• Sonuç bulunamadı

4.4. Öğrencilerin Problem Çözme Sürecinde İpucuna Ulaşabilme Hakkındaki Görüşleri

4.4.4. İDEPÇA’nın Geliştirilmesine Yönelik Öneriler

Bu kısımda İDEPÇA ile problem çözmenin daha faydalı ve işlevsel olmasına yönelik öğrencilerin önerileri sunulmaktadır. Öğrencilerin önerileri genel olarak Tablo 29’daki gibi özetlenebilir.

Tablo 29. İDEPÇA'nın Geliştirilmesine Yönelik Öneriler Önerinin

konusu Öneriler

İçerik

- Problemlerin seviyelerinin değiştirilmesi İpuçlarının düzenlenmesi

- Model çözümün aşamalar şeklinde sunulması - Model çözüme sesli anlatımın eklenmesi

- Problemin çözüm adımları ipucunun detaylandırılması - Problem durumunun daha anlaşılır şekilde ifade edilmesi

ipucunun detaylandırılması İpuçlarının eklenmesi

- Grafiklerin çizilmesinin anlatımının eklenmesi

- Problemde istenilen cümlenin ya da kelimenin açıklamasının eklenmesi

Kullanım şekli - İDEPÇA’nın öğretmen eşliğinde sınıfta kullanılması

- İDEPÇA’nın etütlerde kullanılması

Tasarım - İDEPÇA’yı daha ilgi çekici hale getirme

Tablo 29’da görüldüğü gibi öğrencilerin önerileri İDEPÇA’nın içeriğine, kullanım şekline ve tasarımına yönelik olmak üzere üç temel bölümde toplanabilir.

4.4.4.1. İDEPÇA’nın İçeriğine Yönelik Öneriler

Öğrenciler İDEPÇA’nın en fazla içeriğine yönelik öneriler sunmuşlardır. Bu öneriler genellikle bazı ipuçlarının genişletilmesine ya da problemlerin seviyelerine yöneliktir. Öğrenciler İDEPÇA’da farklı zorluk seviyesinde problemlerin yer almasını önermişlerdir. Bununla ilgili görüşlerini şu şekilde belirtmişlerdir.

Ö3: Probleme benzer, daha basitleştirilmiş yani ilk düzey bir problem verse, mesela o zaman o problemi anlamış olsak onun üzerinden o çözemediğimiz probleme odaklansak. Olabilir yani böyle bir şey.

Ö12: Daha faydalı olması için mesela sorular kuvvet ve hareketten karmaydı, mesela seviyeye göre daha farklı sorular olabilir. Mesela bir soru daha zor diğeri daha kolay olabilir. Ona göre materyalin etkinliğini daha iyi anlayabiliriz. Nasıl etki ediyor diye.

Öğrenciler MÇ ipucunun daha faydalı olması için çözümün aşamalar şeklinde sunulmasını ve model çözüme sesli anlatımın eklenmesini önermişlerdir. Öğrenciler bu önerilerini şu şekilde ifade etmişlerdir.

Ö3: Cevabı vermese orada sadece problemin bir bölümünü verse. Mesela yazılımda bir bölümünü verse çözümün… Çözümünün bir bölümünü, mesela giriş kısmını verse. Öğrenci onun devamını getirse, ona bakarak anlasa problemi… Sesli olsa mesela karşılıklı konuşur gibi olsa, çok daha güzel olur açıkçası. Hem daha kolay anlarsınız.

