• Sonuç bulunamadı

2.9. Güncel Olayların Öğretiminde Kullanılabilecek Materyaller

2.9.2. Görsel Materyaller

İnternet

İnternet, milyonlarca bilgisayarı birbirine bağlayarak iş dünyası, devlet kuruluşları ve eğitim kuruluşları arasında dünya çapında iletişim yapma olanağı sağlayan uluslar arası bir bilgisayar ağıdır (Demirel vd, 2005, s.166; Seferoğlu, 2006, s.136).

Bütün kültürel gelişmelerin temelinde ihtiyaç vardır. İhtiyaç olmadan hiçbir şey ortaya çıkmaz ve gelişmez. Bilgisayar destekli eğitim de ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Haberleşme ve ulaşım teknolojisindeki gelişmeler, geleneksel okul kuruluş sistemini birçok yönlerden değişmeye zorlamaktadır Çağdaş eğitimde İnternete dayanmadan bir eğitim reformu yapmak mümkün değildir. Internet bağlantısı ile dünyadaki bütün bilgisayarlar birbirine bağlanabilmekte ve bu ayede bilgi paylaşımı mümkün olabilmektedir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan aynı ilgi alanlarına sahip insanlar İnternet aracılığıyla bir araya gelebilmekte ilgi paylaşıp gruplar oluşturabilmektedirler. Böylelikle fikirleri yayma da kolaylaşabilmektedir (Ergün, 1998).

Eğitim, teknolojideki gelişmelerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Elektronik bir çevre içinde kolay ve çabuk erişim, depolama miktarlarının artışı ve yeniden elde edebilme imkânları öncekilerle kıyaslandığında, eski öğretim yöntemlerinin öğretmenleri ders kitabı ve öğretmen merkezli öğretim stratejileri ile sınırlandırdığı açıktır. İletişim alanındaki büyük gelişmeler, özellikle de İnternet, öğrencilere ve öğretmenlere daha kolay ve geniş ölçekte bilgiye ulaşma olanakları sunmaktadır (Doğan ve Dinç, 2008, s.3).

Her eğitim seviyesinde ve her eğitim alanında kolaylıkla kullanılabilen İnternet, bilgisayarı işbirliğine dayalı eğitim aracı haline getirerek öğrenmeyi teşvik etmektedir. Öğretmen, sınıfta basılı malzemeyi kullandığı ustalıkla Internet

kaynaklarını da kullanabilmelidir. İnternette en son bilimsel araştırmalara ulaşmak kolaylaştığı gibi, yapılan bilimsel araştırmalar üzerinde tartışmalar ve İnternet gruplarında anketler uygulayarak uluslararası araştırmalar da yapmak kolaylaşmaktadır. Öğrenci bu ağ üzerinde araştırmayı kolayca yaptığı gibi, problem çözmeyi de öğrenecektir (Ergün, 1998).

İnternetin eğitimde kullanılması, Millî Eğitim Bakanlığının öncelikli hedefleri arasındadır. Günümüzün en etkili iletişim aracı olan bilgisayar ve İnternet, günlük hayatımıza girmiş ve eğitim-öğretim alanında da en etkili araçlardan biridir. İnternetin kullanımında olumlu gelişmeler sağlayacak davranışlar kadar, yanlış kullanımdan kaynaklanan olumsuzlukları da göz önünde bulundurmak gerekir. Çocukları ve gençleri korumanın, onlara faydalı olabilecek bilgiye doğru erişmelerini sağlayacak şekilde yönlendirmek konusunda yöneticilere ve öğretmenlere çok önemli görevler düşmektedir (MEB, 2004, s.61).

Dünyanın her yerinde gelişen iletişim teknolojilerinin sınıflara girmesine gayret edilmektedir. Öğretmen adayları yeni teknolojileri öğrenip, gerektiği gibi kullanabilecek şekilde yetiştirilmeleri ve yeni teknoloji araçlarının ders programlarına, ders plânlarına girerek derste etkin olarak kullanılmaları ile bu teknolojilerin sınıflara girmesi sağlanabilir. Teknolojinin sınıfla ve programla bütünleşmesi için öğretmenlerin hizmet esnasında da sürekli desteklenmesi gerekmektedir. Eğitim kurumlarında öğretmenlere bu hususlarda yardım edecek teknoloji öğretmenleri, teknoloji yardımcıları veya koordinatörleri yetiştirilmesi de öngörülmektedir (Ergün, 1998).

