• Sonuç bulunamadı

Tamamlayıcı Ödev ve Faaliyetler

2.6. Güncel Olayların Öğretiminde Kullanılabilecek Yaklaşımlar ve Yöntemler

2.6.2. Güncel Olayların Öğretiminde Uygulanabilecek Yöntemler

2.6.2.8. Tamamlayıcı Ödev ve Faaliyetler

Sosyal Bilgiler dersinde güncel olayları kullanırken birçok farklı etkinlik yapılabilir. Değişik faaliyetler dersin sürekli ilginç olmasını sağlar ve böylece öğrencilerin ilgisi de eksilmeden devam edebilir.

Turner’e göre hayal gücü ve motivasyonla öğretilmekte olan güncel olaylar, daha çok yaygın olan şu tekniklerle öğretilmektedir (Turner, 1995, s.118)

• Sınıflarda genellikle basit bir haber kaynağı çalışılır ve tartışılır. Bu, belirli bir yaş grubu için tasarlanmış bir haber videosunun gösterilmesi, bir gazete ya da bir dergi, genel dinleyiciler için hazırlanan ama genç okuyuculara yardımcı olması için haber kaynaklarınca sunulan ilave öğretim planları ve materyalleri, bazı haber sunuş biçimleri olabilir.

• Öğretmen tarafından seçilen güncel olay materyalleri, öğrencilerin hem okuyacağı hem de izleyeceği bazı biçimlerde sınıfa sunulur. Öğretmenler, öğrencilerini güncel olayların ilginç, önemli ve yararlı olduklarına inandırırlarsa çabaları başarılı olacaktır. (Turner, 1995, s.118).

Güncel olaylar öğretiminde kullanılacak en iyi yöntemlerden biri toplulaştırılmış soru-cevap yöntemidir. Bu yöntem, grup çalışmasına uygundur; yeterli derecede tartışmaya veya özet yapma imkânı verir ve öğrencilerin faaliyete katılımını sağlar. Öğrencilerin güncel olaylar tartışmasına hazırlanabilmeleri için laboratuar metodunun uygulanması da faydalı olabilir. Araştırmalar için harita odası veya okul kütüphanesi kullanılabilir. Anlatım metodu, sınıfı ilgilendiren belli konularda bilgili bir misafir konferansçı davet etmekle uygulanabilir (Moffatt, 1957, s.219).

Turner’e (1995, s.120) göre şu faaliyetler kullanılabilir.

• Öğrencilerin yazı yazma ile meşgul olmaları, propagandayı ve haber sunumlarındaki belirli bir bakış açısını fark etme becerilerini besleyebilir. Böyle bir uygulama için, öğrenciler bir olay hakkında haber alırlar ve belirli bir yolla olayı yazarak grup içinde çalışırlar. Örneğin, endüstriyel kirliliği içeren bir durumda, bazı

gruplar endüstrinin suçlu olduğuna inanmış gibi yazabilirken, başka gruplar endüstrinin suçsuz olduğuna inanmış gibi yazabilirler. Bununla beraber, başka gruplar hikâyenin her iki yönünü veren haberler yazabilirler ve hiçbirini suçlamaz ve benimseyip savunmazlar. Bir defada sınavlar tamamlanır, tüm sınıf içerik ve bakış açısının önemini karşılaştırabilir ve tartışabilir. Bu tür etkinlikler çeşitli konular hakkında tasarlanabilir

• Öğrencilerin haberlerdeki olaylara daha bütünsel olarak bakmaları konusunda cesaretlendirilmeleri ve haberler üzerinde bir bakış açısı kazanmaları için çeşitli haber kaynaklarında her ocak ayında gösterilen önceki yılın en büyük olaylarının özetleri kullanabilirler. Bu etkinliğe başlamak için, öğrenciler en önemli olduğunu düşündükleri olayların bir listesini yapmak için önceki yılın haber dergilerini gözden geçirebilirler. Daha sonra kendi seçtikleri haberler ile belirli haber kaynaklarının seçtiklerini karşılaştırabilirler.

• Öğrenciler çeşitli haber kaynaklarını listeleyebilir ve daha sonra her birisinin avantaj ve dezavantajlarıyla ilgili beyin fırtınası yapabilir. Bu değerlendirme, tek bir haber kaynağından her bir grubun sorumlu olmasıyla küçük gruplar içinde yapılabilir.

• Öğretmenler öğrencilerden, farklı medya kaynakları tarafından izlenen tek bir olayın haberlerini karşılaştırmalarını isteyebilir. İnternet, televizyondaki haber-magazin programları, haber dergileri, ulusal gazeteler, yerel gazeteler ve radyoların haber yayınları aynı olay hakkında tüm haberleri yayımlarlar. Bazı öğrenciler derinlemesine yer verilen manşet haberleri tercih edecekler ve diğerleri ise canlı yayın haberlerinden ve görsel sunuşlardan hoşlanacaklardır.

