• Sonuç bulunamadı

1.2. Muhasebe Standartlarının Oluşum Sürecinde Yer Alan Başlıca Kurum ve Kuruluşlar ve

1.2.1. Uluslararası Alanda Yapılan Düzenlemeler, İlgili Kurum ve Kuruluşlar

1.2.1.2. Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (UMSK)

Finansal raporlama düzenlemelerinin uluslararası düzeyde uyumlaştırma çalışmaları yapan kuruluşların başında Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (UMSK) yer almaktadır. Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi (IASC), 24 Mayıs 2000’de Uluslararası Muhasebeciler Federasyonunun (IFAC) da katılım göstermesiyle Edinburg’da gerçekleştirilmiş olan Genel Kurul toplantısında bağımsız bir kuruluşa dönüştürülmüş ve kuruluş sözleşmesine göre ortaya çıkarılan yeni yapılanmanın standart belirleme organı görevini yürütecek olan Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (UMSK) oluşturulmuştur. Bu sonuçla tüm yayın ve yazışmaların UMSK adına yapılmasına karar verilmiş bu nedenle 2001’den itibaren UMSK, IASC’nin yapmış olduğu görevleri de devralarak standart ve

taslakları geliştirmek, yayınlamak Standart Yorumlama Komitesinin (IFRIC) yorumlarını onama görevlerinden sorumlu olmuştur (Sağlam, Şengel ve Öztürk, 2009, s.14).

UMSK, IASC ile karşılaştırıldığında, üyelik ve işletim prosedürü önemli bir değişimi temsil etmektedir. UMSK öncelikle, çok uluslu şirketlerin finansal raporlama ihtiyaçlarına ilişkin seçilen 14 standart belirleyiciden oluşan küçük bir kadrodan oluşurken, IASC, tüm dünyada muhasebe mesleğinin 143 temsilcisinden oluşmaktadır. 1980'lerin sonlarında standart belirlemeye yönelik yaklaşımlar, IASC’nin mali raporların uzlaşma olmadan sınır ötesi menkul kıymet listesi için izin verecek bir dizi standartlarının gelişimi ile ilgili, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) ile meşgul olmasıyla muhasebe standartlarında farklılıklar oluşturmaktadır. Bu yeni durum IASC’nin UMSK’ya dönüşümüne dair tohumları atmıştır. UFRS gelişmiş piyasa ekonomileri arasında sınır ötesi sermaye akışını kolaylaştırmak için ortaya çıkmıştır. IASC orijinal ana sözleşmesinde yer aldığı gibi, UMSK çalışmalarını denetlemek üzere 2001 yılında kurulan Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi Vakfı ana sözleşmesine de eklenmiştir. IASC bağımsız çalışan bir düzenleyici olarak görev yapmaktadır (Richardson ve Eberlein, 2011, s.226-228).

2001 yılından itibaren UMSK, o tarihe kadar yayımlanmış olan uluslararası muhasebe standartlarını adında hiçbir değişiklik yapmadan kabul ederek, bunlarla ilgili uyumlaştırma ve güncelleştirme çalışmalarını başlatmış ve bu tarihten sonra UMSK tarafından kabul edilerek yürürlüğe konan standartlar ise, “Uluslararası Finansal Raporlama Standardı-UFRS” adı altında yayımlanmaktadır. Bütün standartlar (UMS ve UFRS’ler) da set olarak “Uluslararası Finansal Raporlama Standartları” olarak tanımlanmıştır (Çiftçi, Erserim, 2008, s.237).

Uluslararası uyumlaştırma konusunda faaliyetlerde bulunan Birleşmiş Milletler (BM), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), IOSCO ve AB’nin, uluslararası muhasebe standardı oluşturma faaliyetlerini UMSK’ya bırakmaları UMSK’nın bu alanda çalışma yapan en temel kuruluş olma özelliğini kanıtlamaktadır. Buna ek olarak ABD Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) ile UMSK arasında gerçekleşen yakınlaşma anlaşmasıyla ortaya çıkan farklılıkların 2005 yılına kadar ortak bir çalışmayla giderilme kararının verilmesi de uluslararası muhasebe standartlarının küresel boyutta kullanılabilir hale gelmesi açısından önemlilik arz etmektedir (Parlakkaya, 2004, s.126). Şekil 1.2 de genel hatlarıyla UMSK’nın yapısı belirtilmiştir.

Şekil 1.2 UMSK’nın Yapısı (Deloitte, 2010, s.9)

Tablo 1.1’de ise UMSK’nın kuruluşundan itibaren günümüze kadar yapmış olduğu çalışmalar özet olarak sıralanmıştır.

Tablo 1.1 Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulunun Kronolojisi

1973

Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Meksika, Hollanda, İngiltere / İrlanda ve Amerika Birleşik Devletleri’nin profesyonel muhasebeciler topluluğunun temsilcileri UMSK’yı kurmak amacıyla anlaşmaya imza attılar. UMSK’nın ilk üç projesi için Çalışma Komiteleri belirlendi.

