• Sonuç bulunamadı

2.7. İlgili Araştırmalar

2.7.2. Yurtdışında Yapılan Çalışmalar

Wiginton (2013) ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin matematik başarıları, matematik öz yeterlilikleri ve öğrenme stilleri üzerine etkisini incelemek için bir çalıma yapmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin matematik başarılarının arttığı, matematik öz yeterlilik düzeylerinin arttığı, öğrencilerin öğrenme sürecindeki kontrol düzeylerinden memnun oldukları ancak soru sorma becerisinde hayal kırıklığı yaşadıkları, ters yüz sınıf ortamından memnun kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin bu modeli sınıflarında kullanması gerektiği, sınıfı daha aktif yaptığı ve öğrenme sürecini daha zevkli hale getirdiği dile getirilmiştir.

Bishop ve Verleger (2013) ters yüz öğrenme üzerine yapılan çalışmaları inceleyen derleme bir çalışma yapmışlardır. Yaptıkları çalışma sonucunda ters yüz öğrenme üzerine yapılan çalışmaların genellikle bir takım konular üzerinden yapıldığını görmüşlerdir. Bunlar; sınıf içi ve dışı etkinlikler, ölçme değerlendirme araçları, yöntemin metodolojik özellikleridir. Araştırmaların çoğu öğrenci algılarını belirlemek üzere yapıldığı görülmüştür. Bu çalışmalarda da öğrenci algılarının çoğunlukla olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenme çıktıları üzerine çok çalışma yapılmadığı ve bunun üzerine çalışmaların arttırılması gerektiği üzerine önerilerde bulunmuşlardır.

Butt (2014) yaptığı çalışmada öğrencilerin ters yüz öğrenme modeline ilişkin görüşlerini belirlemeye çalışmıştır. Bir dönem boyunca bu model kullanılarak üniversite öğrencilerine eğitim verilmiş. Dönem başında ve sonunda öğrencilerden elektronik anket yoluyla görüşleri alınarak çalışma gerçekleştirilmiş ve çalışma sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun modele ilişkin olumlu görüşleri olduğu görülmüştür.

Francl (2014) yaptığı çalışmasında ters yüz öğrenmenin ne olduğu, zorlukları, uygulama esaslarını açıkladığı bir çalışma yapmıştır. Çalışmasında bu modelin öğretmenlerin ve öğrencilerin iş yüklerinin arttığını ancak öğrenciler alıştığı zaman etkili bir yöntem olduğunu dile getirmiştir.

McLaughlin ve Rhoney (2014) ters yüz öğrenme yaklaşımı ile hazırlanan bir nörolojik farmakoterapi dersinde öğrenenlerin etkileşimli çevrimiçi hazırlık araçlarına dair performanslarının, sorumluluklarının, algılarının ve ders çıktılarının incelenmek amacıyla bir çalışma yapmışlardır. Çalışma sonunda çevrimiçi aracı kullanan öğrencilerin dönem sonu sınavında daha başarılı oldukları görülmüştür.

Kong (2014) ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin bilgi okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerileri üzerine olan etkisi incelemek amacıyla bir çalıma gerçekleştirmişlerdir. Araştırma bulguları öğrencilerin bilgi okuryazarlığı ve eleştirel düşünme becerilerin anlamlı bir artış olduğunu göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin ve öğretmenlerin tersyüz sınıf modelinin bilgi okuryazarlığı ve eleştirel düşünmenin geliştirilmesinde etkili olduğu görüşüne sahip oldukları görülmüştür.

Gaughan (2014), Colorado State Üniversitesi’ndeki HIST 101: World Civilization to 1100 C.E. dersini yüz yüze yöntemle ve Blackboard ortamını da entegre ederek ters-yüz edilmiş öğrenme yaklaşımıyla desenlemiştir. Ders sonunda videolara ilişkin öğrenenlerin görüşlerini almıştır. 9 video yollamıştır öğrencilere. 15 dakikalık olan 8 videonun tüm öğrenciler tarafından izlendiği ancak 15 dakikadan uzun olan 1 videonun ise hiçbir öğrenci tarafından izlenmediğini görmüşlerdir. Araştırma sonucunda ters-yüz öğrenme modelinin, öğrenenlerin güdülediği ve öğrenme kaynakları ile olan etkileşimi açısından daha önce karşılaşmadığı kadar başarılı bir yöntem olduğunu görülmüştür.

Murray, Koziniec veMcGill (2015) öğrencilerin ters yüz öğrenme modeline ilişkin görüşlerini belirlemek için üniversite öğrencileriyle bir çalışma yapmıştır. Çalıma sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun modele ilişkin olumlu görüşleri olduğu, ders içeriklerini öğrenmede esneklik olmasından memnun oldukları, öğretmenle ve sınıf arkadaşlarıyla daha çok iletişime geçtikleri ve bu modelin öğrenci merkezli yaklaşımı desteklediği görülmüştür.