Ö10: Sorunun cevabını görmektense hani sorunun ilk bölümünün çözülmesi oradan gideceğimizin verilmesi yani aşama aşama gidilmesi, ilk gördüğümde hatırlasam buradan gittim desem sorunun tamamını görmesem… Benim demek istediğim ben soruyu çözemedim formülleri uyguladım ama ilk başta yanlış formülle başlamışım uygulamaya, ondan sonraki adımlarım doğru ama sadece ilk adımda yanlış, mesela ilk çözüm aralığında gösteriyor ben orada 5 i 10 yazdım diyelim, ben orada onu gördükten sonra o soruyu çözerim, bir daha soruya baktığımda doğru çözdüğümü fark ederim… Bu programa sesli bir şekilde anlatım eklenebilir, mesela model çözümdü formülleri yazdık, grafikte formülle çözmek ve üçüncü bir yol olarak öğretmenin çıkıp anlatması, yani model çözümü yazılı koymaktansa öğretmenin anlattığı gibi anlatılması olabilir, mesela ilkinde formüllerle çözümü geldi ikincisi de şey geldi üçüncüsünde de hani bir hoca sesli olarak anlatabilir.

Öğrenciler, problemin çözüm adımları ve problem durumunun daha anlaşılır şekilde ifade edilmesi ipuçlarıyla ilgili de değişiklik yapılmasını önermişlerdir. Öğrenciler bu ipuçlarının daha ayrıntılı olmasına yönelik önerilerini aşağıdaki cümlelerle belirtmişlerdir.

Ö1: Daha iyi olması için, dediğim gibi daha anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve çözüm adımları kısmı daha zenginleştirebilir. Hani biraz daha ayrıntıya girilebilir en azından çözüm adımları butonunda… Belki şu çözüm adımlarının maddeleri artırılabilir. Çünkü şey, çözüm adımlarına da baktım, yani şey kısa tutulmuş adımlar. Hani belki daha fazla yardımcı olabilecek şekilde adımlar artırılabilir. Ö7: Problemin çözüm adımları gerekli ama biraz basit bir seviyedeydi. Öyle

hatırlıyorum... Biraz yardımcı olmayan bir düzeydeydi… Problemin çözüm adımlarında diyordu ki, şunu bulmak için şunu bulmanız gerekiyor. Ama benim asıl istediğim hani o şeyi bulmak için neye ihtiyacımız var. Oydu yani tam olarak bu değil... Aslında formülleri biliyordum ama yine de bir eksiklik vardı. Tam bilmiyorum ama eksiklik vardı yani bu çözüm adımlarında. Daha ayrıntılı olmasını isterim.

Ö10: Çözüm adımlarını ben açtım bir kere yeterince açıklayıcı değildi, daha ayrıntıya girilebilir.

Öğrenciler İDEPÇA’daki bazı ipuçlarının değiştirilmesinin, detaylandırılmasının yanında mevcut ipuçlarına bazı eklemeler yapılmasını önermişlerdir. Grafiklerin çizilmesinin anlatımı ve problemde istenilen cümlenin ya da kelimenin açıklanması ile ilgili ipuçlarının eklenmesi hakkındaki önerilerini aşağıdaki cümlelerle ifade etmişlerdir.

Ö3: Hımmm, mesela şöyle olsa derste mesela yaparken şöyle yapıyoruz. Mesela ivmesini ilk başta öğretmenimiz söylüyor. İvmesi ilk başta 4m/s2 olan, işte atıyorum sabit bir ivmeyle gidiyor, sonra işte atıyorum t süre sonra bu şey, ivme sıfıra düşüyor falan öyle anlatıyor anlatıyor, ya bu bakımdan daha bir kalıcı oluyor, daha iyi anlıyorsun.

Ö5: Problem hani soruyu anlattığı zaman, her insanın anlama kapasitesi aynı değil sonuçta. Hani sorunun adım adım böyle ne yapılması gerektiğini söylese? Mesela ben altını çiziyorum diyelim ki. O materyalde de şöyle olabilir; altı çizilen

yerde ne anlatmak istiyor veya ondan yola çıkarak ne yapabiliriz? Yani ipucu olarak.

Ö10: Zaten formüller var, sembolize etme var, grafik anlatımı olabilir.

4.4.4.2. İDEPÇA’nın Kullanım Şekline Yönelik Öneriler

Öğrenciler İDEPÇA ile problem çözmeden daha çok faydalanabilmek için kullanım şeklinin değiştirilmesine yönelik bazı öneriler sunmuşlardır. Bu öneriler İDEPÇA’nın sınıfta öğretmen eşliğinde ve etütlerde kullanılmasıdır. Öğrenciler bu önerilerini aşağıdaki gibi ifade etmişlerdir.

