• Sonuç bulunamadı

Bazı öğrencelerin “Arap Baharı” kavramına ilişkin sahip oldukları metaforu belirttikleri fakat açıklama kısmına benzetme yönüne, orijinal, özgün anlam katacak bir açıklama yazmadıkları

52 Veri Toplama Aracı

5. Bazı öğrencelerin “Arap Baharı” kavramına ilişkin sahip oldukları metaforu belirttikleri fakat açıklama kısmına benzetme yönüne, orijinal, özgün anlam katacak bir açıklama yazmadıkları

görülmüştür. Örneğin bir öğretmen adayı (ÖA-E, 23) “Arap Baharı” ile ilgili “İlahi bir Tokat” metaforunu oluşturmuş ancak benzetme yönünün gerekçesini destekleyecek herhangi bir açıklama yapamadığı için bu metafor değerlendirmeye alınmamıştır.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı 59 öğretmen adayının kağıdı değerlendirmeye alınmamıştır. Sonuç olarak çalışma 91 öğretmen adayı üzerinden yürütülmüştür. Çalışma sonunda öğretmen adayları tarafından ortaya çıkarılan 48 farklı metafor, benzetme yönlerinden hareket edilerek, içerik analiz tekniği kullanılarak tasnif edilmiştir. Konu olarak birbirine benzeyen metaforlar aynı başlıklar altında toplanarak kategoriler oluşturulmuş ve bunlar frekans değerleriyle birlikte tablolara dönüştürülmüştür. Elde edilen kategoriler, araştırmanın güvenirliğini sağlamak amacıyla, metaforların içerisinde yer aldıkları kategori gruplarını temsil edip etmediğini belirlemek için iki uzman görüşüne başvurulmuştur. Süreç sonunda açıklaması, bulunduğu gruba uymayan metaforlar kategori dışı bırakılmıştır.

53

Tablo 1: Sınıf ve Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Arap Baharı Kavramına İlişkin Oluşturdukları Metafor Kategorilerinin Bölüm ve Cinsiyete Göre Dağılımı

No Kategori Bölüm Cinsiyet

Kadın Erkek Toplam Toplam Genel

1 İsyan

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 6 2 8

23

Sınıf Öğretmenliği 11 4 15

2 Özgürlük

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 12 - 12

18

Sınıf Öğretmenliği 4 2 6

3 Sömürgecilik Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3 7 10 17

Sınıf Öğretmenliği 1 6 7

4 Ölüm Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 6 1 7 11

Sınıf Öğretmenliği 2 2 4

5 Belirsizlik

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4 1 5

10

Sınıf Öğretmenliği 4 1 5

6 Kapsam Sosyal Bilgiler Öğretmenliği - 1 1 8

Sınıf Öğretmenliği 2 5 7

7 Umut Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 2 - 2 4

Sınıf Öğretmenliği 1 1 2

Toplam 91 BULGULAR

Bu bölümde araştırma kapsamında elde edilen verilere ve bu doğrultuda yapılan kategorik gruplamalar ile yapılan yorumlara yer verilmiştir. Yorumların yapılmasında metaforlar ve gerekçeleri dikkate alınmıştır.

Yapılan analizler sonucunda Sınıf ve Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının “Arap Baharı” kavramına ilişkin olarak toplam 48metafor oluşturduğu ve bunların 7 ayrı kategoride birleştiği tespit edilmiştir. Oluşturulan bu kategoriler en çok tercih edilme durumuna göre İsyan, Özgürlük, Sömürgecilik, Ölüm, Belirsizlik, Kapsam ve Ömür şeklinde sıralanmaktadır. Araştırmaya katılanların kodlanmasında ilk iki harf (ÖA) öğretmen adayını, harfler (E-K) katılımcının cinsiyetini bunların arkasından gelen rakam ise katılımcının sırasını ifade etmektedir.

