• Sonuç bulunamadı

Birinci Eylem Planına İlişkin Olumlu Görüşler

4.1 Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.1. Birinci Eylem Planına İlişkin Olumlu Görüşler

Birinci eylem planına ilişkin olumlu görüşler “Uygulamaya/Sisteme İlişkin Görüşler” ve “Görevlere İlişkin Görüşler” başlıkları altında incelenmiştir.

4.1.1.1 Uygulamaya/Sisteme İlişkin Görüşler

Birinci eylem planı sonunda yansıtıcı günlük formlardan, öğrenci mektuplarından ve öğrencilerin süreç içinde doldurdukları görev değerlendirme formlarından elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre uygulamaya/sisteme ilişkin ulaşılan olumlu görüşler Tablo 12’de temalar altında sunulmuştur.

Tablo 12. Uygulamaya/Sisteme İlişkin Görüşler Temalar Kodlar

Grup çalışması

Eğlenceli

Beraber çalışmaktan memnun

Birbirlerine yardım ettikleri için daha iyi öğreniyor

Basamaklandırılmış olması

Canı hiç sıkılmıyor

Bir dahaki dersi iple çekiyor İngilizceyi sevmeye başladı Teneffüse çıkmak istemiyor Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor

Hep bu şekilde ders işlemek istiyor

Derslerde bundan sonra hep aktif olmak istiyor

İngilizceyi sevmese bile görevini tamamlamaya çalışıyor

Etkinlikler

Canı hiç sıkılmıyor

İngilizceyi sevmeye başladı Konuları öğrendiğini düşünüyor Oyunla ders işlediği için çok mutlu Öğretici bir hafta olduğunu düşünüyor İngilizce konuşabildiği için mutlu oluyor Kelimeleri daha iyi öğrendiğini düşünüyor İstediği görevi yaptığı için daha iyi öğreniyor

Görevleri kendileri seçtikleri için isteyerek tamamlıyor Bu zamana kadar İngilizcede en çok bu üniteyi öğrendiğini düşünüyor

Tablo 12’de görüldüğü üzere uygulamaya/sisteme ilişkin görüşler “grup çalışması”, “basamaklandırılmış olması” ve “etkinlikler” temalarından oluşmaktadır. Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modeli düşünüldüğünde grup çalışmaları, sürecin basamaklandırılması ve kullanılan etkinlikler modelin öne çıkan özelliklerindendir. Bu özelliklere ilişkin olumlu görüşlerin ortaya çıkması modelin öğrenciler üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu göstermektedir.

Grup çalışması temasında öğrenciler grup çalışmasını eğlenceli bulduklarını, beraber çalıştıkları için memnun olduklarını ve grup çalışması sayesinde daha iyi öğrendiklerini belirtmişlerdir. Grup çalışması ile ilgili Ö7 yazdığı mektupta “Arkadaşlarımızla hep bir şeyler yaptık hep. Bu yüzden dersler daha eğlenceli geçiyor bence.” sözleriyle Ö12 ise “Derste yalnız bir şey yapınca çok sıkılıyorum. Böyle olunca hem anlamadığım yerleri de daha çabuk öğreniyorum.” cümleleriyle grup çalışması ile ilgili düşüncelerini ifade etmişlerdir. Araştırmacı grup çalışması ile ilgili gözlemlerini yansıtıcı günlük formda şu şekilde ifade etmiştir: “Öğrencilerin hepsi bu hafta eğleniyor gözüküyordu. Herkes birbiri ile iletişim halindeydi. Birbirlerine sorular sorduklarını gördüm. Görevlerini bitirmeye uğraşmayan hiç kimse yoktu.”

Öğrenciler ders boyunca basamakları geçmeye çalıştığı için ders saatinde hiç boş kalmamış ve bu yüzden de sıkılmamışlardır. Hatta bazı öğrenciler teneffüse bile çıkmak istememiş bir kısmı ise derse giriş zili çalmadan sınıfa gelerek görevlerine devam etmiştir. Öğrencilerin normal koşullarda teneffüslere koşarak çıktığı

düşünülürse bu durum öğrencilerin sınıfta kalıp eğlenerek bir şeyler öğrenmeyi tercih ettiklerini göstermektedir. Öğrenciler görevlerin basamaklandırılmış olmasını sevdiklerini, hep bu şekilde ders işlemek istediklerini, derslerin artık sıkıcı olmadığını ve derse katılmak istediklerini belirtmişlerdir. Bu konuda Ö1: “Hiç bu şekilde ders işlememiştim. Meğer İngilizce dersi çokta sıkıcı değilmiş. Sanırım böyle olursa derse hep katılırım.” Ö9: “Bir sonraki basamağa geçmeye çalışırken bir bakmışım ders bitmiş. Hiç anlamıyorum nasıl bu kadar çabuk geçiyor bu dersler.” Ö 13: “C’den B’ye, B’den A’ya geçmeye çalışıyorum hep bu yüzden hiç boş duramıyorum ve böylece de sıkılmıyorum.” Ö 18: “ Eğer böyle ders işlenecekse hep severim ben İngilizceyi.” ifadeleriyle görevlerin basamaklandırılmış olması ile ilgili düşüncelerini ifade etmişlerdir. Araştırmacı görevlerin basamaklandırılmış olması ile ilgili gözlemlerini yansıtıcı günlük formda şu şekilde ifade etmiştir: “Her öğrenci derste İngilizceyle uğraştı ve bir şeyler yapmaya çalıştı. Diğer basamağa geçmek için uğraştılar. İngilizceyi sevmeyen öğrenciler bile görevlerini tamamlamak için çaba harcadılar.” Bir başka yansıtıcı günlük formda ise şu şekilde ifade edilmiştir: “Bu hafta da öğrenciler teneffüse çıkmadı. Dersten sonra kantine giden öğrencilere ‘Ne oldu eve gitmiyor musunuz zaten?’ diye sorduğumda öğrenci ‘Hocam açıktım. Derste unutmuşum.’ dedi.”

