• Sonuç bulunamadı

Katılımcıları Turizm Girişimciliğine Yönelten Nedenlere İlişkin Bulgular

5. BULGULAR VE YORUM

5.3. Katılımcıları Turizm Girişimciliğine Yönelten Nedenlere İlişkin Bulgular

katılımcıların turizm girişimciliğine yönelme nedenlerinin belirlenmesine yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 18’de ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

153

Tablo 18. Katılımcıları Turizm Girişimciliğine Yönelten Nedenler Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

1. Katılımcı “Önceden burada hem organik gıda ürünleri üretiyor hem de hayvancılık ile uğraşıyorduk. Belediye pazarında ve Ereğli’de satışını yapıyorduk. Müşterilerimiz nasıl bir yerde ürettiğimizi merak ettiler ve buraya geldiklerinde buranın piknik alanı olmasını talep ettiler. Ben de bu alanı piknik alanına çevirmeye çalıştım. Sonrasında kır düğünleri için isteyenler oldu. Pansiyon ve kamp için de talepler artış gösterince yatırım yapmaya karar verdik. Yatırım teşvik bölgesi olursa avantajlı olacağımı düşündüm ve otel teşvik belgesi aldım. Projeler yaptım. Henüz inşaat tam olarak bitmese de diğer hizmetleri sağlıyoruz. Otel olarak bahçesi ve restoranı olan, kır düğünü yapılabilen ve gıda üretilebilen bir işletme olarak devam etmek istiyoruz. Gelen müşteri sebze toplayabilsin, inek sağımını seyretsin, sebze toplasın istiyoruz. Çocuklar da buradaki tavşan, civciv, yavru buzağılar ve diğer hayvanlarla ilgilensin. Kısacası bunların hepsi çevredeki insanların teşvik ve yönlendirmeleriyle oldu.”

2. Katılımcı “İnsanlarla tanışmayı, kaynaşmayı ve böylece ufuk açmayı seviyorum. Bu işin okulunu okumadım ama ilkokul zamanından beri ilgiliydim. O zaman ki turizmcilik farklıydı ve yabancılarımız burayı seviyordu. Onların verdiği 3-5 harçlık, yardım ve insanlık gibi bazı şeyleri onlardan öğrendik. İleride emekli olduğumda hep böyle bir yerimin olduğunu hayal ediyordum. O zamandan beri kafamda böyle bir şey vardı. Ama asıl nedenlerim kendimi geliştirmek, Akçakoca’ya bir şey katmak, yeni insanlara burayı sevdirebilmek, burayı kalkındırmak, mahalledeki halkı bilinçlendirmek.”

3. Katılımcı “Turizm tesisi yaptığımız yer atalarımızdan kalmaydı. Çocukluk hayalim olan eskiden beri burada şöyle bir şey olsa diye düşündüğüm şeyleri ve dışarılarda harcadığım vakitlerde olan birikimleri birleştirince böyle bir şey çıktı ortaya. İçinde at çiftliği, gece eğlenceleri ve diğer rekreasyon aktivitelerini barındıran turistik bir tesis.”

4. Katılımcı “Memleketimizin turizmini nasıl geliştirebiliriz ve bunu nasıl yapabiliriz çalışmalarıyla uğraştık. Akçakoca’yı çok iyi tanıdığım için farklı yerlerde tabi ki işlerimizle ilgili çok çalışmalar yaptık. Yerleri tespit ederken de ön araştırmalar yaptık. Ayrıca işletmede doğaya açılmak ilk hedefimdi.”

5. Katılımcı “İlk neden para kazanmak yani maddiyat oldu. İkinci neden yerel bir işletmeci olarak memleketimize bir katkımızın dokunması, üçüncü neden ise bu işi sevmemiz yani gönülden sevmek. Bu üçü benim için ama en önemli şey para kazanmak.”

6. Katılımcı “Nedenim burada balık yetiştirebilmek, Akçakoca’da alabalık yetiştiricisi yoktu. Derede de temiz su olduğu için başladım. Kültür turizm müdürü oraya onay vermeye geldiğinde biraz bu işe yönlendirdi.” 7. Katılımcı “Buradaki okuldan 4 yıllık turizm bölümü mezunuyum. Ayrıca

Akçakoca’da 19 yıldır bu işi yapıyorum. Bu sebeple tercih ettim.” 8. Katılımcı “İşsiz olmamdan kaynaklı bir şeyler yapmak istiyordum. Akçakoca’da

olmayan bir şey yapmak istiyordum. Bu işletmenin Akçakoca ve civarında olmadığını da duyunca bunu yapmaya karar verdim. Hemen atılmadım ve 3 ay boyunca bu işle ilgili Türkiye genelinde görüşmeler yaptım. Sonuç olarak Akçakoca’da olmadığı için ve bana da cazip geldiği için bu işi yapmak istedim.”

