• Sonuç bulunamadı

3.1 METODOLOJİ

3.1.8. Sonuç ve Değerlendirme

21. yüzyıl bilim ve teknolojide özellikle sosyal ve pozitif bilimlerde, elektronik alanlar da yeni buluşlarla baş döndürücü bir gelişme göstermiş, gelişen teknoloji hayatın bütün alanlarına girdiği gibi ilişkisel ve bilgi edinme anlamda iletişime doğrudan etki etmiştir. Sosyal çevre ve insanla yakın bir etkileşime giren bu yaygın teknolojik etmenler yeni biçim ve teknikleri de karşımıza çıkarmaktadır. Bilgisayara ve teknolojiye ilgi duyan insanoğlunun çalışma alan ve sınırlarının geliştiği gibi, algılayışı, düşünce yapısı, yaratma ve karar verme sürecinin de paralel olarak değiştiği görülmektedir. Bu değişim ve gelişme aynı zamanda insanın tüm yaşamını etkilemiş, teknoloji bir üretme aracının yanında internet yolu ile aynı zamanda sosyal ortamı olarak da kabul edilmiştir.

Tüm bu gelişmeler içerisinde insan, teknoloji ile iletişimi buluşturmuş, yanı sıra yeni çağdaş söylemler geliştirmiş, dijital anlamda güçlenen kimlik, yapay organizma ve zeka gibi kavramlarla etki gücünü arttırmıştır.

Artık iletişimin kaynağı salt doğallık olmaktan çıkarak bilgisayarın devreye girmesiyle insanın başka araç gereçler ve tekniklerle üretmesi mümkün olmayan iletişimi bilgisayar vb. araçlarla üretmeye başlamış, iletişimsel gerçeğin anlamı ve içeriği nerdeyse değişmiştir. Artık gerçeğin yerini sanallık almıştır (Akçadoğan, 2006: 328). Öte yandan yaygın internet kullanımı ile birlikte, iletişim faaliyetlerin sunulduğu ve paylaşıldığı ortam da sanallaşmış, insanların internet üzerinden kimlik oluşturduğu, reklam yaptığı, duyuru yaptığı, bilgi ve sanatsal aktarımda bulunduğu bir ortam oluşmuştur. Artık yeni teknolojiler yolu ile iletişimden tanıtıma, reklamdan pazarlamaya kadar insanların yanı sıra kurum ve kuruluşlarında yer aldığı geniş bir katılımdan söz edilebilmektedir.

İnternet aracılığı ile erişim kolaylığı sağlanmış, interneti birincil media olarak kabul ederek üretilen her türlü iletişim, kültür etkinliği veya olay zaman zaman da bu işlemi yapmak için kullandığı medyayı, yani interneti, amaç haline getiren bir kavram olarak görülmüştür. (Keser, 2005:177).

Tüm bu gelişmelerle temel olarak bilgiye erişme kolaylığı, araştırma ve karar verme süreçlerini etkilemiş, özellikle başta kişi kurum ve kuruluşlar esas ve yeni sanal ya da kurgusal kimliklerini bu baş döndürücü gelişmelerin ışığında yeniden dizayn etmek zorunda kalmışlardır.

Çalışmada; ele alınan konu doğrultusunda üniversitelerin kimlik yapılarının bu hızlı teknolojik gelişmelerde öne çıkan görsel kimlik yaratma süreçlerine uyumu, etki ve değerlerinin ne olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yine çalışmada üniversitelerin kuruluşunda oluşturdukları kurumsal ve görsel kimlik yapıları problemin temel kaynağını oluşturmuş, bu yapının bilinçli bir biçimde sunulamamasının da başarısızlıkta başlıca rol oynaması bu araştırmaya ilham olmuştur.

Çalışmada; kurumsal iletişim açısından Türkiye’deki üniversitelerin görsel kimlik yapılarının analiz edilmiş, ilk iki bölümde literatür ve kaynak taramasıyla elde edilen bilgilerle kavramsal yapının temeli oluşturulmuştur. Son bölümde ise elde edilen bilgilerin göstergebilimsel analiz yöntemleri ile ulaşılan sonuçlar yorumlanmıştır.

