• Sonuç bulunamadı

İkinci Eylem Planına İlişkin Olumlu Görüşler

4.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.2.1. İkinci Eylem Planına İlişkin Olumlu Görüşler

İkinci eylem planına ilişkin olumlu görüşler “Uygulamaya/Sisteme İlişkin Görüşler” ve “Görevlere İlişkin Görüşler” başlıkları altında incelenmiştir.

4.2.1.1 Uygulamaya/Sisteme İlişkin Görüşler

İkinci eylem planı sonunda yansıtıcı günlük formlar, öğrenci mektupları ve öğrencilerin doldurdukları görev değerlendirme formlarından elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre uygulamaya/sisteme ilişkin ulaşılan olumlu görüşler Tablo 16’da temalar altında sunulmuştur.

Tablo 16. Uygulamaya/Sisteme İlişkin Görüşler

Temalar Kodlar

Grupların önceden belirlenmesi

Sınıfta karışıklık olmuyor

Arkadaşlarıyla daha uyumlu çalışıyor Zamanında görevlerini tamamlayabiliyor Grup çalışması Beraber çalışmaktan memnun

Arkadaşlarıyla beraber çalıştığı için daha iyi öğreniyor

Etkinlikler

Dersler çok eğlenceli geçiyor Konuları öğrendiğini düşünüyor

Kelimeleri daha iyi öğrendiğini düşünüyor Dersin olduğu günler heyecanlı/mutlu oluyor İkinci dönem ünitelerini öğrendiğini düşünüyor Derslerde eskisinden daha çok eğleniyor/mutlu

Ev görevlerine dönüt vermek için harcanan zaman azaldı Görevlerle ilgili açıklama yapılmadan görevleri

tamamlayabiliyor

Tablo 16’da görüldüğü üzere ikinci eylem planının uygulama/sisteme ilişkin görüşleri “grupların önceden belirlenmesi”, “grup çalışması” ve “etkinlikler” temalarından oluşmaktadır. İkinci eylem planında grupların önceden belirlenmesinin sınıf yönetimi ile ilgili yaşanan problemleri çözdüğü görülmüştür. Öğrencilerin grup çalışması ve etkinliklerle ilgili görüşleri birinci eylem planı sonunda elde edilen bulgularla benzer özelliktedir.

İkinci eylem planı itibariyle öğrencilerin çalışma grupları ders esnasında değil önceden kendileri tarafındanbelirlenmeye başlanmıştır. Bu durum sınıftaki karışıklığı bitirmiş ve öğrencilerin arkadaşlarıyla daha uyumlu çalışarak görevleri zamanında bitirmelerini sağlamıştır. Bu konu ile ilgili düşüncelerini Ö4: “Bu hafta görevlerim bitince başka birini beklemek zorunda kalmadım. Böylece görevlerimi bitirmek için koşmama da gerek kalmadı. Çok iyi oldu.” Ö9: “Bu hafta istediğim arkadaşlarımla çalıştım hep. Hiç sıkıntı olmadı. Geçen hafta Ö11’le çalışmak zorunda kalmıştım siz diyince. Onunla hiç anlaşamıyorum. Görevleri yaparken sanki hepsini o yapmış gibi

yapıyordu.” şeklinde dile getirmiştir. Araştırmacı grupların önceden belirlenmesinin dersteki etkisini yansıtıcı günlükte şu şekilde ifade etmiştir: “Gruplar önceden belli olduğu için sınıfta karışıklık olmadı. Görevini bitiren aynı arkadaşıyla kimseyi beklemeden diğer göreve geçebildi. Önceki haftalara göre daha düzenliydi. Çok karışıklık olmadı. Sınıf disiplini konusunda sıkıntılar yaşanmadı.” Bir diğer yansıtıcı günlükte ise şunları ifade etmiştir: “Grupları ben oluşturduğum zaman bazen öğrenciler görevi yaparken anlaşmazlığa düşüyordu. Ama kendileri oluşturunca hızlı ve uyumlu bir şekilde görevleri tamamlayabildiler.”

