• Sonuç bulunamadı

B

ugü n b aşö rtü sü n ü n serbest b ırak ılm asın d an d olayı b a­

zıların d a olu şan en d işeleri g id erm ek üzere b a şö rtü lü le ­ rin veya hatta h ü k ü m e tin b ir şey ler yap ab ileceğ in e ger­

çe k ten in an ıy o r m u su n u z? Bu k ad ar k itle se l b ir k o rk u p ro p a­

gan d asın ın ön ü n d e h içb ir engel ta n ım aksızın ça lıştırıld ığ ı bir yerde k im in e n d işesin i g id erm ek m ü m k ü n olab ilir?

Siz b ir end işeye m ahal olm ad ığ ın ızı isp at e tm ek için is te ­ diğiniz kad ar takla atın , b ir 3 2 . G ü n p ro gram ın d a veya b e n ­ zer p rogram lard a slo g an larla b irb irle riy le k ap ıştırılan g e n çle ­ rin g ö rü n tü sü en d işeleri zirveye u laştırm ay a yetiy o r da a rtı­

yor b ile.

B aşörtü sü yasağının kald ırılm asıy la o lu şm ası b ek len e n or­

tam h ak k ın d a o kad ar k o rk u tu lu y o ru z ki, bu k o rk u tm a n ın k en d isi bu k ork u y u h ak lı çık a ra ca k a k tö rle ri şim d id en e ğ it­

m eye yetiy o r b ile. 1 9 9 7 y ılm a kad ar ü n iv ersitelerd e aralarınd a h içb ir so ru n y aşan m ak sızm b ir arada o k u y ab ilen g e n çle r ara ­ dan g e çen 11 sen e so n rasın d a tek rar b ir arada oku y am ayacak m ı y ani? E ğer öyleyse b ile b u n u n so ru m lu lu ğ u k im e aittir?

Size sö y ley ey im . Bu y asağın b u k ad ar z a m an d ır iş le tilm e ­ si esn a sın d a ç a lıştır ıla n “p ro p agan d a a y g ıtı” b a şö rtü sü n e k a r­

şı n e fre t ve a y ırım c ılık h is le ri k ış k ırtılm ış cid d i b ir k e sim y a­

ra tm ıştır. B u y asağ ın s a v u n u la b ile ce k h iç b ir ta ra fın ın o lm a ­ d ığın a b a k m a y ın . T ü rk iy e ’de h e r saçm a g ö rü şü n b ile b ir a lı­

c ıs ı o la b iliy o r; ö z e llik le bu g ö rü ş re sm i k u ru m la r ve ü n iv er­

site k u ru m u n u y ö n e te n z ih n iy e t tarafın d an ö ze l b ir him ay e g ö reb iliy o rsa.

G e rçe k ten de 2 8 Şu b at ö n ce sin d e ü n iv ersitelerd e ister h o ­ calar arasınd a ister ö ğ ren cile r arasın d a b aşö rtü sü karşıtlığ ı (k o rk u su veya n efre ti) asla b u g ü n k ü kad ar d eğild i. O d ö n e m ­ de ü n iv ersite h o ca la rı arasınd a ö ğ ren cile rin k ılık k ıy a fe tleri­

n i ö ze llik le b aşö rtü sü özelin d e bu kad ar ö n em sey en in san lar çık m azd ı. B u gü n se ü n iv ersitelerd e b aşö rtü sü serb est kalsa b ile b ir tür itaatsizlik yollarıy la bu ö ğ ren cile re k arşı a y ırım cılık y a­

p aca k la rın ı itira f e tm e k te n h iç de çe k in m ey e n ö ğ retim ü y ele­

ri çıkabiliyor.

D em ek ki neym iş? B aşörtü sü y a sak çılığ ı ken d i id e o lo jik fa­

n a tik le rin i de ü retm iş ve b u gü n ö zg ü rlü k çü lü ğ e d iren işin ön ce p h e le rin e sü rm ü ştü r.

F a n a tik le rin k o rk u ve e n d işeleri h a k lı m ıdır, h ak sız m ıd ır?

B ir k o rk u sö y lem in in iktid ar, im tiyaz veya p o zisy o n tem in e t­

m ek iç in bu kad ar v erim li old uğu fark ed ilm işse b u n d an vaz­

g e çilm e sin i b ek lem ek safd illik olur. Soru n k o rk u lara bu kad ar ço k öd ü l v erm ek. K o rk tu ğ u için an asın ın k u cağ ın a yapışan ç o c u k , b ir süre so n ra sad ece k u ca k isted iği için k o rk tu ğ u n u söyler.

K o rk u larla kucağa alıştırılm ış ç o cu k la rın k o rk u la rın ı g i­

d erm ek m ü m k ü n m ü dü r? K u cak ta kalm ayı tem in eden k or­

k u su n d an vazgeçer m i şım a rık ço cu k la r?

D iğer yand an k o rk u la n la r n e şim d i n e de g e çm işte bu k o r­

kuyu h ak lı çık a ra ca k h iç b ir şey yap m ış değiller. S o n u çta o n ­ lar k e n d ileri iç in b ir h ak talep ediyorlar. Ü ste lik talep e ttik le ­ ri hak k o rk a n la rın e lin d en alın ıp k en d ilerin e v e rile ce k b ir şey d eğil; k e n d ilerin e b ir lü tu f olarak v e rile ce k o lan , fazladan bir h ak h iç değil.

