• Sonuç bulunamadı

3.4. Araştırma Süreci

3.4.7. Verilerin Analizi

Eylem araştırması sistematik veri toplamayı ve analiz etmeyi içeren sürekliliği olan bir araştırma yöntemi (Kızılay, 2014; Klose, 2014) olduğundan bu araştırmada veri toplama ve veri analizi eş zamanlı olarak yürütülmüştür. Eylem araştırmasında veri analizi karşılaştırma, zıt yönleri belirleme, sıralama, ilişkileri belirleme, kurgulama, yorumlama stratejilerinin birini veya birkaçını birlikte uygulama sürecidir. Araştırmacı sonuçların anlamlarına odaklaşır. Verilerin toplanması sırasında süregelen analizlerde ana temalar ve eğilimler belirlenir. Diğer araştırmalarda olduğu gibi öğrencilerin başlangıçta ne bildikleri, süreç içinde ve sonunda belli bir noktada neler öğrendikleri belirlenebilir. Bu veriler sayısallaştırılabilir ve herhangi bir istatistik veya teknik yardım olmaksızın analiz edilebilir. Ancak tüm veriler sayısal olarak ifade edilemez. Fikirler ve tutumlar kontrol listeleri veya tablolarla özetlenebilir (Mills, 2003). Elde edilen verilerin analizi, uygulamanın anlaşılmasına yardımcı olur. Nitel verilerin analizinde araştırmacı, alandan toplamış olduğu verilerden hareket ederek bu veriler içerisinde saklı duran bilgiyi ortaya çıkarmaya ve keşfetmeye uğraşır (Özdemir, 2010).

Bu araştırmada verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasında içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Öğrenciler Ö1, Ö2, Ö3... şeklinde kodlanmış ve öğrencilerin söylemlerinden alıntılar orijinal ifadeleri kullanılarak yapılmıştır.

İçerik analizi, birbirlerine benzeyen verileri belirli kavramlar ve temalar çerçevesinde bir araya getirerek okuyucunun anlayacağı bir biçime dönüştürüp yorumlanmasını sağlar (Fraenkel ve Wallen, 2000). Bu araştırmada içerik analizi sürecinde veri tabanlı kodlama yöntemi (Brinkmann, 2013) benimsenmiş, kodlar analiz sürecinde mevcut veriler temel alınarak geliştirilmiştir. Bu araştırmada içerik analizinin aşamaları olan kodlama, sınıflandırma ve yorumlama (Kılıç vd. 2019) adımları takip edilmiştir. İlk olarak kodlama türlerinden “veri tabanlı” kodlama (Brinkman, 2012) türü seçilmiş ve önceden belirlenen kodlar olmaksızın tüm kodlar analiz sürecinde geliştirilmiştir. Daha sonra verilerin özelliklerine bakılarak temalar oluşturulmuştur. Sınıflandırma yoluyla geliştirilen temalar arasındaki ilişkiler ve farklılıklar belirlenmiştir. İlk aşamada çok sayıda ve geçici temalar belirlenmiştir. Benzer anlam ifade eden ve daha üst temada birleşebilen temalar belirlenmiş ve daha net sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Son olarak elde edilen veriler yorumlanarak açıklanmıştır.

Betimsel analizde, elde edilen veriler daha önceden belirlenen kategorilere göre özetlenir ve daha sonra yorumlanır. Amaç bulguların okuyucuya düzenlenmiş bir bütün şeklinde sunulmasıdır. Betimsel analizde verilerin sistematik bir biçimde betimlenerek yorumlanması ve bu sayede anlama ulaşılması söz konusudur (Bryman, 1988; Lincoln ve Guba, 1985; Kılıç vd. 2019). Bu araştırmada betimsel analizin aşamaları olan kategorilerin belirlenmesi, verilerin önceden oluşturulan bu kategoriler altında sınıflandırılması ve yorumlanarak ilişkilerin irdelenmesi (Kılıç vd. 2019) adımları takip edilmiştir. İlk olarak literatür ve araştırma amaçları doğrultusunda kategoriler belirlenmiştir. Daha sonra herhangi bir yorum ve açıklama yapılmaksızın ham veriler belirlenen kategorilere göre yerleştirilmiştir. Son olarak kategorilere yerleştirilen fikirler birbirleri ile ilişkilendirilmiş ve bulguların anlaşılırlık kazanması için karşılaştırmalı tablolardan yararlanılmıştır.

