğrenirler. Pek çok ülkede, çocukların İngilizce sınıflarında onların ilgilerine ve psikolojik özelliklerine göre uygun bir öğrenme ortamı sağlanmadığından ilkokul düzeyinde zorunlu İngilizce eğitiminden henüz fayda sağlanamamıştır. Küçük öğrencilerin öğrenme tarzlarına hitap etmek için, şarkılar, tekerlemeler ve oyunlar çocuklara bir yabancı dili öğretmede çok etkili bir araç olarak kullanılabilirler. Bu araçlar çocukların sınıflarında bir dili doğal olarak öğrenme becerilerine yardımcı olmak için kullanılabilirler. Diğer taraftan çocukları bir dili öğrenmekten alıkoyan bir etken de dil sınıflarında kendilerini rahatsız veya huzursuz hissetmeleridir. Örneğin zaman zaman, dilin gramer kurallarının teorik kavramlarını kolayca anlayamazlar ve sonuç olarak, kuralları öğrenmek daha da kafalarını karıştırır. Yine, kısa olan dikkat aralıkları yüzünden çocuklar yorucu aktivitelere uzun süreler boyunca odaklanamazlar. Sonuç olarak bu durum çocukları sınıfta ilgisiz hale getirir. Çocukların öğrenme konusunda isteksiz olmalarının çok önemli başka bir sebebi de öğretmenleri aşırı bir düzeyde yaptığı düzeltmelerin olup olmamasıyla ilgilidir. Araştırmalar, sınıf öğretimindeki geleneksel eğitim uygulamalarının bazıları çocukların iyi öğrenmesine yardımcı olmaktan çok engelleyici bir etkiye sahip olabildiğinden söz etmektedir. Makalede genel anlamada çocukların dil öğrenimi konusu detaylı bir şekilde incelenerek birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur.

KONGRE ÖZET KİTABI www.iksadkongre.org www.iksadkongre.com Sayfa 80 CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK AİLESİNDE ÇÖZÜLME BELİRTİLERİ:

Belgede Bireysel Dinî Yaşayış ve Hac (sayfa 112-116)