• Sonuç bulunamadı

Katılımcıların İşletmelerinde Çalıştırılan Personellere İlişkin Bulgular

5. BULGULAR VE YORUM

5.6. Katılımcıların İşletmelerinde Çalıştırılan Personellere İlişkin Bulgular

katılımcıların işletmelerinde çalıştırılan personellerin bölge içinden mi bölge dışından mı seçildiği ve sezon içi ve yoğun dönemlerde istihdam oranının değişip değişmediğine yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 21’de ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

162

Tablo 21. Katılımcıların İşletmelerinde Çalıştırılan Personellere Yönelik Bilgiler Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

1. Katılımcı “Sürekli çalışan personelimiz yok fakat personele ihtiyaç duyduğumuz zaman çok tecrübeli olmasa da az çok yemek dağıtmayı veya yapmayı bilen insanlar bulabiliyoruz. Bu sebeple yazları ve yoğun dönemlerde 3 kişi çalıştırabiliyoruz bunlarda bölge içinden oluyor.”

2. Katılımcı “Devamlı olarak personel çalıştırmıyorum. Aile olarak çalışıyoruz. Yazları veya yoğun zamanlarda fazla ziyaretçi olunca komşudan yardım alıyorum. Yani saatlik oluyor bunlar ama öğrenci almıyorum. Ev hanımı olan bayanlardan alıyorum 1-2 kişi.”

3. Katılımcı “Teoride bakıldığı zaman en kaliteli elemanı nereden buluyorsan getireceksin bütün her şeyini sağlayacaksın. Ama pratikte öyle bir şey yok artık günü kurtarmak adına nereden personel buluyorsan onu çalıştırıyorsun. O bakımdan Yığılca ilçesinden de olabilir, Zonguldak’tan da olabilir, Akçakoca’dan da olabilir bir genelleme yok. Sezon içi ve yoğun dönemlerde 4 katına artabiliyor tabi personel sayısı.”

4. Katılımcı “Genellikle bölge içerisinden çalıştırıyorum. Belli dönemlerde stajyer öğrenciler de çalıştırıyorum. Sezon içi ve yoğun dönemlerde değişiyor tabi. Yazları 8-10 kişi arasında değişiyor, kışın ise 4 kişi çalıştırıyorum.” 5. Katılımcı “Yatılı personeli genelde bölge dışından alıyoruz. Ama tercihimiz bölge

içinden personel alabilmek. Çünkü yatılı personelin bir maliyeti oluyor. Maliyetli olduğu için genel de Akçakoca’dan seçmek tercihimiz. Yazın daha çok istihdam ediyoruz. Yazları 30 personel çalıştırırken, kışları 4 personel çalıştırıyoruz.”

6. Katılımcı “Bölge içinden Akçakoca’dan çalıştırıyorum. Tabi şuanda kimse yok gelen olsa da kurtarmıyor ama yazın 3-4 kişi çalıştırmak gerekiyor. Yakın köylerden personel çalıştırıyorum.”

7. Katılımcı “İstihdam oranı değişir, turizm lisesinden stajyer de çalıştıracağım çünkü. Ama biz daha 6 aylık bir kuruluşuz. Daha tam yazı görmediğimiz için nasıl olacak bilmiyorum. Ama şuan bölge içinden bir kişi çalıştırıyorum.” 8. Katılımcı “Personel çalıştırmıyorum şu anlık.”

9. Katılımcı “Bölge içinden çalıştırıyorum. Sezon içi ve yoğun dönemlerde değişiyor. Mesela yazın 8-10 kişi, kışın 3-5 kişi yetiyor diyebilirim.”

10. Katılımcı “Biz aileden ve arkadaş çevresinden yani bölge içinden çalıştırıyoruz. Sezon içi ve yoğun dönemlerde personel sayısı çok fazla değişiyor. Yazın yetişemiyoruz diyebilirim. Ama şuanda annem bir de tek personel çalışıyoruz kış olduğu için ama yazın bu 10’u buluyor.”