Öğrenciler farklı ve istedikleri etkinlikleri yaptıkları için daha mutlu olduklarını ve kelimeleri ve konuyu daha iyi öğrendiklerini ifade etmişlerdir. Araştırmacı tarafından öğrencilerin kendi istedikleri etkinlikleri yaptıkları için derse aktif bir şekilde katıldıkları gözlemlenmiştir. Etkinliklerle ilgili düşüncelerini Ö5: “Önceden herkes ayını şeyi yapıyordu. Bazen seviyordum onları bazen istemeden yapıyordum. Ama artık ben ne istersem onu yapıyorum. O yüzden hem canım hiç sıkılmıyor hem de bence daha iyi öğreniyoruz.” Ö6: “Bu görevler sayesinde cümleler kuruyoruz, konuşuyoruz. Daha doğrusu konuşmaya çalışıyoruz. Kendimi farklı, mutlu hissediyorum o zaman.” Ö10: “Bu görevler sayesinde bu zamana kadarki İngilizce derslerimden en çok bu üniteyi öğrendim. Çünkü en çok bu üniteye katıldım. Eğlendim.” şeklinde belirtmiştir.

4.1.1.2 Görevlere İlişkin Görüşler

Birinci eylem planı sonunda öğrenci mektupları ve öğrencilerin süreç içinde doldurdukları görev değerlendirme formlarından elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre görevlere ilişkin ulaşılan olumlu görüşler Tablo 13’te temalar altında sunulmuştur.

Tablo 13. Görevlere İlişkin Görüşler Temalar Kodlar

C Basamağı

Kolay

Seviyesine uygun

“Bingo oyunu” eğlenceli

“Bingo oyunu” sayesinde kelimeleri öğreniyor Konuyu iyi öğrenmesini sağlıyor

Zekâsını geliştirdiğini düşünüyor

“Farklı olanı bul” sayesinde kelimeleri öğreniyor Haraketli görevler olduğu için hoşuna gidiyor Bilgisayardan bir şeyler yapmak hoşuna gidiyor “Kelime grupları” sayesinde kelimeleri öğreniyor

B Basamağı

Çok eğleniyor

“Zar oyunu” çok eğlenceli Diyalog kurmak hoşuna gidiyor

Çok öğretici görevler olduğunu düşünüyor

“Role play” görevleri ile cümle kurmayı öğreniyor

A Basamağı

Araştırma yapmayı seviyor Eğlenceli olduğunu düşünüyor Sunum yapmak hoşuna gidiyor Sözlük hazırlamak hoşuna gidiyor Eğitici bir basamak olduğunu düşünüyor

Tablo 13’te görüldüğü üzere görevlere ilişkin görüşler “C Basamağı”, “B Basamağı”, ve “A Basamağı” temalarından oluşmaktadır. Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinin tüm basamaklarına ilişkin olumlu görüşlerin belirtilmiş olması bu basamakların anlamlı ve etkili olduğunu göstermektedir.

Öğrencilerin bir kısmı C basamağı görevlerinin kolay ve öğretici olduğunu belirtmiştir. Özellikle “Bingo oyunu”nun eğlenceli olduğu ve kelimeleri öğrenmelerini sağladığını ifade etmişlerdir. Görev değerlendirme formunda C basamağı ile ilgili Ö4: “Bingo oyunu harika bir şey. Onun sayesinde ünitenin herhalde her kelimesini öğrendim.” Ö14: “Bu basamak çok kolaydı bence. Hem eğleniyorsun hem de öğreniyorsun.” Ö11: “Bu basamak benim evde bilgisayar

kullanmamı sağladı. İnternete girmek ve bilgisayardan bir şeyler yapmak çok hoşuma gitti.” cümleleriyle düşüncelerini belirtmiştir.

B basamağı ile ilgili olarak öğrencilerin bir kısmı eğlendiklerini, cümle kurmayı öğrendiklerini ve diyalog kurdukları için mutlu olduğunu ifade etmiştir. Bu konu ile ilgili Ö16: “Aslında ‘Role play’de diyalog kurarken baya zorlandım. Ama çok şey öğrendim. En sonunda başarınca o kadar sevindim ki.” Ö7: “Zar oyununu hepimiz sevdik bence. Konuyu öğreniyorsun, eğleniyorsun daha ne olsun.” Ö2: “Bu basamakta baya eğlendim. Cümle kurmayı falan öğrendim diyalog kurarken.” şeklinde B basamağının iyi geçtiğini ve öğretici olduğunu ifade etmişlerdir.

Öğrenciler genel olarak A basamağında bir sıkıntı yaşamadıklarını, bu basamağı eğlenceli ve öğretici bulduklarını belirtmişlerdir. A basamağı ile ilgili düşüncesini Ö8: “İlk defa hayatımda İngilizce sunum yaptım. Çok heyecanlandım. Ama insan böyle baya öğreniyormuş.” Ö4: “Bu basamakta önceden yapmadığım şeyler vardı. Mesela İngilizce araştırma yapmak ve sonra da sunmak. Çok öğreticiydi bence. Yani hem tekrar yapmış oluyorsun hem de yeni bir şeyler öğrenmiyorsun.” Ö17: “Sunum yapanları dinlemek güzeldi bence. Gerçi bu bir görev değil ama olsun. Ordan da bir şeyler öğrendim ben. Yanlışım varmış meğer benim görevimde. Hemen düzelttim.” şeklinde dile getirmiştir.

4.1.2 Öğrencilerin Birinci Eylem Planı Görevlerini Tamamlama