• Sonuç bulunamadı

Birinci ve İkinci Eylem Planlarındaki Görevlerin Hazırlanma ve

3.4. Araştırma Süreci

3.4.5. Birinci ve İkinci Eylem Planlarındaki Görevlerin Hazırlanma ve

becerilerini geliştirir. Ancak bu oyunların hazırlanması aşamasında iyi düşünülmeli ve titiz çalışılmalıdır. Oyunun öğretilecek konuyu veya kavramın tüm kazanımlarını kazandıracak biçimde hazırlanmış olması, ilgi çekici, aktif katılımı sağlayan, farklı yetenek, beceri ve kişisel özelliklere sahip öğrenciler için gerekli esnekliğe sahip olması gerekmektedir (Savaş ve Gülüm, 2014). Bu çalışmada birinci ve ikinci eylem planlarındaki “zar oyunu, bingo, dart oyunu, dart benim, kelime grupları, farklı olanı bul, anlamlı kartlar, kelime türetme, diğer yarıyı bul” görevleri araştırma sürecinde kullanılan eğitsel oyunlardır.

3.4.5. Birinci ve İkinci Eylem Planlarındaki Görevlerin Hazırlanma ve Uygulanması

3.4.5.1. C Basamağı Görevleri

Konu anlatım videosu: Her ünitenin başında araştırmacı tarafından bir konu anlatım videosu hazırlanmıştır. Bunun için ilk olarak konu anlatım slaytı hazırlanmış (EK 18) ve sınıf ortamında çekim yapılmıştır. Slaytın içine konu ile ilgili sorular yerleştirilerek videoların izlenip izlenmediği ya da konunun anlaşılıp anlaşılmadığı belirlenmek istenmiştir. Öğrencilerden konu anlatım videolarını izleyip soruların cevaplarını öğretmene göndermeleri istenmiştir. Slaytın hazırlanması, videonun çekimi ve video kaydının düzenlenmesi ortalama 1 saat sürmektedir.

Kelime slaytı: Her ünite için araştırmacı tarafından ayrı ayrı kelime slaytları hazırlanmıştır (EK 19). Bu slaytlar resimlerle görselleştirilmiştir. Öğrencilerden kelimelerin anlamlarını slayta yazıp öğretmene göndermeleri istenmiştir. Bir kelime slaytının hazırlanması ortalama 30 dakika sürmektedir.

Çevrimiçi oyunlar: Her ünitenin ilk haftası ilgili üniteye göre MEB destekli çevrimiçi uygulama ve farklı internet sitelerinden öğrencilere çevrimiçi oyunlar gönderilmiştir. Bu oyunlar sayesinde öğrenciler o ünitenin kelimelerini ve cümle yapılarını pekiştirmişlerdir. Öğrencilerden oynadıkları oyunların skorlarının ekran görüntüsünü alıp öğretmene göndermeleri istenmiştir.

Kitap görevleri: Öğrencilere MEB tarafından gönderilen ders kitabındaki bazı etkinlikler ev görevi olarak gönderilmiştir. Bu görevler kelime eşleştirme, kelime veya kalıpları kategorilere ayırma, soru cevap eşleştirme gibi etkinlikleri içermektedir. Öğrencilerden yaptıkları görevlerin resimlerini çekip göndermeleri istenmiştir. Görevini gönderemeyen öğrencilerin görevleri okulda kontrol edilip görev kağıtları imzalanmıştır.

Çalışma kağıtları: Ünite ile ilgili araştırmacı tarafından farklı çalışma kağıtları hazırlanmıştır. Eşleştirme, bulmaca, okuma metinleri, doğru yanlış etkinlikleri, diyalog oluşturma gibi görevleri tamamlamaları istenmiştir. Her bir ünite ile ilgili ortalama 40 dakika harcanarak 3- 4 adet farklı çalışma kağıdı hazırlanmıştır.

Resimli bingo: Ünitedeki kelimeleri ve cümle kalıplarını pekiştirmek amacıyla araştırmacı tarafından her ünite için bingo oyunu hazırlanmıştır (EK 20). Dört kişilik oynanan bu oyunda her oyuncuya üzerinde resimler bulunan kartlar dağıtılır. Kelimeler küçük kağıt parçalarına yazılarak ortaya bir torbaya konur. Her oyuncu sırayla bir kelime çeker ve kartında bulunan resimle çekilen kelime eşleştiğinde o resmin üstü pulla kapatılır. Tüm resimlerin üstü kapandığında oyun biter. Bu oyunun bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 1 saat sürmektedir.