Ö3: Mesela biz tek başımıza olduğumuz zaman çözmek isteriz fakat öğretmen olduğu zaman gerek yok buna. Öğretmen zaten anlattığı için yaptığı için. Ders yerine değil de etüt gibi olduğu zamanlarda kullanmak iyi olur.

Ö4: Öğretmenin anlatmasından daha etkileyici olabilir. Ama yani öğretmen şart, onun anlatması da şart.

Ö7: İkisini birlikte birleştirince bence daha iyi olur. Hem not aldıklarım hem de materyal.

4.4.4.3. İDEPÇA’nın Tasarımına Yönelik Öneriler

Öğrencilerin öneride bulunduğu diğer konu İDEPÇA’nın dış görünüşüyle, tasarımıyla ilgilidir. Öğrenciler bu önerilerini aşağıdaki gibi ifade etmişlerdir.

Ö2: Belki görsel olabilir. Genellikle sorularda bir tarafta veriyor ya, öyle alıştık. Sonuçta canlandırma var. Gerek kalmayabilir. Bunun dışında yok, böyle gayet güzel, iyi bir şey, güzel hazırlamışsınız, elinize sağlık.

Ö3: Mesela böyle A ve B gibi yayınlar var, onların cd lerini adlığımız zaman yazılım, grafik falan daha net, daha güzel veya ne bileyim büyüteçler falan var dışarıda ekranda. Değişik ibreler var. Bunlar da eklense yazılım geliştirilse daha iyi olur, daha güzel, öğrencinin gözüne böyle daha iyi görünür. Biraz sadeydi açıkçası çözdüğümüz şey. Böyle genişlese daha çarpıcı görünse öğrenciye öyle daha güzel olur.

Ö12: Şey olabilir aslında, görsele daha fazla insanların ilgisini çekebilen hani, tabi onlar belki biraz zor olabilir. Ama geliştirildikçe daha iyi olur. Mesela programın çerçevesi, dış görünüşü insanları etkileyen böyle. Mesela şey var bilimsel araştırmalar var, iş yerine girdiğinde kırmızıysa seni etkiliyor orası, orada kalma isteği uyandırıyor. Maviyse bu, yeşilse bu… o yönden yani, o ekranda da oyunlar olur grafikler olur. O oyun ne kadar iyiyse onu o kadar oynamak istersin. Senaryosu kötü olsa bile. Burada da öğrencilerin ilgisini çekebilecek şeyler o canlandırmalar mesela daha basit değil de, daha profesyonel olsa. Sonuçta bir X marka ayakkabı var bir de Y marka ayakkabı var. İkisi de aynı ayakkabı, ikisini de ayağına giyiyorsun. Ama bir kalite var, birisinde renk var, gözüne hitap ediyor ayakkabıya bak, şekline bak, düzenine bak. Hani seni görsel olarak etkiliyor. Çoğu zaman böyle, kalite de var ama. Şimdi biraz yanlış bir örnek verdim. Kesinlikle ilişkilendirilemez ama.

Bu bölümde, araştırma süresince elde edilen bulguların yorumlanmasına ve literatürdeki ilgili çalışmalarla karşılaştırılarak irdelenmesine yer verilmektedir. Araştırma problemlerinden ilk ikisine ait bulgular tek bir başlık altında, diğer araştırma problemleri ise ayrı başlıklar altında tartışılmıştır. Bu başlıklar, problem çözerken güçlük çekilen aşamalara ve adımlara ilişkin tartışma, problem çözerken ihtiyaç duyulan ipuçlarının değişimine ilişkin tartışma ve öğrencilerin problem çözerken ipuçlarına ulaşabilme hakkındaki görüşlerine ilişkin tartışma şeklinde oluşturulmuştur.

5.1. Problem Çözerken Güçlük Çekilen Aşamalara ve Adımlara İlişkin

Outline

Benzer Belgeler