• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.1. PROBLEM

3.10.2.13. DÖNERSEN ISLIK ÇAL

3.10.2.13.1. Filmin Yapım Bilgileri ve Özeti

Süresi: 82 dakika Türü: Dram Yapım yılı: 1992 Yönetmen: Orhan Oğuz Oyuncular: Fikret Kuşkan, Mevlüt Demiryay, Menderes Samancılar, Derya Alabora

Özeti:

Geceleyin üç kişi sokakta bir travestiyi (Fikret Kuşkan) kovalarlar. Travesti adamların parasını alıp kaçmıştır. Fakat adamlar sonunda onu yakalar ve dövmeye başlarlar. Bu sırada bir cüce (Mevlüt Demiryay) olanları görür ve uzaktan elindeki düdüğü çalar. Adamlar polisin geldiğini düşünerek kaçarlar. Cüce travestinin yanına gelir ve ona iyi olup olmadığını sorar. Sonrada onu evine götürür. Ona yemek hazırlar ve tekrar iyi olup olmadığını sorar. Travesti ona cevap verinceye kadar cüce onu kadın zanneder ve gerçeği anlayınca onu evinden kovar; fakat travesti gece hiçbir yere gidemeyeceğini söyleyerek, sabaha kadar cücenin evinde kalmak ister. Cüce ona izin verir. Cüce tek başına terasta içki içerken travestide yanına gelir ve sohbet etmeye başlarlar. Cüce ona düdüğü geceleri sokaklarda insanlardan korunmak için çaldığını anlatır.

Sabahleyin cüce erkenden kalkar ve travestiye kahvaltı hazırlar; ama o gitmiştir. Akşamleyin bardaki işini bitiren cüce eve gitmek için çıkar; fakat yolda bir adamın

öldürülüşünü görür. Bu sefer düdüğünü çalamadan her şey olup bitmiştir. Aradan birkaç gün geçer. Cüce sabaha kadar barda çalışır ve bardaki işini bitirir. Sabahleyin bardan çıkmaya hazırlanırken travesti bara gelir. Yine sohbet etmeye başlarlar. Travesti cüceye insanların ona garip garip bakıp bakmadıklarını sorar ve kendisinin onun yerinde olsa intihar edeceğini söyler. Sonra da cüceyi alıp dışarı çıkar ve bu seferde birlikte güneşe yürüyelim der. Sokakta yürürlerken insanların bakışlarından rahatsız olurlar ve kaçarlar. Ertesi gün travesti arkadaşı Adıgüzel’le (Menderes Samancılar) beraber cücenin evine gelir. Eve gelen adam cücenin alt komşusudur ve bir kadınla (Derya Alabora) beraber yaşamaktadır. Kadın fahişelik yapmaktadır. Adam (Adıgüzel) travestinin eski bir tanıdığıdır ve birlikte sohbet etmeye başlarlar. Fakat adam çok içer ve sarhoş olur. Travesti onu alıp dışarı çıkarır. Sonra tekrar cücenin yanına gelir. Bu sırada yağmur yağmaya başlar ve travesti cüceyi alıp dans etmeye başlar. Travesti o gece orda kalır. Cücenin evinde sürekli kilitli tuttuğu bir oda vardır ve travesti bu odada ne olduğunu merak etmektedir. Travesti cüce o odadan çıkarken uyur numarası yapar. Cüce onun yanına gelerek üstünü örter ve yanına bir anahtar bırakıp işe gitmek için yola çıkar. Giderken yolda travestiyi görür, Adıgüzelle beraberdir. Travesti daha sonra Adıgüzelle beraber onun evine gider; ancak Adıgüzel’in beraber yaşadığı kadın onu görünce çok sinirlenir ve travestiyi kovar.

Cüce eve döndüğünde kapıda polisleri görür. Adıgüzel beraber yaşadığı fahişeyi bıçaklayarak öldürmüştür. Bu sırada travestide olanları görmüştür. Olaydan hemen sonra cücenin kendisine verdiği anahtarla kapıyı açıp, onun evine girmiştir. Cüce eve gelince ondan para ister, bir süre ortadan kaybolması gerektiğini söyler. Cüce bütün parasını verir; fakat daha fazla para ister. Sonra kavga etmeye başlarlar. Travesti paraları kilitli odada tuttuğunu sanarak kapıyı açmaya çalışır. Cüce ona engel olmak ister, bunun üzerine travesti ona vurur ve cüce yere düşer. Cüce travestiyi evden kovar, o da eşyalarını alıp evden gider.