Tablo: 2 Sınıf ve Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Arap Baharı Kavramına ilişkin Metaforik Algıları

Tablo 2’ de Sınıf ve Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının Arap Baharı kavramına ilişkin ürettikleri metaforlar en çok tekrar edilme sıklığına göre sırayla verilmiştir.

Metafor Adı ƒ Metafor Adı ƒ

Fransız İhtilali 7 Zindan 1

Satranç 6 Ortaçağ Avrupa’sındaki

Köylüler

54

Ağlayan Çocuk 5 Rönesans 1

Gezi Olayları 4 Madalyon 1

Kan Gölü 4 Nevruz 1

Kuş 4 Turancılık 1

Karanlık 3 Küresel Dolandırıcı 1

Kardelen 3 Kravat Takmış Yılan 1

Katliam 3 Arı 1

Mart 3 Sırtlan 1

Yaprak 3 Kanser 1

Kuvayı Milliye 2 Terk edilmiş Kadın 1

Devrim 2 Akrep 1

Güneş 2 Cehennem 1

Kelebek 2 Sonbahar 1

Zehirli Bal 2 Deprem 1

Balkan Savaşları 2 Bulmaca 1

Domino Taşı 2 Ağaç 1

Gökkuşağı 2 Kavimler Göçü 1

Kurtuluş Savaşı 1 Bowling Topu 1

Doğum 1 I.Dünya Savaşı 1

Güvercin 1 Kangren 1

Umut 1 Güneşin Doğuşu 1

Diriliş 1 Kış 1

Toplam 48

1.İsyan Kategorisi

Tablo 3: İsyan kategorisine ilişkin metaforları ve bu metaforların gerekçelerini göstermektedir. Tablo 3: İsyan Kategorisi ve Metaforları

No Metafor ƒ Benzetme Yönü Kategori

1 Fransız ihtilali 5 Baskılara boyun eğmeme

İSYAN

2 Gezi olayları 4 Haksızlıklara karşı koyma

3 Kardelen 3 Zorluklarla mücadele etme

4 Kuvayı milliye 2 Mücadele yöntemi

5 Devrim 2 Direniş gösterme

6 Kurtuluş savaşı 1 Hedef açısından

7 Doğum 1 Şartların kötü olması

8 Güvercin 1 Esarete karşı gelme

9 Umut 1 Amaç açısından

10 Diriliş 1 Mevcut durumu değişme

11 Zindan 1 Olumsuz sonuç

12 Ortaçağ Avrupa’sındaki Köylüler 1 Mücadele yöntemi

Tablo 3 incelendiğinde İsyan kategorisi içerisinde yer alan toplam 12 metaforun olduğu görülmektedir.. Bu kategoride en fazla dile getirilen metafor ‘’Fransız İhtilali’’ metaforudur. 5 öğretmen adayı “Arap Baharı” kavramıyla ilgili algılarını Fransız İhtilali benzetmesiyle açıklamaya çalışmışlardır. Örneğin bir öğretmen adayı (ÖA.130-E) benzetme yönünü ‘’…..Çünkü sistem belli bir

55

zamandan sonra toplumun ihtiyaçlarını karşılayamamış buna karşı gelen birey veya toplumların sindirilmeye çalışılması ise kelebek etkisi yaparak tüm Kuzey Afrika’yı kapsayacak yeni bir başlangıca dönüşmüştür. şeklinde açıklayarak kavram ile ilgili algısını somutlaştırmaya çalışmıştır.

Dört öğretmen adayı ise “Arap Baharı” ile ilgili algısını Gezi olayları metaforuyla açıklamaya çalışmıştır. Örneğin öğretmen adaylarından biri (ÖA.62-K) durumla ilgili algısını “Gezi hareketine benzer çünkü var olan kötü yaşam koşullarının sebebi olan yönetim ve diktaya karşı çıkmış bir harekettir. Çabuk alevlenmiş ancak halkın devrimi yeterince sahiplenmemesi ve halka işlenmiş olan korku psikolojisinden dolayı net bir sonuca ulaşamamıştır.” şeklinde ifade ederek durumun geldiği nokta ile ilgili memnuniyetsizliğini belirtmiştir.

