• Sonuç bulunamadı

Katılımcıların İşletmelerine Yönelik Tanıtım ve Reklam Yapıp

5. BULGULAR VE YORUM

5.9. Katılımcıların İşletmelerine Yönelik Tanıtım ve Reklam Yapıp

Bulgular

Bu başlık altında araştırma kapsamında görüşme gerçekleştirilen katılımcıların işletmelerine yönelik tanıtım ve reklam yapıp yapmadığı, yapıyorlarsa bunların hangi faaliyetlerden oluştuğu ve bunların ziyaretçilerin gelme oranına etki edip etmediğine yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 24’de ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

Tablo 24. Katılımcıların İşletmelerine Yönelik Tanıtım ve Reklam Faaliyetleri ve Gelme Oranına Etkileri

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

1. Katılımcı “Şimdilik hiçbir reklam yapmadık çünkü hala inşaat halinde olduğumuz için bahçeyi bu şekilde göstermek istemedik. Ama Ülke TV’de Ülkenin Çocukları Programında çıktı ve bu sayede pek çok misafir ağırladık. Daha sonra Posta gazetesi geldi ve bizi Facebook’ta yayınladı. Gelen misafirlerde kendi çekimleriyle aslında reklamımızı yapmış oldular. Biz reklam yapmasak ta gelen müşterilerden dolayı baya bir reklam oldu. Bunlar katkı sağlıyor fakat yeterli değil tabi ki. Ama tesisimiz tam tesis olarak bittiği zaman iyi bir reklam çalışmamız olacak.”

2. Katılımcı “Ben reklam yapmadım ve bunun misafirin görevi olduğunu düşünüyorum. Buraya gelen misafirin beni övmesi gerekli diye düşünüyorum. Ben oraya gittim çok güzel hizmet gördüm demesi, benim o reklama vereceğim ücretten daha fazla katkı sağlar bana. O yüzden reklam vermiyorum. Sadece Akçakoca tanıtım sayfalarında gözüküyorum.”

3. Katılımcı “Reklam yapıyoruz ve gelme oranına etki ettiğini düşünüyorum. Bunlar gazete, radyo ve sosyal medyayı kapsıyor. İnternet gazetesi en mantıklı bana göre. Memnuniyet öğrenmek için de oradan haber alıyorum.” 4. Katılımcı “Reklam yapıyoruz ve gelme oranına etki ettiğini düşünüyorum. Bunları

billboardlarda ve internet ortamında gerçekleştiriyoruz.”

5. Katılımcı “Reklam yapıyoruz ve etkisi olduğunu düşünüyorum. Çok sayıda geri dönüşüm oluyor. Sosyal medya en büyük etkenlerden biri olmakla birlikte Instagram ve Facebook’ta reklam veriyoruz. Bunun dışında billboardlara da reklam veriyoruz.”

168

Tablo 24. (Devam) Katılımcıların İşletmelerine Yönelik Tanıtım ve Reklam Faaliyetleri ve Gelme Oranına Etkileri

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

6. Katılımcı “İnternet üzerinden reklamımız var. Bunun yanında televizyonlar aracılığıyla reklamımız yapıldı. Bunlar da gelme oranına baya katkı sağladı. Trt1’in Yol Arkadaşım programı yine hala yayınlarda devam ediyor. Onun dışında da baya bir kanal gelip çekim yapmıştı. Bunlar yayında olduğu zaman muhakkak birileri arıyor ve geliyor. Ama kanyon gidiş yolunda ve yaya yolunda sıkıntı olduğu için her sezon misafir gelemiyor. Geliyorsa da geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal medya da bunların fotoğrafları paylaşılınca kötü reklam oluyor. Yolu yok diye paylaşım yapıldığında kimse gelmemeye başlıyor. Bazen iyi etki sağlayan internet ortamı böyle durumlarda olumsuz etki ediyor.”

7. Katılımcı “Yeni bir kuruluş olduğumuz için billboardlar veya reklam kanallarıyla çalışmadık. Çünkü hala hazırlık aşamasındayız aslında. Bütün hazırlığımız bittikten sonra reklama geçeceğiz. Şuan sadece Facebook, Instagram ve arkadaş gruplarıyla reklam yaptık bu da olumlu etkiliyor.” 8. Katılımcı “Reklam konusunda biraz zayıf kaldım. İlk açtığım zamanlarda reklama

çok yüklenmiştim ama şimdi Akçakoca’da reklam durumu tek ele geçti. Böyle de olunca biraz maddi olarak yordu diyebilirim. Haftalık billboard kirasını uçuk rakamlarla istiyor. Ama ara sıra radyolara reklam veriyorum. Billboardlara göre radyo daha uygun geliyor bu sebeple. Ama bu reklam çalışmaları çok fazla etki ediyor. Ben mesela radyodan ne zaman reklamımı kessem, Ereğli’den ya da Zonguldak’tan müşteri gelmiyor.”

9. Katılımcı “Tanıtım ve reklam yapıyoruz. Öncü TV’de reklamlarımız yayınlanıyor. Daha önceleri radyo reklamları vermiştik. Ayrıca sosyal medyayı kullanmaya çalışıyoruz. En çok sosyal medyanın etki ettiğini düşünüyorum.”

