• Sonuç bulunamadı

Öğretmenin Görev Yaptıkları Özel Eğitim Okulunun Özellikleri 1 Okulun Fiziksel Koşullarının Özel Eğitime Uygun Olmaması

KISALTMALAR LİSTESİ

C. ÖĞRENME VE ÖĞRETME SÜRECİ

4.1. Okul ve Mesleklerle İlgili Özellikler

4.1.7. Öğretmenin Görev Yaptıkları Özel Eğitim Okulunun Özellikleri 1 Okulun Fiziksel Koşullarının Özel Eğitime Uygun Olmaması

a. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 5 “özel eğitim okullarının, özel eğitime muhtaç çocukların eğitimine uygun olabilecek fiziki yeterlilikte” (st:71-72) olması gerektiğini dile getirmiştir.

b. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri

Öğretmen 13 “Gölbaşı’nda bu işi yapan” (st:423) iki okul olduğunu, öğretmenlerin “bırakıp” (st:424) gittiğinin “çünkü verilen” (st:424) ücretin “dolgun” (st:425) olmadığını, “çekilen eziyetin çok” (st:425) olduğunu, “malzeme” (st.425) ve “alt yapının” (st:425) olmadığını söylemiştir.

4.2 Sınıf Yönetimi

4.2.1 Sınıf/ Atölyenin Fiziksel Durumu ve Malzeme Yeterliliği

4.2.1.1 Atölyesi Olmayanlar

a. Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 14 atölyesinin olmadığını, “çok zorluk”(st:80) yaşadığını ifade etmiştir.

b. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 17 okulda bir atölye olmadığını, “çalışırken oldukça zorlandıklarını”(st:93-94) ifade etmiştir.

4.2.1.2 Sınıfın/Atölyenin Fiziksel Durumunun ve Materyallerin Yeterli Olması

a. Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 4 sınıfın /atölyenin fiziksel durumunun “uygun”(st:69) olduğunu ifade etmiştir. Öğretmen 4 ve 14 okul idaresinin aldığı araç gereçleri yeterli olduğunu ifade etmişlerdir.

b. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 11 sınıfın /atölyenin fiziksel durumunun “iyi”(st:78) olduğunu, ancak “daha iyi ve geniş de” (st:78) olabileceğini söylemiştir.

Öğretmen 16 materyallerin “yeterli”(st:89) olduğunu ve kendileri için bir “sorun”(st:89) olmadığını dile getirmiştir.

d. İşitme Engelliler İlköğretim Okulları

1. Öğretmen 3 “sınıftaki fiziksel ortamın öğrencilerin özel durumuna”(st:90) uygunluğunun normal olduğunu, “okuldaki görsel sanatlar dersi ile ilgili materyal, kaynak ve araç-gereçlerin yeterliliğinde eksiklik”(st:94) olmadığını, öğretmen 1 ise “uygun” (st:68) olduğunu, “duvarlarda yalıtım” (st:68) olduğunu söylemiştir.

e. Erken Çocukluk Eğitim Merkezi Anaokulu Ve İlköğretim Okulu Öğretmen 8 sınıfın /atölyenin fiziksel durumunun önceden iyi olmadığını “ama bu sene daha uygun hale”(st:68) getirildiğini söylemiştir.

4.2.1.3 Sınıfın Atölyenin Fiziksel Ortamının ve Malzemelerin Öğrencinin Özel Durumuna Uygun Olmaması

a. Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 14 bu çocukların özel çocuklar olduğunu, özel sıralar, özel lavaboların olması gerektiğini ve sınıf mevcudunun 6-7 olması gerektiğini dile getirmiştir. Öğretmen 15 sınıf içindeki araç ve malzemelerin öğrencinin durumu için “yeterli”(st:78) olmadığını ifade etmiştir.

b. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 6, 7, 9 ve 11 şartların uygun olmadığını ifade etmiştir. Öğretmen 5 şartların “uygun”(st:71) olmadığını, “daha geniş ve korumalı atölyeler”(st:71) olması gerektiğini, çocuklar için “özel sıraların, özel lavaboların falan olması”(st:73) gerektiğini söylemiştir. Öğretmen 9 materyallerin “daha fazla ve öğrenciye uygun”(st:77) olması gerektiğini ifade etmiştir.

c. Görme Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 16 atölyelerinin “çok daha güzel bir ortam”(st:85) olabileceğini ama şimdiki halin “yeterli”(st:86) olduğunu, “ancak”(st:86) atölyenin “çok girintili ve çıkıntılı”(st:86) olduğunu, fiziksel ortamın “uygun”(st:83) olmadığını ama çocukların bunu bildikleri için uyum sağladıklarını, alıştıklarını ifade etmiştir. Öğretmen 10 sınıflarının “okulun en altında ve yetersiz, yeterince havadar”(st:101) olmayan,

“rutubetli”(st:101) bir sınıf olduğunu, sınıfın “uygun olmasa da çocukların okulu”(st:102) tanıdığını, “rahatça gelip”(st:103) gidebildiklerini, “merdivenleri inip”(st:104) çıkabildiklerini ifade etmiştir.

d. Ortopedik Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 12 ilk geldiğinde “bu konuda çok mücadele”(st:114) verdiğini, kendisine “depodan bir atölye”(st:115) verildiğini, “floresan lambayla”(st:115) çalıştıklarını dile getirmiştir.

e. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi

Öğretmen 18 bu öğrencilere daha uygun bir atölye hazırlanabileceğini, öğretmen 13 ise kaloriferlerin yumuşak malzemeyle kapatılması gerektiğini, yumuşak, kenarları yuvarlak masalara ihtiyaç duyduklarını ifade etmiştir. Öğretmen 2 dolapların “çocukların ulaşabileceği gibi”(st:91) olmadığını uzanıp bir şey alamadıklarını, “lavabo”(st:93) olmadığını, masaların “sivri uçlu”(st:94) olduğunu, “fasulye masa”(st:94) olması gerektiğini ifade etmiştir. Öğretmen 13 “malzeme açısından da çok çok”(st:115) eksiklerinin olduğunu, ancak “bir çok okula bakınca güzel bir”(st:116) sınıflarının olduğunu ifade etmiş, tabii bu sınıfı kendi çabaları ile yaptıklarını belirtmiştir.

