• Sonuç bulunamadı

Sınıf Öğretmenlerinin İlköğretim I. Kademe Programlarındaki

Belgede YÜKSEK LİSANS TEZİ (sayfa 165-168)

6. BÖLÜM: SONUÇLAR VE ÖNERİLER

6.1.1. Sınıf Öğretmenlerinin İlköğretim I. Kademe Programlarındaki

1. Programlardaki değerlendirme sürecinin genel yapısına ilişkin boyutuna bakıldığında, yeni değerlendirme tekniklerinin yararlı olduğu düşünülmekte, ancak bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu sıkıntıların başında, maddi külfet, zaman sıkıntısı, sınıf mevcutlarının kalabalık olması, veliler ile zor iletişime geçilmesi ve materyal sıkıntısı gelmektedir.

2. Performans değerlendirme boyutunun öğrenci açısından yararlı olduğu düşünülmektedir. Ancak, öğretmenler bu etkinlikleri, özellikle de öz değerlendirme etkinliklerini ayrı bir yük olarak görmektedirler. Öğretmenler, öz değerlendirme ve akran değerlendirme etkinliklerinde öğrencilerin objektif olamadıklarını belirtmişlerdir.

3. Sınıfların kalabalık olması yaratıcı drama etkinliklerinin değerlendirilmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

4. Kontrol listeleri ile ilgili olarak genel olarak olumlu görüşler hakimdir.

5. Yapılandırıcı grid tekniği ile ilgili maddelerde öğretmenler kararsız kalmışlardır.

6. Değerlendirme sürecinin genel boyutuna ilişkin öğretmen görüşleri, öğretmenlerin görev yaptıkları okulun konumuna, öğretmenlerin çalışma

süreleri ve mezuniyet durumlarına göre farklılaşmıştır. Köylerde ve ilçe merkezinde görev yapan öğretmenler il merkezinde görev yapan öğretmenlere göre daha olumlu görüşler bildirmişlerdir.

7. Öğretmenlerin performans değerlendirme boyutuyla ilgili görüşleri öğretmenlerin çalışma süresine, mezuniyet durumlarına ve görev yaptıkları okulun konumuna göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. 1-5 yıl arası çalışan öğretmenler; 6-10 yıl arası çalışan öğretmenlere ve 21 yıl daha uzun zamandır çalışan öğretmenlere göre programlardaki performans değerlendirme boyutuna ilişkin daha olumlu görüşler bildirmişlerdir.

8. Doktora mezunu olan öğretmenler, programlardaki performans değerlendirme boyutuna ilişkin olarak önlisans, lisans ve yüksek lisans mezunu olan öğretmenlere göre daha olumlu bakmaktadırlar.

9. İlçe merkezinde çalışan öğretmenler, il merkezinde çalışan öğretmenlere göre performans değerlendirme boyutu ile ilgili olarak daha olumlu görüşler ifade etmişlerdir.

10. Öğretmenlerin kontrol listesine ilişkin görüşleri, okuttukları sınıf düzeyine göre farklılaşmıştır. Bu farklılık, 4. sınıf öğretmenlerinin 2. sınıf öğretmenlerine göre daha olumlu görüşler bildirmesi olarak ortaya çıkmıştır.

11. Öğrenci ürün dosyasına ilişkin görüşler, yalnızca öğretmenlerin çalışma süresine göre farklılaşmıştır. 1-5 yıl arası çalışan öğretmenler; 6-10 yıl arası çalışan öğretmenlere, 16-20 yıl arası çalışan öğretmenlere ve 21 yıl daha uzun zamandır çalışan öğretmenlere göre programlardaki öğrenci ürün dosyası boyutuna ilişkin daha olumlu görüşler bildirmişlerdir.

12. Kavram ağları boyutuna ilişkin görüşler, öğretmenlerin çalışma süresine ve okuttukları sınıf düzeyine göre farklılaşmıştır. 1-5 yıl arası çalışan öğretmenler; 6-10 yıl arası çalışan öğretmenlere ve 21 yılı aşkın süredir çalışan öğretmenlere göre daha olumlu görüşler bildirmişlerdir. Ayrıca, 4. ve 5. sınıfları okutan öğretmenler 2. sınıfı okutan öğretmenlere göre daha olumlu sonuçlar bildirmişlerdir.

