• Sonuç bulunamadı

3.4. Araştırma Süreci

3.4.6. Verilerin Toplanması

Eylem araştırması sistematik veri toplamayı ve analiz etmeyi içeren sürekliliği olan bir araştırma yöntemidir (Kızılay, 2014; Klose, 2014). Bu sebeple bu araştırmada veri toplama ve araştırma süreci eş zamanlı olarak yürütülmüştür. Araştırma sürecindeki veri toplama aşamaları Şekil 4’te gösterilmiştir.

Mektup Öz Düzenleme Görüşme Formu Tutum Görüşme Formu Hazır bulunuşluk testi 1.Eylem Planına Başlama Görev Değerlendirme Formu Mektup Başarı Testi Öz Değerlendirme Formu Görev Değerlendirme Formu Mektup Analiz 2.Eylem Planına Başla Mektup Görev Değerlendirme Formu Görev Değerlendirme Formu Görev Değerlendirme Formu Mektup Mektup 1-5.Hafta 6.Hafta 3.Hafta 2.Hafta 1.Hafta Öz Değerlendirme Formu Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form Mektup Görev Değerlendirme Formu Mektup Görev Değerlendirme Formu 5.Hafta 4.Hafta Değerlendirme Öz Formu Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form Analiz 2.Eylem Planı Devam Literatür taraması İngilizce öğretmenleri ve okul öğrencileri ile

3.4.6. 1. Birinci Eylem Planı Veri Toplama Süreci 3.4.6. 1.1. Katılımlı Gözlem

Gözlem belirli bir amaç doğrultusunda, sistematik bir yolla özellikle bakmak ve dinlemek gibi işlemleri gerçekleştirerek olgu ve olayların anlamlarını, katılımcıların farklı bakış açılarını ve bu bakış açıları arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaya çalışan bir tekniktir (Kılıç vd. 2019). Bu araştırmada gözlemin türlerinden biri olan katılımlı gözlem yöntemi kullanılmıştır. Katılımlı gözlemin en önemli getirisi araştırma ortamının, katılımcıların ve davranışlarının daha iyi anlaşılmasıdır. Araştırmacı katılımlı gözlem esnasında bir durumun birçok yönünü ayrıntılı olarak gözlemlemesi, sistematik biçimde deneyimlemesi ve bilinçli olarak kaydetmesi gerekir. Araştırmacı araştırma ortamını, katılımcıları, olayları ve eylemleri ve bunların içinde yer alan jestleri gözlemler. Gördüklerini, duyduklarını, hissettiklerini ve düşündüklerini not alır. Örüntüler aramaya ve bireyler ve olaylar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları bulmaya çalışır (Glesne, 2015).

Bu araştırmada, sınıf ortamı uygulama süreci boyunca araştırmacı tarafından katılımlı gözlem yoluyla gözlenmiş, araştırmacının süreç hakkındaki izlenimleri her ders sonrası düzenli olarak “Yansıtıcı Günlük Formu” (EK 9) kullanılarak kaydedilmiştir.

3.4.6. 1.2. Literatür taraması

Literatür taraması belirli bir alanda o zaman kadar yapılmış bilimsel çalışmaların neleri ortaya koyduğunun anlaşılması amacıyla gerçekleştirilen planlı ve

Mektup Görev Değerlendirme Formu Başarı Testi Öz Değerlendirme Formu 2.Eylem Planı Bitiş Odak Grup Görüşmesi Tutum Görüşme Formu Öz Düzenleme Görüşme Formu Mektup 6.Hafta Analiz Video Kaydı- Yansıtıcı Günlük Form

sistematik çabayı ifade eder. Literatür taraması ile araştırmacılar daha önce yapılmış araştırma sonuçları hakkında bilgi sahibi olurlar (Kılıç, vd. 2019). Bu çalışmada eylem planı geliştirilmeden önce yabancı dil öğretimi ve ters yüz öğrenme alanında yapılan çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmaların sonuçları değerlendirilerek eylem planı geliştirilmiştir.

3.4.6. 1.3. Görüşme

Görüşme yoluyla araştırmacı, kendi zihninin ötesinde bilinmesi gereken bazı gerçekler olduğunu kabul eder ve başkalarının hayat deneyimlerini anlamlandırmaya çalışır. Amaç; insanların yaşadıkları tecrübeleri ve bu tecrübelerin anlamlarını ortaya çıkarmak, kişilerin hayat hikâyeleri yoluyla araştırma sorusunu aydınlatacak verilere ulaşmaktır (Kılıç, vd. 2019). Bu çalışmada da birinci eylem planı hazırlanmadan önce uygulama yapılacak okulun öğretmeni, öğrencileri ve farklı yerleşim bölgelerinde görev yapan 5 İngilizce öğretmeni ile görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin sonucunda ders süreci, kullanılan materyaller, değerlendirme süreci, öğretmen ve öğrencilerin İngilizceye karşı tutumlarına ilişkin bilgilere ulaşılmıştır. Ulaşılan bu bilgiler eyelem planının şekillenmesinde yardımcı olmuştur.

