• Sonuç bulunamadı

3.1. Araştırmanın Modeli

3.1.1. Basamaklandırılmış Ters Yüz Öğrenme Modeli

Literatürde ters yüz öğrenme modeline ilişkin belirtilen öğrencileri motive etmenin, zaman yönetiminin, sınıf yönetiminin ve öğrencileri etkinliklere dahil

etmenin zor olması (Boyacı, vd. 2017; Talbert, 2012), görevlerini bitiren öğrencilerin birbirlerini beklemek zorunda olmaları (Danişman, v. 2017; Thoms, 2012), öğrencilerin ne yapacaklarını önceden bilmemeleri, öğrencilerin video izleyip izlemediklerin kontrolünün yapılamaması (Bergmann ve Sams, 2012), grup etkinliklerine katılma gibi problemlerin (Johnson, 2013; Miller, 2012), aynı eğitim felsefesine sahip, öğrencileri öğrenme sürecinde aktif kılan, öğrenme sorumluluğunu öğrenciye veren basamaklı öğretim yönteminin ters yüz öğrenme sürecine dahil edilerek çözülebileceği düşünülmüştür. Bu sebeple bu çalışmada kullanılan modele basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modeli ismi verilmiştir.

Bu modelde basamaklı öğretim yönteminin hedefleri basamaklandırması yaklaşımından yola çıkılarak ters yüz öğrenme sürecindeki etkinlikler basamaklandırılmıştır. Bu model öğrenci merkezli bir yaklaşımı benimsemekte ve öğrencilere seçme, sorumluluk alma ve üst düzey düşünme gibi beceriler kazandırmayı hedeflemektedir. Öğrenme sorumluluğunun tamamen öğrencide olduğu bu model her öğrencinin öğrenme stillerinin, zeka boyutlarının, hazır bulunuşluklarının ve düşünme sistemlerinin birbirinden farklı olduğu anlayışına dayanır. Öğrencilerin özellikleri birbirinden farklı olduğu için öğrenme öğretme süreci de öğrenci ilgi ve ihtiyaçlarına göre çeşitlenir. Ters yüz-tam öğrenme modelinde olduğu gibi öğrenciler bireysel hızlarına göre ilerler ve farklı zamanlarda farklı aktiviteler üzerinde çalışarak hedeflere ulaşmaya çalışırlar.

Bu modelde ilk olarak öğretmen öğrenme hedeflerini ve içeriği belirler. Daha sonra ise C, B ve A basamağı görevlerini tasarlar. Öğrencilere evde tamamlamaları gereken C basamağı görevleri gönderilir. Öğrenciler kendi ilgi ve ihtiyaçlarına göre belirlenen puana ulaşabilecek kadar veya isterlerse daha fazla C basamağı görevini tamamlar. C basamağı görevini tamamlayan öğrenciler sınıfta B basamağı görevlerini seçerek yapmaya başlarlar. Evde C basamağı görevlerini tamamlayamayan öğrencilere sınıfta bu görevleri tamamlamaları için fırsat sunulur. Sınıfta C basamağı görevlerini bitirdikleri takdirde bu öğrenciler B basamağı görevlerine başlayabilirler. B basamağını tamamlayan öğrenciler de son basamak olan A basamağına geçebilirler. A basamağını tamamlayan öğrenciler üniteyi tamamlamış olurlar. Öğretmen A basamağını tamamlayan öğrencilerin öğrenme

çıktılarını değerlendirir ve buna göre yeni üniteyi planlamaya başlar. Bu modelin özeti Şekil 3’te gösterilmektedir.

Şekil 3. Basamaklandırılmış Ters Yüz Öğrenme Modeli1

Basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modelinde ev görevleri C basamağına; sınıf görevleri ise B ve A basamağına göre düzenlenir. Sadece üniteye ilk başlandığında öğrenme eksikleri olup olmadığını görmek ve gerekli düzeltmeleri yapmak için sınıfta C basamağı etkinlikleri yapılabilir.

1 Bu şekil araştırmacı tarafından tasarlanmıştır.

ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ Ünite hedeflerini ve içeriği belirle Öğrenme çıktılarını değerlendir C, B ve A basamağı görevlerini tasarla OKUL EV C Basamağı görev seç – puan topla B Basamağı görev seç – puan topla A Basamağı görev seç – puan topla

Öğrencilerden basamaklardaki her görevi yapmaları beklenmez. Öğrenciler ilgileri doğrultusunda görevleri seçerek tamamlar ve bir sonraki basamağa geçmeye çalışır. Her bir göreve puan verilir. Öğrencinin bir sonraki basamağa geçebilmesi için bulunduğu basamakta yer alan görevlerden belirlenen puanı alması gerekir.

C basamağı görevleri B basamağına, B basamağı görevleri ise A basamağına temel oluşturacak şekilde hazırlanmalıdır. Grup görevlerinin yanında bireysel görevler de öğrencilere seçenek olarak sunulur. Aynı hedefe ulaşmak için farklı özellikte görevler hazırlanır ve öğrencilerden kendi ihtiyaç ve ilgilerine göre seçmeleri istenir.

