• Sonuç bulunamadı

Kısa Güncel Olay Üniteleri Oluşturulması

2.6. Güncel Olayların Öğretiminde Kullanılabilecek Yaklaşımlar ve Yöntemler

2.6.2. Güncel Olayların Öğretiminde Uygulanabilecek Yöntemler

2.6.2.3. Kısa Güncel Olay Üniteleri Oluşturulması

Özel öneme sahip olan güncel olaylar her zaman günlük, haftalık dönemlerde ele alınmazlar ya da çalışma ünitelerine dâhil edilemezler. Önemli bir toplum ya da devlet olayı veya sorunu büyük bir seçim, anma törenleriyle ilgili etkinlikler, uluslar arası olaylarda ön plana çıkan bir devlet, ulusal ve uluslar arası güncel öneme sahip bir bireyin incelenmesi konuları, güncel materyallerin kullanıldığı yoğun bir kısa ünite gerektirebilir. Bazen haftalık çocuk dergilerinde önemli yer ayrılan bu özel konuların daha geniş bir dönemde incelenmeleri gerekir. Öğretmenler böyle özel günlerde gazeteler, dergiler, broşürler, filmler, kitaplar ve diğer kaynakları toplayarak, özel konuları öğreterek önemli amaçlara ulaşmayı planlayabilir (Michaelis and Garcia, 1996, s. 278).

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlandığı hafta, öğrenciler de ödevlendirilmek suretiyle basın yayın organlarında konu ile ilgili bulunan yazı ve resimler toplanarak özel bir sınıf gazetesi hazırlanabilir. Bu gazete haber panosuna asılarak okuldaki herkesin görüp inceleyebileceği bir yerde bulundurulabilir.

Öğrencilerin mümkün olan en yüksek düşünme ve kavrayış düzeylerine ulaşmalarını sağlamak için her türlü çaba gösterilmelidir. Dışarıdan bir sınıfa bakıldığında şu üç düzey hemen tespit edilebilir (Michaelis and Garcia, 1996, s.278):

• İlk düzey rutin olay raporudur. Her çocuk bir olay seyretmiştir, okumuştur, ya da duymuştur. Bu olayı çok az tartışarak ya da hiç tartışmadan ve olayla diğer yaşantıların ilişkilerini analiz etmeden gruplarla paylaşır. Örneğin “dün akşam millî maç vardı.” şeklinde ifadeler belirtebilirler.

• İkinci düzeyde bir sorunun ya da olayın anlatılmasının ardından en ilginç noktalar tartışılır. Sınıfın daha fazla düşünmesini gerektiren bu düzey tartışmaya katılanlar için eğlenceli olabilir ve diğerlerinin ilgisini çekebilir. Örneğin, “akşamki millî maçta kaçırdığımız golleri gördün mü?” şeklinde diyalog başlayabilir.

• Üçüncü düzeyde öğrenciler olayın ya da sorunun önemini bulmak için problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanırlar. Destekleyici gerçekleri gözden geçirirler, farklı bakış açıları üzerinde düşünürler ve gerekli olan her türlü ek veriyi toplarlar. Üçüncü düzey tüm güncel olaylarda uygulanmaz. Fakat inceleme için gerçekten önemli olaylar seçildiğinde çocuklar genellikle birinci düzeyden üçüncü düzeye yönlendirilebilirler, böylece deneyimin değeri artar. Örneğin “2010 Dünya kupasına katılabilmemiz için önümüzdeki bütün maçları yenmek zorundayız. Zaten 2008 Pekin olimpiyatlarında sporcularımız çok az madalya aldı. Demekki ülkemizin spora daha fazla önem vermesi gerekiyor. Çünkü sporun, ülkemizin tanıtımına çok önemli katkısı vardır.”