Genellikle gazetelerin İnternet üzerinde haber güncellemeleri online yayınları takip etme olanağı sağlar. Öğrenciler güncel bir olay ya da sorunla ilgili çoklu görüşleri kavrayacaklarsa bu görüşleri araştırmak zorundadırlar (Parker, 2001, s.194). ABD’de 2008 Aralık ayında yapılan bir araştırmaya göre halkın haber alma kaynağı olarak gazeteden çok interneti tercih ettikleri anlaşılmıştır (http://www.stargazete.com/dunya/internet-gazeteyi-gecti-157477.htm. adresinden 29.12.2008 tarihinde alınmıştır.

Bugün, dijital (sayısal) ortama aktarılmış olan bilgi, yer ve zamanla sınırlı değildir. Bu bilgiler ucuz ve hızlı bir şekilde İnternet aracılığıyla sınıflara ve öğrencilerin evlerine ulaştırılabilmektedir. İnternet bağlantılı bir bilgisayarla öğrenciler araştırmaları için gerekli bilgiyi kolayca elde edebilmektedir. Bu artan erişim imkânları, sayısız bilgi kaynağından, doğru ve gerekli olanlarını seçememe gibi bazı olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Bu olumsuz etkilere karşı koyabilmek için öğrencilere eleştirel düşünme ve sorgulama becerileri kazandırmak gerekmektedir (Craver, 1994; Akt. Doğan ve Dinç, 2008, s.4-3).

Gazete Haberleri

Öğrencilerin kolayca ulaşabileceği ucuz kaynaklardan olan gazeteler güncel olayların öğrenildiği önemli kaynaklardandır. Gazeteler, Sosyal Bilgiler derslerinde öğretmenlere, öğretim sırasında yararlanabilecekleri birçok okuma materyali de sunmaktadır. Öğretmenler bu materyalleri derslerinde toplum, demokrasi, nüfus, kentleşme, trafik, ekonomi, doğal felaketler ve çevre sorunları gibi konuları işlerken kullanabilir (Öztürk ve Otluoğlu, 2002, s.159).

Gazeteler, politika, ekonomi, kültür, spor ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için yorumlu veya yorumsuz, her gün veya belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yazılı yayınlardır (TDK, 1998, s.821).

Gazeteler, halkın gözü, kulağı ve dilidir. Gazete, halkın düşünce tarzını eğitip şekillendirmektedir. Hergün insanları kamu meseleleri üzerinde düşünmeye sevk eden vasıtaların en önemlilerindendir. Günlük işler arasında araştırma yapmaya, düşünce seviyesini yükseltmeye vakit ayıran kişi sayısı azdır. Ancak, insanları, düşünerek, eleştirerek okuma yönünde eğitmek gerekmektedir. Bu alışkanlığı vermek, okuyucudan her basılı şeye yalnız bir göz gezdirmek huyunu silmek, okulun görevidir (Uyanık, 1937, s.18).

Gazeteler, çocukların ve gençlerin eğitiminde önemli bir görev üstlenmektedir (Uyanık, 1937, s.17). Gazeteler, güncel bilgiye en kolay ulaşılabilecek kaynaklardan biri olduğundan, eğitimin her düzeyinde öğretme – öğrenme amaçlı kullanılabilir.

Gazetelerin öğretimde kullanılmasının temel gerekçesi, çocukların içinde bulunduğumuz dünyayı bütünüyle anlamalarını sağlamaktır. Ders kitabındaki bilgiler kısa süre sonra eskiyecektir. Güncel olaylara ilişkin toplum yararına görüş açısı sağlamak için kitle iletişim araçlarından faydalanılmalıdır (Nelson, 1998, s.269).

Gazete kullanılarak yapılacak çeşitli etkinlikler, dersin canlandırılmasına, öğrencilerin ülkede ve dünyada meydana gelen olaylar hakkında bilgilenmelerine katkı sağlar (Rhoades, 1994, s.173).