Arap baharı ile ilgili algısını “Kardelen” metaforuyla açıklamaya çalışan üç öğretmen adayından biri (ÖA.84-K) konu ile ilgili düşüncesini “ Araplar yıllardır süregelen yönetim şekillerinin değişmesini ve ortak yönetimde kendi istedikleri insanları görmek amacıyla böyle bir olaya başvurmuşlardır. Kardelen karın içinde baş gösterip yükselen ve zor şartlara ayak uyduran bir bitkidir. İnsanlar yıllarca gördükleri demokratik olmayan, zulme dayalı olan bu yönetimleri Arap baharı, adını verdikleri bir uyanış, diriliş ve direnişle bertaraf etmeye çalışmışlardır.” cümlesiyle özetleyerek durumla ilgili algısını haklı bir gerekçe temeline oturtmaya çalışmıştır.

Kuvayı milliye metaforunu üreten iki öğretmen adayından biri ise (ÖA.24-K) durumla ilgili algısını “ Çünkü, Milli mücadele döneminde Anadolu’da yaşayan insanlar da Yunan zulmü karşısında haklarını korumak ve kendilerini savunmak için silahlı direniş mücadelesinde bulunmuşlardır” şeklinde gerekçelendirerek, Arap Baharı hareketini haklı göstermeye çalışmıştır.

Konu ile ilgili “Devrim” metaforunu oluşturan bir öğretmen adayı (ÖA.33-K) düşüncesini “ Çünkü, diktatörlükten kurtulup demokratik ve özgürlük sergileyen bir yönetim sistemine geçme isteğidir. Halkın zulme direnişidir.” cümlesiyle özetleyerek, arap baharı hareketini destekleyen bir tavır ortaya koymuştur. Bir başka öğretmen adayı ise (ÖA.59-K) Arap Baharı ile ilgili “Kurtuluş Savaşı” metaforunu üretmiştir. Gerekçesini ise “ ..Çünkü Arap devletleri demokrasiye özlem duyarak, tiranlığa, monarşiye karşı koymak için bu mücadeleye baş koymuşladır” cümlesiyle özetlemiştir.

Bu kategoride ortaya çıkan bir diğer metafor ise “Doğum”dur. Öğretmen adaylarından biri (ÖA.55-K) durumu “..Çünkü Arap halkının demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri için yapılan halk hareketidir. Hükümete karşı ülkenin kötü gidişatını önlemek için halk tarafından yeniden doğuşunu anlatır.” ifadeleriyle belirterek durumla ilgili taraf olma davranışı sergilemeye çalışmıştır.

Yine bir öğretmen adayı (ÖA.79-E) konu ile ilgili olarak “Güvercin” metaforunu üretmiş benzetme yönünü de “.. Çünkü özgürlük yaratan tarafından insan doğasına yerleştirilmiş olan bir duygudur. Arap baharı hareketi de tek insan tarafından yönetilme sistemine karşı gerçekleştirilen bir başkaldırı hareketidir.” şeklinde açıklamıştır.

Araştırma kapsamındaki öğretmen adaylarından biri (ÖA.48-K) konu ile ilgili “Umut” metafor’unu üreterek benzetme yönünü “ Çünkü halk baskıdan kurtulmak için yönetime karşı çıkıp daha iyi bir yönetimin geleceğini hayal etmektedir.” biçiminde ifade etmiştir.

“Terör” metaforuyla karşımıza çıkan bir öğretmen adayı ise (ÖA.138-K) “Arap Baharı” kavramıyla ilgili olarak algısının sebebini “Çünkü ismi güzel bir durumu çağrıştırsa da, özünde düzen bozan gereksiz fevri hareketlerdir. Özgürlük adına ayaklanma ya da devlet düzenini bozacak hareketler kabul edilebilecek bir durum değildir. Araplar başkasının emellerine alet olmuş akılsız bedenler topluluğudur.” cümleleriyle ifade etmiştir.