Kurum ve iletişim kavramlarında rahatça anlaşıldığı üzere; söz konusu kavramların etkileşiminde birçok model dikkat çekmektedir. Bu modellerin analizinde; iletişimin bir dili olduğu kanıtlarla hareket ettiği ve bu kanıtlara göre bir strateji belirleyerek söylemlere dönüştüğü ve sunulduğu görülmektedir.

Gerek kişilerin ve gerekse de kurumların bu stratejilere göre belirlediği kurumsal kimlik öngörü ve sonuçları, bir ispata etkiye ve sunuma dayanmaktadır. Gelişen teknolojik değişimlerde dikkate alındığında kurumsal kimlik yaratma çabaları özgün sade ve anlaşılır olma ekseninde, iletişimsel etkiye dayalı görsellik algısına vurgu yapan bir yapıda gelişmektedir. Çalışmanın da ana eksenini kurumsal kimlik oluşturmada görsel kimlik yaratımı oluşturmaktadır.

Kurumsal aidiyeti anlatma, kurumu en kısa ve basit şekilde ortaya koyma, bir firmanın kim olduğunun, ne yaptığının ve nasıl yaptığının görsel ve davranışsal sunumu ortaya koyan kurumsal kimlik tüm bu anlamlarını belli sembollerle ifade eder (Okay, 2002: 36). Görsel kimlik olarak belirlenen bu ifade biçimi, kurumu diğer kurumlardan ayıran, tanınır hale getiren ve temsil eden semboller bütünüdür. Görsel kimliği oluşturan unsurlar ise; logo, firma adı, renk, yazı tipi gibi kavramlardır. Ak’a göre tanımıyla görsel kimlik, grafik sanatıyla beraber oluşturulmuş kurumun giydiği ‘elbise’dir (Ak, 1998).

Görsel kimliğin oluşturulması ve kurum kimliğini yansıtmasında kurumun vizyon, misyon, amacı ve hedefi ile hedef kitlesi vb. olgular dikkate alınarak geçmiş ve güncel kültürlerde yaşayan bir takım imge ve semboller kullanılmış, renk, biçim, form gibi plastik sanat unsurları ile estetik bir yaklaşım sağlandığı görülmüştür.

Kurumun kendi hikâyesini nasıl tanımladığı bunu nasıl ve ne şekilde görsel kimlikliğe dönüştürdüğü, ne tutarlılıkta sergilediği seçili on üniversite üzerinden saptanmıştır.

Buna göre toplanan bilgilerle sınıflandırılan tablolar göstergebilimsel analiz ve bulgular ile birlikte değerlendirilmiş, Türkiye’de yer alan tüm üniversitelerin görsel kimliğe sahip oldukları görülmüştür.

Seçili üniversite görsel kimlikleri, betisel analiz ve “göstergebilim” metoduyla incelenmiş ve elde edilen bulgular bu yöntemlere göre değerlendirilmiştir. Kuramsal anlamda inceleme yöntemleri hakkında bilgiler aktarıldıktan sonra, bu incelemeye temel olacak şema ve tablolar belirlenerek görsel kimlikler şemalar dahilinde ele alınmıştır.

Buna göre:

Orta Doğu Teknik Üniversitesinin görsel kimliğindeki amblem analizinde; Ortadoğu ülkelerini simgeleyen hilal ve iç içe geçen dairelerle doğu ve batı medeniyetlerinin sembolize edildiği görülmüştür. Kapalı ve sınırlı bir alan içerisinde perspektif açıdan

derinliğe sahip olan amblem, doğrudan iletişim sağlaması açısından yalın tasarlanmış ve dairesel şekilden çıkan geometrik şekliyle bütünleyici bir yapı sergilemektedir.

