• Sonuç bulunamadı

Katılımcıların İşletme Kurarken Örnek Aldığı Bir İşletme Olup

5. BULGULAR VE YORUM

5.4. Katılımcıların İşletme Kurarken Örnek Aldığı Bir İşletme Olup

Faktörlere İlişkin Bulgular

Bu başlık altında araştırma kapsamında görüşme gerçekleştirilen katılımcıların işletme kurarken örnek aldığı işletme veya işletmeler olup olmadığına ve işletme yerini ve sunduğu hizmet türünü seçerken öne çıkan faktörlere yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 19’de ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

Tablo 19. Katılımcıların İşletme Kurarken Örnek Aldığı Bir İşletme Olup Olmadığına ve İşletme Yerinin ve Sunulan Hizmet Türünün Seçilmesine İlişkin Öne Çıkan Faktörler

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

1. Katılımcı “Avrupa ülkelerinin birçok yerini gezdim. Avrupa ülkelerinde doğallığa, doğal tatile ve şehirden uzak tenha yerlerdeki tesislere daha çok rağbet olduğunu gördüm. Onlardan esinlendim ve cesaret aldım diyebilirim. Bizim ülkemizde böyle şehir dışındaki yerlerden çok, şehir içindeki büyük otel veya mini işletmeler tercih ediliyor. Ama biz şehir dışında da olsa birkaç sene sonra da olsa rağbet göreceğine inandık. Burası bizim kendi bahçemiz ve kendi yerimiz olduğundan dolayı ne kadar yatırım yaparsak yine kendi bahçemizde kalacağını biliyorduk. İşletme yeri seçimimiz böyle oldu diyebilirim. Sunulan hizmet türünde ise eşim bu işlerde çok hevesli, aynı şekilde annemde çok güzel yöresel yemek yapar. Onlarda bu şekilde olunca cesaret verdiler biz yaparız diye.”

2. Katılımcı “Örnek aldığım bir işletme olmadı. Çünkü ben bu işi profesyonelce değil, elimden geldiği kadar kendi imkânlarımla özveriyle çalışarak ve para kazanmaktan ziyade kendimizi kanıtlamak için kurdum. Kendimizi sevdirmek yani gelen insanlarla dostluk kurabilmek. İşletme yeri ve hizmet türü seçimim konusunda, bu ev vardı başka amaçla da kullanabilirdim fakat böyle bir şey yapmak istedim. Ama bunu yapacağım diye almamıştım burayı. Akçakoca halkının, vatandaşımızın neye ihtiyacı varsa burada onu yapmaya çalıştık. Yani aslında ben kendime göre değil isteklere göre hizmet türünü şekillendiriyorum.”

156

Tablo 19. (Devam) Katılımcıların İşletme Kurarken Örnek Aldığı Bir İşletme Olup Olmadığına ve İşletme Yerinin ve Sunulan Hizmet Türünün Seçilmesine İlişkin Öne Çıkan Faktörler

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

3. Katılımcı “Dünya’nın birçok ülkesine gittim ve orada beğendiğim şeyleri buraya koymaya çalıştım. Sonucunda böyle bir şey ortaya çıktı. Bu sebeple içinde harmanlanmış bir sürü şey barındırmakta. Hizmet verirken daha çok insanların kendi kendine hizmet edebileceği şeyleri seçiyoruz. Mesela sunduğum ve insanların en çok ilgisini çeken kayık turu var işletmemde. Orada kiralayıp kendi kendine bir aktivite yapabiliyorlar. Denizde yapamayacakları şeyleri gölde yapmış oluyorlar ve kendi enerjilerini harcıyorlar. Kendi kendine gelir kazandıran şeyleri korumaya çalıştık aslında. Ayrıca kendin pişir kendin ye menüleri de var. Ya da mini survivor var mesela palyaço tutmuyoruz gelen kişiler de çocuklarını burada oynatıyorlar. Biz daha çok böyle insanların kendi kendine eğlenebileceği ve kendi kendine hizmet alabileceği şeylere yöneldik. Minimum maliyet ve minimum insan gücünde maksimum hizmet etmek diyebilirim.”