Görev değerlendirme formunda bireysel görevler olduğu halde öğrenciler grup çalışması görevlerini seçmişlerdir. Bu şekilde ders işlemekten memnun olduklarını ve daha iyi öğrendiklerini belirten öğrencilerden Ö10 konu ile ilgili düşüncesini şu şekilde dile getirmiştir: “Görevleri arkadaşlarımla beraber yapınca bir yerde takıldığımda veya bir kelimeyi falan unuttuğumda hemen onlara rahat bir şekilde sorup hemen öğreniyorum. Hem de sanki ders gibi olmuyor onlarla bir şeyler yapınca. Dersler güzel geçiyor.” Aynı konu ile ilgili Ö9: “Keşke bütün dersler böyle arkadaşlarımızla bir şeyler yaparak geçse. Öyle sırada oturup deftere yazmak çok sıkıcı. Sıkılıyorum yani ben. Böyle daha güzel.” Ö15: “Hocam yanımda arkadaşım olunca yani onunla hep konuşabildiğim için derste ben bir şeyi bilmesem bile o biliyor oluyor. Bazen ben biliyorum o bilmiyor oluyor. Bu hafta ona sordum ben teklif nasıl yapılıyor diye o da anlattı hemen. Sonra görevleri tamamladık beraber.” şeklinde düşüncelerini ifade etmiştir.

Ders sürecinde öğrencileri aktif tutacak etkinlikler düzenlense bile her öğrenci aynı etkinliğe katılmaya mecbur bırakıldığında öğrenci ilgi ve ihtiyaçları göz ardı edilmiş olacaktır. Bu yüzden bu uygulamadaki iki eylem planında da öğrencileri süreç içinde aktif tutan görevler düzenlenmiş ve öğrencilerin kendi ilgi ve ihtiyacına göre istediği görevi seçmesi ve tamamlaması için fırsatlar sunulmuştur. Bu durum öğrencilerin kendilerini derste mutlu hissetmelerini sağladığı için onların eğlenerek öğrenmelerine katkıda bulunmuş ve İngilizce öğrenmeye ilişkin motivasyonlarını arttırmıştır. Öğrenciler etkinlikler sayesinde derslerin daha eğlenceli geçtiğini, daha iyi öğrendiklerini ve derslerde eskisinden daha mutlu olduklarını belirtmişlerdir. Bu konudaki düşüncelerini Ö2: “Hocam derste hep eğlenceli bir şeyler yapıyoruz.

Konuları ve kelimeleri daha çok öğreniyoruz böyle bence. Bir de şunu söylemek istiyorum artık derslerde çok mutlu oluyorum.” Ö16: “İkinci dönemki konuları hep öğrendim ben bu etkinlikler sayesinde. Derslerde çok eğleniyorum hem de öğreniyorum.” Ö13: “Hocam ben bu dönem anladım ki hem oyun oynayıp, hem eğlenip hem de bir şeyler öğreniliyormuş. Keşke matematikte de hep böyle farklı şeyler yapsak.” Ö12: “Hocam valla önceden arada hasta olsam da gitmesem diyordum. Ama şimdi hasta olmayayım İngilizcenin olacağı zaman diyorum. Eğlenceden geri kalmış olurum yoksa.” cümleleriyle dile getirmiştir.

Öğrenciler ikinci eylem planında sisteme alıştıkları ve görevleri nasıl yapacaklarını öğrendikleri için ev görevlerine dönüt vermek için harcanan zaman azalmış ve sınıf görevlerinde ise öğrenciler herhangi bir açıklama beklemeden materyallerini alıp göreve başlamışlardır. Araştırmacı bu durumu yansıtıcı günlüğünde şu şekilde belirtmiştir: “Öğrenciler sistemi ve görevleri iyice kavradıkları için artık ben çok fazla açıklama yapmadan görevi yapmaya başlayabiliyorlar. Böylece beni beklemek zorunda kalmadılar bu hafta. Ders daha düzenli geçti.” Bir başka yansıtıcı günlükte ise şunları ifade etmiştir: “Hafta boyunca öğrencilere ev görevleri için harcadığım zaman ilk haftalara göre çok azaldı. İlk haftalar her gün en az iki saat harcarken şimdi haftada en fazla bir saat harcıyorum. Öğrenciler neyi nasıl yapacaklarını öğrendiler. Kendileri de görevi tamamlama ve gönderme sıkıntısı yaşamıyorlar artık.”

4.2.1.2 Görevlere İlişkin Görüşler

İkinci eylem planı sonunda öğrenci mektupları ve öğrencilerin süreç içinde doldurdukları görev değerlendirme formlarından elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre görevlere ilişkin ulaşılan olumlu görüşler Tablo 17’de temalar altında sunulmuştur.

