• Sonuç bulunamadı

Turizm Alanında Yapılan Girişimlerin Bölgeyi Ziyaret Eden Turistler

5. BULGULAR VE YORUM

5.13. Turizm Alanında Yapılan Girişimlerin Bölgeyi Ziyaret Eden Turistler

Bu başlık altında araştırma kapsamında görüşme gerçekleştirilen katılımcıların turizm alanında yapılan girişimlerin bölgeyi ziyaret eden turistler üzerinde nasıl bir etki oluşturduğuna yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 28’de ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

180

Tablo 28. Turizm Alanında Yapılan Girişimlerin Bölgeyi Ziyaret Eden Turistler Üzerinde Oluşturduğu Etki

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

1. Katılımcı “Görsel olarak bir güzellik, aktivite yapılacak ve vakit geçirilebilecek alanlar yaratıyorsa olumlu bir etki bırakacağını düşünüyorum. Yani tekrar tercih sebebi sağlayacaktır. Fakat Akçakoca’da pek bir aktivite artışı olduğunu sanmıyorum. Yani canlılık katacak, etki bırakacak bir aktivite göremiyorum. Fakat buna yönelik çalışmalar var.”

2. Katılımcı “Benim işletmeme gelen, benim hizmetimden memnun kalan turistler işletmemi söylemiyor başkalarına sadece. Akçakoca’yı söylüyor. Düzce demiyor ama Akçakoca diyor. Aslında buranın reklamını yapıyor yapılan girişimler diyebilirim.”

3. Katılımcı “Etkisi yoktur çünkü gelen turist işletmeler dışında görmek istediği yerlerden memnun kalmayacak. Çünkü turistik değerlerimizle ilgili çalışmaların yapılmadığını düşünüyorum. Ayrıca burada ekonomik bir politika yani fiyat politikası izlenmeli. Yerel yönetimlerin fiyat ile ilgili çalışmaları yetersiz olduğu takdirde girişimler turistler üzerinde hiçbir etki bırakmaz. Burada harcayacağını farklı yerlerde harcamak ister. Eskiden burası en yakın turizm kenarıydı, şimdi her yere kolaylıkla gidildiğin için turistin buraya gelmesi açısından çok fazla girişim yapılması gerekiyor diye düşünüyorum.”

4. Katılımcı “Gelen turist memnun bir şekilde yollandığında Akçakoca için güzel bir tanıtım sağlamakla birlikte tekrar gelme sebebi oluşturur.”

5. Katılımcı “Akçakoca’ya hizmet veren bir tesisiz ve böyle bir konsept Akçakoca’da yoktu. Değişik konseptlerin olması dışarıdan gelecek insanlar için memnuniyet ve tercih sebebi oluyor. Tüm girişimler de böyle olduğunda bu etkiyi sağlayacaktır.”

6. Katılımcı “Memnuniyet sağlandığında tekrar Akçakoca’ya gelme sebebi sağlıyor. Örneğin, benim işletmeme gelen turistler memnun kaldıkları için beni arayarak, benden pansiyon istiyor. Ben de çoğu zaman köylerdeki evimi veririm.”

7. Katılımcı “Pek bir girişim olduğunu düşünmediğim için çok bir etki oluşturacağını sanmıyorum. Akçakoca’nın çok sayıda görülecek yerleri var fakat yapılmamış durumda. Turistik tesislerimizin sayısı elle tutulur derecede az sayıda. Olması gereken birçok tesis bulunmuyor. Buraya gelen misafiri tutacak pek bir şey yok. Sosyal etkinlikler, festivaller vs. düzenlenmesi gerekiyor.”

8. Katılımcı “Ben olumlu bir etki bıraktığını düşünüyorum. Kendi işletmem için de buraya gelen misafirlere elimden geldiği kadar yardımcı oluyorum. Örneğin, şehir ve gazi ailelerine burada her şeyi ücretsiz veriyorum.” 9. Katılımcı “Olumlu etki ediyor ama daha farklı yerlerin de olması gerekiyor. Önce

Akçakoca’yı tanıması lazım. Akçakoca’nın gezilecek yerlerine gelecek önce etkilenecek ki sonra da girişimlerden etkilensin.”