Çalışma kapsamında oluşturulan bir diğer metafor ise “Diriliş”tir. Bir öğretmen adayı (ÖA.30-E) fikrini “ Çünkü Arap Baharı hareketiyle Arap halkı kendi üstlerindeki diktatör yöneticileri kabullenmeyip ölümüne rejimi değiştirmeleri için uğraşmaları onların küllerinden yeniden doğduklarını gösterir.” şeklinde ortaya koymuştur.

56

Yine bir başka öğretmen adayı (ÖA.25-K) konu ile ilgili olarak “Zindan” metaforunu üretmiştir. Neden böyle düşündüğünü ise “ Çünkü Araplara bahar diye vaat edilen şey aslında iç karışıklıktan başka bir şey değildi. Araplar daha kötü bir hale geldi. Baharın gelişi için çabaladılar ancak bu onların karanlık ıssız bir sonu oldu.” cümlesiyle açıklamaya çalışmıştır.

Bu kategoride oluşturulan son metafor “Ortaçağ Avrupa’sındaki Köylüler Savaşı” metaforudur. Bir öğretmen adayı (ÖA.128-K) oluşturduğu bu metaforla ilgili algısını “ Çünkü bu hareketten bir çok devlet etkilenmiştir. Bu etkilenme bazı ülkelerde küçük çaplı bazı ülkelerde küçük çaplı olmuştur. Köylülerin yapmış olduğu gibi bu ayaklanmaların belirli bir zamanı ve belirli bir mekanı olmamıştır. Bu nedenle Arap baharı ortaçağ Avrupa’sındaki köylüler arasında cereyan eden mahalle kavgalarına benzetilebilir.” cümleleriyle özetlemeye çalışmıştır.

2.Özgürlük Kategorisi

Tablo 4: Özgürlük kategorisine ilişkin metaforları ve bu metaforların gerekçelerini göstermektedir. Tablo 4: Özgürlük Kategorisi ve Metaforları

No Metafor ƒ Benzetme Yönü Kategori

1 Ağlayan Çocuk 5 Dikkat Çekme

ÖZGÜRLÜK

2 Kuş 4 Özgür olma

3 Güneş 2 Bağımsız olma

4 Kelebek 2 Sabırlı olma

5 Rönesans 1 Amaç yönüyle

6 Fransız ihtilali 1 Çıkış noktası açısından

7 Madalyon 1 Gerçekçi olmama

8 Nevruz 1 Sonuç açısından

9 Turancılık 1 Hedef açısından

Tablo 4 incelendiğinde Özgürlük kategorisi içerisinde yer alan toplam 9 metaforun olduğu görülmektedir.. Bu kategori içerisinde en fazla tekrar edilen metaforlar ise Ağlayan çocuk (ƒ=5), Kuş (ƒ=4), Güneş (ƒ=2), metaforlarıdır.. 5 öğretmen adayı “Arap Baharı” kavramıyla ilgili algılarını “Ağlayan Çocuk” benzetmesiyle açıklamaya çalışmışlardır. Örneğin öğretmen adaylarından biri (ÖA.64-K) düşüncesini “ Çünkü, Şu an Araplarda, dünya üzerinde yer alan milyarlarca insan içerisinde kendini ispat etme, sesini duyurabilme ve ben buradayım diyebilmenin haykırışı vardır. Denizdeki bir damla gibi kalabalığın içinde özgürlüğü arama ümidi vardır.” biçiminde ifade ederek, mevcut durumda Arap dünyasının zor bir durumda olduğuna dikkat çekmeye çalışmıştır.