Amblemde ortada yer alan şekil iki parçaya bölünüp doğu-batı ekseninde doğu ve batı medeniyetlerini temsil etmektedir. Orta kısmı kapsar bir şekilde kenarlara konumlandırılmış hilaller ise İslam dini sembolize etmektedir. Temsil edilen bu iki kültür değerlerinin toplamı sergilenmektedir. Dairesel görüntü kuruma evrensellik niteliğini kazandırdığı söylenebilir. Amblemi oluşturan kırmızı ve beyaz renkleri kurumu yer aldığı ülke olan Türkiye’yi temsil etmesinin yanında, kırmızı renkle cesaret, başarı ve dinamizm, beyaz renkle doğruluk ve saf değerler anlamları ve gri renkle ciddiyet anlamı yüklenmektedir.

Yine amblemde; ‘O’ harfi ve hilal sembolü ile sosyal alıcısına sonsuzluk ve süreklilik hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibari ile, sonsuzluk, mistisizim, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, “o” harfi, hilal, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, daire şeklinde belirirken, şimdi-sonra, geçmiş-gelecek, ben-öteki, bilinen-bilinmeyen, sonluluk-sonsuzluk karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında Orta Doğu Teknik Üniversitesinin görsel kimliğinde kullanılan amblem kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş, kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

Hacettepe Üniversitesinde ise: Kurum isminin baş harfi olan ‘H’ harfi kurumun ambleminin genel çerçevesini oluşturmaktadır. Üniversitesinin ismi ortada yokken Eti ve Hitit isimlerinin seçilebileceği konuşulmaktadır. Daha sonra Hacettepe olarak yapılan seçim nedeniyle hem ‘H’ hem ‘T’ harflerini birlikte simgeleyen bir amblem Yücel Tanyeri tarafından oluşturulmuştur. Bu seçimle beraber aynı zamanda oluşturulan dilsel gösterge ‘keçi’ imgesini çağrıştıracak şekilde stilize edilmiştir. Üniversitenin logosunda kullanılan Hitit keçi imgesi kurumun dilsel göstergelerini yani ‘H’ ve ‘T’ harflerini içermesi açısından bütünlük göstermektir. Bu anlamda yaratılan anlam kurumun kimliği tutarlılık sergilemektedir. Arka planda durağanlık diğer kesitlerde devingenlik vardır. Kırmızının yarattığı gerilim siyah renkle

oluşturulan tipografiyle güç ve sakinlik yaratılmış, logo prestij kazanmıştır. Amblemi oluşturan kırmızı ve beyaz renkleri kurumu yer aldığı ülke olan Türkiye’yi temsil etmesinin yanında, kırmızı renkle cesaret, başarı ve dinamizm, beyaz renkle doğruluk ve saf değerler anlamları ve siyah renkle güç, prestij ve otorite anlamları yüklenmektedir.

”H” ve “T” harfleri ve keçi sembolü ile sosyal alıcısına geçmiş ve tarih hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibari ile, geçmiş- gelecek, estetik-güzellik, belirtme-açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, ışık, gizem, sınırlılık, süreklilik, tarih, medeniyet kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, “h”, ”t” harfleri keçi, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, dikdörtgen şeklinde belirirken, şimdi-sonra, geçmiş-gelecek, ben-öteki, bilinen-bilinmeyen, sonluluk-sonsuzluk karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

Yine Hacettepe Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş, kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

Diğer bir Üniversite olan İstanbul Teknik Üniversitesi ambleminin analizinde ana gösterge arı sembolüdür. Arı imgesi, kurumun öğrencilerine yaptığı çalışkanlık atfıyla beraber verimlilik ve grup işbirliğine gönderme yapmıştır Amblem incelendiğinde mavi ve beyaz renklerin kullanıldığı görülmektedir. Görünen sembolün simgelediği duygu çalışkanlık, üretkenlik ve grup çalışmasıdır. Burada mavi-beyaz ve altın yaldızı renkler kullanıldığı görülmektedir. Mavi renkle beraber özgürlük ve şeref, beyaz renkle saflık ve doğruluk, altın yaldızı ile ise aydınlık, ışık ve zenginlik anlamlarının anlatılmak istendiği söylenebilir.

