• Sonuç bulunamadı

NAZLI ERAY’IN ROMANLARINDA HALK BİLİMİ UNSURLARI 2.1 Anonim Edebiyat

2.2.6. Nazlı Eray’ın Romanlarında Büyü

2.2.4.3. Fal Çeşitler

Sürekli bir arayış içinde olan insanoğlu çareyi falda ve falcılıkta aramıştır. İnsanlar hayatları boyunca başarılı ve huzurlu olmak istemişlerdir. Bunun sonucunda fal, pek çok çeşitlilik kazanmıştır. Fal, günümüzde kullanılan çeşitli araçlar ve yöntemler ile oldukça genişlemektir. Fal çeşitlerinin bu çalışmamızda bahsettiğimiz kadar sınırlı değildir. Geçmişte uygulanan; ancak bugün uygulanmayan fal çeşitleri de mevcuttur. Ateşin alevlerine, közün duruşuna ve odunun ıslık seslerine göre fal bakma unutulmuş fallara örnek olarak verilebilir.

At Falı: Eski Kelt ve Saxonlarda bakılan ve atların kişnemelerine göre bakılan bir fal

çeşididir. Beyaz atın kişnemesi olumlu, siyah bir atın kişnemesi olumsuza yorulur. Siyah atın kişnemesi ölüm işaretidir. Saxonlarda at fala göre, ahırdan sağ ayağını atarak çıkan bir at her zaman iyiye yorulur. Sağ ayakla çıkan atın renginin bir önemi yoktur. Keltler atı savaş sembolü olarak görmüşler bu nedenle at, uzun yaşam ve zaferin simgesidir.

Bağırsak Falı: Eski Etrüsklerde ve eski Yunanlarda görülen fal çeşididir. Kurban edilen

koyunların bağırsaklarına göre olumlu veya olumsuz yorum yapılmaktadır. Kurban kesildikten sonra bağırsakları hatta iç organları çıkarılarak, dikkatle incelenir. Bağırsakların aldığı şekillere göre gelecekten haber alınır. Bağırsak falı, kimisi için rahatsız edici hatta tüyler ürpertici olabilir. Fal çeşitleri arasında en mistik olanlardan biridir. Günümüzde bu fal eskisi gibi yaygın değildir. İnsanlar, hayvanlara zarar vermemenin bilincine vardığı için bu yöntem popülerliğini kaybetmiştir. Günümüzde Doğu’ya özgü unutulmuş bir sanat olarak görülür.

Bağırsak falı, Nazlı Eray’ın Ayışığı Sofrası romanında görülmektedir.

Kahve Falı: Günümüzde en çok bakılan fal çeşididir. Kahve içildikten sonra fincan kapatılır.

Fincanda çıkan telvenin aldığı biçimlere göre yorum yapılır. Kahve falında geleceğe ilişkin tahmin veya görüşleri açıklamaya çalışır.

Kahve falı, günümüzde ev gezmelerinde veya arkadaş ortamlarında bakılan fal çeşididir. Kafelerde de en sık rastlanan fal türlerinden biridir. Kahve falı, kahve içildikten sonra fal baktırmak isteyen kişi niyet edip fincanı ters çevirerek kapatır. Niyet edilirken ‘Ne varsa halimde çıksın ortaya falımda’ denilir. Fincan iyice soğuduktan sonra fal bakmaya başlanır. Falcı, fincandaki telvelere göre birtakım yorumlar yapar. Fal bakıldıktan sonra fincan tabağındaki telve fincanın içine akıtılır. Tabakta kalan telveler de yorumlanır. Kahve falında şekillerim belli anlamları vardır. Örneğin; fincanda kuş şekli fal baktıran kişinin haber alacağına, eğer yüzük şekli çıktıysa o kişinin evleneceğine, at çıktıysa muradına ereceğine işaret eder.

Sayı Falı: Sayı falı Eski Yunanlılarda görülen bu fal şeklidir. Sayı falı, çeşitli katkılar ile,

gizemcilikte evreni açıklamaya çalışılırdı. Sayılardan oluşan tarihlerle, geleceği yorumlaya çalışılırdı.

Sayı falında her sayının özel bir anlamı ve özelliği vardır. Ünlü matematik filozofları, sayılar üzerinde çalışmış ve her sayıya bir anlam yüklemişlerdir. Ancak bu çalışmanın devamını getiremedikleri için sayılara anlam katan kişiler büyücüler ve medyumlar olmuştur. Büyücüler,

79

her sayıya özel bir anlam katmış ve her birine farklı yorumlar eklemiştir. Bunun sonucunda sayı falı ortaya çıkmıştır.

