• Sonuç bulunamadı

Yurt Dışında Yapılan Yayın ve Araştırmalar

2.10. İlgili Yayın ve Araştırmalar

2.10.1. Yurt Dışında Yapılan Yayın ve Araştırmalar

20. yüzyılın başlarından itibaren eğitimde güncel olayların kullanımı hakkında çalışmalar yapılmaya başlanmıştır (Williams, 1912, s.230). 1930’lu yıllardan itibaren öğretmenler Sosyal Bilgilerin öğrencilerin yeterli bireyler ve vatandaşlar olarak gelişebilecekleri verimli bir alan olduğunu keşfetmişlerdir (Smith, 1963, s.6). Özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında ve daha sonraki soğuk savaş döneminde insanların güncel olaylara ilgisi artmış, genç bireyler de yetişkinler gibi güncel olayları takip etmenin gerekliliğini kavramışlardır. Yeni haberler, günlük gazeteler vatandaşların ilgisini eskisinden daha fazla çekmeye başlamıştır. Bu sebeple okullarda güncel olaylara daha fazla yer verilmesinin önemi anlaşılmıştır (Moffatt, 1957, s.217).

Tudball, (2005) makalesinde Tsunami konusunu işleyerek, öğrencileri düşünmeye iten olaylarla ilgili ihtiyaç duyabilecekleri bilgi beceri ve kavrayışları geliştirmelerine yardım edecek bazı sınıf stratejilerini kısaca incelemektedir. Öğrencilerin, olayları anlamalarına sonuçları kavramalarına ve bu olaylarla ilgili gelecekte eleştirel düşünmeye daha hazır olmalarına yardımcı olabilecek öğretim ve öğrenim stratejileri geliştirilmeye çalışılmıştır. Tsunami’nin yol açtığı büyük insan kayıpları, çevresel yıkım ve süregelen sosyal ve ekonomik tahribat eğitimcileri Sosyal Bilgiler sınıflarında bu kadar önemli olayların nasıl ele alınması gerektiği ve bunları öğrenme sürecine dahil etme konusunu düşünmeye yöneltmiştir (Tudball, 2005, s.20).

Tsunaminin uzun vadeli sonuçları olayı daha açık hale getirmiş, insanlar geçimlerinin yanı sıra aile üyelerini, arkadaşlarını ve evlerini kaybetmenin psikolojik etkisiyle mücadele etmekte, felaketten etkilenen bölgelerde alt yapıları ve kasabaları yeniden yapılandırmak için milyarlarca dolara ihtiyaç duyulmaktadır. Öğrenciler Tsunami’nin etkisi hakkında eleştirel düşünmek ve bu etkiye cevap vermek için

fırsatlara ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sebeple hazırlanan bu çalışmada, öğrencilerin Tsunami gibi feci olaylar hakkında düşünmelerine yardım edecek öğretim etkinliklerinin nasıl geliştirileceği üzerinde durulmuştur. Tsunami’nin öğretimi için sekiz aşamadan oluşan bir öğretim tekniği uygulanmıştır. Birinci aşamada araştırma yöntemi (ilgi çekme), ikinci aşamada doğrultu belirleme, üçüncü aşamada, planlama, dördüncü aşamada kaynak bulma, beşinci aşamada, düzenleme, altıncı aşamada, sonuç çıkarma, yedinci aşamada eylemler düşünme, sekizinci aşamada düşünme ve değerlendirme teknikleri uygulanmıştır. Sonuçta, etkili stratejilerle ilgili yapılan araştırmalar ve çalışmalarla gençlerin, onlar için önemli olan ve gerçekleştirdikleri eylemlerin bir farklılık yaratabileceğine inandıkları güncel meselelerle ilgili düşünme sürecine katılmaları gerektiği görüşü güçlenmiştir. Asya Tsunamisi araştırmasının, öğrencilerin uzaysal, coğrafik, ekonomik, politik ve sosyolojik bilgi edinmelerine yardımcı olabileceği kanaatine varılmıştır. Ayrıca bu çalışma öğrencilerin hipotez kurma, araştırma ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardım etmiştir. Bu olayla ilgili gerçeklerle bağlantı kurarak öğrenciler bu olay gerçekleştiğinden beri oluşan dünya çapındaki destekleyici çalışmaların değerini düşüneceği ve küresel vatandaşlar olarak hayattaki rolleri hakkında düşünme fırsatı bulabilecekleri sonucuna varılmıştır (Tudball: 2005, s.21).