10. Katılımcı “Instagram ve Facebook’tan reklam yapmaya çalışıyoruz. Yaptıklarımızı buralarda yayınlıyoruz. Orada görenler ve takip edenler buradan gördük de geldik diyorlar. Başka özel bir reklam çalışmasına girmedik.”

11. Katılımcı “Güzel yönettiğimi düşündüğüm bir sayfam var Instagram ’da. Ayrıca logomu ve kartımın rengine kadar hazırladık. Paylaşım yapacağım zaman videoyu nasıl çekeceğime kadar hepsini takip ediyorum. Yani fotoğrafı nereden çekeceğim, ne yapacağım hepsini araştırıyorum. Özel olarak yazıp videoyu kim çekti diyenler bile oluyor. Çok iyi kullanıyorum bu da çok etki sağlıyor işletmeme. İzmir’den kalkıp bana Melengüççeği yemeye gelen müşterilerim oluyor. İstanbul’dan kalkıp Laz böreği yemeye gelen müşterilerim var. Ankara’dan sadece Instagram’daki kaşık makarnasının videosunu izleyerek gelen müşterilerim var. Instagram doğru kullanılırsa eğer inanılmaz bir yer oluyor. Burada yer bildirimi aldım ve tıklandığında işletmem gözüküyor bu sayede de çok güzel reklamım oluyor diyebilirim.”

12. Katılımcı “Tanıtım ve reklam olarak sadece internette ilanımız var. Müşteri potansiyelimizden öneriler oluyor orada. Bunlarda referans oluyor diyebilirim.”

13. Katılımcı “Reklamımızı internet üzerinden yapıyoruz. %80 oranında etki ettiğini düşünüyorum. Özellikle günümüzde internet tanıtımı çok etkili oluyor.” 14. Katılımcı “Şuan için fazla reklam yapmıyorum fakat reklama yönelik çalışacağım.

169

Tablo 24. (Devam) Katılımcıların İşletmelerine Yönelik Tanıtım ve Reklam Faaliyetleri ve Gelme Oranına Etkileri

Katılımcılar Katılımcıların Görüşleri

15. Katılımcı “Reklamımızı Instagram ve Facebook gibi sosyal medya aracılığıyla internet ortamında yapıyoruz. Bu da fazlasıyla etkili oluyor.”

16. Katılımcı “Avrupa’daki kulüpleri yönlendiren gazeteciler var. Onlar gelirler Türkiye’ye nerede kamplar var diye bakarlar. Problemlerini ve sorularını yöneltirler. Sonrasında kitaplarına üye yaparlar. Bu Avrupa’nın en büyük karavan kulübüdür. Almanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler hepsi gelirler. Kriterleri hangisine uyarsa onları kitaba üye yaparlar. Ben 3 tane kulübe üyeyim. Onların elinde Türkiye’deki kampların adresi var. Baştan savma olan yerler bunların içine giremez. Kitaptaki kamp yerlerine gider bu kitaba bakanlar. Bizim reklamımız bu şekilde diyebilirim.”

17. Katılımcı “Tanıtım ve reklamı Ankara, İstanbul ve Bursa gibi gezilere mahalle olarak giderek reklam yapıyoruz. Melengüççeği’ni veya Mancarlı pideyi alıp götürerek orada tanıtım yapıyoruz. İkisi zaten bizim tescillenmiş ürünlerimiz. Böyle bir yer var diyerek baya bir tanıtım yapmış oluyoruz. Bunun dışında Facebook gibi sosyal medya ağlarından yapıyoruz. Bunların çok fazla etkisi oluyor. Çünkü Facebook’tan görüp İstanbul ve Ankara’dan misafirlerimiz geliyor biz kahvaltıya geliyoruz diye.”

18. Katılımcı “Çok fazla reklam çalışmamız olmasa da billboardlarda Akçakoca içinde dönemsel olarak reklam veriyoruz. Antep mutfağımız açıldığında bunu biraz sıklaştırdık. Yeni bir fikir olduğu için tanınması adına yaptık. Onun haricinde şimdi sosyal medyaya yavaş yavaş ağırlık vermeye başladık. Bunun dışında küçük gazete reklamları veya yerel gazetelerle reklam yapıyoruz. Etkisi büyük şehirlerdeki kadar olmasa da ediyor diyelim.”

Araştırmaya katılan 18 turizm girişimcisinin Tablo 24’deki görüşleri doğrultusunda işletmeye yönelik tanıtım ve reklam yapıp yapmadığını içeren sorunun cevabında 10 katılımcı yaptığını, 5 katılımcı az yaptığını, 3 katılımcı ise yapmadığını belirtmiştir.

Katılımcılar bunların hangi faaliyetlerden oluştuğunu içeren sorunun cevabına genel olarak, gazete, radyo, sosyal medya, billboard, televizyon, internet, kulüp

üyeliği ve geziler ifadelerine değinmiştir. Tanıtım ve reklam yapmayan katılımcılar

ise gelen misafirler aracılığıyla ve Akçakoca tanıtım sayfasında reklamının yapıldığını ifade etmiştir.

Ziyaretçilerin gelme oranına etki edip etmediğini içeren sorunun cevabında katılımcılar genel olarak olumlu etki ettiği ifadesinde bulunurken sadece 1 katılımcı

170

5.10. Katılımcıların İşletmelerine Ziyaretçilerin En Çok Nereden Geldiğine