• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM

3.6. Verilerin Analizi

Bu kısımda araştırma kapsamında toplanan nicel ve nitel verilerin analizine yer verilmiştir.

Araştırmada, nicel verilerin istatistiksel analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin kitle iletişim araçlarını kullanma durumları ve güncel olaylara ilişkin farkındalık düzeylerine dair görüşleri araştırmanın bağımlı değişkenlerini, öğrencilerin cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenleri de araştırmanın bağımsız değişkenlerini oluşturmuştur. İki değişkenli (cinsiyet) ölçümlerde Bağımsız Örneklem için t-Testi kullanılmıştır. Bağımsız Örneklem için t-Testi, iki ilişkisiz örneklem ortalamaları arasındaki farkın manidar olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk, 2006, s.39). Üç ya da daha fazla değişkenli ölçümlerde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), ilişkisiz iki ya da daha çok örneklem ortalaması arasındaki farkın sıfırdan anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek için uygulanır (Büyüköztürk, 2006, s.47).

Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yapılarak bulgular değerlendirilmiştir. İçerik analizinde temelde yapılan işlem, birbirine benzeyen verileri belirli kavramlar ve temalar çerçevesinde bir araya getirmek ve bunları okuyucunun anlayabileceği bir biçimde düzenleyerek yorumlamaktır. Tümevarımcı analizle, kodlama yoluyla verilerin altında yatan kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkiler ortaya çıkarılır (Yıldırı ve Şimşek, 2006, s.227). Nitel araştırmalarda elde edilen verilerin mantıklı kategorilerle sınıflandırılması analiz ve yorum yapmayı kolaylaştırır. Bu bağlamda kategoriler belirlenir, kodlamalar yapılır, veriler anlamlı bir şekilde organize edilir.

Görüşme formları üzerine öğrenciler tarafından yazılarak kayıt altına alınmış olan veriler, araştırmacı tarafından daha sonra nitel araştırma teknikleri

doğrultusunda kağıda dökülmüştür. Önce 1. soruya verilmiş olan bütün cevaplar katılımcı sıralarına göre (1. katılımcıdan 48. katılımcıya kadar) arka arkaya yazılmış, diğer sorulara verilen cevaplar da aynı yöntemle sırasıyla kâğıda dökülmüştür.

Tablo 14: Görüşme yapılan öğrencilerin okul, sınıf ve cinsiyetleri

OKULLAR KAYI

İ. Ö. O. İSMAİL EREZ İ. Ö. O. ANITTEPE İ. Ö. O.

SINIF No Cinsiyet No Cinsiyet No Cinsiyet

4 1 K 17 K 33 K 4 2 E 18 E 34 E 4 3 K 19 K 35 K 4 4 E 20 E 36 E 5 5 K 21 K 37 K 5 6 E 22 E 38 E 5 7 K 23 K 39 K 5 8 E 24 E 40 E 6 9 K 25 K 41 K 6 10 E 26 E 42 E 6 11 K 27 K 43 K 6 12 E 28 E 44 E 7 13 K 29 K 45 K 7 14 E 30 E 46 E 7 15 K 31 K 47 K 7 16 E 32 E 48 E Genel Toplam 48

Görüşme yapılan öğrencilerin okul, sınıf ve cinsiyetleri konusunda anlaşılır olması düşünülerek, Tablo 3 hazırlanmıştır. Sıralama yapılırken kız öğrencilere tek numaralar, (1., 3., 5.), erkek öğrencilere çift numaralar (2., 4., 6.) verilmiştir. 1-16 arası Kayı İlköğretim Okulu öğrencileri, 17-32 arası İsmail Erez İlköğretim Okulu öğrencileri, 33-48 arası Anıttepe İlköğretim Okulu öğrencileridir. Öğrencilerin sıralaması yapılırken önce Kayı İlköğretim Okulu’nun sırasıyla 4., 5., 6. ve 7. sınıfı, daha sonra aynı şekilde İsmail Erez İlköğretim Okulu ve Anıttepe İlköğretim Okulu’nun sınıfları 4. sınıftan başlanarak 7. sınıfa kadar sıralanmıştır. Örneğin “29” numaralı öğrenci İsmail Erez İlköğretim Okulu yedinci sınıfta okuyan bir kız öğrencidir. “36” numaralı öğrenci Anıttepe İlköğretim Okulu dördüncü sınıfta okuyan bir erkek öğrencidir.

Görüşme formları ve döküm yapılan kağıtlar alandan uzmanlar tarafından denetlenmiş, görüşmelerin amacına uygun olup olmadığının kontrolu sağlanmıştır.