Wilson ve diğerleri’nin çalışmasında (2002) Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin sınıflarında güncel tartışmalı olayları öğretip öğretmediği incelenmiştir (2002, s.42) Okulda öğrencilerin ele aldığı bazı tartışmalı konular verilmiştir. Öğretmen görüşlerine başvurulmak suretiyle bu konuların derslerde ele alınma düzeyleri araştırılmıştır. Öğretmenler ders programına uygun olduğunda güncel olayları ele aldıklarını belirtmişlerdir. Güncel olayların çocuklar için anlamlı olduğunu ve güncel olayları tartışmanın bilgilerin artmasını ve düşünme becerilerini güçlendirdiğini düşündükleri için güncel olayları ders programının bir parçası haline getirdiklerini belirtmişlerdir. Öğretmenler uygunluk ölçütünü göz önünde bulundurarak, çocukları bu ölçüte uymadığını düşündükleri konulardan uzak tutmaktadırlar.

Çalışma sonucunda pek çok öğretmenin sınıf içinde güncel tartışmalı olaylar kapsamının sınırlı olması gerektiği konusunda mantıklı bir gerekçe sunabildiği görülmüştür. Öğretmenler hangi olayları kullanacaklarına karar verirken,

öğrencilerin bir olayı araştırmasını kolaylaştırmak için pek çok etkeni göz önünde bulundurmaktadırlar (Wilson ve diğerleri, 2002, s.44).

İlkokul öğretmenleri ebeveynlerin görüşlerinin öğretimi etkilediğini belirtmişlerdir. Öğretmenler için öğrencilerin olgunluk düzeyleri güncel olayların seçiminde güçlü bir etken olarak görülmektedir. Sosyal Bilgiler öğretmenleri belirli sorunların/ olayların öğrenciler yetişkinliğe adım attıkça, öğrenciler ve karar vermede benimsedikleri tutumlar üzerinde oluşturacağı kalıcı etkilerle ilgilenmelidirler.

Araştırma sonucunda varılan kanaate göre, Sosyal Bilgiler öğretmenleri belirli sorunların/ olayların öğrenciler yetişkinliğe adım attıkça öğrenciler ve karar vermede benimsedikleri tutumlar üzerinde oluşturacağı kalıcı etkilerle ilgilenmelidirler. Sosyal Bilgiler öğretmenleri gelecek nesilleri terbiye etme ve vatandaşlılık sorumluluklarına hazırlama görevini en etkili biçimde nasıl başarabileceklerini saptamak için düzeyler arasında, toplumlar arasında, Sosyal Bilgiler öğretimi mesleği içinde diyaloglarını arttırmalıdırlar.

Parker’ın çalışmasında (2001, s.179-209) bir bölüm, güncel olayların öğretimi konusuna ayrılmıştır. Bu bölümde; güncel olaylar öğretiminin amaçları, güncel olayları öğretme yöntemleri, güncel olayları öğretme stratejileri, güncel olaylar öğretiminde kullanılabilecek materyaller ele alınmış örnek ders planı verilmiş, güncel olayların Sosyal Bilgiler öğretiminde neden çok önemli olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.