Gazetede yer alan haberler, günlük hayattan kopup geldiğinden, bir yaşanmışlık duygusu vererek, öğrencilerde kalıcı izler bırakabilir (Kabapınar, 2004, s.388).

Gazeteler, Sosyal Bilgiler derslerinde kullanılabilecek ideal bir yazılı kaynaktır. Öğretmen ve öğrenciler, haberin içeriğini değerlendirmek amacıyla sorular oluşturabilirler. Yazar hakkında, “bu kişi bir otorite mi”, yazarın görüşüne ilişkin olarak “bu bir olgu mu, görüş mü?” ya da haberin neden yazıldığı konusunda “bu neden yazıldı?” şeklinde sorular sorulması faydalı olabilir (Schuncke, 1988; Akt. Öztürk ve Otluoğlu, 2002, s.54).

Öğrenci gazetenin bölümleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Başyazının nerede olduğu, spor sayfasının nasıl bulunacağı, baş makalenin ne demek olduğu ve nerede bulunduğu, günlük ve haftalık hangi sütunların olduğu gibi konular güncel olaylar öğretmeninin işlemesi gereken öncelikli konulardır (Smith, 1963, s.26).

Sosyal Bilgiler dersinde gazete kullanımı yoluyla Sosyal Bilgiler öğretiminin amaçlarına da önemli ölçüde ulaşılmış olur. Ayrıca Sosyal Bilgiler dersi aracılığıyla gazete okumaya, gazetedeki haberleri izlemeye, haberlerle ilgili konularda düşünce üretip yorum yapmaya alışan öğrenciler, daha sonraki yaşantılarında da bu alışkanlıklarını sürdürürler. Toplumu oluşturan her bireyin Sosyal Bilgiler dersi kapsamındaki bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklara sahip olması, bir başka deyişle, iyi bir vatandaş olarak yetişmesi beklenmektedir. Sosyal Bilgiler dersini işlerken sınıfında gazeteye yer veren, dersin konularını gazetelerdeki günlük haberlerle ilişkilendiren bir öğretmen toplumsal olaylara karşı duyarlı, sorumlu, içinde yaşadığı yakın ve uzak toplumsal çevresini tanıyan bireyler yetiştirmiş olur (Deveci, 2005).

Sosyal olaylar ile ilgili tartışmalar tüm öğrenciler için geliştiricidir. Sınıftaki iletişim her öğrenciye farklı oranlarda ve biçimlerde katkıda bulunmaktadır. Öğrenciler, bir olayın algılanması, düşünülmesi, duyumsanması, yorumlanması, eleştirilmesi ile ilgili farklı seçenekler, görüşler, duygular, bakış açıları ve değer yargıları ile karşılaşma olanağı bulabilir (Kabapınar, 2004, s.417).

Çocuklar okulun yanı sıra okul dışında da gazete okumaya teşvik edilmelidir. Böylece çocukların evde gazete okuma alışkanlığı kazanması konusunda ilerleme kaydedilebilir. Evde gazete okuma önemli sorunların ebeveynlerle tartışılmasını sağlayabilir, böylece hem çocuklar hem de ebeveynler önemli sorunları birlikte tartışma alışkanlığı kazanabileceklerdir (Scanlan, 1937, s.260).

Öğretmen, öğrencilerden sınıfa birer gazete getirmelerini isteyerek etkinliğe başlayabilir. Her bir öğrencinin elinde bir gazete olursa, işlenen dersler daha canlı ve somut hâle gelir. Aynı gazete sonraki dersler için de kullanılabilir. Bir derste bir baş yazı işlenirse, başka bir gün de baş makale işlenebilir. Devam eden derslerde başka bir gazetenin baş makalesinin getirilmesi veya bir sonraki güncel olaylar dersine belirli bir sütunun okunması istenebilir (Smith, 1963, s.26).

Öğrenci gazete ve dergilerden keseceği hükümet meselelerine dair makaleleri, idare ve politika ilminden ayrı olarak hazırlayacağı bir dosyaya koyabilir. Hükümetlerin iş ve faaliyetlerini dikkate almak önemlidir (Moffatt, 1957, s.232).