4. Katılımcı “Örnek aldığım bir işletme olmadı. İnsanların kalabalıktan kaçma ve uzaklaşma isteği olmasından dolayı bende doğaya yöneldim. Doğa üzerinde bir hizmet türü tercih ettim.”

5. Katılımcı “Burası bir Karadeniz yöresi bu yüzden bizim tatil anlayışımız Ege ve Akdeniz anlayışı oluyor. Biz yıllarca tatilimizi Ege ve Akdeniz de yaptık. Sebebi ise orada turizmin yaz turizmi veya güneş turizmi dediğimiz şeyin çok fazla olanaklarının olması yani hava şartlarıyla alakalı diyebilirim. Uzun zamanda ve hava şartlarının kötü olsa bile turizmin nasıl yapılacağını Ege ve Akdeniz bölgesindeki tatil usullerinden öğrenerek onları referans alıyorum. Hem deniz kenarında hem de doğada olması yer seçimi ve hizmet türünde öne çıkan faktör diyebilirim.”

6. Katılımcı “Düzce’deki balık çiftliklerini gezdim ve bunun sonucunda bu işletmeyi kurdum. İşletme yeri ve hizmet türünü seçerken ise turizm müdürünün teşvik etmesi etkili oldu.”

7. Katılımcı “İşletme kurarken örnek aldığımız değil de sadece Akçakoca’da bu ihtiyaca göre bu tesisi kurmaya çalıştık. Akçakoca’da çocuklarımızla vakit geçirebilecek bir yere gidemiyorduk. Ona istinaden biz de çocukların eğlenebileceği, yeşil alanı bol olan, daha önceden aldığımız bu alanı bu şekilde değerlendirdik. Konsept ve dizayn olarak Ankara’da bir işletmede beğendiğim şeyleri yapmaya çalıştım. İşletme yerinin seçiminde merkeze yakın olması, dere kenarı olması ve yeşilliğin içinde olması temel faktörlerdendi. Hizmet türü de tamamen aileye yönelik bir yer olması, bizim de kendi ihtiyaçlarımızı burada karşılayacağımız ve Akçakoca’da böyle bir tesisin olmaması cezbetmişti diyebilirim.”

8. Katılımcı “Birçok işletmeler ile diyalog haline oldum, sordum ve soruşturdum. Örneğin işletmede boya topunu nereden tedarik ediyorsunuz, silahı nereden tedarik ediyorsunuz gibi fikirler aldım sürekli. İşletme yerinde ise ilk olarak başka bir alanda yaptım fakat orada para kaybettim. Daha sonra bu alanı uygun gördüm. Burada bir marka oluşturdum. Akçakoca’nın farklı bir yerinde, üniversiteye yakın bir yerde de yapabilirdim fakat burada üç yılımı verdiğim için buradan ayrılmak istemedim. Ereğli’den, Düzce’den, Zonguldak’tan, Karasu’dan müşterilerim var ve beni burada biliyorlar. İkinci bir sahayı açıp da tekrar

157

Tablo 19. (Devam) Katılımcıların İşletme Kurarken Örnek Aldığı Bir İşletme Olup Olmadığına ve İşletme Yerinin ve Sunulan Hizmet Türünün Seçilmesine İlişkin Öne Çıkan Faktörler

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri 8. Katılımcı

(Devam)

reklam verdiğim zaman acaba ikinci yer mi açıldı gibi bir düşünceyle müşteri kaybı olacağı için burada bulunmak istedim. Ayrıca buradaki mağaranın geçiş güzergâhında olmam bana ekstradan bir gelir kapısı sağlıyor.”

9. Katılımcı “Örnek olarak daha çok Gürcistan’a gidip bakmıştım. Olan yerimi değerlendirdiğim bu işletmede sunduğum hizmet olarak bu bölgede olmayan bir şeyi yapmak temel faktördü. Yani nasıl diyeyim et mangal bu bölgede hiç yoktu onu göz önüne aldık. Bunun yanında da köy kahvaltısını öne çıkartmak istedik. Biz yaptığımız zaman bölgede serpme köy kahvaltısı diye bir şey yoktu.”