3.4.6. 1.4. Yansıtıcı Günlük Form-Ders Video Kayıtları

Yansıtıcı günlükler; düşünceleri, duyguları, tutum ve hipotezleri organize etmeyi, öğretimle ilgili pratik ayrıntıları not etmeyi ve ilgili literatürle de bağlantı kurarak değerlendirme yapmayı sağlamaktadır (Taylor vd., 2006). Her ders araştırmacı tarafından videoya kaydedilmiştir. Video kayıtları her ders sonrasında izlenmiş ve öğrencilerin ve araştırmacının davranışları, sınıf ortamı ve süreçle ilgili yansıtıcı günlüğe notlar alınmıştır. Araştırmacı tarafından doldurulan örnek yansıtıcı günlük formu EK 10’da sunulmuştur.

3.4.6..1.5. Görev Değerlendirme Formları

Öğrencilere birinci eylem planı süresince her geçtikleri basamaktan sonra “Görev Değerlendirme Form”ları verilmiştir. Öğrencilerin her bir görevi neden seçtiğini, bu görev sayesinde ne öğrendiğini ve öğrenme eksikleri olup olmadığını anlamak için bu formları doldurmaları sağlanmıştır.

3.4.6. 1.6. Öz Düzenleme ve Tutum Görüşme Formları

Öğrencilerin öz düzenleme becerilerini, dil geçmişlerini ve yabancı dile karşı tutumlarını ortaya koymak için birinci eylem planını uygulamadan önce öğrencilerin görüşme formlarını doldurmaları sağlanmıştır.

3.4.6. 1.7. Hazırbulunuşluk ve Başarı Testleri

İlk hafta geliştirilen okuma ve dinleme becerileri hazırbulunuşluk testleri öğrencilere uygulanmıştır. Konuşma becerisi sınavı için ise ilk hafta öğrencilere bilgi verilmiş ve hazırlanmaları için beklenmiştir. Bu sebeple konuşma becerisi hazırbulunuşluk sınavı ikinci hafta yapılmıştır. 5 ve 6. üniteleri içeren birinci başarı testinin okuma ve dinleme becerileri testi birinci eylem planı bittikten sonra 2 Nisan’da, konuşma becerileri sınavı ise 9 Nisan’da uygulanmıştır.

3.4.6. 1.8. Öz Değerlendirme Formu

Uygulama sürecinin ve yapılan etkinliklerin öğrencilerin bilişsel alandaki öğrenmelerine olan etkisini değerlendirmek ve öğrenme sürecinde öğrenciler tarafından kullanılan öğrenme stratejilerini ortaya koymak amacıyla ünite sonlarında öğrencilerin “Öğrenci Öz Değerlendirme Form”larını doldurmaları sağlanmıştır. Öğrenciler toplamda 5 ünite için 5 farklı öz değerlendirme formu doldurmuşlardır.

3.4.6. 1.9. Öğrenci Mektupları

Öğrencilerden uygulama başlamadan önce İngilizce dersine ilişkin duygu ve düşüncelerini içeren birer mektup yazmaları istenmiştir. Süreç içerisinde de uygulamanın öğrenciler üzerindeki duyuşsal etkilerini ve öğrencilerin derse karşı tutumlarına etkisini anlamak için her hafta öğrencilerden öğretmenlerine birer mektup yazmaları istenmiştir. Son olarak öğrenciler tarafından dönem sonunda İngilizce dersine ilişkin duygu ve düşüncelerini içeren mektuplar yazılmıştır.

3.4.6. 2. İkinci Eylem PlanıVeri Toplama Süreci

İkinci eylem planı sürecinde katılımlı gözlem, yansıtıcı günlük form, video kayıtları, görev değerlendirme formu, öz değerlendirme formu ve öğrenci mektupları birinci eylem planında olduğu gibi uygulanmıştır.

Öz düzenleme ve tutum görüşme formları ikinici eylem planının sonunda uygulanmıştır. Başarı testleri 7, 8 ve 9. Üniteleri kapsayacak şekilde hazırlanmış ve okuma ve dinleme becerileri testi ikinci eylem planı bittikten sonra 28 Mayıs’ta, konuşma becerileri sınavı ise 4 Haziran’da yapılmıştır.

Dönem sonunda odak grup görüşmesi yapılmıştır. Odak grup görüşmesi yönteminde, ortak yönleri olan insanlar bir araya getirilir ve belirli bir konu hakkındaki görüşleri ve düşünceleri sorulur. Katılımcıların bireysel fikir ya da görüşleri yerine ortak görüşleri ve fikirleri açığa çıkarılmaya çalışılır (Kılıç vd. 2019). Odak gruplar, genellikle 7-10 kişiden oluşur (McCawley, 2009; Royse vd., 2009). Bu çalışmada uygulama bittikten sonra gönüllü olan 10 öğrenci ile okulun boş bir sınıfında odak grup görüşmesi yapılmıştır. Odak grup görüşme ile öğrencilerin uygulamaya ilişkin duygu ve düşünceleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Görüşme öncesinde öğrencilere kimliklerinin gizli tutulacağına dair açıklama yapılmış ve ses kayıt cihazı kullanılma konusunda izin istenmiştir. Görüşme 54 dakika sürmüştür.