Turner (1995)’ e göre güncel olaylar, sürekli büyük bir hızla değişen güncel olayları takip etmenin çok önemli ancak zor bir çalışma olduğunu vurgulamaktadır. Güncel olayların daha aktif öğretimi için çeşitli yöntem ve tekniklerden bahsetmektedir. Bunlar arasında çeşitli taklit denemelerini ve testler hazırlama yöntemleri de bulunmakadır. Turner, aynı haber makalesinin farklı haber kaynaklarında nasıl ele alındığının karşılaştırılması etkinlikleri ve yavaş yavaş meydana gelen haber hikayelerini öğrencilerin geliştirmesini planlamalarını içeren bir aktivite önermektedir. Turner, “Öğrenciler kamera önüne geçmekten, dramatik

geçmiş ve güncel olayların haberinin benzerini yaparak videoteybe kaydetmekten hoşlandıklarını belirtmektedir (Turner, 1995, s.119).

Anderman’ın (1994) çalışmasında, okul şartlarının bireysel farklılıkların ve inançların güncel olaylar bilgisi üzerindeki etkilerini incelemektedir. Elde edilen bulgulara göre okulda güncel olayları inceleyen ya da TV haberleri izleyen öğrencilerin daha ilgili ve daha bilgili oldukları ve okul dışında haberleri takip etme eğilimlerinin daha fazla olduğu tespit edilmektedir. Bu çalışmada okul, çevresel faktörler ve güncel bilgi arasındaki ilişkinin, amaçlar, yararlılık inancı ve öğrencinin okul dışı haber takibi tutumları tarafından belirlendiği ileri sürülmektedir.

Anderman ve Johnston (1994)’ın çalışmasında öğrencilerin amaçları, yeterlilik inançları, haberleri araştırma davranışları ve güncel olaylara ilişkin bilgileri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada ortaokul ve lise öğrencileri üzerinde uygulama yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak güncel olay testi ve güdüleyici etmenler envanteri uygulanmıştır. “Path analizi” uygulaması sonucunda ortaokulda okuyan erkek öğrencilerin haberler hakkında özyeterliliklerinin kız öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Lisede de aynı şekilde erkek öğrencilerin haberleri kız öğrencilerden daha fazla araştırdıkları tespit edilmiştir.

Prevuznak (1997) tarafından yapılan durum çalışmasında, çocukların güncel olaylara ilişkin farkındalık düzeyini arttırmak ve okulda teknoloji kullanımını geliştirmek amacıyla düzenlenmiş olan “Channel One” bir eğitim aracı olarak ele alınmış ve nasıl bir eğitim değeri olduğu incelenmiştir. Çalışma kapsamında hazırlanan anket kullanılarak, Channel One kullanıcılarının (öğrenciler, öğretmenler, idareciler ve ebeveynler) cevapları temel alınmış ve çeşitli araştırma sorularına cevap aranmıştır. Bu araştırmada “Channel One” ile ilgili incelenen konulardan bazıları: Channel One kullanıcıları için televizyonunun başlıca haber kaynağı olup olmadığı, programın çocukların güncel olaylar konusundaki farkındalık düzeylerini artırma durumu ve öğretmenlerin teknolojiyi kullanma durumlarıdır. Programlar esnasında gösterilen reklâmların etkisi, Channel One ile ders programının birlikte uygulanması ve kullanıcıların bu ortaklığa karşı tutumları incelenmiştir. Bu araştırmada, televizyon tüm kullanıcılar tarafından haber almak için kullanılan temel kaynak

okuma sanatı”nın bu araştırmaya cevap veren öğrenciler tarafından göz ardı edildiği görülmüştür.

Öğrencilerin bu programı (Channel One) izlediklerinde haberlerle ilgili daha fazla bilgi edindiklerini düşündükleri kanaatine varılmıştır. Öğretmenler öğrencilerin çoğunun programı izlemedikleri fakat “güncel olaylar yayını” kullanımın diğer yöntemlerin hepsinden daha iyi olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir (Prevuznak, 1997, s.157).