154

Tablo 18. (Devam) Katılımcıları Turizm Girişimciliğine Yönelten Nedenler Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

9. Katılımcı “Yerim vardı ve değerlendirmek istedim. Bu şekilde de turizme girmiş oldum. Ama Akçakoca’ya katkım olsun konusunu hiç düşünmedim.” 10. Katılımcı “Böyle bir alanımız vardı değerlendirmek istedik. Ailecek hoşumuza da

gitti. Bir şeyler yapmak ve üretmek ruhumuzda varmış. Bunlar beni yönlendirdi.”

11. Katılımcı “Öncelikle bu mahallede yaşıyor olmam ve bunun için de bu mahallede bir kazanç kapısının olmasıydı. Ayrıca çevremdeki insanların da bu konuda becerim olduğunu söyleyerek teşvik etmesi ve bunu yapacağıma inancımın olması olarak sayabilirim.”

12. Katılımcı “Öncelikle yer ile ilgili böyle bir imkânımın olması, Akçakoca’nın bu işe potansiyelinin açık olması ve son olarak da çevremden bir kişinin vesile olması diyebilirim.”

13. Katılımcı “Akçakoca’nın denizinin olması ve kendimi hizmet sektörüne uygun bulmamdan dolayı diyebilirim.”

14. Katılımcı “Öncelikle ilk olarak kendime ait bir arazimin olması ve bunu kendime ait bir turizm alanı yapabilme isteğimdi. Yani bu araziyi değerlendirmek ve bu işin içinde olmamızdı. Ayrıca Akçakoca’da böyle bir tesisin olmaması diyebilirim.”

15. Katılımcı “İlk olarak babamdan kalan bir yer olması ve daha iyi bir kazanç sağlaması.”

16. Katılımcı “Akçakoca’da yabancılara hitap eden böyle tesis sayısı bir taneydi. Bu tesisin yetmediğini düşündüm ve bu sebeple ikinciyi kurdum.”

17. Katılımcı “Buranın eski geleneklerini devam ettirmek için kurulan bu mahallede bunları tekrar yaşatmaya çalışmak. Eskiden bu mahalle sırf kadınlar pazarıymış. Ama yıllar geçse bile bu mahalle hep gözde kalmış. Eski binaları koruyalım, mahallemizin sesini duyuralım ve güzelleştirelim diye bu halk pazarını kurduk. Burası kendi emeklerimizle üretilen bir pazar ve burada üretilen tüm organik şeyleri kendimiz üretiyoruz. Bu sebeple halkın bir parçası da biz olalım diye burayı değerlendirdik. Kullandığımız bu fındık harmanını işletme yaparak turizme açtık.” 18. Katılımcı “Restoran işine girdiğimiz zaman alkolsüz bir balık lokantası yoktu.

Bunun bir ihtiyaç olduğunu düşündük ve çok büyük bir etkisi oldu. Biz kendimizce geleneksel metotlarla bir yöntem oluşturduk. Bunlar balık pişirme tekniği sunumu vs. şeklinde ve sonuç olarak bir ihtiyaca karşılık vermek amacıyla böyle bir sistem geliştirdik.”

Araştırmaya katılan 18 turizm girişimcisinin Tablo 18’deki görüşleri doğrultusunda girişimciliğe yönelme nedenlerini içeren sorunun cevabında çoğunlukla, mevcut olan alanın değerlendirilmesi, çevrenin bu işi yapmaya teşvik

etmesi, maddi kazanç elde edilebilmesi, Akçakoca’da olmayan bir şeyin yapılması, Akçakoca’nın turizminin gelişmesine katkı sağlanması ve Akçakoca’nın bu işe potansiyelinin olması gibi ifadelere değinilmiştir.

155

Bunların yanında, bulunduğu alanın kalkındırılması, farklı insanlara

Akçakoca’nın sevdirilebilmesi, hayalinin gerçekleştirilmesi, bu işin sevilmesi ve bu işe yatkın olunması, turizm bölümünün okunması ve daha öncesinde bu işin yapılması, bulunduğu alanın buna yönlendirmesi, bu sektöre kendinin uygun görülmesi, kendine ait olan alanı turizm alanı yapma isteği, bulunduğu alanın eski geleneklerinin devam ettirilmesi ve korunması gibi ifadelere değinilmiştir.

5.4. Katılımcıların İşletme Kurarken Örnek Aldığı Bir İşletme Olup