• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.1. PROBLEM

3.10.2.12. SENİ SEVİYORUM ROSA

Süresi: 89 dakika Türü: Dram Yapım yılı: 1991 Yönetmen: Işıl Özgentürk Oyuncular: Sumru Yavrucuk, Mahir Günşiray, Gülümser Gülhan, Mehmet Atak, Halil Ergün, Hande Meşe, İsmet Ay, Müjdat Gezen, Ayla Algan, Kutay Köktürk, Taner Barlas, Güzin Özyağcılar, Selçuk Erez, Oktay Güzeloğlu, Mustafa Suphi, Şerif Erol

Özeti:

Üç küçük çocuk kendi aralarında oyun oynamaktadır. Kız prenses olmuş, diğerleri ise kötü adam ve prensesi kurtaran kahraman.

Ertesi gün annesi (Güzin Özyağcılar) kızı Rosa’yı (Sumru Yavrucuk) rahibelerin eğitim verdiği bir okula götürür. Rosa bir gün okul koridorlarında şarkı söyleyip, dans ederken rahibelere yakalanır ve cezalandırılır. Rahibeler Rosa’yı karanlık bir odaya kapatır, Rosa hayalinde prensin gelip onu kurtardığını görür. Rosa’nın cezası biter ve dışarı çıkar; ama okula bir türlü uyum sağlayamamaktadır. Bunun için rahibeler onu annesine teslim ederler. Rosa sürekli prensin hayalini görmektedir.

Rosa artık büyümüştür. Ama çocuksu ve neşeli hali hiç değişmemiştir. Yine şarkılar söyleyip, dans etmekte hala aşkı ve prensini düşünmektedir. Rosa bir gün bir erkekle (Mahir Günşıray) tanışır ve onunla beraber olur, ardından adam ona evlenme teklif eder ve Rosa hamile kaldığı için onun teklifini kabul eder. Aradan yıllar geçer, iki çocuğu olmuştur ve ikisi de büyümüştür. Bir gün Rosa aniden kocasının ve çocuklarının gözlerinin önünde hiç bir şey söylemeden valizini alır ve gider. Kocası arkasından seslenir; ama o cevap vermez. Bir havuzun kenarına gelir. Havuzda kâğıttan yapılmış gemileri yüzdürürken keman çalan bir adam görür ve adamın ardından evine kadar gider. Adam sürekli karşısında duran tablodaki kadın resmine bakarak keman çalmaktadır. Rosa adama aşık olmuştur. Onun da kendisine aşık olmasını ister ve bunun için büyü yapmaya karar verir. Bir büyücüye gider ve kadının kendisine söylediklerini aynen yapar; fakat işe yaramaz. Yeniden denemeye karar verir ve bunun için adamın tablosunu kana bular; ancak adam tabloyu alır ve hiç bir şey söylemeden çıkar gider…

Rosa artık zengin bir adamın metresi olmuştur; ama hala çocukluğundan beri unutamadığı prensini hayal etmektedir. Rosa bir gün başka bir adamla beraber olurken metresine yakalanır. Adam bunu görünce Rosa’ya artık onun metresi olmadığını söyler ve Rosa evden ayrılır. Bir pansiyon açar ve gelen müşterilere hayallerinde oluşturduğu

hayatı sanki yaşamış gibi anlatır. Ertesi gün müşterilerle birlikte pikniğe gider; fakat onları orada bırakıp kayıkla nehre açılır ve gider. Pansiyon da kapanır.

Rosa karnını doyurabilmek için iş aramaya başlar ve küçük bir barda çalışmaya başlar. Rosa aynaya baktığında yaşlandığını görür, artık eskisi gibi değildir. Ancak bir süre sonra, oradaki müşterilerden biriyle beraber olmaya kalkınca kovulur. Artık ev ev dolaşıp şişe toplamaktadır. Ama hayallerinde hala o prens vardır.