11. Katılımcı “Daha çok kendi çevremdeki insanlardan çalıştırmaya gayret ediyorum. Bölge içinden çalıştırıyorum, bölge dışından kimseyi çalıştırmıyorum. Sezon içi ve yoğun dönemlerde tabi ki değişiyor. Şuan eleman sayım 3-4 olarak değişiyor ama yazın 6 oluyor. Çünkü yazın burası gerçekten çok kalabalık ve eleman yetmiyor diyebilirim.”

12. Katılımcı “Aile bireylerimden yani bölge içinden çalıştırıyorum. Toplamda 2 kişi çalıştırıyorum diyebilirim sayı değişmiyor”

13. Katılımcı “İhtiyaca göre çalıştırıyorum o yüzden bir kriterim yok bölge içi veya bölge dışı diye. Mesela üniversiteden de olabiliyor ama biz o anki ihtiyacımızı nereden karşılayabilirsek oradan alıyoruz. Sezon içi ve sezon dışı dönemlerde çok değişiyor. %80 oranında bir değişme var diyebilirim. Yazın 15 kişi varsa kışın 4 kişi oluyor.”

14. Katılımcı “Çalıştırıyorum şuan 2 tane personelim var. Hepsi bölge içinden yani Akçakoca’dan. Tabi bu sayı yazın yaklaşık 4-5’e çıkacak.”

163

Tablo 21. (Devam) Katılımcıların İşletmelerinde Çalıştırılan Personellere Yönelik Bilgiler

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

15. Katılımcı “Bölge içinden de personelimiz var bölge dışından da. Sezon içi ve yoğun dönemlerde değişiyor sayıları tabi. Ama ortalama 4 kişi diyebiliriz.”

16. Katılımcı “Karavanlarda personele ihtiyaç yok, bu yüzden personel çalıştırmıyorum. “

17. Katılımcı “Bölgeden 1 kişi çalıştırıyoruz. Genelde çocuklar ve biz çalışıyoruz ailecek yani. Ama yaz sezonlarında kalabalık olduğundan dolayı 1-2 kişi daha almamız gerekiyor.”

18. Katılımcı “Balık restoranı için kendi bölgemizden oluyor. Antep mutfağı ile ilgili tamamen dışarıdan yani Antep’ten ekip getirmiştik. Balık restoranına bu bölgeden alıyoruz. Sezon içi ve yoğun dönemlerde personel sayısı çok değişiyor. Yazın 40-45 personele kadar çıkıyoruz. Kışın yani şuanda 18 personel çalıştırıyoruz. Ciddi oranda fark oluyor.”

Araştırmaya katılan 18 turizm girişimcisinin Tablo 21’deki görüşleri doğrultusunda işletmelerinde çalıştırılan personellerin bölge içinden mi bölge dışından mı seçildiğini içeren sorunun cevabında 12 katılımcı bölge içinden personel

çalıştırdığı, 4 katılımcı hem bölge içinden hem de bölge dışından personel çalıştırdığını ifade etmiştir. Kalan 2 katılımcı ise, personel çalıştırmadığını

söylemiştir.

Sezon içi ve yoğun dönemlerde istihdam oranının değişip değişmediğini içeren sorunun cevabında ise 15 katılımcı istihdam oranının değiştiği ifadesine değinirken, 1 katılımcı istihdam oranının değişmediği ifadesinde bulunmuştur.

5.7. Katılımcıların İşletme İhtiyaçlarını Bölge İçinden mi Bölge Dışından mı Temin Ettiğine İlişkin Bulgular

Bu başlık altında araştırma kapsamında görüşme gerçekleştirilen katılımcıların işletme ihtiyaçlarını bölge içinden mi bölge dışından mı temin ettiğine yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 22’de ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

164

Tablo 22. Katılımcıların İşletme İhtiyaçlarını Nereden Temin Ettiğine Yönelik Bilgiler

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

1. Katılımcı “Çevreden ve yöresel pazardan eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Yine yöresel pazardan köy ürünleri olarak almaya çalışıyoruz. Et ve sebze ürünleri kendi üretimimiz zaten.”