Televizyon ve evde yetişkinlerle yapılan tartışmalar sayesinde çocuklar kendi erişkinlik düzeylerinin üstünde sorular sorabilirler. Böyle sorular çocukların kavrayış düzeyine uygun olarak ele alınmalıdır. Yeterince yorum ya da tartışma yapıldıktan sonra, öğretmen çocukların dikkatini daha uygun sorulara ya da konulara çekmelidir. Bazen, özellikle ilköğretimde çocuklar grup tartışması için uygun olmayan kişisel aile olayları anlatabilir. Böyle durumlarda öğretmen, diğer konulara nazik ve sade bir geçiş yapmaya hazır olmalıdır (Michaelis and Garcia, 1996, s.278).

Canlı ve ilginç bir güncel olaylar programı geliştirmek için pek çok etkinliğe ve kaynağa ihtiyaç duyulur. Bu kaynaklar ve etkinlikleri seçerken öğretmenler tüm sınıfın yanı sıra bireyler ve küçük gruplar tarafından kullanılabilecek ilanları dikkate almalıdırlar. Öğrencilerden bir eğilim ya da gelişmenin olası sonuçlarını sunmaları istenmelidir. Öğretmenin yanı sıra öğrenciler de etkinlikleri seçmeye yardımcı olmalıdırlar ve çeşitli kaynaklar ve iletişim becerilerini kullanmalıdırlar (Michaelis and Garcia, 1996, s.279-280).

Süreli Yayınların Haftalık İncelenmesi

Her hafta belli bir süre gazete ve dergileri incelemeye ayrılabilir. Gazete ve dergilerdeki haber makalelerini okumayı öğrencilere ödev olarak vermek, bu haberleri tartışmak uygun ve oldukça kolaydır. Fakat bu yaklaşımın bazı kısıtlamaları

vardır. Rutin okuma ve soru cevaplamaya, çok fazla konuyu ele almaya çalışmaktan kaynaklanan yüzeysel öğrenme ve güncel olayları temel konularla ve ünitelerle ilişkilendirememeye neden olabilir (Michaelis and Garcia, 1996, s.277).

Öğrencilerden evlerine alınan gazete ve dergiler varsa bunları okunduktann sonra önemli gördükleri haber yazılarını ve fotoğrafları işaretleyerek okula getirmeleri ve Sosyal Bilgiler dersinde incelelenmek üzere okula getirmeleri istenebilir. Derste işaretlenmiş olan bu kısımlar üzerinde konuşularak, bir sınıf gazetesi oluşturulmasına çalışılaabilir.

Rapor Hazırlama

Okudukları ve duydukları haberleri rapor etme, günlük ve haftalık olarak ya da düzenli aralıklarla yapılabilir. Öğretmenler sıklıkla günlük olayları öğrencilerle paylaşırlar. Bazı öğretmenler haftalık olarak ya da belirlenen zamanlarda raporlamayı tercih ederler. Günlük paylaşım için beş dakika ayrılabilir. Haftalık bir plan takip ediliyorsa tam bir ders süresi kullanılabilir (Michaelis and Garcia, 1996, s.277).

Bu yaklaşımdaki zayıf noktalar şunlardır: Önemsiz olayları rapor etme, derinlemesine incelememekten kaynaklanan yüzeysel öğrenme, olayları geçmiş yaşantılardan ve temel inceleme ünitelerinden ayırma ve konu dışına çıkma eğilimi. Bu zayıf noktaların üstesinden gelebilmek için güncel olayların seçiminde yönlendirmek, haber öğeleri için daha iyi kaynaklar önermek, güncel olayları sistemli olarak temel konularla ve ünitelerle ilişkilendirmek, tartışma standartlarına uymak ve daha önemli güncel olayların derin incelenmesini sağlamaya çalışmak faydalı olabilir (Michaelis and Garcia, 1996, s.277).

Başlangıçta uzak olaylar olarak görünenler bazen önemli konularla ilişkili olabilir. Örneğin; bir trafik kazası ele alındığında, başkalarına yardım etme konusunu vurgulayarak öğrenciler toplumsal dayanışma ve güvenlik kurallarıyla ilgili bir tartışmaya yönlendirilebilir (Michaelis and Garcia, 1996, s.278). Sokak çocukları, yardıma muhtaç insanlar ile ilgili haber konuları ele alınarak öğrenciler toplumsal duyarlılık, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerler konusunda bir tartışmaya yönlendirilebilir.