Gazeteler öğrencilerin Sosyal Bilgiler derslerine olan ilgilerini artırarak, onların eleştirel okuyucu, bilgili vatandaş ve değişen dünyaya katkı sağlayan birer üye olarak hazırlanmasına yardımcı olur. Gerçek dünyayı insanların önüne getiren güncel bir kaynak olan gazete, eğitimsel, çok yönlü ve dinamik bir öğrenme aracıdır Gazeteler eğitimde kullanılmasının yararları şu şekilde sıralanabilir (Deveci, 2005);

• Öğrencilerin kelime bilgisini geliştirir,

• Tüm yetenek ve yaşlardaki çocuklar için farklı konularda değerli güncel bilgi sağlar,

• Temel beceriler ve yaşam becerileri için birincil ve destek kaynak olarak kullanılabilir,

• Güncel ders kitaplarından daha az pahalıdır,

• Ders kitaplarından farklı olarak kesilebilir, yapıştırılabilir, katlanabilir ve işaretlenebilir,

• Gerçek dünya konularını içerdiğinden güdüleyicidir,

• Öğrencilere öğrendiklerini dünyada olup bitenlerle ilişkilendirmelerine yardım ederek, sınıftaki kuram ve gerçek arasında bağlantı sağlar,

• Öğrencilerin derslerine anlam katarak her öğrencinin ilgi duyabileceği oranda ve geniş ölçüde konu çeşitliliğine olanak verir.

Araştırmalar, öğrencilerin gazete okumaya başarı testleri çözmekten daha çok eğilimli olduklarını göstermektedir. Okulda gazete okuyan çocuklar, ileride, yetişkin olduklarında da bu alışkanlıklarına devam ederler. Kimi araştırmalara göre, sınıfta ulusal konulara dikkat çekildiğinde, öğrencilerin okul dışında da bu konulara olan ilgileri artmaktadır. Çocuklar ders sırasında konularıyla ilgili haber makalelerini seçerek okur ve bugünün olayları ile geçmişteki benzer olayları karşılaştırarak düşünme, sorgulama becerilerini geliştirirler (Deveci, 2005).

Dergi Haberleri

Dergiler, siyaset, edebiyat, teknik, ekonomi vb. konuları işleyen ve belirli aralıklarla çıkan süreli yayınlardır (TDK, 1998, s.562). Dergiler yazılı ve resimli görsel materyallerdir. Sosyal Bilgiler derslerinde gazetelerden faydalanıldığı şekilde, Belli aralıklarla çıkan (haftalık, aylık vb.), dergilerden de faydalanılması mümkündür. Dergilerden kesilecek haber yazıları, resimler ve fotoğraflardan çeşitli biçimlerde faydalanılabilir. Bu kesikler haber bülteni panosuna yapıştırılabilir, ya da haber dosyasına konarak korunabilir.

Süreli yayınlar önemli birer eğitimsel kaynaktır. Bu yayınlar öğrencileri motive edebilir. Özellikle çocuklar için yazılan dergiler sayesinde isteksiz okuyucular bile metin şeklinde olmayan formata ve rahat okuma düzeyine olumlu yanıt verirler. Süreli yayınlar ilginç ve eğlenceli güncel konular seçerler. Özel bir televizyon sunumu ya da son teknolojik buluşlar gibi haftanın önemli bir haberi ilgi

çekici bir konu olarak sınıfta ele alınabilir. Süreli yayınlar yaratıcı öğretim stratejilerini anlatan öğretmenin kapsamlı rehberliği ile birlikte yürütülerek önemli faydalar sağlayabilir (Maksim, 1999, s.14).

Çocukluğunda dergi okuma alışkanlığı edinen kişiler, yetişkin olduklarında da bu alışkanlıklarını devam ettirmektedirler. Öğrenciler farklı amaçlarla dergileri okumaktadırlar. Bu amaçların başında da eğlence gelmektedir (Wilson, 2002).

