• Sonuç bulunamadı

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.3. Birinci Eylem Planı ile İlgili Problemler

Birinci eylem planı sonunda yansıtıcı günlük formlar, öğrenci mektupları ve öğrencilerin süreç içinde doldurdukları görev değerlendirme formlarından elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre görevlere ve uygulamaya ilişkin karşılaşılan problemler Tablo 15’te temalar altında sunulmuştur.

Tablo 15. Birinci Eylem Planı ile İlgili Problemler Temalar Alt Temalar Kodlar

Ev görevleri

Ev görevini tamamlayamama

Zamanında bitiremiyor Zorunlu ev görevi sayısı çok Görevleri tamamlarken zorlanıyor Ev görevlerini

gönderememe/ yapamama

İnternet yok Bilgisayarı bozuk

MEB destekli çevrimiçi uygulamaya girmekte zorlanıyor

İletişim Yoğun iletişim uygulaması görüşmeleri oluyor Yoğun telefon görüşmeleri yapılıyor

Görevler

Materyal Materyaller kağıttan olduğu için uçuştu C Basamağı

Zor

Zamanında bitiremiyor

Kelime grupları görevini yaparken zorlanıyor

B Basamağı

Zamanında bitiremiyor Cümle kurmakta zorlanıyor Diyalog kurmakta zorlanıyor Hikaye oluşturmakta zorlanıyor Dart oyununu bitirmek zaman alıyor Dart oyunu esnasında öğrenciler arasında tatsızlıklar yaşanıyor

Uygulama

Sınıf yönetimi Bitirilen görevler gösterilirken ses oluyor Görev listeleri imzaltılmak istendiğinde karışıklık oluyor

Yeni göreve başlama

Yeni gruplar oluştururken sıkıntı yaşanıyor Yeni göreve başlamak için beklemek zorunda kalınıyor

Yeni görevin anlatımı ve materyalinin verilmesi aşamasında karışıklık oluyor

Tablo 15’te görüldüğü üzere birinci eylem planı ile ilgili problemler “ev görevleri”, “görevler” ve “uygulama” temalarından oluşmaktadır. Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modeli bu araştırma kapsamında geliştirilmiş ve eylem araştırması yöntemiyle uygulanmıştır. İlk uygulama sürecinde ve kullanılan görevlerle ilgili problemler yaşanmasının doğal olduğu düşünülmektedir. Görevlerin gönderilmesi, tamamlanması, özellikleri ve sınıf yönetimi noktasında değişiklikler yapılması gerektiği göürülmüştür.

Öğrenciler ev görevlerini zamanında tamamlayamamıştır. Bunun sebebi olarak öğrenciler görevlerin sayısının çok olduğunu ve görevlerin zor olduğunu ifade etmişlerdir. Öğrencilerin evlerinde internet bağlantısının zaman zaman olmaması veya internet hızının yavaş olması; bilgisayarlarının yavaş veya bozuk olması da öğrencilerin görevlerini tamamlamalarını engellemiştir. Bu konu ile ilgili yaşadığı sıkıntıyı öğrenciler şu şekilde ifade etmiştir: Ö9: “Hocam, bu görevler yani zorunlu olanlar çoktu. Bir türlü bitmedi. Zaten çok da zorlandım yaparken.” Ö16: “MEB destekli çevrimiçi uygulama çok yavaştı. Bir görevi göndermek için 2 saat bilgisayar başında bekledim. Yine de olmadı. Başka şekilde size göndersek görevleri daha çabuk biterdi.” Ö13: “Çevrimiçi uygulamaya ya çok sinir oldum. Bir türlü açılmıyor. Babam da kızdı. Bırak artık dedi. Ben de o yüzden gönderemedim.” Ö5: “Ev görevleri çok zamanımı alıyor. Geçen hafta bilgisayarda bozuldu. Anneannemlere gitmek zorunda kaldım. Daha az olsa bu görevler daha iyi olurdu.” Bu durumu araştırmacı yansıtıcı günlüğünde şu şekilde ifade etmiştir: “Çevrimiçi etkinlere alternatif olabilecek görevleri az ve yetersiz yolladığımı farkettim. İnternet erişimi sıkıntılı olanlar çevrimiçi görevleri yapmakta zorlandı. Bu yüzden bir daha ki eylem planında çevrimiçi görevlere alternatif olarak görev yollamaya karar verdim.”

Öğrenciler ilk 2-3 hafta yeni bir sistem olması ve MEB destekli çevrimiçi uygulama ve bilgisayar kullanma konusunda bilgi eksikliklerinin olması sebebiyle görevlerini gönderme konusunda sıkıntı yaşamışlar ve çok fazla zaman harcadıklarını dile getirmişlerdir. Bu yüzden bazı öğrenciler görevlerini iletişim uygulaması aracılığıyla öğretmene ulaştırmıştır. MEB destekli çevrimiçi uygulamaya girmede ve görevlerini göndermede sıkıntı yaşayan öğrenciler için 2. haftadan sonra görevler

flashbellekten verilmeye başlanmıştır. Bu öğrenciler görevlerini iletişim uygulamasından öğretmene ulaştırmışlardır.