Bu kategoride en çok tekrar edilen bir diğer metafor ise “Kuş” metaforudur. Öğretmen adaylarından biri (ÖA.44-K) düşüncesini “ Çünkü özgürlüğü tam anlamıyla olmayan, yıllardır birilerinin esareti altında olup artık bu durumu kabullenemeyen, kendi özgürlüklerine kavuşabilmek adına kendi yerlerinden yurtlarından olma pahasına uzak diyarlara kanat çırpan büyük bir coğrafyayı kapsayan bir halk hareketidir” cümlesiyle perçinlemeye çalışmıştır.

Arap Baharı kavramını “Güneş” metaforuyla açıklamaya çalışan iki öğretmen adayından biri (ÖA.87- K) algısını “Çünkü, güneş özgürce doğar ve batar. Arap baharı da özgürlükle ilgilidir. Güneş de bana göre özgürdür. Kimse Güneş’e dokunamaz, onun kendine özgü bir doğuşu ve batışı vardır.” şeklinde ortaya koymuştur.

Öğretmen adaylarından biri ise (ÖA.31-E) “Kelebek” metaforunu üreterek konuya farklı bir yönden bakmaya çalışmış, düşüncesini ise “ Çünkü Arap Baharı bir özgürlük mücadelesidir ve bu mücadelede pek çok insan zorluklarla mücadele ederek, sıkıntılara göğüs gererek özgürlüğünü kazanmaya çalışmış ve pek çoğu

57

da bu uğurda hayatını kaybetmiştir. Nasıl ki kelebek özgürlüğünü kazanmak için kozasından çıkmaya sabırla kedini zorluyorsa, Arap dünyası da gelecek güzel günler adına mücadeleye devam ediyorlar.” ifadeleriyle gerekçelendirmeye çalışmıştır.

Öğretmen adaylarından bir diğeri ise (ÖA.88-K) “Arap Baharı” kavramı ile ilgili olarak “Rönesans” metaforunu üretmiştir. Öğretmen adayı açıklama olarak da “Çünkü Rönesans da bir grup aydının var olan doğmalar ve saçmalıklar üzerine kurulu olan düzeni yıkmak ve insanlık adına yenilikler oluşturma gayesiyle gerçekleştirilmişti.” İfadelerini yazarak iki durum arasında güzel bir bağ kurarak konuyu somutlaştırmaya çalışmıştır.

Yine öğretmen adaylarından bir diğeri (ÖA.120-K) durumla ilgili “Fransız ihtilali” metaforunu oluşturarak açıklama kısmına “Çünkü Fransız ihtilali de özgürlük hareketinden doğmuştur. Sarayın müsrif davranışları ve halk üzerindeki kısıtlayıcı tutumu halkı isyana sevk etmiştir. Arap dünyasındaki bu direniş de aynı sebeple çıkmış bir özgürlük mücadelesidir. Bölgesel olarak başlamış ve tüm dünyaya yayılmıştır.” cümlelerini yazarak iki olayı ortaya çıkma gerekçeleri yönüyle ilişkilendirmeye çalışmıştır.

Arap Baharı kavramını “Madalyon” metaforuyla açıklamaya çalışan bir öğretmen adayı ise (ÖA.113- K) kavram ile ilgili algısını “ Çünkü her ne kadar demokrasi özgürlük adı altında yapılan direniş hareketleri gibi gözükse de işin perde arkasında İslam dünyasını karışıklığa sürüklemeyi amaçlayan dış mihraklar sahnede yerleri almış bulunmaktadırlar.” cümlesiyle özetleyerek gerçekleşen direniş hareketlerini samimi bulmadığını açıklamaya çalışmıştır.

Araştırma kapsamında oluşturulan bir diğer metafor ise “Nevruz” metaforudur. Öğretmen adaylarından biri (ÖA.36-K) konu ile ilgili algısını “ Çünkü Arap baharı da tıpkı nevruz gibi başlangıcı güzel ama sonuç itibariyle kötü biten bir harekettir” cümlesiyle açıklayarak iki olay arasında olumsuz sonuç açısından ilgi kurmaya çalışmıştır.

