• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.1. PROBLEM

3.10.2.14. C BLOK

3.10.2.14.1. Filmin Yapım Bilgileri ve Özeti

Süresi: 90 dakika Türü: Dram Yapım yılı: 1993 Yönetmen: Zeki Demirkubuz Oyuncular: Serap Aksoy, Fikret Kuşkan, Zuhal Gencer Erkaya, Selçuk Yöntem, Ülkü Duru, Ajlan Aktuğ, Güler Ökten, Feridun Koç, Cüneyt Uzunlar, Meral Oğuz

Özeti:

Bir apartmanın tam karşında arabanın içinde bir adam (Fikret Kuşkan) oturmakta ve apartmanın girişine bakmaktadır. Dışarıda bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaktadır. Sonra adam arabadan iner ve yukarı çıkar. Apartmandaki bir daireye girer, içerideki kadın(Zuhal Gencer Erkaya) onu çağırmaktadır. Adam kadının yanına gelir ve onunla beraber olur. Bu sırada evin kapısındaki camlardan birini kırar. Kadın evin hizmetçisidir. İkisi yatak odasında birlikteyken evin hanımı (Serap Aksoy) gelir ve onları görür. Hiçbir şey söylemeden evden çıkar. Bir süre sonrada adam evden çıkar. Adam apartmanın kapıcısının oğlu Halit’tir. Evden çıkınca babasının (Ajlan Aktuğ) yanına gider ve beraber kendi dairelerine inerler. Halit babasıyla yemek yerken on altı numaralı daireden (hizmetçisiyle beraber olduğu evden) onu çağırırlar. Evin hanımı Tülay onunla konuşmak ister. Ama Tülay’ın eşi Selim (Selçuk Yöntem) de evdedir ve bu nedenle Halit Tülay’ın sorduğu sorulara cevap vermez. Eve gider. Halit gece uyuyamayınca dışarı çıkar, Tülay onu pencereden görür.

Ertesi sabah Tülay evden çıkar, bir süre tek başına sahilde dolaşır; ardından arkadaşı Ayşegül’ün (Ülkü Duru) yanına gelir ve onunla konuşur. Sonra da evine döner. Apartmanın girişinde Halit’le karşılaşır, hiç konuşmazlar. Tülay evine girer. Selim eve geldiğinde Tülay’a ayrılalım mı diye sorar; ama Tülay ona cevap vermez. Bunun üzerine Selim kalkıp, diğer odaya geçer. Sabahleyin Tülay pencereden bakarken yine Halit’i görür. Araba yıkamaktadır. Sonra Tülay odasına gider ve hazırlanır. Sonra da aşağı iner ve arabasına binip gider. Halit onun gittiğini görür ve o da arabaya binip peşinden gider. Tülay tek başına ormanlık bir alana gelir ve boğazı izlemeye başlar. Bir süre sonra Tülay ileride sesler duyar. Adamın biri bir kadını bıçaklamaktadır. Tülay olanları görür ve hemen arabasına binip oradan uzaklaşır. Tülay sahile gelir. Bu sırada yanına orada dolaşmakta olan üç serseri yaklaşır. İçlerinden biri Tülay’a yaklaşır, Tülay önce onları kovar; ancak sonra hiçbir şey söylemez. Adam Tülay’la birlikte olacakken Halit arabayla yanlarına gelir ve elindeki demirle adamı döver. Adamların üçü de kaçar. Tülay Halit’le beraber olur, sonra da eve gelir. Her tarafı morluk içindedir. Boynundaki morlukları kapatmak için bir fular bağlar ve kocası sorunca da üşüttüğünü söyler.

Selim Tülay’da bir gariplik olduğunu anlar ve ne olduğunu öğrenmek için hizmetçileri Aslı’yla konuşmaya çalışır. Ondan bir şeyler öğrenmeye çalışır; fakat Aslı ona hiçbir şey söylemez ve işinin bittiğini söyleyip evden çıkar. Kapıda Halit’le karşılaşır. Bir süre arabada beraber otururlar, sonra Aslı gider.