10. Katılımcı “Örnek aldığım bir yer olmadı. Ama küçük yaşlardan beri bir pastanem veya lokantam olsun hayali taşıyordum. Ama ansızın çıktı karşıma yani aklımda o zaman yokken oldu. Mahalle yapıldı büyüklerimiz de böyle işlere başlayınca bizde destek amaçlı bu alana geldik. İşletme yeri olarak zaten burası babama ait bir yerdi. Hizmet ederken de bizim için önemli olan insanları memnun edebilecek şeyleri sağlayabilmek.”

11. Katılımcı “Gezmeyi ve gezdiğim her yerde yemek yemeyi severim. Akçakoca içinde de mutlaka her gittiğim işletmede insanların sunumuna, sunumdan ziyade konuşmalarına dikkat ederim. Burası da salaş ve tarihi bir mahallede yöresel yemek yapan bir mekân. Beş yıldızlı otel değil ama sıcak bir ortam olması ve gülümseme olması yetiyor. Yani sadece benim sohbetime gelen müşteriler var. Burada beş yıldızlı otelde yemek yemek isteyebilir. Ama salaş bir yerde lezzetli bir şey de yiyeceğine inanıyorum. Yani çevremde böyle araştırdığım yerler var internette kitaplarda okuyorum. Öyle bir yer yapmak istiyorum. İşletme yerim bu mahallede yaşıyor olmamdan kaynaklı olmakla birlikte kendimin en iyi yaptığım şeylerin olduğunu düşünüyorum. Herkes yapıyor diye yapmıyorum bir şeyleri ve herkes iyi yaptığı şeyleri yapmalı. Bu sebeple sunduğum hizmet türünü seçmemdeki sebep işi en iyi yapabilmem diyebilirim.” 12. Katılımcı “Tabi şimdi Akçakoca’da küçük çaplı çok fazla örnek alınacak bir işletme

yoktu. Yeni yeni hareketlenmeye başladı. Küçük çaplı olarak da bu günlük kiralık ev olaylarının olması ve ona istinaden bu bölgeye yöneldik. İşletme yerini seçmedim önceden vardı. Onla ilgili faktör ise şimdi doğal olarak Akçakoca sezonluk yer olduğu için denize yakın olması ve müstakil olması benim için bir avantaj oldu. Onu biraz da hareketlendirerek yeni sezona uydurduk. İşletmemde şuan sadece konaklama var. Fakat yazları sahilde ufak çaplı şeyler yapabiliyoruz ama yöreye özgü yiyecekler değil.”

13. Katılımcı “Örnek aldığım bir yer olmadı. İşletme yerini seçme sebebim kaleye ve denize yakın olmasıdır. Sunduğumuz hizmetleri seçerken öne çıkan faktörler bu işi temiz ve dürüst yapıyor olmamız diyebilirim.”

14. Katılımcı “Örnek aldığım birçok işletmeyi gezerek gördüm. Yani bungalov olarak bütün Karadeniz bölgesinde ve Bolu’da bütün tesisleri gezip gördüm. Özellikle kendi arazim olduğu için ben bu yeri seçtim. Dışarıda bir arazi almayı düşünseydim buraya yapmazdım. Çevreye yakın olmamız, kendi arazimiz olması, bu işe yatkın olmamız ve Akçakoca’da böyle bir işletmenin olmaması öne çıkan faktörler diyebilirim.”

158

Tablo 19. (Devam) Katılımcıların İşletme Kurarken Örnek Aldığı Bir İşletme Olup Olmadığına ve İşletme Yerinin ve Sunulan Hizmet Türünün Seçilmesine İlişkin Öne Çıkan Faktörler

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

15. Katılımcı “Örnek aldığım bir işletme olmadı. İşletme yeri ve sunduğum hizmet türünde ise miras kaldığı için özellikle seçme durumum olmadı.”

16. Katılımcı “Yani Akçakoca’da bu işi yapan bir tek yer vardı. Orası da kapasitesini aşınca bende onu örnek aldım diyebilirim. Bu alanda kurma sebebim, düz ve ağaçlık bir alan olduğu içindi. Çünkü karavanlar düz araziyi tercih ediyor. Arazinin düz oluşu ve Akçakoca’nın ihtiyacını bu işi tek yapan yerin karşılayamayışı öne çıkan faktörler oldu diyebilirim.”

