• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.1. PROBLEM

3.10.2.15. YENGEÇ SEPETİ

3.10.2.15.1. Filmin Yapım Bilgileri ve Özeti

Süresi: 87 dakika Türü: Dram Yapım yılı: 1994 Yönetmen: Yavuz Özkan Oyuncular: Sadri Alışık, Macide Tanır, Mehmet Aslantuğ, Şahika Tekand, Derya Alabora, Ege Aydan, Sedef Ecer, Oktay Kaynarca, Berna Tunalı

Özeti:

Yaşlı bir çift televizyonda kızları Ayfer’in (Şahika Tekand) programını seyretmektedir. Çocuklarını ve torunlarını çok özlemişlerdir ve hepsini tek tek arayarak hafta sonu için yanlarına çağırmaya karar verirler. Önce büyük kızları Ayfer’i ararlar. Bu sırada Ayfer evde eski kocasıyla kavga etmektedir. Kızları hafta sonu mutlaka geleceklerini söyleyerek telefonu kapatır. Babaları (Sadri Alışık) ardından büyük oğulları Ömer’i (Mehmet Aslantuğ) sonra küçük kızları Günfer’i (Sedef Ecer) ve oğulları Güner’i (Oktay Kaynarca) arar. Hepsi hafta sonu geleceklerini söylerler.

Hafta sonu önce büyük kızları, ardından da diğer çocukları gelir eve. Bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaktadır ve anneleri (Macide Tanır) hepsini kapıda elinde şemsiyeyle karşılar. Büyük kızları Ayfer çocuğuyla, büyük oğulları Ömer eşi Nuray (Derya Alabora) ve çocuklarıyla, avukat olan küçük kızları Günfer tek başına, küçük oğulları Güner ise sevgilisiyle gelmiştir. Islanmış olan üstlerini değiştirdikten sonra çocuklar yağmurluklarını giyip hemen atların yanına ahıra giderler.

Akşam yemeğinde tüm aile bir araya gelir, çocuklar yemek boyunca birbirlerine olan sevgilerinden, bağlılıklarından bahsederler. Sofra toplanınca kızlar yıkamak için mutfağa geçerler. Yengeleri Nuray ise gizli gizli sürekli içki içmektedir. Bu sırada Ömer iş yerini arayacağını söyleyerek arabaya gider, evdekiler ısrar etmesine rağmen arabadaki telefondan konuşmak ister. Nuray kocasının söylediklerini duyar ve Günfer’e sevgilisiyle konuşmak için gittiğini söyler. Nuray uzaktan arabada telefonla konuşan kocasını izler, sonra tekrar mutfağa gelir ve yeniden içmeye başlar. Bu sırada kızlara ağabeylerinin bir sevgilisi olduğunu anlatır. Ancak Ayfer durumu zaten bilmektedir, onları görmüştür; ancak yengesine hiçbir şey söylememiştir. Nuray Ayfer’in durumu önceden bildiğini öğrenince daha çok sinirlenir ve içmeye devam eder. Bu sırada ailenin küçük oğlu Güner tüm aile için küçük bir sürpriz hazırlamıştır ve bunun için herkesi salona toplamaya başlar. Ömer mutfağa gelerek karısının elindeki içkiyi alır, onunda

içeriye gelmesini söyler. Salonda hep beraber aile fotoğraflarına bakarlar, müzik dinlerler. Bütün aile özellikle de çocuklar mutluluk içindedir.

