• Sonuç bulunamadı

Ayrıcalıkların İzahı

Aileyi Destekleme ve Gözetleme Fonksiyonları

1.3. Ayrıcalıkların İzahı

Fıhkî incelemeden sadece şu sonuca varıyoruz: islam kadının cinsel eğilimi karşısında sessiz kalmaksızın veya onu yersiz bilmeksizin, onun cinsel hakkını onaylamış ve bunun gerçekleşmesi için kanunî çözüm-ler getirmiştir. Ancak bütün bunlara rağmen şu soruların cevabını he-nüz vermiş değiliz:

islam’da nasıl bir mecburiyet, kadını eşine karşı tam bir teslimiyet ve cinsel itaat ile sorumlu tutarken, mukabilinde kadının cinsel hakkının dört ay içerisinde bir defa cinsel ilişkiyle sınırılandırmasını ve sonra da kadınların cinsel sorunlardan bir kaçış olarak “Dinde zarar vermek yok-tur.” kuralını söz konusu edecek iki farklı davranışı ön görmüştür? Bu bağlamda, çok eşlilik konusunda islam’ın kadın-erkek arasındaki farkı-nın ve yine cinsel hakkını elde etmek için bedensel cezalandırmalar gibi dayanaklardan yararlanmasının makul bir izaha ihtiyacı vardır.

Bir kısmına dinî belgelerde de değinilen cinsel eğilim ve ihtiyaçlar hususunda kadın ve erkeğin doğal farklılıkların, bu farklılıkların da iza-hının psikolojik ve biyolojik dayanağını ortaya koyduğu anlaşılmaktadır.

islam rivayetlerine göre kadın ve erkeğin cinsel tahrik seviyeleri farklı-dır; erkekler cinsel faaliyetlerde nitelik ve tekrar bakımından kadınlardan daha öndedirler. nitekim rivayetlerde, Allah’ın kadınlara yaratılışlarında vermiş olduğu hayâ nedeniyle, cinsel çekingenlik ve sabırlarının erkek-lerden daha fazla olması da bu biyolojik farklılığa işaret olabilir. Buna

14 Vesailu’ş-Şia, c.14, mukaddimatu’n-nikâh, bablarından 56-57. bablar, s.82-83.

rağmen, kadınlar cinsel tahrik anında daha yüksek oranda lezzet alırlar.

lezzet almadaki bu farklılık, yine kadın ve erkek arasında cinsel sabır-daki farklılık, bazı rivayetlerde onda bir oranında belirtilmiştir.15

Yeni bilimsel bulgular da bu dinî öğretilerle bağdaşmakta olup, er-keklerin daha çabuk ve daha fazla tahrik olduklarını göstermektedir. Buna fizyoloji ve sosyoloji bilimlerinden bir örnek verecek olursak: Fizyoloji uzmanlarının araştırmalarına göre, çoğu erkekler genellikle şehvet içe-rikli bir rüya ile birlikte olan orgazm ve ihtilam olayını buluğun başlan-gıcında, sonra gençliği boyunca ve ileri yaşlarda ise daha az sayıda ya-şar. Fakat kadınlar bunu daha az ve o da sadece ileri yaşlarda yaşarlar.16 Kadın ve erkeklerin cinsel davranışlarda hormonlarının miktarı ve rolü açısından örnek verecek olursak eğer; androgen (erkek eşey hormonu) düşüşünün erkeklerde cinsel tepkilerin zayıflamasındaki etkisini, dişi hayvanlara androgen enjekte edilerek saldırgan davranışların ve diğer hayvanların sırtına binmek gibi erkeklerin davranışına benzer davranış-lar sergilemesinde gözlemlemek mümkün iken, doğal veya enjekte edi-len östrojen hormonunun (bir grup steroit hormon) da, dişilerde cinsel tepkinin azalmasına ve erkeklerde cinsel gücün zayıflamasına neden olu-şunda görebiliriz.17

Sosyoloji bilimleri alanında da, Alfred Kinsey’in18 geçen asrın ya-rılarında Amerika’da yaptığı incelemelere göre, cevap veren kadınların

%14’ü tahrik edici hikâyelerle tahrik olduklarını bildirmişlerdir. Oysa bu oran cevap veren erkeklerde %47 idi. Aynı şekilde diğer göstergeler açısından, örneğin mastürbasyon yapma konusunda kadınlarla erkekler arasında ciddi farklar vardır. örneğin bu amel, bekâr kadınlarda haftada

%3’ten %4 defaya kadar tekrarlanırken, erkeklerde haftada %4 ve 1/8 defa

15 Bir rivayette şöyle geçmiştir: “Allah Teala şehveti on bölümde yaratmıştır. Bunun dokuz bölümünü kadında, bir bölümünü ise erkekte kılmıştır. Allah şehvetin bölümleri miktarınca onlarda hayâ kılmasaydı, sırf bu nedenle her erkek dokuz eş boşamış olurdu.”