Basamaklar 21. yüzyıl becerilerinde bulunan 3 ana beceri alanı ile ilişkilendirilmelidir. Bu beceri alanları şu şekildedir (Partnership For 21st Century Learning, 2019; Trilling ve Fadel, 2009):

Bilgi, medya ve teknoloji becerileri: Bilgisayarlar, tabletler, mobil cihazlar gibi dijital araçların öğrenme süreçleriyle bütünleştirilip kullanılması becerilerini ifade etmektedir. Bilgiye etkili ve verimli biçimde erişebilme, bilgiyi eleştirel bir bakış açısıyla bütüncül olarak değerlendirebilme ve bu bilgiyi doğru ve yaratıcı biçimde kullanabilmeyi içerir.

Öğrenme ve yenilik becerileri: Eleştirel ve yaratıcı düşünme, iletişim ve işbirliğine odaklanma, öğrencileri geleceğe hazırlamak için çok önemli beceriler olarak ortaya çıkmaktadır. Akıl yürütme, sistemli düşünme, yargılama, karar verme ve problem çözme becerilerinin tümünü kapsayan; eleştirel düşünme becerileri ile yaratıcı olma, başkaları ile yaratıcı çalışmalar yapma ve yenilikleri farklı alanlara uygulama becerilerini kapsar.

Yaşam ve kariyer becerileri: Değişikliklere uyum gösterme, esnek olma, hedef belirleme, zamanı yönetme, bağımsız çalışma, başkaları ile etkili iletişim kurma ve birlikte çalışma, proje ve çözüm üretme, sorumluluk ve lider olma gibi becerileri kapsar.

Basamaklar beceri alanlarının hepsiyle ilişkili olmakla birlikte bazı beceri alanları ve yeterlilikler belli basamaklarda daha fazla öne çıkmaktadır. C

basamağında öğrencilerin “bilgi, medya ve teknoloji becerileri” alanında bulunan bilgiye ulaşma ve değerlendirme, bilgiyi kullanma ve yönetme ve teknolojiyi etkili olarak kullanma beceri ve yeterliliklerine sahip olmaları beklenir. Bu basamakta öğrencilerin bilgiyi temel düzeyde edinmeleri için bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak onlara video izleme, not alma, bölüm okuma ve basit düzey görevler seçenek olarak sunulabilir. Öğrencilere tek bir konu anlatım videosu göndermek yerine birden fazla konu anlatım videosu ve videoya alternatif olarak konu anlatımı okuma parçaları gönderilebilir. Ev görevlerinde çevrimiçi görevlere alternatif kağıt kalem görevleri seçenek olarak sunulmalıdır. Bu internet veya bilgisayar sıkıntısı yaşayan öğrencilerin görevlerini zaman kaybetmeden tamamlamalarını sağlar.

B basamağı görevleri öğrencilerin C basamağında öğrendiklerini uygulayabilecekleri daha üst düzey beceri gerektiren görevler olacak şekilde düzenlenmelidir. B basamağında öğrencilerin “Yaşam ve kariyer becerileri” ve “Öğrenme ve yenilik becerileri” alanında bulunan başkaları ile işbirliği yapma, çeşitli takımlarda etkili çalışma, hedefleri ve zamanı yönetme, bağımsız çalışma, kendini yöneten öğrenciler olabilme, başkaları ile etkili etkileşim, problem çözme ve etkili akıl yürütme beceri ve yeterliliklerine sahip olmaları beklenir. Öğrencilere bu basamakta kompozisyon yazma, konuşma hazırlama, rapor hazırlama, hazırladığı metne göre soru cevap hazırlama, görüşme yapma gibi görevler seçenek olarak sunulabilir.

A basamağında öğrencilerin “Yaşam ve kariyer becerileri” ve “Öğrenme ve yenilik becerileri” alanında bulunan yaratıcı düşünme, başkaları ile yaratıcı çalışmalar yapma, yargılama ve karar verme ve proje üretme beceri ve yeterliliklerine sahip olmaları beklenir. Bu basamakta öğrencilere özgün bir öykü, makale, şiir yazma, araştırma yapıp sonuçlarını sunma, özgün bir model, poster tasarlama gibi görevler seçenek olarak sunulabilir.

Bu çalışmada basamaklandırılmış ters yüz öğrenme modeli İngilizce dersi öğretim uygulamaları düşünülerek tasarlanmıştır. Bu modelin öğrenci merkezli bir eğitim anlayışına sahip olması, öğrenme sorumluluğunu öğrenciye vermesi ve süreç içinde öğrencinin her zaman aktif olması gibi sebeplerden dolayı diğer disiplinlerde olabileceği gibi yabancı dil öğretiminde de başarılı olacağı düşünülmektedir.