Araştırmanın birinci alt probleminde, İlköğretim Sosyal Bilgiler eğitiminde güncel olaylarla ilgili farkındalık düzeyi ve kitle iletişim araçlarını kullanma durumuna ilişkin öğrenci görüşlerine ilişkin değerlendirmelerinin analizinde, frekans (f) ve yüzde (%) değerleri kullanılarak yorumlar yapılmıştır. Ayrıca birinci alt problemde, araştırmanın veri toplama aracında kullanılan her bir ifade için ortalama değerler hesaplanmış ve bu ortalama ( Χ) değerlere dayalı yorumlara da yer verilmiştir.

Araştırmanın ikinci alt probleminde, İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, kitle iletişim araçlarını kullanma durumlarına ilişkin görüşlerinin, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Bu alt problemin analizinde, öğrenci görüşlerinin cinsiyete göre farklılığı için t-Testi, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılığı için ANOVA testi kullanılmıştır.

Araştırmanın üçüncü alt probleminde, İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, kitle iletişim araçlarını eğlence amaçlı kullanma durumlarına ilişkin görüşlerinin, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Bu alt problemin analizinde, öğrenci görüşlerinin cinsiyete göre farklılığı için t-testi, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılığı için ANOVA testi kullanılmıştır.

Araştırmanın dördüncü alt probleminde, İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, kitle iletişim araçlarını bilgi amaçlı kullanma durumlarına ilişkin görüşlerinin, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Bu alt problemin analizinde, öğrenci görüşlerinin cinsiyete göre farklılığı için t-testi, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılığı için ANOVA testi kullanılmıştır.

Araştırmanın beşinci alt probleminde, İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, Sosyal Bilgiler dersinde güncel olayların işleniş tarzı ve Sosyal Bilgiler dersinde kullanılan güncel olayların türü hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. Görüşme formunda, bu alt probleme ilişkin sorulan açık uçlu

sorulara öğrencilerin verdikleri cevaplar, içerik analizi yöntemi kullanılarak, temalandırmak suretiyle değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Araştırmanın altıncı alt probleminde İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, önemsedikleri güncel konulara ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Görüşme formunda, bu alt probleme ilişkin sorulan açık uçlu sorulara öğrencilerin verdikleri cevaplar içerik analizi yöntemi kullanılarak temalandırmak suretiyle değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Araştırmanın yedinci alt probleminde, İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, Sosyal Bilgiler dersine ilişkin tutumlarının cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Bu alt problemin analizinde, öğrenci görüşlerinin cinsiyete göre farklılığı için t-Testi, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılığı için ANOVA Testi kullanılmıştır.

Araştırmanın sekizinci alt probleminde, İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, güncel olaylarla ilgili farkındalık düzeylerinin cinsiyet, sosyo- ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Öğrencilere uygulanan anketin son kısmında bulunan 6 (altı) tane açık uçlu soruya öğrencilerin verdikleri cevapların doğruluk düzeyine göre değerlendirme yapılmıştır. Bu alt problemin analizinde, öğrenci görüşlerinin öğrencilerin cinsiyete göre farklılığı için t-testi, sosyo-ekonomik düzey ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılığı için ANOVA testi kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde ve yorumlarda, α= .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır.

Araştırmanın dokuzuncu alt probleminde İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, gelecek yıllara ilişkin öngörüleri değerlendirilmiştir. Görüşme formunda, bu alt probleme ilişkin sorulan açık uçlu soruya öğrencilerin verdikleri cevaplar içerik analizi yöntemi kullanılarak temalandırmak suretiyle ortaya konmaya çalışılmıştır.

Araştırmanın onuncu alt probleminde İlköğretim Sosyal Bilgiler öğrencilerinin, güncel olaylara ilişkin farkındalık düzeyleri ile Sosyal Bilgiler dersi başarıları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı analiz edilmiştir. İki değişken

arasındaki ilişki, ikili ya da basit korelasyon adı verilen korelasyon teknikleriyle bulunur. Öğrencilerin 2006-2007 eğitim-öğretim yılı birinci dönem karnelerindeki Sosyal Bilgiler dersi notları ve güncel olaylara ilişkin farkındalık düzeyi puanları, basit korelasyon tekniği kullanılarak analiz edilmiş ve buna dayalı yorum yapılmıştır.

IV. BÖLÜM

BULGULAR VE YORUMLAR

Bu bölümde, araştırmada elde edilen bulgular ve buna bağlı yorumlara yer verilmiştir.