2. Katılımcı “Ben esnafı severim, yabancı yerine esnafın kazanması taraftarıyım. Neden başkasından alışveriş yapıp halk ve esnafı unutayım. Mesela burada komşum var ben ekmeği ondan almayıp marketten alamam. Bu yüzden elimden geldiği kadar tabi bazı şeyleri bulamazsın ama mümkün mertebede kendi esnafımdan almaya çalışıyorum.”

3. Katılımcı “Hep bölge içinden temin ediyoruz.” 4. Katılımcı “Bölge içinden temin ediyoruz.”

5. Katılımcı “Genel de saf ihtiyacı yemek için domates, salatalık vs. ürünler bölge içinden karşılanıyor. Burası ufak şehir olduğu için masa sandalye vs. dışında kalan ana malzemeler genelde büyük şehirlerden tedarik ediliyor. Çünkü olanak yok Akçakoca’da.

6. Katılımcı “Hepsini Akçakoca’dan karşılıyorum.”

7. Katılımcı “Hepsi bölge içinden, Akçakoca’dan karşılanıyor.”

8. Katılımcı “Paintball malzemelerim dışarıdan yani İstanbul’dan geliyor. Yiyecek- içeceği ise bölge içinden karşılıyorum.”

9. Katılımcı “Kuzu satıyorum mesela bunu Bolu’dan almak durumundayım. Mesela peynir çeşitlerini yine Düzce’den, Bolu’dan veya Adapazarı’ndan alıyorum. Akçakoca içinden pek bir şey almıyorum.”

10. Katılımcı “Hepsi bölge içinden temin ediliyor.”

11. Katılımcı “%99 buranın ürünlerini kullanıyorum diyebilirim. Dışarıdan hiçbir şey almıyorum neredeyse. Cevize ihtiyacım oluyor komşumdan alıyorum, tavuğa ihtiyacım oluyor köyden alıyorum. Buradan tüketmeye çalışıyorum. Mobilyaya kadar burada yaptırıyoruz.”

12. Katılımcı “İhtiyaçlar bölge içinden karşılanıyor.”

13. Katılımcı “Bölge içinden yani Akçakoca’dan karşılıyoruz.” 14. Katılımcı “Şuan için bölge içinden temin ediliyor.”

15. Katılımcı “Bölge içinden karşılanıyor.”

16. Katılımcı “Akçakoca merkezden yani bu bölgeden karşılıyoruz.”

17. Katılımcı “Bütün ihtiyaçlarımız Akçakoca içinden, köylerden veya mahalleden temin ediliyor.”

18. Katılımcı “Biz toptancılarla çalışıyoruz, büyük ölçüde stoklu gidiyoruz. Burada İstanbul’daki yerimizdeki gibi alışveriş yapma imkânımız olmuyor. Mesela orada Metro gibi marketlerden günlük giderek tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Ama burada öyle bir şey yok mecburen en az bir haftalık stok yapmak gerekiyor. O da toptancılarla oluyor, sipariş veriyoruz onlarda aylık, iki aylık veya haftalık olarak geliyor. Akçakoca’da her şeye ulaşma imkânı olmuyor. Yani buradan aldığımız şeyde pahalı oluyor, ekonomik olmuyor. Bu yüzden bu tarz ihtiyaçlar çoğunluk olarak bölge dışından, diğerleri ise bölge içinden temin ediliyor.”

165

Araştırmaya katılan 18 turizm girişimcisinin Tablo 22’deki görüşleri doğrultusunda işletme ihtiyaçlarını bölge içinden mi bölge dışından mı temin ettiğini içeren sorunun cevabında 14 katılımcı bölge içinden temin edildiğini söylerken, 3 katılımcı hem bölge içinden hem de bölge dışından temin edildiğine değinmiştir. Kalan 1 katılımcı ise, bölge dışından temin edildiğini ifade etmiştir.

5.8. Katılımcıların İşletmelerinin Mevsimsellik Sorunundan Etkilenip