Tablo 17. Görevlere İlişkin Görüşler Temalar Kodlar

C Basamağı

“Bingo oyunu” çok eğlenceliydi

“Bingo oyunu”nda kelimeleri çok iyi öğrendi

“Farklı olanı bul” görevi sayesinde kelimeleri öğrendi “Kelime grupları” görevi sayesinde kelimeleri öğrendi “Diğer yarıyı bul” görevi cümleleri öğrenmesini sağladı

B Basamağı

“Zar oyunu” harika/eğlenceli

“Zar oyunu”nda cümle kurmayı öğreniyor “Role play” görevleri eğitici

“Role play” görevleri eğlenceli

“Role play” üniteyi öğrenmesini sağlıyor

“Picture story”de zorlanıyor ama çok şey öğreniyor “Dart benim” görevi daha iyi

“Dart benim” görevinde cümle kurmayı öğreniyor “Dart benim” görevinde soru sormayı öğreniyor “Dinledin mi?” görevi ile cümle kurmayı öğreniyor “Find mistakes” üniteyi öğrenmesini sağlıyor A Basamağı

İngilizcesi daha çok ilerliyor Sunum yapmak hoşuna gidiyor Üniteyi tekrar etmesini sağlıyor Yeni bir şeyler yaptığı için memnun

Öğrendiklerini sağlamlaştırdığını düşünüyor

Tablo 17’de görüldüğü üzere görevlere ilişkin görüşler “C Basamağı”, “B Basamağı”, ve “A Basamağı” temalarından oluşmaktadır. Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinin tüm basamaklarına ilişkin olumlu görüşlerin belirtilmiş olması bu basamakların anlamlı ve etkili olduğunu göstermektedir.

Öğrenciler C basamağının görevleri sayesinde kelimeleri öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Öğrenciler özellikle “bingo oyunu” görevinin eğlenceli olduğunu ve bu görev sayesinde kelimeleri öğrendiklerini belirtmişlerdir. Bu konu ilgili olarak Ö17: “Bu hafta bingo oyununda çok eğlendik. Diğer ünitede de bu görevi seçeceğim. Ünitenin bütün kelimelerini öğrendik hem.” Ö8: “Kelime grupları görevini yaparken tüm kelimeleri tekrar etmiş olduk. Biraz uzun sürdü ama iyi öğrendik.” Ö10: “Bingo ve farklı olanı bulduğumuz görevlerde o kadar çok gördük ki kelimeleri oturup ezberlemeye gerek kalmadı. Oyunla öğrenmiş olduk kelimeleri.” şeklinde düşüncelerini dile getirmiştir.

B basamağı görevlerinde öğrenciler genel olarak zorlansalar da eğlenceli geçmiş ve bu görevler öğrencilerin üniteyi ve cümle kurmayı öğrenmesini sağlamıştır. Ö14bu konudaki düşüncelerini şu şekilde ifade etmiştir: “Bu hafta role play’de diyalog kurarken Ö17 ile zorlandık baya. Ama üniteyi resmen öğrendik. Cümle kurmalı görevler zor olsa da çok şey öğretiyor. Hem de İngilizce konuşmak çok güzel oluyor.” Aynı konuyla ilgili olarak Ö1: “Dart oyunu değiştiği için seçtim. Bu şekilde olunca hiç sıkıntı olmadı. Eğlendik. Soru sormayı, cümle kurmayı falan

öğrendik. İyi oldu.” Ö18: “Aslında bu basamakta hep biraz zorlanıyorum. Ama zar oyununu çok seviyorum onda cümleler falan kuruyoruz. Eğlenceli geçiyor.” şeklinde düşüncelerini dile getirmiştir.

Öğrenciler A basamağı görevleri sayesinde İngilizcelerinin ilerlediğini ve öğrendiklerinin sağlamlaştığını düşünmektedirler. Bu basamaktaki görevlerden genel olarak memnun olduklarını belirtmişlerdir. Bu konu ile ilgili olarak Ö3: “Bu hafta poster hazırladım. Öğrendiklerimizi tekrar etmiş oldum. Eve gidince anneme de göstereceğim posterimi. Çok güzel oldu.” Ö16: “Araştırma yapıp sunmak biraz zaman alıyor ama olsun. Tüm cümleleri tekrar etmiş oldum. Hem sunum yapmak çok hoşuma gidiyor.” Ö12: “Hocam bu hafta hem çiftlik yaptım hem de sundum. Bunları yaptığıma göre İngilizcem kesin gelişti demektir.” şeklinde düşüncelerini ifade etmiştir.

4.2.2. Öğrencilerin İkinci Eylem Planı Görevlerini Tamamlama