1975 UMS 1 (1975), Muhasebe Politikalarının Kamuoyuna Açıklanması, ve UMS 2 (1975), Tarihi Maliyet Kapsamında Stokların Değerlenmesi ve Sunumu.

1982 Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu Konseyi, UMSK’yı global muhasebe standartlarının öncüsü olarak tanıdı ve kabul etti.

1989

Avrupa Muhasebeciler Federasyonu uluslararası uyum ve Avrupa’nın UMSK’ya olan ilgisini destekledi. Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu Konseyi, UMS standartlarını uygulaması zorunlu olan devlet kuruluşları için bir kamu sektörü rehberini benimsedi.

1994 UMSK Danışman Konseyinin kurulması ve yönetim ve finans alanındaki sorumlulukları üstlenmesi onaylandı.

1995

Avrupa Topluluğu, ana standartların tamamlanması amacıyla UMSK ile Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonu Organizasyonu arasında olan anlaşmayı destekledi ve Avrupa Birliğindeki çokuluslu şirketlerin UMS’ye tabi olmasına karar verdi.

1996

Menkul Kıymetler ve Takas Komisyonu, UMSK’nın mali tabloların ülke dışındaki halka arz amaçlı mali tabloların hazırlanmasında kullanılabilecek olan muhasebe standartlarının en kısa zamanda geliştirilmesi ile ilgili hedefine destek verdiğini bildirdi.

oluşturuldu. Bu yorumlara ait son onay UMSK tarafından verildi.

UMSK’nın faaliyetleri ve gelecekteki yapısı ile ilgili tavsiyelerde bulunmak için Strateji Çalışma Grubu oluşturuldu.

1998 UMSK üyeliğinin sayısı 101 ülkede 140 muhasebe topluluğuna çıktı. UMSK, UMS 39’un onayı ile ana standartları tamamladı

1999

G7 Maliye bakanları ve IMF, “uluslararası finansal mimariyi güçlendirme” konusunda UMS’leri destekledi. UMSK Kurulu, bağımsız bir mütevelli heyetinin altında 12’si tam zamanlı olmak üzere 14 üyeden oluşan bir kurulun oluşturulması ile ilgili yapılan yeniden yapılandırma projesini onayladı

2000

UMSK’nın üye kuruluşları UMSK’nın yeniden yapılandırılmasını ve yeni bir UMSK Tüzüğü’nü onayladı.

Seçim Komitesi seçilen ilk mütevellileri açıkladı. İngiltere Muhasebe Standartları Yönetim Kurulu Başkanı olan Sir David Tweedie isimli mütevelli, yeniden yapılandırılmış UMSK Yönetim Kurulu’nun ilk başkanı oldu.

2001

UMSK’nın yeni ismi ve üyeleri açıklandı. UMSK Vakfı kuruldu. 1 Nisan 2001 tarihinde, yeni UMSK, UMSK’nın standart belirleyici sorumluluklarını üstlendi ve mevcut UMS’ler tebliğleri, UMSK tarafından uyarlandı.

UMSK, 30 Cannon St. Londra adresindeki yeni ofisine taşındı. UMSK, gündem koordinasyonuna başlamak ve değişik standartlar arasındaki yakınlaşma amaçlarını belirlemek için sekiz adet ulusal muhasebe standart belirleyici kuruluş ile görüştü.

2002 Avrupa’da 2005 yılından itibaren borsada işlem gören şirketlerin UFRS’leri uygulamaları öngörüldü. UMSK ve FASB yakınlaşma üzerine ortak bir anlaşmayı yürürlüğe koydu.

2003 UFRS’nin ilk nihai taslağı yayınlandı. 14 uluslararası muhasebe standardında önemli değişiklikler yapan geliştirme projesi tamamlandı.

2004

Avrupa’da UMS 39 hakkında yapılan kapsamlı müzakereler sonucunda AB’nin desteği ile UMS 39’a ilişkin iki bölüm iptal edildi. UMSK’nın toplantıları webcast olarak yayınlanmaya başladı.

UFRS 2, UFRS 3, UFRS 4, UFRS 5 ve UFRS 6 yayınlandı. 2005

UMSK Yönetim Kurulu üyesi, Uluslararası Finansal Raporlama Yorumlama Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Tüzük değişiklikleri yapıldı. UFRS-US GAAP mutabakatını kaldırmak için Menkul Kıymetler ve Takas Komisyonu ile bir “yol haritası”hazırladı. Çalışma Grupları’nın düzenlediği toplantılar halka açıldı.

2006

UMSK uyum ile ilgili anlaşması güncellendi. UMSK, diğer standart düzenleyiciler ile ilişkiler üzerine bir beyanat yayınladı. UMSK, 2009 tarihinden önce yeni bir ana standardın yürürlüğe girmeyeceğini açıkladı. UFRS 8 yayınlandı.