Su Falı: Su falına bakarken bakır levhaya sihirli sözlerin yazılır. Su dolu bir kaba yerleştirilir

ve bakire bir kız suyun içine bakarak gördüklerini anlatmasıyla gerçekleşmektedir. Bir başka yöntemi ise dolunay gecesinde gümüş bir vazoya su doldurulur ve bir mumun ışığı suya yansıtılır. Büyücü, sudaki ışığın yansımalarını yorumlamaya başlar. Bu fal türü kahve ve tarot falına göre daha az bakılmaktadır.

Su falına bakan kişilere az rastlanması nedeniyle bu fal türünü fazla tercih edilmez ve diğer fal türlerine göre arka planda kalmıştır. Bazılarına göre su falına bakmak için falcının cinlere sahip olması ya da onlarla iletişim kurabilmesi gereklidir. Bu yeteneğe sahip falcıya rastlamak kolay değildir. Su falına bakmak için falcının önünde su dolu bir su bardağı bulunmak zorundadır. Fala baktıracak kişinin adı ve anne adını sorup, kişinin adı annesinin adıyla birlikte niyet etmesi gerekmektedir. Bir örnekle açıklayalım; ‘Fatma kızı Hatice niyetine’ diyerek o kişinin adına niyet etmekte ve su bardağındaki suya bakarak çeşitli yorumlar yapılmaktadır.

Su falı, cinlere sahip olan falcıların baktığı bir fal türü olarak bilinmektedir. Su falına bakan kişiler kendilerini falcı olarak değil bakımcı olarak adlandırırlar. Onlara göre suya bakmak diğer fallara göre daha zordur. Cinler aracılığıyla yapıldığı için diğer falcılardan daha farklı bir fal çeşidi olduğu için diğer falcılarla aynı kefeye konulmak istemezler.

Tarot Falı: Tarot kağıtları ile bakılan, dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın ve popüler olan

bir fal çeşididir. Tarot kağıtlarının iskambil kağıtlarına kaynaklık ettiğini söyleyenler olduğu gibi bunun tam tersini söyleyenler de vardır. Tarot falının başlangıcı ne zaman olduğu tam olarak bilinememektir. Tarot kartlarının Çin’den veya Hindistan’dan çingeneler tarafından Avrupa’ya getirildiği tahmin edilmektedir.

Tarot falı, Mısır’ın kutsal tanrı Toth’un kitabının özetlenmiş şeklidir. Tarot kartlarının bir fal aracı olarak kullanılması 18. Yüzyılda görülmektedir. Günümüzde de en çok kullanılan desteleri yetmiş sekizlik destelerdir. Tarot kartlarında her resmin kendine has bir anlamı vardır. Bu resimlere göre anlamlar çıkarılarak fala bakılır.

Yıldız Falı: Fal baktıracak kişinin doğum günleri esas alınarak gökyüzünün o günkü durumu,

yıldızların konumu ele alınarak geleceğini yorumlama işidir. Astroloji ile yakından ilişkilidir. Yıldız falı, Osmanlı döneminde çok yaygındır. En parlak dönemini Osmanlı döneminde yaşamıştır. Yıldız falı, İslam felsefesinde de görülmektedir. Günümüzde de önemini korumaktadır. Yıldız falı baktırılacağı zaman önemli olan nokta gerçek yıldız name bakıcısını bulmaktır. Herhangi bir fal kartı kahve su gibi şeylere ihtiyaç duyulmaz. Yıldız falı araçsız bakıldığı için uzaktan da bakılır. Hastalıkların çözüm yöntemlerinin bulunması yıldız name ile mümkündür. Yıldız nameler, tedavi yöntemi değildir. Sadece çözüm yöntemi tespit eden araçtır. Bu hastalıklar tıbbi ve psikolojik olabilir.

80

Geleceği öğrenme veya bir niyetin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak eden insanlar çareyi yıldız falında aramışlardır.

“Programda ünlü bir astrolog, yıldız haritanızı çıkartacak. Burcunuza ve doğum anınıza göre. Sonra da ünlü bir medyum size geleceğinizi söyleyecek.” (YMY/111)

“Doğum anınızda sizi etkilemiş olan yıldızlar…. Burcunuz, yükselen burcunuz çıkacak. Yıldızların o anada birbirleri ile yaptıkları açılar. Yani, yıldızlara göre kaderinizi gösteren bir harita.” (YMY/112)