• Sonuç bulunamadı

Veli Katılımı

Belgede YÜKSEK LİSANS TEZİ (sayfa 136-139)

4. BÖLÜM: BULGULAR

4.2. İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKÖĞRETİM I. KADEME

4.3.4. Veli Katılımı

Bu tema ile ilgili olarak 2 alt tema oluşturulmuştur. Bunlar;

• İlgili veliler

• İlgisiz veliler

4.3.4.1. İlgili Veliler

Öğretmenlerin yarısı velilerinin ilgili olduklarını belirtmişlerdir. Ancak yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, ilgili olan velilerin değerlendirme sürecine nasıl katılacaklarını tam olarak anlayamadıkları ve bu süreçte sıkıntı yaşadıklarını gösterir niteliktedir. İl merkezinde görev yapan ÖM1’in “Bizim velilerimiz genelde öğrenciyle yakından ilgili. Genel olarak takip ediyor. Ancak onlar da daha tam olarak ne yapılması gerektiğinin farkında değiller. Bazen şöyle şeyler oluyor. Çok güzel konulu bir ev çalışması veriyoruz. Öğrenci getiriyor, çok güzel! Ancak bunu öğrencinin yapmadığı çok açık belli oluyor. Yani burada, veli kendine düşenin öğrencinin ödevini yapması gerektiğini sanıyor.” şeklindeki ifadesi de bu yorumu destekler niteliktedir. Benzer şekilde ÖM6’nın “Yeni değerlendirme teknikleri, değerlendirmeyi destekliyor. En azından öğrencilerin hangi alanda daha iyi olduğu ayırt edilebiliyor. Gelen ödevlerden hemen fark ediliyor. Özellikle sınıf içi etkinliklerde, çünkü evde yapılan çalışmalar çoğu zaman aileler tarafından yapılabiliyor. Veliler performans ödevini tamamen kendileri yapıyorlar bazen, bu da bizi yanıltıyor. Yani veliler üstlerine düşen görevlerin farkında değiller.” ifadesi de velilerin değerlendirmenin amacını tam olarak kavrayamadığını ortaya koymaktadır.

Görüşmelerde üzerinde durulan bir diğer nokta ise velilerin geleneksel tekniklere daha fazla önem verdiği olmuştur. Örneğin, il merkezinde görev yapan

ÖM3 “Veliler çok ilgili genelde. Zaten öğrenciyi almaya geldiklerinde bile bilgi alıyorlar bizden. Öğrenciye yardımcı oluyorlar. Ancak, onlar da testlere daha fazla önem veriyorlar.” şeklindeki ifadesiyle velilerin testlere daha fazla önem verdiğini belirtmiştir. Yine il merkezinde görev yapan ÖM4 de “Velilerimiz ilgili. Ancak bazen verdiğimiz bir projenin sadece veliden çıktığını anlıyoruz. Böyle olunca da amacı tam olarak karşılamıyor. Ayrıca, veliler öğrenciler eskisi gibi sürekli test çözmedikleri zaman, zaman kaybı olduğunu düşünüyorlar ve buna yönelik eleştiriler geliyor. Sonuçta bu çocuklar şimdi olmasa da ileride merkezi sınavlara girecekler.”

şeklindeki ifadesiyle ÖM3’ün ifadesini desteklemiştir. Velilerin geleneksel tekniklere daha fazla önem verdiği yorumunu destekleyen başka bir ifade de ÖM5’in

“Bizim velilerimiz değerlendirme sürecine katılıyor. Ama onlar da şaşırmış durumdalar. Çocuklara ödev yığılmayınca, çocuklarının çalışmadıklarını şünüyorlar. Test falan çözmeyince öğrencinin boşladığını düşünüyor.” şeklindeki ifadesidir.

Verilen görüşlerden de anlaşılacağı gibi daha çok merkezde görev yapan öğretmenler velilerinin ilgili olduğunu ancak ne yapmaları gerektiğini tam olarak anlayamadıkları yönünde görüş ifade etmişlerdir. Özellikle öğrencilerin gerçekleştirmesi gereken çalışmaların veliler tarafından yapılmasından şikâyet etmişlerdir. Buradan yarışmacı anlayışın veliler tarafından terk edilmediği, öğrencilerin kendi becerilerini sergilemeleri gerektiği bilincine yeterince ulaşamadıkları sonucuna ulaşılabilir. Yine veliler tarafından merkezi sınavlara verilen önem de, öğretmenler için sınırlayıcı olarak ortaya çıkmıştır.