Diğer yarıyı bul: Ünitenin kelimeleri hecelere, cümle kalıpları ise kelimelere bölünerek kağıtlara yazılır ve her bir hece ve kelime kesilerek karışık bir şekilde öğrencilere verilir. Öğrencilerden belirlenen sayıda kelime ve cümle oluşturmaları istenir. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 25 dakika sürmektedir.

Kelime türetme: Öğrencilere küçük kağıtlara yazılmış harfler verilir. Bu harfleri kullanarak belirlenen sayıda kelime oluşturmaları istenir. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 15 dakika sürmektedir. Anlamlı kartlar: Araştırmacı tarafından 4 adet kart hazırlanmıştır (EK 21). Bu kartların ön yüzlerinde ünite ile ilgili kelime ve cümle kalıpları arka yüzlerinde ise bu kelime ve cümlelerin anlamları yazar. 4 kişilik oynanan bu oyunda her oyuncu bir kart alır ve belli süre elindeki karta çalışır. Daha sonra kartlar değiştirilir. Her oyuncu her karta bakıp çalışana kadar süreç devam eder. Daha sonra öğrenciler birbirine bu kartlarla ilgili sorular sorar. Her öğrenci belirlenen sayıda doğru cevaba ulaşmaya çalışır. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 20 dakika sürmektedir.

Kelime grupları: Öğrencilere ünite ile ilgili ancak farklı kategorilere ait kelime grupları küçük kağıtlar halinde hazırlanıp karışık bir şekilde verilir. Öğrencilerden bu kelimeleri kategorilere ayırmaları istenir. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 15 dakika sürmektedir.

Hikaye tamamlama: Ünite ile ilgili bir metin hazırlanır ve bu metinde bazı kelimeler boş bırakılır (EK 22). 3-4 kişilik bu görevde her öğrenciye bazı kelimeler verilir. Öğrencilerden biri bu metni okur ve boşluğa geldiğinde durur. Boşluğa gelmesi gereken kelime kimdeyse o kelimeyi söyler. Grup üyeleri bunu onayladığı zaman hikaye okunmaya devam eder. Öğrencilerden metindeki boşlukların doldurması beklenir. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 15 dakika sürmektedir.

Farklı olanı bul: Ünite ile ilgili en fazla 10 kelime ayrı ayrı resimli bir şekilde kağıtlara yazılır ve her bir kelime kesilir. Öğrenciler karışık olarak verilen kelimeleri gelişi güzel sıralar ve belli süre kelimelere bakar. Daha sonra öğrencilerden biri gözlerini kapatır diğeri kelimelerden birini listeden çıkarır. Gözlerini kapatan öğrenci çıkarılan kelimenin hangisi olduğunu bulmaya çalışır. Öğrenciler belirlenen sayıda kelimeyi bilmeye çalışırlar. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 15 dakika sürmektedir.

Dinleme etkinlikleri: Her ünite için farklı dinleme etkinlikleri düzenlenmiştir. Öğrencilere dinleme metinleri gönderilerek ilgili görevi tamamlamaları istenmiştir. Dinleme görevleri boşluk doldurma, diyalog sıralama, eşleştirme, soru cevaplama gibi görevlerden oluşmaktadır. Gönderilen dinleme metinleri MEB tarafından onaylanmış ve öğretmenlere kullanmaları için gönderilmiş metinlerdir.

3.4.5.2.B Basamağı Görevleri

Zar oyunu: Araştırmacı tarafından 3-4 kişinin beraber oynayabileceği zar oyunları hazırlanmıştır (EK 23). Her oyuncudan attığı zar kadar ilerleyip gittiği kutucuktaki görevi tamamlaması beklenmektedir. Bu görevler ünite ile ilgili soru sorma ya da kutucukta var olan soruyu cevaplama şeklinde hazırlanmıştır. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 25 dakika sürmektedir. Dart oyunu: Bir dart hazırlanarak ya da hazır alınarak bu oyun oynanabilir. Araştırmacı tarafından darttaki sayı kadar soru hazırlanmıştır. Her oyuncu attığı numaraya denk gelen soruyu cevaplamak durumundadır. Belli sayıda soru cevaplandığında oyun bitirilmiş olunur. Bu görevin bilgisayar ortamında hazırlanıp çıktısının alınması ve hazırlanması 15 dakika sürmektedir.