Öğrencilerin ilgi eksikliğinin sebebi olarak, programı izleme konusunda verilen önemin ve bu konudaki vurguların eksikliğinin önemli rolü olduğu belirtilmektedir (Prevuznak, 1997: 158). Öğretmenlerin bu programa bağlılıklarının olmamasının sebepleri arasında, Channel One düzenlemesinde hiçbir değerlendirme türünün önemsenmemesi, okulun bulunduğu bölge, bu programı derslerinin ders programıyla birlikte nasıl yürütecekleri konusunda hiçbir eğitim almamış olmaları önem kazanmaktadır (Prevuznak, 1997, s.158).

Öğretmenler, program ile ders konularını birleştirmeye çalışırken bunun çok zor bir görev olduğunu, çoğu zaman program içeriğinin öğretmeleri gereken konuyla ilgili olmadığını ya da öğretilecek ders programının sırasına uymadığını belirtmişlerdir. Öğrenciler, programı izleme konusunda karşı ilgisiz ve isteksiz kalmışlardır. Channel One eğitim-öğretimin en yoğun geçen dönemine gelecek şekilde programlandığı için uygulama zorlaşmaktadır. Program zamanlamasının uygun olarak hazırlanmaması, doğru öğretimin oluşmasına ya da tartışmaların yürütülmesine engel olmaktadır (Prevuznak, 1997, s.158).

Yönlendirme eksikliğinden dolayı pek çok öğretmen, öğrencilere güncel olayları öğretirken isteksiz ve hevessiz davranmaktadır. Öğrencilerin programla yakından ilgilenmesini isteyen öğretmen sayısı çok azdır (Prevuznak, 1997, s.159).

Kullanıcıların çoğu haberlere eşlik eden reklâmların satış yapma açısından oldukça değerli olduğunu düşünmektedir. Öğretmenlerin yarısından fazlası program gösteriminde teknoloji kullanmamıştır. Fakat video araçları kullanma fırsatları vardır. Uygulamaların başarılı olabilmesi için okuldaki öğretmenlerin desteği ve

yardımı gerekmektedir. Öğretmenlerin teknolojiden faydalanmaları ve medyayı takip etmelerinin çok önemli olduğu vurgulanmakadır (Prevuznak, 1997, s.159).

Bu araştırmada diğer çalışmalardan farklı olarak ebeveynlerin cevapları da ele alınmış ve ebeveynlerin konuyla ilgili bilgilendirilmesi sağlanmıştır.

Tiedt çalışmasında (1967) güncel olayların öğretiminin gerekliliği üzerinde durmuş, güncel olayların öğretiminde kullanılabilecek bazı yöntemler hakkında bilgi vermiştir. Bu yöntemler arasında öğrenci sunumu, güncel olaylar defteri hazırlama, haber başlığı oluşturma, güncel olaylardan yola çıkarak geleceğe dair tahmin yürütme, haber bülteni panosu hazırlama gibi etkinlikler bulunmaktadır. Tiedt’ye göre, öğrenciler güncel olaylar çalışmasında öğretmenin ne kadar istekli olduğunuzu görürlerse onlar da o kadar istekli olacaklardır. Motivasyonu korumanın en iyi yolu donuk, rutin bir çalışmadan kaçınmaktır. Güncel olaylar çalışmasında teşvik edici olmak ve çalışmayı canlı tutmak için farklı yaklaşımlar denemek faydalı olabilir.

Smith (1963) yılında yapılan çalışmada amaç, Sosyal Bilgiler ders programının bir parçası olarak, çeşitli yöntemlerle başarılı bir güncel olaylar eğitimi geliştirmektir. Bu çalışmada Sosyal Bilgilerin ve güncel olayların tanımı yapılmakta, güncel olayların öğretiminde kullanılabilecek bazı materyaller güncel olayların öğretiminde kullanılmak üzere önerilebilecek yöntemler, güncel olayların öğretiminde öğretmenin rolü v.b. konular ele alınmaktadır. Bu çalışmada güncel olayları öğretmek için uygulanan yöntemler, yarının demokratik yaşam biçiminin ilerlemesi ve geleceğin yetişkinlerinin önemli kararlar alabilmesi için temel anlayış zeminini oluşturma doğrultusundadır. Öğretmenin güncel olayları öğretirken kullanması için öğrencilerde başarılı olmuş birçok yöntem tanımlanmış ve örneklenmiştir. Bu çalışmada varılan sonuçlar şunlardır:

• Güncel olaylar ve Sosyal Bilgilerin başarılı bir şekilde birlikte kullanılması, sınıf ünite çalışması için, bağımsız okuma, araştırma ve düşünme becerilerini geliştirmek için çok önemli bir başlangıç noktasıdır.

• İyi bir ders planı için haritalar, küreler, gazeteler ve dergiler yaygın olarak kullanılan önemli materyallerden birkaçıdır.

• Konunun doğası gereği güncel olaylar sürekli değişmektedir ve başarılı şekilde öğretilebilmesi, öğretmenin sürekli ilgili olmasını ve çalışmasını gerektirmektedir.

• İyi bir güncel olaylar programı sadece öğretmenin değil aynı zamanda öğrencilerin, ailelerin ve yönetimin de ilgisine ve çabasına bağlıdır.

Ungerman, (1961) altıncı sınıf öğrencilerine güncel olayların öğretimi konusu ile ilgili deneysel bir pilot çalışma yapmıştır. Bu çalışmada güncel olayların nasıl öğretilebileceği, öğretimde ne gibi faydalar sağlayacağı, derste öğretilecek olan güncel olayların hangi ölçütlere göre seçileceği, güncel olayları öğretmek için uygulanabilecek bazı yaklaşımlar ele alınmıştır. Çalışmada asıl amaçlar; öğrencilerin çevrelerindeki dünyada meydana gelen olaylara ilgilerini çekme, eleştirel düşünme, gerçekleri fikirlerden ayırma, bilginin kaynağını sorgulama becerilerini kazandırmaktır. Öğretmenin beklentisi, öğrencilerin demokrasiye sadakatini arttırmak ve dünya barışı kavramını destekleme becerilerini geliştirmektir. Çalışmada güncel olayların kullanımının Sosyal Bilgiler eğitimine olumlu katkıları, güncel olayların öğretiminde hedefler, derste kullanılabilecek materyaller, güncel olayların seçiminde dikkat edilecek ölçütler ele alınmıştır. Çalışma sırasında öğrenciler güncel olayları yakından takip etmiş, haber bülteni panosu hazırlamışlar, bu panolara takılan küpürleri günlük olarak değiştirmişlerdir. Derslerde günlük gazeteler, dergiler, televizyon ve radyo güncel olay materyallerindendir. Çalışmada tartışmalı konuların bütün yönleriyle analiz edilmesi ile öğrencilere farklı bakış açıları edinme konusunda tecrübe kazandırılacağı belirtilmektedir (Ungerman, 1961, s.36).

Güncel olayların öğretiminde benimsenecek yaklaşımlar hakkında bilgi verilmektedir. Bu yaklaşımlar, tek konu yaklaşımı, anket yaklaşımı, sürekli birim yaklaşımı, ders kitabı yaklaşımıdır. Tek konu yaklaşımında, bir hafta veya daha fazla bir süre, haber hikâyelerini dikkatle çalışma öğrencilere haberin bütünlük içinde görüntüsünü verir ve problemin pek çok önemli yönünü sunmak için daha fazla zaman sağlar. Uygulama sırasında çocukların tartışmaya katıldıkça konuya olan ilgilerinin arttığı görülmüştür. Bu yöntemde öğrenciler bir konuya odaklanarak, gerçekleri ve gelecek sonuçların olası işaretlerini ve etkilerini daha dikkatli bir şekilde inceleyebilmektedirler. Araştırmacı öğrencilere günlük gazetedeki makale

başlıklarını okutarak ve tartışarak derse başlamıştır. “hangi gelişmeler bu olaydan daha önemlidir?” sorusu öğrencileri konunun neden önemli olduğunu tartışmaya yönlendirmiştir (Ungerman, 1961, s.26).