Bu kategoride oluşturulan son metafor ise “Turancılık” metaforudur. Öğretmen adaylarından biri (ÖA.41-E) kavram ile ilgili zihninde oluşan algısını “Ortadoğu’da yaşayan Arap halkının belirli kriterler ile ortak bir hedef doğrultusunda bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır. Her kuş kendi cinsiyle uçar. Kargalar kargalarla, kartallar kartallarla, Türkler Türklerle, Araplar Araplarla……” cümlesiyle ortaya koymaya çalışarak kavramın Milliyetçilik boyutuna dikkat çekmeye çalışmıştır.

3.Sömürgecilik Kategorisi

Tablo 5: Sömürgecilik kategorisine ilişkin metaforları ve bu metaforların gerekçelerini göstermektedir.

Tablo 5: Sömürgecilik Kategorisi ve Metaforları

No Metafor ƒ Benzetme Yönü Kategori

1 Satranç 6 Önceden planlanmış olma

SÖMÜRGECİLİK

2 Zehirli bal 2 Aldatıcı olma

3 Balkan Savaşları 2 Amaç açısından

4 Küresel dolandırıcı 1 Gerçekçi olmama

5 Kravat takmış yılana 1 Aldatıcı olma

6 Arı 1 Tehlike açısından

7 Mart 1 Gerçekçi olmama

8 Sırtlan 1 Hedef açısından

9 Kanser 1 Yayılma açısından

58

Tablo 5 incelendiğinde bu kategori içerisinde en çok tekrar edilen metaforlara baktığımızda karşımıza Satranç (ƒ=6) Zehirli Bal (ƒ=2) ve Balkan Savaşları (ƒ=2) metaforları çıkmaktadır. En çok tekrar edilen “Satranç” metaforuyla ilgili öğretmen adaylarından biri (ÖA.86-E) konu ile ilgili olarak şöyle bir açıklama yaparak düşüncesinin sebebini açıklamaya çalışmıştır. “Çünkü Adamlar gelecek 100 yıllık planını ona göre yapmışlardır, kısacası adamlar her şeyi önceden kafalarında planlamışlardır.”. Bu açıklama kısmen klişe olmakla birlikte adamlar dediği ifadeyle kimi ya da kimleri kastetmeye çalıştığı net olarak belirtilmediği ifade edilebilir.

Bu kategoride en çok tekrar edilen ikinci metafor olan “Zehirli bal” metaforuyla ilgili olarak öğretmen adaylarından biri (ÖA.63-K) “Çünkü demokrasi, özgürlük gibi sloganlarla kulağa hoş gelen bu aldatıcı ifadeler aslında Arap toplumunu sonu gelmeyen bir sona sürükleyerek insanları çıkmaza sokan bir felakettir” benzetmesini kullanarak kavram ile ilgili algısının olumsuz yönde olduğuna işaret etmiştir.

Bu kategoride en çok tekrar edilen üçüncü metafor olan “Balkan Savaşları” metaforuyla ilgili olarak öğretmen adaylarından biri (ÖA.37-E) “ Çünkü Makedonya da, Karabağ’da ıslahat yapılmasını bahane ederek Balkan savaşlarında Osmanlı devletine saldırmıştı. Şimdi ise batılı devletler demokrasi getirme bahanesiyle aynı oyunu Arap toplumları üzerinde oynuyor” açıklamalarında bulunmuştur.

Bir diğer öğretmen adayı (ÖA.6-K) konu ile ilgili olarak “küresel dolandırıcı” metaforunu oluşturmuş ve açıklama kısmına da “Çünkü Arap baharı denilen şey aslında Batının sömürge devletlerinin yani küresel sermayenin Arap devletlerinin kasalarını boşaltmak için yapmış olduğu sahtekarlıktan başka bir şey değildir.” açıklamasını yazarak eylemin özünde samimiyetsizliğe dayandığını belirtmeye çalışmıştır.