13. Ankette yer alan bütün maddeler incelendiğinde, görüşlerin öğretmenlerin çalışma süresine ve öğretmenlerin mezuniyet durumlarına göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. 1-5 yıl arası çalışan öğretmenler ve doktora mezunu

öğretmenler diğer öğretmenlere göre daha olumlu görüşler bildirmişlerdir.

6.1.2. Sınıf Öğretmenlerinin İlköğretim I. Kademe Programlarındaki Değerlendirme Sürecinde Yaşanan Sorunlara İlişkin Görüşleri

1. Öğretmenler, genel olarak alternatif değerlendirme yöntemlerinin yararlılığına inandıklarını, ancak Türkiye’de mevcut durumda bunların verimli uygulanamayacağını belirtmişlerdir.

2. Öğretmenler, değerlendirme faaliyetlerinin verimli bir şekilde uygulanması için mevcut zamanın yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Zamanın etkili kullanılmadığı ve programın yetiştirilemediği kaygısının öne çıktığı sonucuna ulaşılmıştır.

3. Merkezi sınavlar öğretmenler üzerinde baskı oluşturmakta ve bu nedenle il merkezindeki öğretmenler geleneksel eğitimi sürdürmektedir.

4. Kılavuz kitaplarına aşırı bağımlılık, öğretmenlerin kendi sınıflarına uygun ölçme araçlarını geliştirmelerinde önemli bir engeldir.

5. Alternatif değerlendirme araçlarının verimli bir şeklide kullanılabilmesi için maddi olanakların daha fazla olması gerekmektedir. Özellikle köylerde görev yapan öğretmenler, bu tekniklerin öğretmenler ve veliler için maddi açıdan yük olduğunu belirtmişlerdir.

6. Milli Eğitim Bakanlığı parasız olması gereken ilköğretim okullarına yeterince kaynak ayırmamakta, bu da velilere maddi yük getirmektedir. Bu durum ekonomik açıdan geri kalmış bölgelerde programın uygulanmasını güçleştirmektedir. Ayrıca, alt yapı ve donanım eksiklikleri bu yörelerde sorun olmaya devam etmektedir.

7. Sınıf mevcudunun fazla olması alternatif değerlendirme tekniklerinin uygulanmasını olumsuz yönde etkilemekte ve öğrencilerin bireysel değerlendirilmesini zorlaştırmaktadır. Özellikle merkezi okullarda görev yapan öğretmenler sınıf mevcudunun kalabalık olmasının hem zaman hem de yorgunluk açısından büyük bir problem olduğunu belirtmişlerdir.

8. Öğretmenler, velilerin bu sürece katılımının çok az olduğunu belirtmişlerdir.

Köy ve ilçede görev yapan öğretmenler velilerinin çok ilgisiz olduklarını, merkezi okullarda görev yapan öğretmenler ise, velilerinin ilgili olduklarını ancak, üstlerine düşen görevlerin farkında olmadıklarını belirtmişlerdir.

Velilerin yarışmacı eğitim anlayışını terk etmedikleri görülmüştür.

9. Öğretmenler, alternatif değerlendirme yöntemleri ile ilgili olarak yeterince bilgilendirilmediklerini ve bu yüzden sağlıklı olarak bu yöntemleri uygulayamadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca sınıf mevcutlarının kalabalık olması ve il merkezlerinde personel yetersizliği programın uygulanmasını güçleştirmektedir.

10. Öğrenci ürün dosyasına olumlu bakılmaktadır. Ancak bununla ilgili olarak da bir takım sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunların başında, velilerle iletişim kurulamaması gelmektedir. Ayrıca, öğrenci ürün dosyası düzenlenmesi de özellikle küçük sınıflarda sorun teşkil etmektedir.

11. Yapılandırılmış grid tekniği değerlendirme aracı olarak kullanılmamaktadır.

12. Öğretmenler, akran değerlendirme ve öz değerlendirmede öğrencilerin objektif olmadıklarına inanmaktadırlar.

13. En çok kullanılan teknikler, performans değerlendirme ve öğrenci ürün dosyalarından sonra gözlem ve kavram haritası teknikleridir.

Belgede YÜKSEK LİSANS TEZİ (sayfa 165-168)