Daha sonra öğrenciler konuyla ilgili kişisel bilgilerini ve kişisel yaşantılarını paylaşmışlar, haritalar, resimler ve grafikler öğretmen ve öğrenciler, sorular hazırlamalıdır.

Öğretmen bulunan günlük gazetelerdeki işlenen konu ile ilgili ne kadar haber varsa bulup renkli kalemle yuvarlak içine almayı ilk ödev olarak vermiştir. Bir sonraki aşamada, bu haberlerin birini okumak, söz edilen ülkeyi haritada göstermek ve ertesi gün sınıfa getirmek için haberin bir özetini çıkarmak ödev olarak verilmiştir. Zamanla öğrencilerin radyoda, televizyonda, gazete ve dergilerde işlenen konularla ilgili gazete haberlerine karşı daha dikkatli oldukları görülmüştür. Araştırma sınıfında gazetedeki güncel olaylar ilgiyle takip edilmiş, şehre yeni gelenlerin anavatanları araştırılmış ve gelecekteki işleri gözden geçirilmiştir. Araştırma sınıfında uluslararası sorunların ilgili olduğu ülkelerin iklimi, ülkedeki önemli kentlerin yerleri ve o ülkedeki yerel hayat konularında öğrenciler bilgilendirilmiştir. Dünya sorunlarına karşı harekete geçmenin önemi vurgulanmış, öğrenciler, “yiyecek-yeterli gıda alamayan milletler” konusunu çalışırken durumun daha çok farkına varmışlardır. Öğrenciler, durumu değerlendirip, genç vatandaşlar olarak bu duruma karşı harekete geçme konusundaki sorumluluklarını gözden geçirmişler ve yardım paketi gönderme projesi hazırlamaya karar vermişleridir. Öğrenciler, yeni ülkelerin liderlerinin çoğunun adını telaffuz etmeyi öğrenmiştir. Ayrıca evde duyulan fikirler tekrarlanmış, tartışılmış ve savunulmuştur. Bütün bunların dışında her sorunun iki taraflı olduğu fark edilmiştir.

Araştırmacı tarafsız bir tutum takınmaya çalışmış, başkanlık seçimleri sırasında Cumhuriyetçiler ve Demokratlar tarafından basılan siyasi literatür için haber bülteni panosunda ayrı ayrı yer ayrılmıştır. Farklı gazetelerdeki köşe yazıları karşılaştırılmış ve adayların etkinliklerinin karikatürleri incelenmiştir. Sınıfın ilgisini kampanya konuşmalarına ve parti platformlarına çekmek zor olacağından, konuşmaların yapıldığı yerler haritada gösterilmiş ve neden o kentin seçildiğiyle

hitap edip edemedikleri tartışılmıştır. Öğrencilerin çoğu göreve başlama törenini televizyondan izlemiştir.

Okula gelen öğrenci gazetesi (Junior Scholastic), evlerinde sınırlı sayıda gazeteye ulaşan sınıftaki her öğrenciye aynı oranda gazete okuma fırsatı vermiştir. Her konu hakkında grafikler, haritalar ve vatandaş anketi yayınlanmaktadır. Öğrencilerin harita ve grafik yeteneği zayıf olduğu için öğretmen gazetenin bu konularla ilgili bölümlerine her hafta fazla zaman ayırmaya çalışmıştır. Haftanın sonunda Junior Scholastic editörünün öğretmen rehberine sunduğu 10 soruluk test öğrencilere verilmiştir. Bazı makaleler sessiz okunmakta, bazıları sesli okunmakta, bazı makaleler de ödev olarak verilmiştir. Bu yayınlar sıklıkla sorunun bulunduğu ülkeyi ön plana çıkarmıştır. Seçilen ülkeyle ilgili bilgileri arttırmak amacıyla, kaynak olabilecek materyalleri araştırmak için gruplar düzenlenmiştir. Her grup sınıfa sözlü bir rapor vermiştir. Tek bir konuyla başlanmış ve çalışma ilerledikçe sürekli konu listesindeki haberler karşısında sınıfın dikkatli olduğu bir aşamaya doğru gidilmiştir. Öğrenciler sınıfta güncel olayların seçiminde dikkat edilecek ölçütlerin farkına varmış ve nadiren şiddet eğilimi gösterdikleri görülmüştür. Öğrenciler gazeteleri karşılaştırarak hangisinin daha üstün olduğuna karar verecek duruma gelmişlerdir.