Bu sırada büyük kızları Ayfer’in eski kocası (Ege Aydan) gelir, önce Ayfer dışarı çıkar. Arkasından diğer kardeşleri de gelir. Ayfer adamın içeri girmesini istemez; ancak adam ısrar etmektedir. Sonunda içeri girer; aradan çok geçmeden Ayfer eski kocasıyla kavga etmeye başlar. Olanları gören anne ve babası çok üzülürler. Ağabeyleri Ömer adamı dışarı çıkarır, kimsenin yanlarında gelmesine izin vermez. Önce adamdan gitmesini ister, daha sonra konuşacaklarını; ancak şimdi ortamın bunun için uygun olmadığını söyler. Ama adam gitmek istemez, sürekli kızını istediğini ve onu almadan gidemeyeceğini söyler. Ömer onu iterek dış kapıya kadar götürür, fakat adam hala ısrar etmektedir. Bunun üzerine Ömer sertleşmeye başlar ve adamı öldüresiye döver. Nuray olanları görür ve koşarak yanlarına gelir. İkisini ayırmaya çalışır, bu sırada kardeşleri de gelir ve adamı Ömer’in elinden alırlar. Adam baygın şekilde yerde yatmaktadır, onu hemen ahıra götürmeye karar verirler. Bu sırada Ömer ve Ayfer kavga etmeye başlarlar. İkisinin bağırma seslerini anne ve babaları duyar. Diğerleri adamı ahıra bıraktıktan sonra tekrar bahçeye dönmüşlerdir. Kavgaya onlarda katılırlar ve sesler artar. Ömer Ayfer’e bir tokat atar; ancak babası ve annesi olanları görür. Ayfer ağlayarak içeri girer, Ömer babasının yanına gelir. Ancak olanların üzerine babası da Ömer’e bir tokat atar.

Ayfer bahçede annesi ve Güner’le konuşur, bu sırada Ömer gelir. Güner’den diğer kardeşini de çağırmasını isteyerek, annesine hep beraber babalarının yanında barışacaklarını söyler. Dört kardeş babalarının yanına giderler. Babasının yanında Ömer Ayfer’den özür diler ve barışırlar. Ancak dışarı çıkar çıkmaz, tekrar kavga etmeye başlarlar. Dört kardeşte birbirine hakaret etmektedir ve içerde yatağında oturan babaları birbirlerine söyledikleri her şeyi duyar. Bu sırada adamı ahırda unuttuklarını fark ederler ve yanına giderler. Güner’in sabaha kadar onun yanında kalmasına karar verirler.

Sabahleyin babaları erkenden kalkar ve torunlarını da alarak göl kenarına balık tutmaya gider. Anneleri de onlara gözleme yapmak için bahçede hazırlık yapmaya başlar. Bu sırada Ayfer ahırdaki kocasının yanına gider, ondan gitmesini istemektedir; ancak aralarında tekrar tartışma çıkar, bunun üzerine Ayfer ahırdan çıkarak göl kenarındaki babasının yanına gider. Onunla eski günler hakkında konuşmaya başlarlar.

Bu sırada Ömer evdedir, telefonda sevgilisiyle konuşmaktadır, ona akşama döneceğini söyler. Karısı Ömer’in telefon konuşmasını duyar ve yanına gelir. Sinirlenmiştir ve kocasına ona dokunmamasını söyleyerek bahçeye çıkar.

Annesi bahçede gözleme yapmaya başlamıştır, herkes yavaş yavaş yemek için toplanmaya başlar. Bu sırada Ömer küçük kız kardeşi Günfer’le tartışmaya başlar; ancak bu tartışma uzun sürmez ve birbirlerinden hemen özür dilerler. Nuray bir tane daha börek alarak ahıra gider, adamla konuşmaya başlar. Kendisini döven adamdan intikam almayı isteyip istenmediğini sorar ve dışarı çıkar. Bir süre sonra Ömer ahıra gelir, atları dışarı çıkarır. Sonra adamla konuşmaya başlar, ondan bir an önce gitmesini ister. Bu sırada içeri Ayfer ve Nuray girer. Tekrar tartışma çıkar. Nuray hepsini dışarı çıkarır ve kendisinin halledeceğini söyler. Nuray ahırın penceresinden dışarıdaki kocasını görür, buna rağmen adama onunla birlikte olmak istediğini söyler. Adam bunun çok riskli olduğunu söylese de Nuray ısrar eder. Adam sonunda kabul eder ve Nuray’la birlikte olur. Nuray’da kocasını aldatmıştır. Adamdan kimseye görünmeden gitmesini ister ve dışarı çıkar. Sonra Ayfer’in yanına gelir ve eski kocasının hiçbir olay çıkarmadan gideceğini söyler.

Hepsi yavaş yavaş tekrar evde toplanmaya başlar, artık gitmek için hazırlanmaktadırlar. Babaları göl kenarına gitmiştir. Bütün çocukları ve torunları da göl kıyısına gelir, onunla vedalaşırlar. Bundan sonra daha sık geleceklerini söylerler ve giderler.