Sabahleyin Tülay’ın annesi (Güler Ökten) gelir, önce annesine bağırır, ardından da arabasıyla onu evine bırakır ve ondan özür diler. Sonra tekrar eve döner. Önce Halit’in dairesine iner, Halit saçlarını yıkamaktadır. Tülay onu görür ve hemen kendi dairesine çıkar. Sonra da arkadaşı Ayşegül’le dışarı çıkar. Tülay Ayşegül’e çok sıkıldığını söyler. Akşama kadar dışarıda gezerler, sonra da Ayşegül onu evine bırakır. Eve döndüğünde kocası onunla konuşmak ister. Ona hayatında biri olup olmadığını sorar; ancak Tülay cevap vermez. Selim uzun bir seyahate çıkıyordur, valizini alır ve evden çıkar. Tülay da arkasından koşar. Arabaya binip yola çıkarlar. Yolda Selim arabayı kenara çeker ve karısıyla konuşmaya çalışır, Tülay konuşmayınca da zorla onunla birlikte olur. Selim gidince Tülay tek başına eve döner. Kendi dairesine çıkmadan Halit’in dairesine gider ve onunla beraber olur. Sonra da kendi evine çıkar. Tülay gittikten sonra Halit çırılçıplak dışarı çıkar ve kendi başına dolaşmaya başlar.

Sabahleyin Aslı onu görür, babası hemen bir battaniye getirir ve onu evine götürür. Aslı da ona yardım eder.

Tülay üç gün boyunca evden çıkmaz, sürekli uyur. Sadece Aslı’yla konuşur. Ertesi sabah Tülay hazırlanıp evden çıkar. Halit aşağıda onu görür ve uzaktan ona bakar. Tülay da onu görür ve arabasına binmez, yürümeye başlar. Halit’te arkasından gelir ve birlikte sahile gelirler. Sahilde bir adam Tülay’ın yanına yaklaşır ve ondan ateş ister. Tülay adama ateşi verir, sonra da katil diye bağırmaya başlar. Adam korkup kaçar, Halit’te peşinden koşar ve adamı kovalarken yüzünden yaralanır. Halit Tülay’ın yanına dönmez. Akşam Tülay eve döndüğünde Aslı hala evdedir ve Tülay’ı görünce ağlamaya başlar. Tülay Aslı’ya bağırır ve hakaret eder. Aslı ağlamaya devam eder. Tülay içeri girince kocasını görür. Selim Aslı’yla beraber olmuştur. Tülay annesinin yanına gitmiş ve bir süre onların yanında kalmıştır. Sonrada Tülay tüm olanları arkadaşı Ayşegül’e anlatır ve ona yeni bir ev tuttuğunu ve iş aradığını söyler.

Bir gün Tülay eski evine gelir ve dairesine girer. Ev boştur, tüm eşyalar gitmiştir. Tülay bir süre evde dolaştıktan sonra aşağı iner. İnerken Aslı’yla karşılaşır, Aslı alt katta işe başlamıştır. Bir süre konuşurlar, Aslı gidince Tülay Halit’in dairesine iner; ama onu bulamaz. Sonra bahçeye çıkar ve babasını bulur. Ona Halit’i sorar. Babası Tülay gittikten sonra neler olduğunu anlatır. Halit katilin peşinden koşarken yüzüne büyük bir yara almış, bunun üzerine günlerce kendini eve kapatmıştır. Sonra birkaç kez apartmanın önünde Tülay’ı beklemiş, Aslı’dan Tülay’ın gittiğini öğrendiği gece de ortadan kaybolmuştur. Babası bir karakolda onun izini bulmuş, birkaç gün orada kaldıktan sonra Halit’i akıl hastanesine göndermişlerdir. Tülay ertesi gün hastaneye Halit’i görmeye gider. Halit onun yanına gelir ve oturur…

3.10.2.14.2. Filmin Konusu:

1. Filmde dönemin ekonomik şartlarına değinilmemektedir. 2. Filmde, dönemin siyasi şartlarından söz edilmemektedir. 3. Filmde dönemin toplumsal şartlarından söz edilmemektedir.