Başka bir rivayette ise şöyle geçiyor: “Allah her kadına on erkeğin sabrını vermiştir.

Dolayısıyla ateşlendiğinde on erkeğin gücüne sahip olur.” age. c.14, mukaddimatu’n-nikâh bablarından 23. bab, s.40.

16 The new Encyclopaedia Britanica, Vol,16, P.593.

17 ibid, P.595.

18 Alfred c.Kinsey.

tekrarlandığı gözlemlenmiştir.19 cinsel mahrumiyetin cinsel davranışlar üzerindeki etkisi hakkındaki son araştırmalarda üç bin öğrenci işbirliğine davet edildi. öğrencilerin her şeyden önce cinsel tahrikle ilgili hislerini hatıra deflerlerine kaydetmeleri ve bir ay boyunca cinsel faaliyetlerden sa-kınmaları şartı istendi. Yaklaşık 300 kadın, yani davet edilenlerin yüzde 10’u gönüllü olarak bu araştırmaya katılırken, bunun karşısında gönüllü erkeklerin sayısı 15 kişiydi. Gönüllü kadınların bu araştırma programını tamamlamada hiçbir sorunu olmazken, bir ay sakınma denemesini bu 15 erkekten sadece 6’sı tamamlayabildi. Ayrıca sakınmayanlardan, araş-tırmada etkili olan cinsel hayallerin ne kadar tekrarlandığı sorulunca, ka-dınlar bunun çok nadir gerçekleştiğini söylerken, erkekler bunun birçok defa gerçekleştiğini bildirdiler.20 Şu noktayı hatırlatmamızda da fayda var:

cinsel tecavüz -müstesna durumlar dışında- sürekli erkekler tarafından yapılmaktadır, kadınlar tarafından değil. Aksine, fahişelik tarih boyunca normalde kadınların işledikleri bir suç olmuştur.

Buna göre, cinsel tatmin olma konusunda islam dininin kadın ve er-kek arasındaki hukukî farklarını anlamak bir miktar kolaylaşmaktadır ve bu eğilimin fıtrî, tabiî etkenlerle uyum içerisinde olduğu savunulabilir.

Çok eşlilik konusunda kadın ve erkeğin hukukî farkları bu alanda açık-lanabilir. Yani bunun doğru izahı kadınla erkeğin cinsel ihtiyaç ve eğilim-lerindeki farklılıklara -yine kadınların sayı bakımından erkeklere oranla daha çok olmaları gibi diğer değişimlere- dayanmaktadır ve islam’da er-kek erkincilik eğilimi gibi hiçbir yüzeysel bakış veya garazlı iddialarla yorumlanamaz.21 islam’ın, erkeğin cinsel hakkını elde etmek için kadını bedensel cezalandırmasına izin verirken kadına böyle bir hakkı tanıma-yışına gelince, bu konu, üçüncü bölümde değineceğimiz Ailede müdü-riyet mevzusuna girmektedir.

Son olarak, kişinin eşiyle zoraki cinsel ilişkisi konusunda şu nok-tayı da hatırlatmamız gerekir: islam açısından karı-koca ilişkisi çerçeve-sinde cinsel tecavüz anlamsız ve paradoksikal (aykırı, kabul görmeyen) bir kavramdır. Hatta islam’ın cinsel ilişkiyi haram kıldığı kadının âdet (aybaşı) döneminde veya ramazan ayının gündüzlerinde bile böyle bir

19 Sabini, Social Psychology, P.395-396.

20 ibid, P.397.

21 Çok eşlilik konusunda bk. Birinci Bölüm.

şeye girişmek, kadının rızası olmadan yapılsa dahi tecavüz sayılmamak-tadır. Fakat bu konuda önemli olan şey, konunun her iki taraf açısından geçerli olmasıdır. Yani kadın da kanunî ve meşru kocasını cinsel ilişkiye zorlasa tecavüz etmiş ve mütecaviz sayılmaz. Bu mevzunun hukukî izahı kadın ve erkeğin evlilik akdinde yaptıkları anlaşmada saklıdır. Bu sadece feministlerin cinsel tecavüz kavramı hakkındaki aşırıcı iddialarına veri-len bir cevaptır ve islam’ın değersel tutumunu beyan etmemektedir. Fa-kat bu son açıdan iman sahibi kişilerin kılavuzu, dinî metinlerdeki güzel muaşeret, iyi geçinme emri ve buna benzer içerikler erkeğin eşini cinsel ilişkiye zorlamasına zemin bırakmaz.