• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.1. PROBLEM

3.10.2.5. AYŞEM

3.10.2.5.1. Filmin Yapım Bilgileri ve Özeti

Süresi: 92 dakika Türü: Arabesk Yapım yılı: 1984 Yönetmen: İbrahim Tatlıses Oyuncular: İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar, Nilgün Saraylı, Süleyman Turan, Şükriye Atav, Abdurrahman Palay, Diler Saraç

Özeti:

İbrahim Tatlıses (İbrahim Tatlıses) ünlü bir şarkıcıdır ve bir gazinoda program yapmaktadır. Bir gece şarkı söylerken masaların birinde genç bir kız (Hülya Avşar)

görür ve kızı çok beğenince ona çiçek verir. Programı bitirdikten sonra dayanamaz, kızı ve ailesini evlerine kadar takip eder. Ertesi gün yine kızın evinin önüne gider. O evden çıkınca onu takip eder, sonra kızın yanına gelir, konuşurlar. Kız bir eve girer. Akşamleyin kız evden çıktığında yine onu karşısında görünce şaşırır. Sonrada onu tersler ve gider.

İbrahim kız onu tersleyince arkadaşı Kemal’in (Süleyman Turan) yanına gelir, dertleşirler. Ne kadar terslerse terslesin onun peşini bırakmayacağını ve onun da diğer kızlar gibi elinden kurtulamayacağını söyler. Sonra her yerde kızı takip etmeye başlar. Onun her gittiği yerde karşısına çıkar. En sonunda kız dayanamaz ve yanına gider tam ona tokat atacakken, İbrahim onun elini tutar. Kız sinirlenerek gider. Ama İbrahim onu takip etmekten vazgeçmez. Her gittiği yere peşinden gider. Bir gece Ayşe arkadaşlarıyla diskoya gider. İbrahim de uzaktan onu izlemektedir. Ayşe dans etmek için kalktığında İbrahim onun masasına bir çiçek bırakıp gider.

Eve döndüğünde Ayşe televizyonda onun programını görür. Onu düşünmeye başlar. Ama artık İbrahim gelmemektedir. Ayşe’nin gözü her gittiği yerde onu arar. Üzülür; fakat bunu arkadaşlarına bile belli etmemeye çalışır. Sürekli onu düşünmektedir. Sonunda dayanamayıp gazinoya onu görmeye gider. Kemal onu İbrahim’in yanına getirir. İbrahim onu görünce sevinir. Artık birlikte gezip, dolaşmaya başlarlar ve beraber olurlar. Sürekli birliktedirler. Fakat Ayşe’nin ailesi gazetelerde çıkan haberleri görür ve kızlarının bu ilişkisine karşı çıkarlar. Ama Ayşe evleneceklerini söyler. Babası (Abdurrahman Palay) kızının bir şarkıcıyla evlenmesine karşı çıkar ve kızı ona, hayatına karışmamasını söyleyince onu tokatlar. Ayşe eşyalarını toplayıp arkadaşı Sevim’in (Nilgün Saraylı) evine gider, bir süre orada kalacaktır.

Bu sırada İbrahim’de arkadaşı Kemal’le konuşmaktadır. Ayşe’den ayrılmaya karar vermiştir. Fakat bunu Ayşe’ye söylememiştir ve kendi kendine zamanla bunu anlayacağını söyler. Ayşe arkadaşının yanından İbrahim’le buluşmak için ayrılır; ama İbrahim gelmez. Bunun üzerine Ayşe İbrahim’in evine gider; fakat orada da yoktur. Onun evinden iş yerini arar, İbrahim yok dedirtir. Ayşe ağlayarak arkadaşının evine gider, onun kendisini kullandığını ve bir daha asla onu aramayacağını söyler. İbrahim akşam eve döndüğünde evdeki yardımcısı Zehra Hanım (Şükriye Atav) eve gelen kızın çok üzüldüğünü söyler; ancak İbrahim umursamaz gibi görünür, dalga geçer. Fakat

İbrahim Ayşe’nin yokluğunu hissetmeye başlar, beraber gittikleri yerlere gider, onu arar; ama bulamaz. En sonunda dayanamayıp evini arar; babası kızının onun için evi terk ettiğini söyleyip telefonu kapatır. İbrahim arkadaşı Kemal’in yanına gelir, dertleşirler. Ona Ayşe’yi sevdiğini çok geç anladığını söyler. Sürekli içmektedir. Bir gece Ayşe’nin arkadaşı Sevim İbrahim’in evine gelir. İbrahim ona Ayşe’yi sorar. Her yerde onu aradığını söyler ve hemen ona gitmek ister. Ancak arkadaşı Ayşe’nin çok gururlu bir kız olduğunu, onu kullandığını düşündüğünü söyler. Buraya geldiğini duyarsa kendisini asla affetmeyeceğini söyleyip, onu tesadüfen bulmuş gibi davranmasını ister. Bu sırada Ayşe’nin annesi (Diler Saraç) de sürekli ağlamakta ve kızını görmek istemektedir.