Dergilerde, siyaset, spor, sanat, bilim, eğitim vb. konularda güncel olaylar, makaleler bulmak mümkündür. Ancak öğrencilerin ne tür dergilerden faydalanabilecekleri konusunda doğru bir şeklide yönlendirilmeleri faydalı olabilir.

Öğrencilerin yaşına uygun ve eğitim açısından faydalı olabilecek dergileri takip etmeleri ve dergi anlayarak okuması konusunda Sosyal Bilgiler derslerinde rehberlik yapılmalıdır. Dergiler ilerde kullanılmak üzere sınıfta dosyalanabilir.

Öğrenciler, işlenecek ders konuları ile ilgili yazı bulmak için gazete ve dergileri incelemeye teşvik edilebilir. Öğrencilerin verdikleri kupürler bu konu ile ilgili olarak görevlendirilen bir grup tarafından bir dosya içerisinde korunabilir.

Dergiler, güncel olaylara olan ilgiyi artırır, yavaş okuyan öğrencileri teşvik eder, öğrencilere güncel yayınlardan bilgi bulmayı öğretir ve okuma alışkanlığı geliştirir. Çocuklar resmini gördükleri kişiyi tanımlamak için raflardaki dergileri inceleyebilirler. Her resmi ve bu kişinin neden haberlerde yer aldığını doğru olarak anlatan çocuğa ödül vermek, öğrenciler için motive edici bir yöntem olabilir (Ungerman, 1961, s.36, 37).

Haritalar

Haritalar dünyanın veya dünyanın bir bölümünün düz bir yüzey üzerinde gösterilmesidir. Çizgiler, noktalar, renkler, yazılar ve işaretler haritayı okumayı sağlayan araçlardır. Haritalar problemlerin çözümünde, yerel ve bölgesel olgulara karşı düşünmeye yönelik bir anlayış kazanmada yararlı bilgi kaynaklarıdır. Haritalar bir yazıda sayfalarca anlatılan bir konuyu çok çabuk açıklayabilirler. Güncel olaylarla ilgili bağımsız çalışmayı anlatmadan önce öğretmen, öğrencinin haritalarda

sunulan bilgileri yeterli derecede okuyabildiğinden ve anlayabildiğinden emin olmalıdır (Smith, 1963, s.8).

Sosyal Bilgiler öğretiminde harita kullanımı, çocuğun keşfetme ve bütüncül algılama gibi becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır (Yaşar ve Gültekin, 2007, s.295).

Her öğrenci üzerinde çalışma yapabileceği kendi haritasına sahip olmalıdır. Öğrenci, ülkenin konumunu ve gösterilen ülkenin iklimini, sanayi alanlarını ve yerleşim düzenini harita lejantından bulmaya yönlendirilmelidir. Bir öğrencinin bireysel tecrübeleri genellikle kavrama ve harita okuma becerisini geliştirir. Öğrenci haritadan gördüğü ile “burada yaşam nasıl olabilir” gibi sözlü bir betimleme yapacağı zaman, o ülkeyi anlatan bir makaleyi veya dergiyi tamamen anlayarak okuması sağlanmalıdır. Haritalar dersin işlenmesinde çok yararlı olabilir (Smith, 1963, s.9). Doğu Anadolu bölgesi ile ilgili bir haber yazısının tartışılması esnasında ulaşım ve iletişim konusu işleniyorsa, açıklık getirmek için bir harita kullanılabilir. Örneğin, bölgede özelikle kış mevsiminde ulaşımda ve iletişimde yaşanan sorunlar Doğu Anadolu bölgesindeki dağlar, ırmaklar vb. öğrencinin kendi haritası üzerinden gösterilebilir

Belli bir alan veya gezi güzergâhı haritasının işlendiği projeler öğrenciler açısından, mesafe hesaplama tekniklerini uygulamada ve harita sembollerini okuma uygulamalarını gerçekleştirmede yardımcı olabilir (Smith, 1963, s.11).

Üzerinde renkli ipliklerin olduğu büyük bir harita, olaylarla yerleri birbirine bağlamada önemli bir yöntemdir. Sınıfın erişebileceği bir yere bir haber panosu konulmalıdır. Harita, projenin bir parçası olarak yapılandırılırsa sınıf, bu tip bir çalışmaya daha ilgili olacaktır. Harita tamamlandığında, güncel haber yazıları kalın bir karton üzerine yapıştırılıp haritanın yanına yerleştirilir. Renkli ip veya şeritler daha sonra yazıyla ilgili ülkeyi bağlamak için kullanılır (Smith,1963, s.56).

