• Sonuç bulunamadı

4.2. Kullanılan İpuçlarının Problemlerin Çözüm Süreçlerine Katkıları/Etkileri Katkıları/Etkileri

4.2.3. PDC İpucunu Kullanmanın Problem Çözümlerine Etkisi

Bir öğrenci “Problem durumunun canlandırılması” ipucunun gereksiz olduğunu düşünürken, altı öğrenci en çok faydalandığı ipuçlarından biri olduğunu belirtmiştir. Bu kısımda, bu ipucunun hangi problemlerin çözümünde kaç kez ve hangi öğrenciler tarafından kullanıldığı sunulmaktadır. Problemlerin çözümünde ipucunun kullanılma sayısı Şekil 28’de görülmektedir.

Şekil 28. PDC ipucunun problemlerin çözümlerinde kullanılma sayıları

PDC ipucunu her problemin çözümünde en az bir öğrenci kullanılmıştır. Öğrenciler bu ipucu en fazla P12’nin çözümü sırasında kullanmışlardır. P12’nin çözümü sırasında beş; P13, P15 ve P16’nın çözümü sırasında dört; P3, P6, P7, P8, P10 ve P17’nin çözümü

sırasında üç öğrenci PDC ipucunu kullanmıştır. Diğer problemlerin çözümünde ise birer öğrenci bu ipucunu kullanmıştır. Hangi öğrencilerin hangi problemlerin çözümünde bu ipucundan faydalandığı Tablo 17’de sunulmaktadır.

Tablo 17. Problemlerin Çözümlerinde PDC İpucunun Kullanılma Durumu

Ö1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö7 Ö8 Ö9 Ö10 Ö11 Ö12 Top. P1 * 1 P2 * 1 P3 * * * 3 P4 * * 2 P5 * * 2 P6 * * * 3 P7 * * * 3 P8 * * * 3 P9 * 1 P10 * * * 3 P11 * 1 P12 * * * * * 5 P13 * * * * 4 P14 * * 2 P15 * * * * 4 P16 * * * * 4 P17 * * * 3 P18 * * 2 P19 * * 2 Top. 0 1 1 1 8 0 1 1 11 6 2 17 49

(* işareti ipucunun kullanıldığını ifade etmektedir.)

PDC problem çözme oturumları boyunca en fazla kullanılan ipucudur. Tablo 17’de görüldüğü gibi Ö12 on yedi problemin; Ö9 on bir problemin; Ö5 sekiz problemin ve Ö10 ise altı problemin çözümü sırasında PDC ipucunu kullanmıştır. Öğrenciler bu ipucunu kullanmanın genel olarak problemi anlamalarına ve dikkatlerini toplamaya yardımcı olduğunu ve çözüm sürecini kolaylaştırdığını belirtmişlerdir.

PDC ipucunu kullanmanın problemi anlamalarına yardımcı olduğunu belirten öğrencilerin görüşlerinden bazıları aşağıda sunulmaktadır.

Ö3: Mesela atıyorum canlandırmada mesela problemi anlamadığım zaman o canlandırması var. Oradan yani neyi istediğini neyi anlattığını, istediğini oradan çok rahat bir şekilde anlıyoruz… (P12)

Ö2: Soruları daha iyi anlamama yardım etti, dediğim gibi gözümde canlandırma. Canlandırma ipucu anlamama yardımcı oldu.

Ö11: Bazen canlandırması zor oluyor, çok yardımcı olur bence. Mesela yavaşlarken aldığı mesafenin az olduğunu oradan düşünerek yapabilirler diye düşünüyorum. Yavaşlıyor mu, hızlanıyor mu mesela belirtmiyor bazen durduğunu söylüyor.

Mesela eğik bir düzlemde kayarken L noktasındaki hızını soruyor, ama canlandırma olduğu zaman durup durmadığını da anlayabiliyoruz mesela canlandırma olduğunda. Mesela durduğu zamanki hızını da sorabilir, kayarkenki hızını da sorabilir. 5. Soru gibi… Daha kolay oluyor anlaması onu kullanınca. (P5)

Ö5: Canlandırma daha çok oldu çünkü hani hangi yönde gittiğini ya da nasıl bir şekilde gittiğini görmem gerekiyordu. Çünkü zaten ilk başta o yüzden karıştırdım. Ne kadar gittiğini göremiyorum ya da ne tarafa gittiğini düşünmek biraz zor oluyor benim için.(P9)

Ö12: Kendim de canlandırırdım da bazı sorularda anlayamadım, bu tarafa mı diyor bu tarafa mı, bazen öyle karıştırdığım oldu ( ) ve (+) yön.