Ertesi gün İbrahim Sevim’in evine gelir; ama Ayşe onu görür görmez Sevim’in haber verdiğini anlar ve ona kızar. Önce İbrahim’le kavga ederler, Ayşe onun söylediklerine inanmaz. Bunun üzerine İbrahim Ayşe’yi alır evine götürür. Nikah memuru ve şahitler evde onları beklemektedir. Ayşe İbrahim’e sarılır. Ayşe gelinliğini giyer ve evlenirler. Akşamleyin çok yakın arkadaşlarına bir davet verirler ve davette İbrahim karısı için bestelediği şarkıyı söyler.

İbrahim son zamanlarda kendini çok iyi hissetmez ve sık sık başı dönmeye başlar. Bunun üzerine doktora gider. Fakat doktor durumun ciddi olabileceğini söyler ve bazı test ve tahlillerin yapılması gerektiğini söyler. İbrahim Ayşe’ye birkaç günlük Karadeniz turnesine gideceğini söyler; ancak hastaneye gelir. Her türlü tahlil ve kontrolleri yapılmaktadır. Bu sürede hastanede kalması gerekmektedir. Bu sırada Ayşe’nin annesi kızını ziyarete gelir ve mutlu olmasına çok sevinir. Ayşe’nin annesi gittikten sonra Kemal evi arar İbrahim’in gazino programına gelmediğini ve nerde olduğunu bilip bilmediğini sorar. Ayşe turneye gittiğini söyleyince şaşırır. Ona kendisinin bilgisi olmadan böyle bir şey olamayacağını; çünkü yıllardır bütün konser organizasyonlarını kendisinin ayarladığını söyler. Ayşe meraklanır ve onu başka bir kadınla aldattığını düşünmeye başlar. Fakat Zehra Hanım böyle bir şey olamayacağını söyleyerek onu rahatlatmaya çalışır.

İbrahim’in test sonuçları çıkar ve doktor beyne giden damarlardan en önemlilerinin tıkalı olduğunu; ayrıca başında büyümekte olan bir tümör olduğunu söyler. Hastalığı hızla ilerlemektedir ve çok kısa bir ömrü kalmıştır. İbrahim doktordan

bunu kimseye söylememesini ister ve hastaneden çıkar. Sabaha kadar sahilde tek başına oturur. Ezanın okunduğunu duyunca camiye girer. Bir süre orada kaldıktan sonra eve gelir. Ayşe ona turnenin nasıl geçtiğini sorar. İyi geçtiğini söylemesi üzerine Ayşe ona bağırmaya başlar. Yalan söylediğini ve onu başka kadınlarla aldattığını söyleyip evi terk eder. Bu sırada Kemal arar ve onun eve döndüğünü duyunca hemen gelir. İbrahim sürekli içmektedir. Kemal ona nerelerde olduğunu sorunca birkaç gün otelde başını dinlediğini söyler. Bunun üzerine Kemal bu kadar sorumsuz olamayacağını söyleyip ona bağırır. Fakat İbrahim Kemal’i de kovar. Ayşe yine arkadaşı Sevim’in evine gelir. Sürekli ağlamaktadır. İbrahim’in onu sevmediğini, ona acıdığı için onunla evlendiğini söyler. Fakat Sevim böyle düşünmemesini belki de kocasının ona söyleyemediği bir derdi olduğunu söyler. Evine dönüp mücadele etmesini ister.

Ayşe evine döner ve İbrahim’den özür diler. Fakat İbrahim onun kendisini değil şöhreti ve parayı sevdiğini söyleyip, ona hakaret eder. Onu sevmediğini söyleyip, evden kovar. Ayşe ağlayarak gider. Zehra Hanım Ayşe’nin arkasından İbrahim’e kızıp bağırır, fakat İbrahim devam ederse onu da kovacağını söyler. Bunun üzerine Zehra Hanım İbrahim’e tokat atar ve evi terk eder. İbrahim tek başına kalır. İçmeye devam eder. Eski günlerini ve karısını düşünüp ağlamaya başlar. Bu sırada Kemal gelir, patron ondan İbrahim’in gazinodaki programını bitirmesini istemiştir. Zehra hanımda ona gelip olanları anlatmış ve bir daha o eve gitmek istemediğini söylemiştir. Arkadaşı ona neler olduğunu sorar ve ona bağırmaya başlar. Ama İbrahim onu yine kovar. Kemal odadan çıkarken, İbrahim’e halkın kendisini sabırsızlıkla beklediğini söyler ve pazar günü konseri olduğunu hatırlatır ve gider. Konser hazırlıklarına başlanır.