4.2.1.4 Sınıf İçerisindeki Araç ve Malzemelerin Özel Durumuna Uygun Hale Getirilmesi İle İlgili Öneriler

a. Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 15 sınıf ortamının daha sağlıklı olmasını istediğini, engelli çocuklara uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

b. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 6 ve 7 zihin engelli çocuklar için daha geniş, ferah bir ortam olması gerektiğini, öğretmen 17 ise “normal bir sınıfta u düzeni masalar ve benzeri şeylerin uygun”(st:109) olabileceğini “ancak resim dersi için bu tür okullarda mutlaka geniş bir atölye”(st:110) olmasının “şart”(st:110) olduğunu ifade etmiştir.

c. Ortopedik Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 12 “şu andaki”(st:119) atölyelerinin de “çok uygun”(st:119) olmadığını ama kendi imkânları ile “lavabo”(st:119) yaptırdığını, “kullanışlı hale”(st:120) getirdiklerini söylemiştir.

4.2.1.5 Okul İdaresinin Materyalleri Kısmen Karşılaması

a. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 9 “okula aldırabildikleri”(st:81) materyalleri aldırdıklarını söylemiştir. b. İşitme Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 1 materyallerin temini için idarenin desteğinin “yeterli”(st:71) sayılabileceğini, kendisinin de karşıladığını belirtmiştir.

c. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri

Öğretmen 18 materyallerin karşılanması konusunda okulunda “elinden geleni”(st:79) yaptığını ifade etmiştir.

4.2.1.6 Öğretmenlerin Üniteler İçin Kullanacakları Araç ve Materyalleri Kendilerinin Almaları ve Kendi İmkânlarıyla Hazırlamaları

a. Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 4 araç ve materyalleri derse başlamadan önce hazırladığını, öğretmen 14 ve 15 ise kendilerinin hazırladığını belirtmiştir.

b. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 5, 6 ve 7 materyaller yetersiz olduğundan kendilerinin hazırladığını, öğretmen 9 yeterli olmadığını, materyalleri “konuya göre”(st:159) kendisinin “hazırlamaya”(st:159) çalıştığını, öğretmen 11 kendisinin “konuyla ilgili hazırlamaya”(st:148) çalıştığını ve öğretmen 17 ise yeni başladığında “a4 kağıda ve yıllar öncesinden kalma boyalarla derste zaman öldürmek için”(st:115) resim yapıldığını, kendisi geldiğinde “büyük kağıtlar”(st:117) ve “yeni boyalar”(st:117-118) aldırdığını dile getirmiştir.

c. İşitme Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 1 kendisini karşıladığını, hazırladığını ifade etmiştir. d. Görme Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 16 materyalleri “kesinlikle”(st:180) kendisinin hazırladığını belirtmiştir.

e. Ortopedik Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 12 derste kullanılan materyalleri kendisinin hazırladığını belirtmiştir. f. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri

Öğretmen 2, 13 ve 18 materyallerin çoğunu kendilerinin aldığını, öğretmen 13 hiç materyal verilmediğini, tamamen kendi çabalarıyla, kendilerinin bulup buluşturduğunu, yer değiştirme yöntemiyle edindiklerini ifade etmiştir.

g. Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi Anaokulu Ve İlköğretim Okulu Öğretmen 18 kullanılan materyalleri kendisinin hazırladığını belirtmiştir.

4.2.1.7 Özel Eğitimde Sanat Eğitimi İle İlgili Yeterli Kitap Kaynağı Olmaması

a. Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 14 “resim alanında özel eğitimde hiçbir kaynak”(st:87) olmadığını, olan kitabında “anlamsız bir kitap”(st:87) olduğunu ifade etmiştir.

b. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 5 “resim alanında özel eğitimde hiçbir kaynak”(st:76-77) olmadığını ifade emiştir.

4.2.1.8 Materyallerin Sağlanmasında Aile Desteği Olmaması

a. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 5 “ailelerin”(st:150) durumunun belli olduğunu ve bu nedenler yapabildiği “kadar”(st:151) materyalleri kendisinin hazırladığını ifade etmiştir.

b. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri

Öğretmen 2 “velilerin gücü yetmediği için araç ve gereçleri”(st:98) kendilerinin temin ettiğini ifade etmiştir.

4.2.1.9 Sınırlı Boyama İçin Şablonlar Hazırlama

a. Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri

4.2.1.10 Kavramları Öğretmek İçin Pekiştireçler Kullanma

a. Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 15 kavramları öğretmek için “kil, atık malzeme, 3 boyutlu çalışmalar, inşa çalışmaları”(st:164) gibi pekiştireçler kullandığını ifade etmiştir.

b. Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları

Öğretmen 11 ve 17 pekiştireç kullandıklarını, öğretmen 11 pekiştireç olarak “eski örnekleri”(st:148) kullandığını dile getirmiştir.

4.2.1.11 Hiç Hazırlamayan Öğretmenler

a. Görme Engelliler İlköğretim Okulları

Öğretmen 10 derste kullanmak için araç gereç hazırlamadığını söylemiştir.