Ö2: Soruları daha iyi anlamama yardım etti, dediğim gibi gözümde canlandırma. Canlandırma ipucu anlamama yardımcı oldu.

Ö11: Sürtünme katsayısının nerden başlayıp nerde bittiğini idrak edemediğimiz için, hangi saniyeler arasında olduğunu anlamak için canlandırma faydalı olmuştur.(P3)

Ö7: Hımmm aşağıdan yukarıya gidiyor ve ivmenin hani eksi olması gereken yerde bazen artı oluyordu hani bir değişik bir şeyler vardı. Mesela artı yönde hızlanırken ivme artı ama artı yönde yavaşlarken eksi falan. Onları soruda görürsem ivmenin hani nasıl olacağını daha iyi kavrarım diye düşündüm.(P15)

PDC ipucunu kullandıklarında sorudaki ayrıntıları fark ettiklerini, dikkatlerini daha iyi topladıklarını belirten bazı öğrencilerin görüşlerini aşağıdaki sunulmaktadır.

Ö10: Sözel sorularda bazı yerlerde atladığımı fark ediyorum… Problemin durumunun canlandırılması diyoruz ya orada canlandırdığımda daha iyi çözüyorum kafamda ama bazen sözel geliyor ben bunu mantıken yapmaya çalıştığımda çözemiyorum… Bazen küçük ayrıntılarını da kaçırabilirdim, mesela ilk başta düzgün bir yerde gidiyor, sonra bir sürtünmeli gidiyor öyle bir soru hatırlıyorum şuanda o soruda ben o arayı kaçırmıştım, onda işe yaradı.

Ö12: Canlandırma, soruda atladığım bir yer kalmaması için. Soruda her şeyi anlamak için. Mesela 5. soruda bir otobüs aşağıya iniyor. Şu an soruyu okumuyorum ama nereden nereye kadar gittiğini, kaç saniyede gittiğini, bunu bizden nasıl istediğini anlayabilmek için.

Ö4: Videolu anlatımı, demin de belirttiğim gibi, çok mesela soruya kafamı veremediğimde kullandığım bir yöntemdi. Dikkatimi motivasyonumu toplamak için kullandım.

PDC ipucunu kullanmanın problemi çözmelerini kolaylaştırdığını belirten öğrencilerin ifadelerinden bazıları aşağıda sunulmaktadır.

Ö2: Bazı sorular uzun oluyor, uzun olduğu zaman gözümde canlandıramıyorum olayı. Bir de gözünde canlandırdığın zaman ilk önce hangi veriyi bulman gerektiğini falan da anlıyorsun, ilk önce böyle gidiyormuş sonra şöyle. O zaman ilk önce bu tarafa giderkenki verileri bulman gerekiyor ya, hani o bakımdan birazcık faydası oldu.

Ö5: Her soruda bir olay var. Benim o olayı kafamda canlandırmadan çözme ihtimalim yok. Çünkü canlandıracağım ki orada ne olduğunu anlayabileyim ya da sorunun çözümüne daha kolay ulaşayım.

Ö3: Soruyu okudum mesela uzun bir soru, anlamadım, böyle canlandırılmasını verdiği zaman aslında çok daha kısa olduğunu, yani böyle daha basit olduğunu anlıyorsun. Orada mesela iki tane araç çıkmıştı canlandırmada birbirlerine doğru geliyordu, orada vermişti işte mesela şu X şurası 80 m ise, burası (180 X) falan gibi şeyler vardı. Yani o zaman soru daha böyle basit geliyor öğrencinin gözüne ve daha rahat yapıyor soruyu.

Ö1 ve Ö6 ise PDC ipucunun içerdiği adımı kendileri yapabildikleri için bu ipucuna ihtiyaçları olmadığını düşünmüşler ve hiç kullanmamışlardır. Bu düşüncelerini aşağıdaki gibi ifade etmişlerdir.

Ö1: Dediğim gibi şu canlandırma, bir de şu daha anlaşılır şekilde ifade edilmesi kısmı. Hani gereksiz değil de, benim için daha anlaşılır olmadı en azından. Ama belki başka arkadaşlara yarayabilir… Ben onu okuduğum zaten kafamda bir şeyler beliriyor, arabaların çarpışması falan, yani zaten yapabilirim. O canlandırma bir kere yok, işe yaramazdı.

Ö6: Yani gerek duymadım diyelim.

Öğrencilerin görüşlerine göre PDC ipucunu kullanmak genel olarak onlara problemi anlamaları ve dikkatlerini toplamaları konusunda yardımcı olarak çözüm sürecini kolaylaştırmıştır. Bazı öğrenciler ise bu adımı kendileri yapabildikleri için ipucunu kullanmamışlardır.

Outline

Benzer Belgeler