Dart benim: Öğrencilerden grup halinde bir dart hazırlamaları ve darta koydukları sayı kadar soru hazırlamaları istenir. Daha sonra grupların dartları ve soruları değiştirilir. Her grup kendine denk gelen dartı oynamaya başlar. Belli sayıda soru cevaplandığında oyun bitirilmiş olunur.

Rol oynama: Öğrencilerden ünite ile ilgili belirlenen konularda diyaloglar hazırlamaları ve bunları canlandırmaları istenir. Diyalogda olması gereken bazı ana noktalar öğrencilere söylenerek oluşturulacak role playın çerçevesi belirlenir.

Dinledin mi?: İki kişi ayrı ayrı bir diyalog ya da metin hazırlar ve bu metinlere uygun sorular yazar. Her öğrenci yazdığı soruları diğer öğrenciye verir. Sırayla bir öğrenci kendi yazdığı diyalog ya da metni okurken diğer öğrenci arkadaşını dinler ve soruları cevaplamaya çalışır. Tüm soruları doğru cevaplandığında bu sefer soruları cevaplayan öğrenci kendi metnini okur diğer öğrenci ise arkadaşını dinler ve soruları cevaplamaya çalışır.

Diyaloğu sil: İki kişilik öğrenci grupları birer diyalog hazırlar ve diyaloglar gruplar arasında değiştirilir. Her grup elindeki diyaloğu okur ve okudukça diyalogdaki bazı kelimeleri siler. Öğrenci sildiği kelimeleri aklında tutmak zorundadır. Çünkü her diyaloğu okuduğunda sildiği kelimeyi orda varmış gibi okur. Diyalogta 4-5 kelime kalana kadar silme işlemi devam eder.

Resimli hikaye: Öğrencilere resimler verilir ve bu resimdeki kişileri konuşturmaları istenir (EK 24). Öğrenci resimdeki her kişiyi anlamlı ve doğru şekilde konuşturduğunda görevi tamamlamış olur.

Yanlışı bul: İki kişi ayrı ayrı bir diyalog ya da metin hazırlar ve bu metinlere bilerek bazı yanlışlar koyarlar. Daha sonra öğrenciler hazırladıkları metinleri değiştirirler ve birbirlerinin koydukları yanlışları bulmaya çalışırlar.

Sor ve cevapla: İki kişi ayrı ayrı bir diyalog ya da metin hazırlar ve bu metinlere uygun sorular yazar. Daha sonra öğrenciler hazırladıkları metinleri değiştirirler. Her öğrenci arkadaşının hazırladığı metni okur ve soruları cevaplamaya çalışır.

Hikaye oluşturma: Öğrencilere ünite ile ilgili kelime ya da sözcük öbekleri verilir. Her öğrenci seçtiği kelime ile ilgili bir cümle kurar. Kurulan her cümle bir öncekinin devamı olacak şekilde kurulmaya çalışılır. Amaç anlamlı bir hikaye ya da diyalog oluşturmaktır.

3.4.5.3. A Basamağı Görevleri

Görsel sözlük hazırlama: Öğrencilerden ünitenin kelimelerini kullanarak görsel bir sözlük hazırlamaları ve bunu sınıfta sunmaları istenir. Bazı kelimelere örnek cümle yazmaları da istenebilir.

Araştırma yapma: Ünitenin konusuna göre öğrencilerden sınıfta araştırma yapmaları istenir. Arkadaşlarının sevdiği/sevmediği filmleri ve karakterleri, doğum günlerini veya boş zaman etkinliklerini araştırma gibi konular verilebilir. Öğrencilerden belirlenen konu ile ilgili araştırma yaptıktan sonra sonuçları sınıfta sunmaları beklenir.

Poster hazırlama: Öğrencilerden ünitenin kelimelerini veya konusunu anlatan resimlerle süslenmiş bir poster hazırlamaları istenir. Hazırlanan poster daha sonra sınıfta sunulur.

Şarkı besteleme: Öğrencilerden ünitenin kelime ve kalıplarını kullanarak şarkı yazmaları ve bunu besteleyerek sınıfta söylemeleri istenir.