Güncel olayların öğretiminde Gazete, televizyon, radyo, dergi, almanak, belgesel, karikatürler, slaytlar, haber bülteni panosu, haritalar, küre, grafikler, tablolar kullanılmıştır. Çalışmada şu sonuçlara varılmıştır:

• Güncel olaylar, öğrencilerde etraflarındaki dünyaya karşı ilgi ve merak uyandırabilir.

• Güncel olayların etkili bir şekilde öğretimi, öğretmenin iyi bir hazırlık yapmasını gerektirir.

• Güncel olaylar, devam eden eğilimler ve gelişmelere ilgiyi temin etmek için çok etkilidir.

• Gazetelerin taranması araştırmacıya, çevresindeki dünya hakkında kapsamlı bir görüntü ve güncel olaylar öğretimi planı hazırlarken, fırsatlar sunar.

Moffatt (1957), 1957 yılında Türkçe’ye çevrilen “Sosyal Bilgiler Öğretimi” adlı eserinde bir bölümü güncel olayların öğretimine ayırmıştır (Moffatt, 1957, s.214-232). Bu bölümde güncel olayların mahiyeti hakkında genel bilgiler verilmiş, güncel olayların kullanımında hedefler, güncel olayların ders programındaki yeri, güncel olayların önemi, güncel olayların öğretiminde kullanılacak materyaller, güncel olayları öğretim yöntemleri, güncel olayların öğretiminde öğretmenin rolü, güncel olayların öğretiminde kaçınılması lazım gelen hususlar, güncel olaylar ve Sosyal Bilgiler konularında temel bilgiler verilmiştir.

Lawrence çalışmasında (1938), ortaokullarda önemli fakat zor olan yeni bir konuyu öğretmek için kullanılan çeşitli yöntemleri, önerileri ve deneyimleri sunmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada güncel olaylar üzerinde çalışmanın hem öğrenciyi hem de öğretmeni yeni bir çabaya ittiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin tek bir yöntemle ya da planla sınırlı kalmaması ve konuya ilişkin çeşitli araçlar kullanılabileceği ve sürekli planlama yapılmasının gerekli olduğu vurgulanmaktadır.

Scanlan’ın çalışmasında (1937), öğrencilerin günlük gazeteleri doğru şekilde okumaları ve etkili bir şekilde kullanmaları için yapılması gereken çalışmalar açıklanmaktadır. Bu çalışma ile öğrencilerin kamuoyunun ne olduğu ve nasıl oluştuğu konusunda da bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gathany (1934), çalışmasında ekonominin günlük hayatın bir gerçeği olduğunu ve sürekli yenilenen güncel bilgiler doğrultusunda, eğlenceli bir konu olarak öğretilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca bu çalışmada ekonomi öğretiminde kullanılabilecek yardımcı ders materyallerine de değinilmekte, kısa ders planı taslakları verilmektedir. Dergi ve gazete gibi güncel bilgi kaynaklarının ekonomi öğretimine katkısı da bu çalışmada ele alınan konulardandır.

Woodruff (1928), güncel olayları öğreten öğretmenlerle yapılan bireysel görüşmeler sonucu oluşturulan güncel olayları öğretim yöntemleri ve bazı ders vasıtalarının nasıl kullanılabileceği açıklanmaya çalışılmıştır.