4. Filmde, bu dönemde yaşanan bireysel değişimlerden söz edilmektedir.

3.10.2.14.3. Dönemin Ekonomik Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

2. Filmde köşe dönmecilikten bahsedilmemektedir. 3. Filmde rüşvet konusuna değinilmemektedir.

4. Filmde yolsuzluk (hortumculuk) olaylarından söz edilmemektedir.

5. Filmde kaçakçılık (uyuşturucu, silah vb.) olaylarından söz edilmemektedir. 6. Ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamından bahsedilmemektedir.

3.10.2.14.4. Dönemin Siyasi Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, 1980 askeri müdahalesiyle ilgili konulara değinilmemektedir. 2. Filmde, özgürlüklerin kısıtlanmasından söz edilmemektedir.

3. Filmde, işkence konusuna yer verilmemektedir. 4. Filmde, mafya-siyaset ilişkisinden söz edilmemektedir.

5. Filmde, terör olaylarından ve terör örgütlerinden bahsedilmemektedir. 6. Filmde derin devlet kavramına değinilmemektedir.

7. Filmde, bölgesel-yerel siyasal sorunlardan (Kimlik sorunları, yasa dışı faaliyetler vb.) söz edilmemektedir.

3.10.2.14.5. Dönemin Toplumsal Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, göç konusuna değinilmemektedir. 1.1. İç göç yoktur.

1.2. Dış göç yoktur.

2. Filmde, arabesk kültürden söz edilmemektedir.

3. Filmde, bireyin içinde yaşadığı topluma yabancılaşmasından söz edilmemektedir.

4. Filmde gecekondulaşmadan bahsedilmemektedir. 5. Filmde sınıf tanımları (sınıflar arası ilişki) yoktur.

3.11.2.14.6. Bu Dönemde Yaşanan Bireysel Değişimleri Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bireyin kendisine yabancılaşmasından söz edilmektedir. Tülay’ın evliliğinde bir süredir sorunlar vardır ve her şeyden sıkılmaktadır. Yaptığı hiçbir şey onu mutlu etmemekte ve sürekli arabasıyla tek başına dolaşmaktadır. Sonra Halit’le beraber olur; ama yine mutlu değildir ve ne istediğini tam olarak bilmemekte, etrafındaki insanları kırmakta ve onlara sürekli bağırmakta ya da onlarla hiç konuşmamaktadır.

2. Kadının aktif olarak çalışma hayatına girmesi filmde yer almamaktadır. Filmde yer alan karakterlerden Aslı Tülay’ın evinde hizmetçilik yaparak geçimini sağlamakta, Tülay’ın arkadaşı Ayşegül ise büyük bir şirkette çalışmaktadır. 3. Mutlak iyi ya da mutlak kötü karakterlerin ortadan kalkarak bireyin eksisi ve

artısıyla gerçekçi bir biçimde ele alınmasına filmde yer verilmektedir. Filmdeki her karakter normal hayatta da karşımıza çıkabilecek şekilde işlenmiş ve gerçekçi bir şekilde filme aktarılmıştır.

4. Cinselliğin tabu olmaktan çıkması filmde yer almaktadır. Filmde Aslı da Tülay da aynı adamla birlikte olurlar ve ikisinin de diğerinden haberi vardır.

3.10.2.14.7. Filmde Kullanılan Dil:

1. Filmde İstanbul Türkçesi kullanılmıştır. Filmdeki karakterlerin hepsi İstanbul’da doğmuş ya da orada büyümüş kişilerdir. İyi bir semtte oturmaktadırlar. Bu açıdan dili düzgün kullanmaları doğrudur.

2. Filmde yerel ağızlara yer verilmemiştir. 3. Filmde yerel dillere yer verilmemiştir. 4. Filmde yabancı dile yer verilmemiştir.

3.10.2.14.8. Filmin Geçtiği Yer:

1. Film İstanbul’da geçmektedir. 2. Film Anadolu’da geçmemektedir. 3. Film yurt dışında geçmemektedir.