2007

Uluslararası Finansal Raporlama Yorumlama Komitesi’nin üye sayısı 12’den 14’e çıkarıldı. Menkul Kıymetler ve Takas Komisyonu, UFRS’yi kullanan yabancı işletmeler için Amerika’da Genel Kabul Görmüş Muhasebe Standartları ile olan mutabakat zorunluluğunu kaldırarak, ABD’deki yerel işletmelerin UFRS’nin kullanımı ile ilgili görüşlerde bulunmasını talep etti. Revize edilen UMS 1 ve UMS 23 yayınlandı. Kurul, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için ayrı bir UFRS çıkarılmasını önerdi.

2008

UMSK ve FASB, UFRS’lerin Amerika’da dahil olmak üzere daha fazla ülkede 2014 yılı genelinde uygulanmaya başlayacağı beklentisiyle, ortaklaşa gerçekleştirdikleri projelerin 2011 yılı ortalarında tamamlanması için çalışmalarını hızlandırdı. Amerikan Muhasebeciler Enstitüsü, etik kurallar çerçevesinde, UMSK’yı standart koyucu olarak tanıdı.

UFRS 1, UFRS 2, UFRS 3, UFRS 7, UMS 1, UMS 27, UMS 32 ve UMS 39 standartlarında değişiklikler yapıldı. İlk Yıllık İyileştirmeler Standardı yayınlandı. UMSK’nın global finansal krize karşı olarak aldığı önlemlere gerçeğe uygun değer ile ilgili yeni yol gösterici bilgiler; UMS 39 standardında acil değişiklikler; gerçeğe uygun değer ölçümüne ilişkin projelerin hızlandırılması ve konsolidasyon; geliştirilmiş finansal araçlar açıklamaları ve iki uzman danışman grubunun atanması konuları dahil edildi

2009

UMSK’nın üye sayısı, en fazla 3 yarım zamanlı çalışanla birlikte, 16’ya çıkartılarak, üyeler arasında uygun bir coğrafi dağılım sağlandı.

sınıflandırması ve ölçümü) yayınlandı. Yıllık Gelişmeler Standardının ikincisi yayınlandı. Global finansal krize karşı alınan önlemler ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalara UMS 39’un bir başka standartla değiştirilmesi ile ilgili projeler ile kredilerdeki değer düşüklüklerinin ölçümleri dahil edilmiştir.

2010

UFRS 1’de yapılan değişiklikler yayınlandı.

UMSK, yıllık UFRS kitabını iki şekilde yayınlamıştır. İlk seride yürürlükteki standartlar, ikinci seride ise tüm yayınlanan standartlar yer almaktadır.

Kaynak: Deloitte, 2010, s. 14-17

UFRS’lerin 1973’den bu yana çeşitli değişimlerden geçmesiyle birlikte, UFRS’nin ülkeler bazında kullanımı, şekil 1.3.’de de belirtildiği gibi yaygınlaşmıştır.

Şekil 1.3 UFRS’lerin Dünyada Kullanımı1

(Deloitte UFRS Cep Kitapçığı, 2010).

Aşağıda Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu’nun (UMSK) görevlerine özetle değinilmiştir. Buna göre UMSK’nın görevleri arasında(http://www.tsrsb.org.tr/sayfa/iasb);

 Kaliteli, şeffaf ve anlaşılır uluslararası muhasebe standartları geliştirmek,

 Ulusal muhasebe standartlarını ve uluslararası muhasebe standartlarını birbirine yakınlaştırmak, taslak çıkartmak ve geliştirmek,

 Standart Yorumlama Komitesi (IFRIC) tarafından oluşturulan yorumları onaylamak,  Oluşturulmakta olan bir standartla ilgili ulusal standartları ve uygulamaları analiz etmek, görüş almak üzere uzmanlardan oluşan komiteler kurmak,

1 Yeşil alanlar; Yerel işletmeleri için UFRS’lerin kullanımına izin veren ya da kullanımı zorunlu tutan ülkeleri,

mavi alanlar; UFRS’lerle yakınsama çalışması yapan ya da UFRS’leri adapte etmeye çalışan ülkeleri ifade etmektedir.

 Büyük projelere, önceliği olan işlere ve gündeme ilişkin Standart Danışma Konseyi’ne (SAC) danışmak,

 Her bir proje için şart olmamakla beraber, standartlar oluşturulmadan önce, standardın her çevrede uygulanabilir ve işleyebilir olduğundan emin olmak için hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan pazarlarda saha analizi (field test) yapmak sıralanabilir.

UMSK’nın çalışmalarında birçok kurum, kuruluş ve komisyon yer almaktadır. Bunlardan öne çıkan bazı kuruluşlar (http://www.tsrsb.org.tr/sayfa/iasb);

 Avrupa Komisyonu

 Avrupa Finansal Raporlama Tavsiye Grubu (EFRAG),  Uluslararası Sermaye Piyasası Kurumları Teşkilatı (IOSCO),  Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC),

 Uluslararası Muhasebe Mesleğini Geliştirme Forumu (IFAD),  ABD Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB),

 ABD Halka Açık Şirketler Muhasebe Denetim Kurulu (PCAOB),  ABD Sermaye Piyasası Kurumu (SEC)’dur.