Rosa bir gün şişelerden kazandığı parayla bir papağan alır ve onunla konuşmaya başlar. Ona seni seviyorum Rosa demeyi öğretmeye çalışır, ancak başarılı olamaz. Papağan bir türlü bu cümleyi söylemez.

Bir gün Rosa tek başında evindeyken koltuğun üzerinde ölür. Papağan arka arkaya seni seviyorum Rosa der, fakat Rosa bunu duyamaz.

3.10.2.12.2. Filmin Konusu:

1. Filmde dönemin ekonomik şartlarına değinilmemektedir. 2. Filmde, dönemin siyasi şartlarından söz edilmemektedir. 3. Filmde dönemin toplumsal şartlarından söz edilmemektedir.

4. Filmde, bu dönemde yaşanan bireysel değişimlerden söz edilmektedir.

3.10.2.12.3. Dönemin Ekonomik Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bankerlikten bahsedilmemektedir. 2. Filmde köşe dönmecilikten bahsedilmemektedir. 3. Filmde rüşvet konusuna değinilmemektedir.

4. Filmde yolsuzluk (hortumculuk) olaylarından söz edilmemektedir.

5. Filmde kaçakçılık (uyuşturucu, silah vb.) olaylarından söz edilmemektedir. 6. Ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamından bahsedilmemektedir.

3.10.2.12.4. Dönemin Siyasi Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, 1980 askeri müdahalesiyle ilgili konulara değinilmemektedir. 2. Filmde, özgürlüklerin kısıtlanmasından söz edilmemektedir.

4. Filmde, mafya-siyaset ilişkisinden söz edilmemektedir.

5. Filmde, terör olaylarından ve terör örgütlerinden bahsedilmemektedir. 6. Filmde derin devlet kavramına değinilmemektedir.

7. Filmde, bölgesel-yerel siyasal sorunlardan (Kimlik sorunları, yasa dışı faaliyetler vb.) söz edilmemektedir.

3.10.2.12.5. Dönemin Toplumsal Şartlarını Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde, göç konusuna değinilmemektedir. 1.1. İç göç yoktur.

1.2. Dış göç yoktur.

2. Filmde, arabesk kültürden söz edilmemektedir.

3. Filmde, bireyin içinde yaşadığı topluma yabancılaşmasından söz edilmemektedir.

4. Filmde gecekondulaşmadan bahsedilmemektedir. 5. Filmde sınıf tanımları (sınıflar arası ilişki) yoktur.

3.10.2.12.6. Bu Dönemde Yaşanan Bireysel Değişimleri Ortaya Koyan Filmlerde İşlenen Konular:

1. Filmde bireyin kendisine yabancılaşmasından söz edilmektedir.

2. Kadının aktif olarak çalışma hayatına girmesi filmde yer almaktadır. Rosa hayatını devam ettirebilmek ve karnını doyurabilmek için farklı farklı işlerde çalışmaktadır.

3. Mutlak iyi ya da mutlak kötü karakterlerin ortadan kalkarak bireyin eksisi ve artısıyla gerçekçi bir biçimde ele alınmasına filmde yer verilmektedir. Filmde Rosa eksisiyle ve artısıyla normal bir insan olarak anlatılmıştır.

4. Cinselliğin tabu olmaktan çıkması filmde yer almaktadır. Rosa istediği erkeklerle hiç çekinmeden rahatça ilişki kurmakta ve artık onları istemeyince de bırakıp gidebilmektedir.

1. Filmde İstanbul Türkçesi kullanılmıştır. Filmde yer alan ana karakterlerin hepsi düzgün bir Türkçe kullanmaktadır. Çünkü Rosa ve ailesi eğitimli insanlardır. 2. Filmde yerel ağızlara yer verilmemiştir.

3. Filmde yerel dillere yer verilmemiştir. 4. Filmde yabancı dile yer verilmemiştir.

3.10.2.12.8. Filmin Geçtiği Yer:

1. Film İstanbul’da geçmektedir. 2. Film Anadolu’da geçmemektedir. 3. Film yurt dışında geçmemektedir.