Konser günü geldiğinde konser alanı dolar; ancak İbrahim ortada yoktur, her yerde arar; ama ulaşamaz. İbrahim tek başına bir otel odasında içmektedir. Biraz sonra İbrahim Kemal’i arar ve kaldığı yeri söyler. Kemal hemen yanına gider. Onu yine içerken görünce bağırmaya başlar, bunun üzerine İbrahim ona gerçekleri anlatır. Ölmek üzere olduğunu söyler. Kemal önce inanmak istemez, ama sonunda söylediklerinin gerçek olduğunu anlar. İkisi de ağlamaktadır. Olanlara rağmen İbrahim konser alanına gelir, seyircisinden özür diler ve şarkılarını söylemeye başlar. Kemal uzaktan onu izleyip ağlamaktadır. Sonra telefonun başına gelir. Biraz sonra Ayşe gelir. Ağlayarak kocasını izlemektedir. İbrahim karısının geldiğini görünce onun için bir şarkı söylemeye

başlar. Ancak şarkıyı söylerken sahnenin ortasına düşer. Ayşe hemen sahneye koşar; ama İbrahim ölmüştür.

3.10.2.5.2. Filmin Konusu:

1. Filmde dönemin ekonomik şartlarına değinilmemektedir. 2. Filmde, dönemin siyasi şartlarından söz edilmemektedir. 3. Filmde dönemin toplumsal şartlarından söz edilmemektedir.

4. Filmde, bu dönemde yaşanan bireysel değişimlerden söz edilmemektedir.

3.10.2.5.3. Dönemin Ekonomik Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bankerlikten bahsedilmemektedir. 2. Filmde köşe dönmecilikten bahsedilmemektedir. 3. Filmde rüşvet konusuna değinilmemektedir.

4. Filmde yolsuzluk (hortumculuk) olaylarından söz edilmemektedir.

5. Filmde kaçakçılık (uyuşturucu, silah vb.) olaylarından söz edilmemektedir. 6. Ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamından bahsedilmemektedir.

3.10.2.5.4. Dönemin Siyasi Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, 1980 askeri müdahalesiyle ilgili konulara değinilmemektedir. 2. Filmde, özgürlüklerin kısıtlanmasından söz edilmemektedir.

3. Filmde, işkence konusuna yer verilmemektedir. 4. Filmde, mafya-siyaset ilişkisinden söz edilmemektedir.

5. Filmde, terör olaylarından ve terör örgütlerinden bahsedilmemektedir. 6. Filmde derin devlet kavramına değinilmemektedir.

7. Filmde, bölgesel-yerel siyasal sorunlardan (Kimlik sorunları, yasa dışı faaliyetler vb.) söz edilmemektedir.

3.10.2.5.5. Dönemin Toplumsal Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, göç konusuna değinilmemektedir. 1.1. İç göç yoktur.

1.2. Dış göç yoktur.

2. Filmde, arabesk kültürden söz edilmektedir. Filmdeki karakterlerden İbrahim Tatlıses geniş bir hayran kitlesine sahip arabesk şarkı söyleyen bir sanatçıdır. Çoğu kız ona hayrandır ve Ayşe’nin arkadaşları da dahil pek çok kız onunla beraber olabilmek istemektedir.

3. Filmde, bireyin içinde yaşadığı topluma yabancılaşmasından söz edilmemektedir.

4. Filmde gecekondulaşmadan bahsedilmemektedir. 5. Filmde sınıf tanımları (sınıflar arası ilişki) yoktur.

3.10.2.5.6. Bu Dönemde Yaşanan Bireysel Değişimleri Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bireyin kendisine yabancılaşmasından söz edilmemektedir. 2. Kadının aktif olarak çalışma hayatına girmesi filmde yer almamaktadır. 3. Mutlak iyi ya da mutlak kötü karakterlerin ortadan kalkarak bireyin eksisi ve

artısıyla gerçekçi bir biçimde ele alınmasına filmde yer verilmemektedir. 4. Cinselliğin tabu olmaktan çıkması filmde yer almaktadır. Filmin bazı

bölümlerinde İbrahim ve Ayşe’nin öpüşme sahnelerine yer verilmiş, Ayşe evlenmeden önce İbrahim’le rahatça beraber olabilmiştir.

3.10.2.5.7. Filmde Kullanılan Dil:

1. Filmde İstanbul Türkçesi kullanılmıştır. Filmde yer alan karakterlerin hepsi uzun süredir İstanbul’da yaşamaktadır. Belli bir çevrenin içinde yetişmişler ve buna göre davranmayı öğrenmişlerdir. Bu açıdan dilin kullanımı doğrudur.

2. Filmde yerel ağızlara yer verilmemiştir. 3. Filmde yerel dillere yer verilmemiştir. 4. Filmde yabancı dile yer verilmemiştir.

3.10.2.5.8. Filmin Geçtiği Yer:

2. Film Anadolu’da geçmemektedir. 3. Film yurt dışında geçmemektedir.