İlk haftalar öğrencilerle internet ve MEB destekli çevrimiçi uygulamadan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı her gün en az 2 saat iletişim uygulamasıyla mesajlaşma ve telefon görüşmeleri yapılmıştır. Bu durumu araştırmacı yansıtıcı günlüğünde şu şekilde ifade etmiştir: “Hafta içinde yeni bir sistem olması ve öğrencilerin bilgisayar kullanmada yaşadıkları sıkıntılardan dolayı yoğun iletişim uygulaması konuşmaları oldu. Geçen gün tam 3 saat telefondan ayrılamadım. Öğrenciler neyi, nasıl yapacaklarını sormak ve yaptıklarını göstermek için her akşam iletişim uygulamasından benimle iletişime geçtiler ya da aradılar.”

Öğrencilerden bazıları sınıf görevlerinin zor ve sayısının çok olduğunu bu yüzden de zamanında bu görevleri bitiremediklerini ifade etmişlerdir. Sınıf görevleri ile ilgili düşüncelerini Ö7: “Diyalog kurarken çok zorlandım bu hafta. Zamanında yetiştiremedim. Yapması gereken bu kadar görev olmasaydı belki terlemezdim.” Ö17: “Hocam çok fazla görev var. Zamanımız az ama. Zaten cümle kurmak çok zor. Her şey birleşince biraz sıkıntı oluyor.” Ö12: “B basamağı hiç bitmiyor zamanında. Diyalog hazırlamak zaman alıyor. Bir sürü görev var yapılması gereken.” Ö11: “Tam size görevimi gösterecektim. Ö8 yanımdan bir geçti kağıtlarım uçtu hep. Bir daha yapmak zorunda kaldım. Zamanım gitti.” şeklinde dile getirmiştir. Özellikle “Dart oyunu” esnasında sıkıntı yaşadıklarını ve çok uzun sürdüğünü Ö10 şu şekilde ifade etmiştir: “Dartta Ö13’le kavga ettik. Bir türlü sıra gelmedi. Gürültü oldu hep. Yetiştiremedim bu yüzden.” Ö4 ise bu konuyla ilgili “Bir daha dartı seçmeyeceğim. Çok kalabalık oluyor. Bitiremedim görevimi.” sözleriyle yaşadığı sıkıntıyı ifade etmiştir.

Birinci eylem planı süresince uygulamaya ilişkin problemler yaşanmıştır. Bunlardan ilki sınıf yönetimi ile ilgilidir. Öğrenciler öğretmene görevlerini göstermek ve görev kağıtlarını imzalatmak istediğinde sınıfta çok fazla gürültü olmuştur. Bu konu ile ilgili araştırmacı yansıtıcı günlüğüne şu şekilde not almıştır: “Görevlerini bitiren öğrenciler görevlerini göstermek, imzalatmak ve yeni görevlerini almak istediklerinde problem olabiliyor. Aynı anda birden fazla grupla ilgilenemiyorum çünkü. Kağıt imzalama işini dersin sonuna bırakmam gerekiyor.”

Bu konuyla ilgili yaşadığı problemi Ö15 yazdığı mektupta şu şekilde dile getirmiştir: “Hocam bu hafta sizi çok bekledim görevi göstermek için. Diğer görevime geçemedim. Zaman kaybettim.”

Uygulamaya ilişkin karşılaşılan bir diğer problem de öğrenci yeni göreve başlayacağı zaman meydana gelmiştir. Yeni çalışma grubunun oluşturulması ve yeni görevin anlatılıp materyalinin verilmesi esnasında karışıklık yaşanmıştır. Bu durumla ilgili yaşanan problemi araştırmacı yansıtıcı günlüğünde şu şekilde dile getirmiştir: “Bir grup öğrencinin görevini kontrol ederken diğer grup görevi bitirmiş oluyor. Bu sebeple de beklemek zorunda kalıyorlar. Aynı anda birden fazla grup görevini tamamladığında da ders esnasında öğrenci boş kalıyor, gürültü oluyor. Geçen ders bu sıkıntıyı derste çözemedim.” Araştırmacı bir diğer günlükte ise problemi şu şekilde ifade edip çözüm önerisi geliştirmiştir: “Yeni görev için öğrenciler beklerken sıkıntı yaşanıyor bunun için de öğrencilerin kendilerinin grup kurup beni beklemeden görevlerini gösterdikten sonra yeni göreve başlamalarını sağlamalıyım. Grupları ben kurduğum zaman bekleme ve ses daha çok artıyor. Sınıf yönetimi zor oluyor.”