3.10.2.15.2. Filmin Konusu:

1. Filmde dönemin ekonomik şartlarına değinilmemektedir. 2. Filmde, dönemin siyasi şartlarından söz edilmemektedir. 3. Filmde dönemin toplumsal şartlarından söz edilmemektedir.

4. Filmde, bu dönemde yaşanan bireysel değişimlerden söz edilmektedir.

3.10.2.15.3. Dönemin Ekonomik Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bankerlikten bahsedilmemektedir. 2. Filmde köşe dönmecilikten bahsedilmemektedir. 3. Filmde rüşvet konusuna değinilmemektedir.

4. Filmde yolsuzluk (hortumculuk) olaylarından söz edilmemektedir.

5. Filmde kaçakçılık (uyuşturucu, silah vb.) olaylarından söz edilmemektedir. 6. Ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamından bahsedilmemektedir.

3.10.2.15.4. Dönemin Siyasi Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, 1980 askeri müdahalesiyle ilgili konulara değinilmemektedir. 2. Filmde, özgürlüklerin kısıtlanmasından söz edilmemektedir.

3. Filmde, işkence konusuna değinilmemektedir.

4. Filmde, mafya-siyaset ilişkisinden söz edilmemektedir.

5. Filmde, terör olaylarından ya da terör örgütlerinden bahsedilmemektedir. 6. Filmde derin devlet kavramına değinilmemektedir.

7. Filmde, bölgesel-yerel siyasal sorunlardan (Kimlik sorunları, yasa dışı faaliyetler vb.) söz edilmemektedir.

3.10.2.15.5. Dönemin Toplumsal Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, göç konusuna değinilmemektedir. 1.1. İç göç yoktur.

1.2. Dış göç yoktur.

2. Filmde, arabesk kültürden söz edilmemektedir.

3. Filmde, bireyin içinde yaşadığı topluma yabancılaşmasından söz edilmemektedir.

4. Filmde gecekondulaşmadan bahsedilmemektedir.

5. Filmde sınıf tanımları (sınıflar arası ilişki) yoktur. Sadece aile bireyleri arasında yaşanan ilişkiden bahsedilmektedir.

3.10.2.15.6. Bu Dönemde Yaşanan Bireysel Değişimleri Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

2. Kadının aktif olarak çalışma hayatına girmesi filmde yer almaktadır. Evin kızlarından biri televizyonda program yapmakta diğeri ise avukatlık yapmaktadır. İkisi de kendi ayaklarının üstünde durmakta ve avukat olan kızları İstanbul’da tek başına yaşamaktadır.

3. Mutlak iyi ya da mutlak kötü karakterlerin ortadan kalkarak bireyin eksisi ve artısıyla gerçekçi bir biçimde ele alınmasına filmde yer verilmektir. Aile içindeki her birey artı ve eksileriyle bir bütün olarak verilmiştir.

4. Cinselliğin tabu olmaktan çıkması filmde yer almaktadır. Evin gelini Nuray kocası kendisini aldattığı için intikam almak istemekte, bunu da evin büyük kızı Ayfer’in eski kocasıyla birlikte olarak gerçekleştirmektedir.

3.10.2.15.7. Filmde Kullanılan Dil:

1. Filmde İstanbul Türkçe’si kullanılmıştır. Filmde yer alan ana karakterlerin hepsi düzgün bir Türkçe kullanmaktadır. Çünkü ailedeki herkes okumuş ve iyi bir eğitim almıştır. Bu açıdan İstanbul Türkçesinin kullanılması uygundur.

2. Filmde yerel ağızlara yer verilmemiştir. 3. Filmde yerel dillere yer verilmemiştir. 4. Filmde yabancı dile yer verilmemiştir.

3.10.2.15.8. Filmin Geçtiği Yer:

1. Film İstanbul’da geçmemektedir.

2. Filmde, tüm çocuklar hafta sonu için anne ve babalarının yanına göl kenarındaki bir çiftlik evine gelmektedirler. Kullanılan mekan film için uygundur.

3. Film yurt dışında geçmemektedir.