Öğretmen adayların biri konu ile ilgili algısını “kravat takmış yılan “ metaforuyla açıklamaya çalışarak benzetme yönünü “ Çünkü Avrupa devletleri monarşik devletten demokratik devlet anlayışına geçmek vaadiyle Arapları kandırmışlardır. Amaçları Araplarda bulunan zengin maden yataklarını sömürmek. Sömürülen devletlere baktığımızda eskisinden daha beter bir hale geldiler. Bu yüzden Araplara bahar yerine zulüm geldi. Bence Arap baharı yerine “Sömürge baharı” kavramı kullanılmalıdır.”cümleleriyle açıklayarak konunun samimiyetsiz ve gerçekçi olmadığı yönünde bir kanaat belirtmiştir.

Arap Baharı kavramını “Arı” metaforuyla anlatmaya çalışan bir öğretmen adayı ise (ÖA.8-E) metaforunun benzetme yönünü “ Çünkü arının dilinde balı, k….da iğnesi vardır. Krallıkların yıkılarak İslam dünyasına demokrasiyi getirme vaatleri, vahşi kan emici sömürge devletlerinin bu ülkelerin yer altı zenginliklerini sömürmeye hizmet eden, anarşik faaliyetlerden başka bir şey değildir.” sözleriyle netleştirmeye çalışmıştır.

“Mart ayı” metaforuyla “Arap Baharı” kavramını açıklamaya çalışan başka bir öğretmen adayı (ÖA.7- K) ise düşüncesinin gerekçesini “Batılı emperyalist devletlerin kendi çıkarlarına uygun koşullar oluşturmak amacıyla Arap dünyasına demokrasi adı altında göstermiş oldukları geçici ve uydurma bir fikir akımı sirkülasyonundan başka bir şey değildir” sözleriyle açıklamaya çalışmıştır.

Araştırma kapsamında üretilen bir diğer metafor ise “Sırtlan” metaforudur. Öğretmen adaylarından biri (ÖA.85-E) kavram ile ilgili algısını ifade ederken şu açıklamalara yer vermiştir. “ Çünkü nasıl ki bir sırtlan aslanın avından bir parça koparmaya çalışıyorsa, Batılı devletlerde bu bölgenin yer altı zenginliklerinden faydalanmak ve kendilerine büyük bir pay koparmak için bu hareketin start vereni olmuşlardır.”

Bu kategoride oluşturulan bir diğer metafor “Kanser” metaforudur. Öğretmen adaylarından biri (ÖA.108-E) kavram ile ilgili düşüncesini “Çünkü, Ortadoğu’daki ülkelerin iç işlerinde yaşadığı karışıklıktır. Güçlü Avrupa ülkeleri bölgeyi böl-parçala-yut taktiği ile yönetmek için ilk kıvılcımı Tunus’ta başlatıp daha sonra da kısa sürede Arap Baharı denen hareketle diğer ülkelere yayılmasını hızlandırmışlardır. Tıpkı kanserli bir hücrenin kısa sürede tüm vücuda yayılması gibi.” şeklinde belirterek durumu somutlaştırmaya çalışmıştır.

Bu kategoride oluşturulan son metafor “Terk edilmiş Kadın” metaforudur. Bir öğretmen adayı (ÖA.38-E) konu ile ilgili olarak algısını “ Çünkü Türkiye de dahil bütün dünya ülkeleri Arap ülkelerinde yaşayan halklara özgürlük vaatlerinde bulunarak bu ülkeleri kullanmış sonra da bir bataklığa sürüklemişlerdir. Tıpkı çeşitli sevgi sözcükleriyle kandırılan bir kadın gibi” şeklinde ifade ederek durumla ilgili bir mizahi bir tavır ortaya koymuştur.

59