4.3.4.2. İlgisiz Veliler

İlgisiz veliler temasına yönelik gelen yanıtlar ise öğretmenlerin velileriyle iletişim kuramadıkları yönündedir. İlçe merkezinde görev yapan Öİ3 “Velilerin değerlendirme sürecine katılımı beklediğim düzeyde değil. Pek çok veli yeni değerlendirme sistemini anlamıyor ve işlevselliğine inanmıyor. Öğrencilerin çalışmaları ile ilgili olarak benimle görüşen çok az veli oluyor. Bunun için velilerin

de sistem hakkında bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum.” şeklindeki ifadesiyle velilerinin değerlendirme sürecine katılmadığına ve velilerin değerlendirme sürecinin amacını anlamadığına vurgu yapmıştır. Benzer bir şeklide ÖK1 de “Değerlendirme sürecine velilerimin neredeyse hiç katılmadığımı söyleyebilirim. Bunun sebebi velilerin bilinçsizliği ve ilgisizliği. Onlar için önemli olan sadece çocuklarının okula geldiğini bilmek. Gerisi ile ilgilenmiyorlar.” şeklindeki ifadesi ile velilerin bilinçsizliğinden ve dolayısıyla değerlendirme sürecine katılmadıklarından bahsetmiştir. ÖM7’nin “Velilerin böyle bir süreçten haberi yok, birçok yerde de olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla veliler değerlendirmeye hiç katılmıyorlar.” ve ÖK4’ün “Yani buna ilişkin söylenecek hiçbir şey yok. Veliler katılmıyor, veliler bilmiyor. Ne yapmaya çalışğımızı anlamıyor ki. Anlatmaya çalışıyoruz ama olmuyor. Tabii yardımcı olmaya çalışanlar da var. Ama nasıl yardımcı olacak…

Velilere programın anlatılması gerek. Ama buradaki veliye hangi imkânlarla anlatılır bilemiyorum.” şeklindeki ifadeleri velilerin değerlendirme sürecine katılmadığı ve velilerin değerlendirme konusunda çok bilinçli olmadığı yorumlarını destekler niteliktedir. Browder, Delzell, Flowers ve Spooner da (2005) araştırmalarında, çok az öğretmenin alternatif değerlendirme sürecine ailelerin katıldığını belirttikleri sonucuna ulaşmışlardır.

Görüşme yapılan öğretmenler tarafından bu yönde dile getirilen sıkıntılardan bazıları şu şekildedir:

ÖM2: “Velilerimi normalde toplantıya bile getirmiyorum ki. İlgili değiller, onlardan ayrıca bir değerlendirme beklemiyorum.”

ÖK2: “Kesinlikle değerlendirme sürecine katılmıyorlar. Öyle bir şey söz konusu bile değil. Çünkü çocuğu için okula gelmeyi gereksiz buluyorlar. Eti senin kemiği benim mantığı var velilerimizde. Yalnızca değerlendirme ile değil okul ile ilgili hiçbir şeyle ilgilenmiyorlar.”

ÖK3: “ Velilerim ilgisiz, bu sürece katılmıyor. Zaten bilmiyorlar. Okuldan çok kopuklar. Her hangi bir problemle ilgili olarak okula çağırdığımız zaman bile çok çağırıyorsunuz diye sitem ediyorlar. Böyle bir katılım neredeyse hiç yok.”

Öİ4: “Velileri katmak çok zor oluyor. Toplantılara katılım bile tam olmuyor.”

Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı gibi, özellikle ilçe ve köylerdeki öğretmenler velilerin değerlendirme sürecine karşı ilgisiz olduklarını belirtmişlerdir.

Öğretmenlerin bir kısmı bunun sebebinin velilerin bilinçsizliği olduğunu belirtmişlerdir.

Görüldüğü gibi, merkezdeki velilerin nispeten daha ilgili olduğu, ama üstlerine düşen görevlerin farkında olmadıkları söylenebilir. Öğretmenler, çoğu zaman verilen proje ve performans ödevlerinin veliler tarafından yapıldığından şikâyet etmişlerdir. İlçe ve köylerdeki veliler ise daha ilgisizdir. Bütün bunlara bağlı olarak, velilerin bu süreçte nasıl davranacaklarını bilmedikleri söylenebilir. Veliler, yapılan değişimin ve değerlendirmenin amacının farkına varamamışlardır.

Belgede YÜKSEK LİSANS TEZİ (sayfa 136-139)