Yestrebsky (2015) bu modelin üniversite 1. sınıf öğrencilerinin kimya dersi başarısına etkisini incelemek amacıyla iki büyük grupla deneysel bir çalışma gerçekleştirmiştir. Araştırma bulguları ters yüz öğrenme modeliyle eğitim gören

öğrencilerin daha başarılı olduklarını göstermiştir. Çalışmada ters yüz sınıf modelini kullanan grubun büyük oranda çevrimiçi eğitimleri yararlı bulduğu dile getirilmiştir.

Touchton (2015) tersyüz sınıf modeli ile geleneksel öğrenme modelinin öğrencilerin başarıları üzerine olan etkisi karşılaştırmak amacıyla bir çalışma gerçekleştirmiştir. Araştırma bulguları tersyüz sınıf modelindeki öğrencilerinin başarı düzeylerinin geleneksel yöntemdeki öğrencilerden daha yüksek olduğu göstermektedir. Ayrıca öğrenciler bu modelde daha fazla öğrendiklerini ve bu modelin daha eğlenceli olduğunu ifade etmişlerdir.

Bösner, Pickert ve Stibane (2015) birinci basamak hekimler için ayırt edici tanı koyma başarısı artırmak amacıyla ters yüz öğrenme modelini kullanmıştır. Çalışma sonucunda Bösner ve arkadaşları kompleks bir beceri olan ayırt edici tanı koyma konusunda öğrencilerin akademik başarısında anlamlı derecede artış olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca çalışma sonucunda öğrenciler modeli, etkileşimli ve uygulama tabanlı öğrenmeye fırsat tanıyan bir model olarak tanımlamışlardır.

Alsowat'ın (2016), ters yüz öğrenme modelinin lisansüstü öğrencilerin İngilizce üst düzey düşünme becerileri, derse katılım ve memnuniyet üzerindeki etkisini araştıran bir çalışması yapmıştır. Araştırma bulguları öğrencilerin derse katılım ve memnuniyet düzeylerinin arttığını göstermektedir.

Shih ve Tsai (2017) proje tabanlı öğrenme ile ters yüz öğrenme modelini birleştirerek öğrencilerin bu modele yönelik algılarını araştırmışlardır. 67 öğrenci ile yapılan çalışma sonucunda bu modelin öğrenci başarısını, motivasyonunu ve ilgisini arttırdığını ve takım çalışmasını teşvik ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

Chen, Wu ve Marek (2017) ters yüz öğrenme modelini 48 lise 2. sınıf öğrencisi ile yabancı dil dersinde kullanmıştır. Araştırma sonucunda modelin öğrenci motivasyonunu arttırdığı, öğrencilerin sözlü iletişimde deyimleri kullanmaya başladığı ve deyim bilgilerini arttırdığı görülmüştür.

Cho ve Lee (2018) ters yüz öğrenme modelinin etkisini araştırmak için meta analiz çalışması yapmışlardır. 59 tez 36 akademik makale ile yaptıkları analiz sonucunda modelin öğrenme üzerindeki etkisi .58 bulunmuştur. Bu durum modelin

öğrenme üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca başarı durumunun okul türü, araştırma türü ve derse göre değiştiği görülmüştür.

Chellapan ve arkadaşları (2018) Yeni Zelanda’daki 3 üniversitede yaptıkları araştırmada ters yüz öğrenme modelinin uygulanma ya da uygulanmama sebeplerini ve bu modelin uygulanmasındaki zorlukları araştırmışlardır. Araştırma sonucunda bazı öğretim üyelerinin ters yüz öğrenme modelinin uygulanması gerektiğine önem vermedikleri, bu modelin aktif öğrenmenin arkasında bir model olduğunu yani yeni bir şey olmadığını ifade ettikleri, bazı öğretim üyelerinin ise bu modeli uygulayabileceklerini ama zorluklarla karşılaşacaklarını öngördüklerini belirttikleri görülmüştür. Bu durum göre ters yüz öğrenme modelinin ne olduğuna dair ortak bir anlayışın olmadığını göstermiştir.

Gao, Zhao ve Chen (2019) Çin’de yaptıkları çalışma ile ters yüz öğrenme modelinin kullanılmasında karşılaşılan problemleri ve bunun çözümlerini araştırmışlardır. Çalışmada ters yüz öğrenme modelinin kullanılmasında öğrenci özerkliğinin öğrenmeyi olumsuz etkilediği, grup çalışmalarında sıkıntı yaşandığı, sınıf ortamlarının bu model için uygun olmadığı, öğretmenlerin bu modele yabancı kaldıkları gibi problemler dile getirilmiştir.

Yean (2019) ilkokul bilişim dersinde ters yüz öğrenme modelini uygulamış ve öğrencilerin bu modele uyumunu, veli görüşlerini ve öğrencilerin başarılarına etkisini incelemiştir. Araştırma sonucunda ters yüz öğrenme modelinin uygulandığı sınıfta öğrencilerini ödevlerini daha düzenli yaptığı, başarılarının arttığı ve veli görüşlerinin olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

III. BÖLÜM

3.YÖNTEM

Bu bölümde; araştırmanın modeli, çalışma grubu, verilerin toplanması, araştırma süreci ve verilerin analizine ait bilgilere yer verilmiştir.