Haber Bülteni Panosu

karşı ilgi uyandırmak ve bu alakayı devam ettirmek için iyi bir yardımcıdır. Bir grup tartışmasından sonra öğrenciler, hangi haberin panoya asılacak kadar önemli olduğuna karar verebilirler. Haber bülteni panosuna asılacak haberlerin kesilip seçilmesinden belli kişiler görevli olabilir (Smith, 1963, s.12; Moffatt, 1957, s.225).

Haber bülteni panosunda günlük olaylara ayrılan yer kolayca bütün sınıfın odak noktası haline getirilebilir. Haber bülteni panosuna karşı alakayı canlı tutabilmek için kullanılan diğer bir metot da günlük olaylar kısmını “Spor Köşesi”, “Karikatür köşesi” veya “Haberlerle yurdumuz” gibi öğrencilerin ilgilerini çekecek bölümlere ayırmaktır (Moffatt, 1957, s.225)

Güncel olaylar öğrencilere ilgi çekici ve anlam ifade eden bir şekilde yansıtılmalıdır. Sınıf içinde konular tartışılarak seçilebilir. Bağımsız bir öğrenciden daha sonra resimlerle anlatabileceği kendi ilgi alanına ait belirli bir konu seçmesi istenir. Haberlerde boy gösteren tanınmış kişilerle ve yinelenen haber konularıyla ilgili özel sergiler hazırlanabilir. Sınıftan birkaç kişinin daha sonra kendi konularını seçmeleri istenebilir ve pano hazırlamak için bir grup görevlendirilir. Grup, yerel, ulusal ve dünya çapında olmak üzere öncelik ve kategorilerine göre bir sistem kurup, haber bülteni panosunda bu sistemi kullanabilirler (Smith, 1963, s.43).

Haber bülteni panosuna etrafına çeşitli yazılar, resimler, şemalar, iliştirilebilecek şekilde büyük bir dünya haritası asılarak “günlük olaylar haritası” oluşturulabilir. Güncel olaylarla ilgili olarak sınıfa getirilen yazı ve resimler, harita üzerinde ait oldukları yerlere birer renkli kurdele ile bağlanır (Moffatt, 1957, s.225).

Öğrenciler spor faaliyetlerine ilgi duyarlar. Bu ilgiyi toplayabilecek şekilde düzenlenen bir haber panosu eğitime çok önemli katkılar yapabilir. Spor haber panosu güncel olaylar öğretiminde çok kıymetli bir yardımcıdır. Bu yolla Sosyal Bilgiler öğrencinin önüne konabilir. Bu şekilde öğretmen öğrencinin hakim olduğu bilginin bir parçasından istifade ederek, dinamik ve akıcı toplumun esaslı bir kısmını öğretim yardımcısı olarak kullanabilir (Moffatt, 1957, s.225-226).

Dikkati çeken ve ilgi uyandıran diğer bir vasıta da öğrencilerin tanıması veya izah etmesi lazım gelen bazı şeylerin sergilendiği gizem köşesidir. Bu köşede sergilenenler bazı şahısların, olayların, grupların bilinmeyen resimleri, yazısız

karikatürler, kimin olduğu bilinmeyen güncel alıntılar ve açıklaması olmayan grafik ve şemalar olabilir. Bu köşenin tesirli olabilmesi için daima faal ve düzenli olması gerekir (Moffatt, 1957, s.226).

“Dur, Bak ve Düşün” başlıklı bir yazı güncel olayların öğretilmesinde çok faydalı olabilir. Bu göz alıcı düzenleme eğitim bakımından önemlidir. Seçebilmek, bu önemli şey seçebilmektir. Çünkü sergilenen her madde verdiklerine göre değerlendirilir (Moffatt, 1957, s.226).