Araştırmanın 1. alt problemi olan “Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinin uygulandığı birinci eylem planına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri ve karşılaşılan problemler nelerdir? Öğrencilerin birinci eylem planı görevlerini tamamlama durumları nasıldır?” problemine cevap bulmak amacıyla; birinci eylem planı sürecinde ders video kayıtları her ders sonunda izlenerek yansıtıcı günlük forma notlar alınmıştır. Eylem planı sonunda ise araştırmacının her ders sonrası doldurduğu yansıtıcı günlük formlar, öğrenci mektupları ve öğrencilerin doldurdukları görev değerlendirme formları ilk olarak ayrı ayrı içerik analizine tabi tutulmuş daha sonra ise analiz sonuçları beraber değerlendirilmiştir. Bu amaçla veriler kodlanmış, ortak temalar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Görev değerlendirme formlarının, yansıtıcı günlük formlarının ve öğrenci mektuplarının analiz sonuçları tablolaştırılmıştır. Analizler sonrası elde edilen bulguların yorumları doğrultusunda ikinci eylem planı hazırlanmış ve uygulanmıştır.

Araştırmanın 2. alt problemi olan “Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinin uygulandığı ikinci eylem planına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri görüşleri nelerdir? Öğrencilerin ikinci eylem planı görevlerini tamamlama durumları nasıldır?” problemine cevap bulmak amacıyla ikinci eylem planı sürecinde de ders video kayıtları her ders sonunda izlenerek yansıtıcı günlük forma notlar alınmıştır. Eylem planı sonunda ise araştırmacının her ders sonrası doldurduğu yansıtıcı günlük formlar, öğrenci mektupları ve öğrencilerin doldurdukları görev değerlendirme formları ilk olarak ayrı ayrı içerik analizine tabi tutulmuş daha sonra ise analiz sonuçları beraber değerlendirilmiştir. Bu amaçla veriler kodlanmış, ortak temalar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Görev değerlendirme formlarının, yansıtıcı günlük formlarının ve öğrenci mektuplarının analiz sonuçları tablolaştırılmıştır.

Araştırmanın 3. alt problemi olan “Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinin İngilizce dersinde kullanılmasının öğrencilerin bu derse karşı tutumlarını nasıl etkilemektedir?” problemlerine cevap bulmak amacıyla öğrenci mektupları, odak grup görüşmesi sonucunda elde edilen veriler ve tutum görüşme formları dönem başı ve sonu olmak üzere ayrı ayrı betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler önceden belli olan temalara yerleştirilmiştir. Daha sonra farklı veri toplama araçlarından elde edilen analiz sonuçları birleştirilerek beraber değerlendirilmiştir.

Araştırmanın 4. alt problemi olan “Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinin İngilizce dersinde kullanılmasının öğrencilerin öz düzenleme becerilerini nasıl etkilemektedir?” problemlerine cevap bulmak amacıyla öğrenci mektupları, odak grup görüşmesi sonucunda elde edilen veriler ve öz düzenleme görüşme formları dönem başı ve sonu olmak üzere ayrı ayrı betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler önceden belli olan temalara yerleştirilmiştir. Daha sonra farklı veri toplama araçlarından elde edilen analiz sonuçları birleştirilerek beraber değerlendirilmiştir. Öz değerlendirme formlarından elde edilen veriler ise ünite ünite bölünerek tablolaştırılmış ve öz düzenleme başlığı altında sunulmuştur.

Araştırmanın 5. alt problemi olan “Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinin İngilizce dersinde kullanılması öğrencilerin bu dersteki akademik başarılarını nasıl etkilemektedir?” problemine cevap bulmak amacıyla; birinci eylem planı öncesinde kullanılan hazırbulunuşluk testi, birinci ve ikinci eylem planları sonunda kullanılan başarı testlerinin sonuçları ayrı ayrı her bir öğrencinin süreç içindeki gelişimini ve sınıf ortalamalarını gösterecek şekilde tablolaştırılmıştır. Ayrıca öğrencilerin ve sınıfın süreç içindeki değişimleri grafiklerle görselleştirilmiştir.

Araştırmanın 6. alt problemi olan “Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinde kullanılan görevlere ilişkin öğrenci görüşleri nelerdir?” problemine cevap bulmak amacıyla dönem sonunda yapılan odak grup görüşmesinden elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiş, elde edilen veriler kodlanmış ve temalaştırılmıştır.