10. Katılımcı “Bence olumlu etkileniyorlar. Kendi işletmem için söylediğim de etkilerini güzel olarak görüyorum. Mesela buraya kahvaltıya geldiler en basiti sürekli arıyorlar tekrar geleceğiz diye.”

11. Katılımcı “Girişimler güzel ama Akçakoca’dan kaynaklı olarak etkisi olduğunu düşünmüyorum. Doğal güzellikleri kullanılamıyor ve taştan bir memlekete dönüşme yoluna gidiyor diye düşünüyorum.”

181

Tablo 28. (Devam) Turizm Alanında Yapılan Girişimlerin Bölgeyi Ziyaret Eden Turistler Üzerinde Oluşturduğu Etki

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

12. Katılımcı “İyi yönde de etkileyebiliyor, kötü yönde de etkileyebiliyor. Mesela yolların düzgün olmaması gibi çevre düzeni sorunları olabiliyor. Ben yerel yönetimlerden bu isteğimi söyledim ama ilgilenilmedi. Bu da gelen misafiri kötü olarak etkiliyor. Girişimlerinde bu yüzden etkisi olumsuz olabiliyor diye düşünüyorum.”

13. Katılımcı “Çalışmalar olunca olumlu oluyor. Mahalle pazarımızın olması, orada işletmelerin olması çok iyi bir gelişme oldu. Bu da gelen turistleri olumlu etkiliyor. Ama yapılması gereken çok şey var ki turizm girişimleri olumlu etkilemeye devam etsin.”

14. Katılımcı “Yani böyle girişimlerin olması güzel bir şey diye düşünüyorum. Farklı tarzda işletmelerin olması farklı insanlar demek. Herkese hitap edebilecek farklı tarzda girişimler yapılmalı çünkü olumlu yönde etkiliyor.”

15. Katılımcı “Olumlu etkiliyor fakat bu konuda çalışma yapılmaya devam edilirse olumlu etki olarak devam eder. Aksi takdirde turistler Akçakoca’ya bir kere geliyor. Daha sonra gelmiyorlar diye düşünüyorum.”

16. Katılımcı “Yapılan girişimler turist tarafından artı puan kazandırıyor. Hiç ummuyorduk burası çok güzel bir yermiş diye tanıtım yapıyor. Yani işletmeler ne kadar aktifse gelen turist o kadar memnun olur diye düşünüyorum.”

17. Katılımcı “Olumlu bir etki oluşturduğunu düşünüyorum. Örneğin, deniz bozuk olduğu zamanlar gelen turist mahallemize ve buradaki işletmelere geliyor. Buradan ayrılırken memnun ayrılıyorlar. Yani deniz dışında bir alternatif oldu diyebilirim.”

18. Katılımcı “Olumlu etki oluşturduğunu düşünüyorum fakat reklam yeterince fazla yapılmalı. Daha önce ATV haberde İstanbul’da yaşayanlar için uzak değil diye bir program koydular. Burası aslında tavsiye edilmiş oluyor. Gelecek turist görüyor etkileniyor ve geliyor. Videodaki dalga kırandan gelip işletmeyi buluyor. Yani tanıtım olduğunda kimsenin bir şüphesi olmadan geliyor buraya. Fakat aktiviteyi arttıracak daha çok girişim yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar arttığında turistlerde daha çok olumlu etki bırakılabilir.”

Araştırmaya katılan 18 turizm girişimcisinin Tablo 28’deki görüşleri doğrultusunda turizm alanında yapılan girişimlerin bölgeyi ziyaret eden turistler üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu içeren sorunun cevabında 14 katılımcı olumlu

etki oluşturduğu, 4 katılımcı iste bir etki oluşturmadığını bununda Akçakoca’daki sorunlardan kaynaklı olduğu ifadelerinde bulunmuştur.

182

5.14. Katılımcılara Göre Girişimcilikte Bulunmalarının Bölgedeki Kültürel ve