Ülke haberleri günlük olaylar ilan panosunda sergilenen malzemenin en iyi kaynaklarındandır. Haberin ait olduğu yeri göstermek için bir ülke haritasından faydalanılır. Esas mevzu olarak memleket meseleleri ele alınabilir. Bu şekilde elde edilen malzeme sadece devlete, memlekete karşı alakayı canlandırmakla kalmaz aynı zamanda öğrencileri yerel haber yazılarını okumaya da teşvik eder. Yerel faaliyetlere ait en son kabul edilen kanunların sergilenmesi, iş, çalışma, vergi v.b. konulara karşı alaka uyandırır. Devlet yönetimi konusundaki haberlerin sergilenmesi, engelleri yıkarak hükümeti günlük deneyimlerin daha çok bilinen bir parçası haline getirir (Moffatt, 1957, s.226).

Şehir, kasaba veya köy ne olursa olsun, topluma dair haberler herkes tarafından ilgi ile okunur. Bunlar arasında haber hikâyeleri, yerel manzara resimleri, sosyal olaylar, önemli şahsiyetlerin resimleri, ekonomi ile ilgili açıklamalar, spor haberleri ve hükümetin resmî raporları söylenebilir. Millî bir anlam taşıyan yerel haberlerin kronolojik olarak takip edilebilmesi için öğrenciler bir zaman şeması yaparlar. Toplum meselelerini mizahî bir şekilde izah edebilmek için karikatürlerden de istifade edilir. Bu şekilde ilan tahtası sergileri medenî gururu arttırır, öğrenci yaşadığı yerden haberdar olmuş olur (Moffatt, 1957, s.226-227).

Kelime bilgisinin artmasında haber bülteni panosunun önemli bir yeri vardır. Gazete ve dergilerden seçilen yazılar hergün kullanılan kelimeleri içerdikleri için kelime incelemelerine olağanüstü bir kaynak olabilirler. Öğrenciler günlük olaylara ait yazılarda bulacakları yeni kelimeleri bir liste halinde haber bülteni panosuna yazabilirler (Moffatt, 1957, s.227).

Kupür Dosyası

Kupür, gazete gibi yazılı materyallerden kesilmiş yazı, resim vb parçalardır (TDK, 1998, s. 1407).

Öğrenciler o yılki Sosyal Bilgiler programı ile ilgili yazı bulmak için gazete ve dergileri incelemeye teşvik edilmelidir. Öğrencilerin verdikleri küpürler görevlendirilmiş bir grup tarafından bir dosya içerisine konulur. Dosya, sınıfın üstlendiği konular veya projeler için araştırma materyali olarak kullanılmalıdır. Güncel bilgiler daha sonra bir araya getirilir ve evlerinde düzenli olarak yayınlara ulaşamayan öğrencilerin yararlanabilecekleri bir yere konur. Uygun ve güncel makaleler öğrencinin kullandığı ders kitabı gibi ansiklopedilerin eksiklilerini giderirler. Bunlar, öğrenciler için bir araştırma kaynağı görevini görürler (Smith, 1963, s.17).

Güncel Olaylar Defteri

Gazetelerden kesilen yazı (kupür) resim, grafik ve haritaların muhafaza edilebileceği bir defter tutmak gerekir. Defter tutmak, derse sistem ve düzen getirir. Ders kitapları ne kadar açık yazılmış ve resimlendirilmiş olurlarsa olsunlar bu kesilen yazı ve resimlerin öğretime yardımcı olarak değerleri büyüktür. Bu defterlerin kontrolü ve not atılması öğretmen için ayrı bir ayrı bir iş ise de, öğretmen-öğrenci ilişkilerini geliştirir (Moffatt, 1957, s.232).

Haftalarca gazetedeki manşetleri kesme ve saklama işlemi, çocuklara ilginin sürdüğü haber konuları ile geçici olan haberleri ayırt etmelerine yardımcı olur. Seçilen konu haftalarca haberlerde yer alabilecek kadar önemli bir konu ise haber küpürleri koleksiyonu değerli bir kaynak olabilir. Deftere konacak haber yazılarının dikkatli bir şekilde seçilmesi sınıf tarafından haberin gelişiminin izlenmesine olanak sağlar (Parker, 2001, s.194-195).