17. Katılımcı “Birçok yerden örnek aldım ve burada nasıl kendime yapabilirim diye düşündüm. Onlardan esinlenerek ve kendi şablonumu oluşturarak böyle bir yöresel yer yaptırdım ağaç işleri ile ilgilenen bir ustaya. Kendi emeklerimizi sergileyebilmek hizmet türünü seçme sebebimdi. İşletme yerini seçmemdeki sebep ise bu toprağın en düzgün yeri ve bu alanın ortası olsun her tarafa hitap edebilmekti diyebilirim.”

18. Katılımcı “Örnek aldığımız bir işletme olmadı. Çünkü kendi işletmemiz balık restoranı olarak bizim açtığımız dönemde alkolsüz olarak bu formatta Türkiye çapında başka bir restoran modeli yoktu. Çünkü balık denildiği zaman daha çok lüks alkollü restoranlar ya da pişirme evi tarzı olan yerler akla geliyordu. Yani onun için bizim modelimizde böyle örnek alınacak bir yer yoktu. Biz bir ihtiyaca ithafen bunu tespit ederek kendimiz geliştirdik diyebiliriz. İşletme yeri eskiden limandaydı şimdi iki yıldır buradayız. Burası zaten Akçakoca’nın en eski turistik tesisi ve 1960’lardan beri hizmet veriyordu. Sahibi bırakınca biz devraldık ve hazırda yeni oda vardı. Bizde orayı tadilat edip yan tarafa da Antep mutfağı açtık. Burada otel, et restoranı, Antep mutfağı, balık restoranı ve kafe olarak hizmet etmekteyiz. Balık zaten denize yakınlık aradığı için ön plana çıkan denize yakınlık önem arz ediyor diyebilirim.”

Araştırmaya katılan 18 turizm girişimcisinin Tablo 19’daki görüşleri doğrultusunda işletme kurarken örnek aldığı bir işletme olup olmadığını içeren sorunun cevabında 11 katılımcı, örnek alınan bir işletmenin olduğu ve bunun çoğunlukla diğer bölgelerdeki işletmelerden olduğu ifadesine değinmiştir. Diğerleri ise yabancı ülkelerdeki işletmelerden ve Akçakoca’da bu işi tek yapan bir işletmeden örnek aldığı ifadesine değinmiştir. Kalan 7 katılımcı ise, örnek alınan bir işletme

olmadığı ifadesine değinmiştir.

Araştırmaya katılan 18 turizm girişimcisinin Tablo 19’daki görüşleri doğrultusunda işletme yeri seçiminde öne çıkan faktörleri içeren sorunun cevabında çoğunlukla, kendine ait bulunan bir alanın olması ifadesine değinilmiştir.

159

Bunların yanında, doğaya yakınlık ve denize yakınlık, önerilen bir alan

olması, merkeze yakınlık, dere kenarında olması, hizmete uygun olan bir alan olması, yaşadığı yerde olması, turistik alanlardan birine yakın olunması, her yere hitap edilebilecek bir yer olması gibi ifadelere değinilmiştir.

Hizmet türü seçiminde öne çıkan faktörleri içeren sorunun cevabında ise çoğunlukla, Akçakoca’da böyle bir tesisin eksikliği, Akçakoca’da olmayan bir şeyin

yapılması isteği, bu işe yatkın olunması ve iyi yaptığına olan inancı gibi ifadelere

değinilmiştir.

Bunların yanında, bu işte kendini kanıtlama isteği, insanların kendi başına

eğlenebileceği ve kendi kendine hizmet alabileceği şeyleri yapma isteği, insanların doğaya yönelme isteği, hizmet türünün başkası tarafından önerilmesi, turizmde farklı usullerde hizmet sağlayabilme isteği, aileye yönelik bir yer olması, bu hizmeti sağlama hayali, bu alanda hizmet sağlayan işletmeler olmasıyla ortaya çıkan katılma isteği, miras kalan bir yer olduğu için seçilmesi ve kendi emeklerinin sergileme isteği

gibi ifadelere değinilmiştir.

5.5. Katılımcıların İşletmelerinde Yöreye Özgü Yiyecek ve İçecek Sunumunun