B aşörtü sü veya eğ itim , “b a h şed ilm esi b e k le n e n ” fazladan b ir h a k değildir. G asp ed ilm iş ve iade ed ilm esi isten e n b ir h a k ­ tır. H em yasal m evzuat a çısın d a n böyled ir, h em de T ü rk iy e ’ye veya in san a n eresin d en b ak arsan ız bu böyledir.

İn san lar tab ii ki k o rk m a h a k k ın a da sa h ip tirle r ve bu hak da b a h şe d ile cek b ir şey değil. İn san lar h ay atları b o y u n ca b ir sürü d eğ işik şeyd en b ir sü rü n ed en d en d olayı k o rk ab ilir. Ama bu k o rk u la rı o n la rı b aşk aların a k arşı im tiy azlı k ılam az. İm ti­

yaz ü reten k o rk u la r artık istism ar k o n u su o labilir, o yüzd en b aşk aların ın özgü rlü k s ın ırın a dayanır. Bu n ok tad a b ir in sa n ­ lık su çu o larak ay ırım cılığ a zem in o lu ştu ru rlar.

D aha ö n ce de sö y led ik , bu k o rk u la rı g id erm en in yolu k o r­

k u la n ın ö zg ü rlü k lerin i k ısıtlay arak h ay atın ı m ah v etm ek değil, b a sitçe k o rk a n ın k o rk u su n u tedavi etm ektir.

Genç Siviller de Korkuyor

G en ç Siv iller tam bu ortam d a yine y ap acak larım yap m ış, en şık ey lem lerd en b irin e daha im za atm ışlar. K o rk u terö rü n e k arşı iro n ik b ir m isillem e yapm ışlar, o n la r da u zu n b ir liste halin d e ken d i k o rk u la rın ı ifade etm işler. İşte o liste:

2 0 0 6 yılında b ile d arbe olan Tayland gibi o lm ak tan k o r k u ­ yoruz.

Irk çılığ ın ve a y rım cılığ ın g ü n d elik hayat h alin e d önü ştü ğü A p artheid G ü n ey A frika’sı o lm a k ta n k o rk u y o ru z.

Sok ak lard a b ile b aşö rtü sü y le g ezm en in yasak old uğu Tu­

n u s o lm ak tan k o rk u y o ru z.

Yeni A nayasaya ‘T ü rkiye M alezya olam az, o lm ası te k lif dahi ed ilem ez’ m ad d esi k o n m a sın d a n k o rk u y o ru z. E m e k li Su b ay ­ lar, A D D ve Ç Y D D ’n in K uala L u m p u r m eyd anınd a C u m h u r i-.

yet M itin g i d ü zen lem esin d en k o rk u y o ru z.

T ü rk iy e’d eki c u n ta cıla rın M alezya’da d arbe girişim in d e b u ­ lu n m asın d an k o rk u y o ru z.

G en el K u rm ayın , M alezya te h lik e si ü zerin e, iç h izm et k a ­ n u n u n d an kay n ak lan an so ru m lu lu k la rım h atırlatan b ir gece yarısı b ild irisi y ayım lam asın d an k ork u y oru z.

M alezya’ya b en zem em ek iç in T ü rk bayrağından ay ve y ıld ı­

zın çık arılm asın d an k o rk u y o ru z.

Bu tartışm aları cidd iye alan M alezy alIların in cin m esin d en ko rk u y o ru z.

M alezya’ya b en ze m e k istey en İslam cı m ü te a h h itle rin b o ğ a ­ za P etron as K u leleri d ik m esin d e n k o rk u y o ru z.

C u m h u riy et G a z e te s i rek lam ların d ak i ‘T e h lik e n in Farkınd a m ısın ız ?’ yazısın ın M alay alfabesiyle yazılm asın d an k o rk u y o ­ ruz.

D oğan M edya G ru b u n u n Z am an v e Yeni Ş a fa k G azetelerin i de satın alm asın d an k ork u y oru z.

D oğan M edya G ru b u n u n M alezya’da gazete alm asın d an k o rk u y o ru z. Bu g azeten in de ‘M alezya M alay larm d ır’ slo g an ıy ­ la çık m asın d an k o rk u y o ru z!

E rtu ğru l Ö z k ö k ’ü n bu gazeteye G en el Yayın Y ön etm en i o l­

m asınd an ise M alezyalılar k o rk u y o r!

R am azan rek lam ı yapan C o ca C o la’n ın yeşil serm aye diye ilan e d ilm esin d en k ork u y oru z.

İsm ail T ü rü t’ün E u ro v isio n ’da b izi tem sil e tm esin d en k o r­

ku yo ru z.

O zan A rif şiirlerin d e n Ö SS’de soru so ru lm asın d an k o r k u ­ yoruz.

K atille ri öven a çık lam alar yapan İzm ir B aro B aşk an m m b ir d ö n em d aha seçilm esin d en k o rk u y o ru z .

Yeri g e lm işk en , Fad im e Şah in -A li K alk an cı film in in deva­

m ın ın çe k ilm e sin d e n k ork u y oru z.

M e clis’i dualarla açılan Y u nanistan’ın b izd en ö n ce M alezya’laşm asıtıd an k o rk u y o ru z !

Devlete Sızmak,