• Kitle iletişim araçları, aynı zamanda propaganda araçlarıdır. Bunlar insanların belirli şekillerde düşünmelerini sağlamaya teşebbüs eden araçlardır. Öğrencilere, asılsız ve desteksiz iddiaların, referansların, mesleki unvanların ve diğer taktiklerin örneklerini bularak doğrulukları sorgulattırılabilir. Öğrenciler, yazılı medyada bunların altını çizebilir ya da vurgulayabilirler ve farklı tiplerdeki örnekleri sergileyen ilan tahtası yapabilirler.

Moffatt’a (1957, s.229-230) göre, güncel olayları derste kullanırken yapılabilecek bazı faaliyetler şunlardır:

• Güncel bir konu hakkında yapılan bir görüşme programı hakkında bir rapor yazılabilir.

• Haberlerin belli bir yönünden haftanın gelişmeleri özetlenebilir. • Güncel bir konu ile ilgili tartışma programında konuşulan esas noktaların özeti yazılabilir.

• Dergi makalelerinden birinin özeti yazılabilir. • Güncel olaylar için bir defter tutulabilir.

• Güncel işlere uyan bir kitap hakkında bir rapor hazırlanabilir.

• Güncel olay çalışmaları sırasında toplanan kelimeler için bir defter tutulabilir.

• İleride işlenecek konulara yardımcı olabilecek resimler, haritalar, yazıların sıralanabileceği bir günlük olaylar dosyası hazırlanabilir.

• Bir günlük olaylar haritası hazırlanabilir.

• Belli bir konuya ait olayların kronolojik sıralamasını gösteren bir zaman cetveli hazırlanabilir.

• Bir orijinal karikatür yarışması yapılabilir.

Zarrillo’nun (2000) güncel olaylar öğretimi etkinlikleri ile ilgili fikirleri şöyledir: • Kitle iletişim araçları konusunda bir ünite ya da mini ünite planlanabilir, güncel olayların öğretiminde medya okuryazarlığı önemlidir. Çocukların bazı olayları anlamaları için coğrafî ve tarihî bilgiye ihtiyaçları vardır. Öğrencilerin bir olayı çevreleyen önemli konuları saptamalarına yardımcı olmak gerekir. Ayrıca öğrencilerin belirli durumları savunanların bakış açılarındaki ön yargıları saptadıklarından, olayın yazılmasında denge olmayı öğrendiklerinden emin olunmalıdır. Öğrencilere sınıf ya da okul gazeteleri yaptırarak onları haber etme sürecine dahil etmek gerekir. Videoya kayıt edilmiş haber yayınları üretmek,

haberleri dayanak noktalarıyla görgü tanıkları ve yorumlayan kişilerin ifadeleri ile tamamlamak için öğretmenler öğrencilerle birlikte çalışmalıdır.

• Öğrencilere bir bilgi kaynağı olarak gazeteleri nasıl kullanacakları öğretilmelidir. (Rhoexdes, 1994; Akt. Zarrillo, 2000) Gazete önemli bir bilgi kaynağıdır. Daha büyük yaştaki öğrencilerden önemli bir gazetenin bölümlerini belirlemeleri istenebilir. İstenen bölüm için indeksi kullandırmak ve haberden yorumu ayırmalarını sağlamak gerekir.

• Güncel olaylarla ilgili etkinlikler için zaman ayırılmalıdır. Öğrencilere yönelik süreli yayınların kullanımı yardımcı olacaktır. Öğrenciler ilginç buldukları haber hikâyelerinin kupürlerini geliştirmeye teşvik edilebilir. Ancak, bu bir zorunluluk olmamalıdır. Televizyondaki haberleri hafta içinde kullanmak üzere kaydederek küçük bir grup öğrenciye güncel bir “haberde” duyuru panosu oluşturma görevi verilebilir.

• Konuya ilgi duyan küçük bir grup öğrenciye bir olayı “takip etme” ve sınıf arkadaşlarını bu konuda bilgilendirme görevi verilebilir. Grup üyeleri sınıf içi günlük ya da haftalık haber raporları için bilgi toplamak amacıyla televizyon izlemeye ve gazete okumaya ihtiyaç duyacaklardır. Bir siyasi seçim kampanyası sırasında öğrencileri gruplara ayırarak her gruba bir adayı takip etme görevi vermek ilginç bir etkinliktir. Her grup harita üzerinde adayının seçim gezisi yaptığı yerleri harita üzerinde bir çizgi ile birbirine bağlayabilir. Aday hakkında yapılan anketlerdeki değişen durum takip edilebilir ve adayın önemli olaylardaki duruşunu gösterebilir.