Aradan birkaç gün geçtikten sonra cüce travestiyi görmeye gider. Travesti cüceye Adıgüzel’in öldüğünü söyler ve onu evden kovar. Cüce çıkıp gider. Bir meyhaneye gelir ve içmeye başlar, sonra oradan çıkıp karanlıkta tek başına yürür. Bu sırada iki kişi cüceye saldırır, parasını alırlar ve onu döverler. Cüce zar zor evine gelir. Tek başına kendinden geçmiş bir halde yerde yatarken travesti gelir. Cüce babasıyla ilgili şeyler sayıklamaktadır. Kendine gelince travestiden onu terasa çıkarmasını ister.

Travesti onu kucağına alarak terasa çıkarır. Terasta ikisi sohbet etmeye başlarlar. Ancak cüce travestinin kucağında ölür. Travesti ağlamaya başlar.

Travesti makyajını tazeler ve dışarı çıkar, elindeki topları sokağa dağıtır…

3.10.2.13.2. Filmin Konusu:

1. Filmde dönemin ekonomik şartlarına değinilmemektedir. 2. Filmde, dönemin siyasi şartlarından söz edilmemektedir. 3. Filmde dönemin toplumsal şartlarından söz edilmektedir.

4. Filmde, bu dönemde yaşanan bireysel değişimlerden söz edilmektedir.

3.10.2.13.3. Dönemin Ekonomik Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bankerlikten bahsedilmemektedir. 2. Filmde köşe dönmecilikten bahsedilmemektedir. 3. Filmde rüşvet konusuna değinilmemektedir.

4. Filmde yolsuzluk (hortumculuk) olaylarından söz edilmemektedir.

5. Filmde kaçakçılık (uyuşturucu, silah vb.) olaylarından söz edilmemektedir. 6. Ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamından bahsedilmemektedir.

3.10.2.13.4. Dönemin Siyasi Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, 1980 askeri müdahalesiyle ilgili konulara değinilmemektedir. 2. Filmde, özgürlüklerin kısıtlanmasından söz edilmemektedir.

3. Filmde, işkence konusuna yer verilmemektedir. 4. Filmde, mafya-siyaset ilişkisinden söz edilmemektedir.

5. Filmde, terör olaylarından ve terör örgütlerinden bahsedilmemektedir. 6. Filmde derin devlet kavramına değinilmemektedir.

7. Filmde, bölgesel-yerel siyasal sorunlardan (Kimlik sorunları, yasa dışı faaliyetler vb.) söz edilmemektedir.

3.10.2.13.5. Dönemin Toplumsal Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1.1. İç göç yoktur. 1.2. Dış göç yoktur.

2. Filmde, arabesk kültürden söz edilmemektedir.

3. Filmde, bireyin içinde yaşadığı topluma yabancılaşmasından söz edilmektedir. Cüce de, travestide toplumdaki diğer insanlardan görünüş olarak farklıdırlar. Bundan dolayı ikisi de dışlanmışlardır ve ikisinin de gerçek dostları yoktur. Bu dışlanma ve yalnızlık zamanla onların içinde yaşadıkları topluma yabancılaşmalarına neden olmuştur.

4. Filmde gecekondulaşmadan bahsedilmemektedir.

5. Filmde sınıf tanımları (sınıflar arası ilişki) vardır. Filmde farklı sınıflardan olan ve farklı hayatlar yaşayan insanların ilişkilerine yer verilmektedir.

3.10.2.13.6. Bu Dönemde Yaşanan Bireysel Değişimleri Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bireyin kendisine yabancılaşmasından söz edilmemektedir. 2. Kadının aktif olarak çalışma hayatına girmesi filmde yer almamaktadır.

3. Mutlak iyi ya da mutlak kötü karakterlerin ortadan kalkarak bireyin eksisi ve artısıyla gerçekçi bir biçimde ele alınmasına filmde yer verilmektedir. Filmde yer alan karakterler iyiler ve kötüler olarak ayrılmamış, her biri kendi içindeki artı ve eksileriyle birer bütün olarak verilmiştir.

4. Cinselliğin tabu olmaktan çıkması filmde yer almaktadır. Filmde yer alan travesti de Adıgüzel’in birlikte yaşadığı kadın da sürekli cinselliklerini kullanmaktadırlar.

3.10.2.13.7. Filmde Kullanılan Dil:

1. Filmde İstanbul Türkçesi kullanılmıştır. Filmdeki karakterlerden cüce diğerlerine göre çok daha düzgün bir Türkçe kullanmaktadır. Filmde yer alan diğer karakterler ise yerel ağızlar kullanmamaktadırlar, ama düzgün bir Türkçe de kullanmazlar. Daha çok argo kelimeler kullanırlar. Yaşadıkları hayat göz önüne alındığında, karakterlerin bu şekilde konuşmaları uygundur.

3. Filmde yerel dillere yer verilmemiştir. 4. Filmde yabancı dile yer verilmemiştir.

3.10.2.13.8. Filmin Geçtiği Yer:

1. Film İstanbul’da geçmektedir. 2. Film Anadolu’da geçmemektedir. 3. Film yurt dışında geçmemektedir.