Yine arı sembolü ile sosyal alıcısına üretme, çalışma hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibari ile, geçmiş- gelecek, estetik-güzellik, belirtme- açıklık, uzam, bilinme, kararlılık, gizem, kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, arı, form, biçim, ışık, çizgi, oval şeklinde belirirken, şimdi-sonra,

üretim-üretilmeyen, ben-öteki, bilinen-bilinmeyen, sonluluk-sonsuzluk karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

Çalışmada seçili üniversite olan İstanbul Teknik Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş, kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

İstanbul Üniversitesi ambleminde ise; Yılan imgesi ile daire içerisine konumlanmış üç insan figürü yılanbaşını sembolize etmekte ve kurum ismine yer almaktadır. Yılanlı sembol tabiat anlamıyla büyüme ve verimlilik anlamlarını vurgulamaktadır. Tarihsel süreç incelendiğinde üniversitenin kuruluşu modern eğitim sistemi yaratmak isteyen Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu’nun dört bir tarafından İstanbul’a çağrılan bilim adamları ile oluşturulan ilk eğitim kurumu olan Fatih Külliyesine dayandırılmaktadır. Tanrının şifa verici gücü olarak sembolize edilen yılan figürü amblemde kullanılmıştır.

Amblemde yer alan yılan, korkunun yanında koruyucu özelliğiyle saygı duyma hissini artıran bir sembol olmasıyla bilinmektedir. Yılanın yaratılış itibariyle deri değiştirmesi yenilenebilirliliği ve değişimi, kolay iyileşme özelliği ile de ölümsüzlüğü ifade etmektedir. Logo tasarlanırken kullanılan sarı renk ile sadakat ve ışık, yeşil renkle ise tabiat anlamıyla büyüme ve verimlilik anlamlarının vurgulanmak istendiği söylenebilir. Logo tasarımında kullanılan yılan imgesiyle anlam mitolojik çağrışımlar yaparak verilen etki artırılmak istenmiştir.

Yine yılan sembolü ile sosyal alıcısına devinim hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibari ile, yapı, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, açık, gizem, süreklilik, ruhsallık, mistizim, sonsuzluk, problem, döngü, kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, Göstergeler iskelet, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, daire, motif, yılan, düğüm, ağaç şeklinde belirirken, yaşam, şimdi, ölüm, sonra, bu dünya öteki dünya, ben, öteki, bilinen evren, bilinmeyen evren, sonluluk, sonsuzluk, karanlık, aydınlık karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

İstanbul Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş, kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi amblemi analizinde temel gösterge güneşten çıkan ışınlardır. Bilkent yazısını çevreleyen ışınlar bilginin ışığının çevresini aydınlatmasını sembolize etmektedir.

Armada yer alan güneş simgesinden çıkan ışınlarla sembolize edilen bilgi etrafını aydınlatmasının yansıtılmasıyla kurumun değerleri bağdaştırılmıştır. Tarihsel açıdan bakıldığında armanın ilk ortaya çıkışı kalkanlar üstüne yazılmasıyla olmuştur. Bu açıdan kurum bilginin koruyucu ve savunucusu olduğu anlamı çıkarılabilir.

Amblemde yer alan güneş ve 26 güneş ışını kurum kuruluş tarihine eklendiğinde 21. Yüzyıla ulaşıldığı görülmektedir. Logodaki imgeler gerçek dünyadaki herhangi bir şeye göndermede bulunur. Alıcı açısından anlamlandırılması en zor soyut logo olarak nitelendirilebilir. Anlatılan ile gerçek arasında bir ilişki kurmak mümkündür.

Güneş sembolü ile sosyal alıcısına aydınlık, gelecek hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibari ile, ışık, aydınlık, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, açık, gizem, süreklilik, Hedef kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, güneş, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, daire, ok şeklinde belirirken, şimdi, sonra, karanlık, aydınlık, ben öteki, bilinen, bilinmeyen, sonluluk, sonsuzluk, karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş, kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

Ankara Üniversitesi ambleminde görülen geometrik şekillerle oluşturulmuş uygarlık sembolü, Hitit uygarlığına ait olan güneş kursudur. Bereketi, aydınlanmayı, zenginlik anlamlarını sembolize eder. Kapalı ve sınırlı tasarlanan imgenin dilsel göstergeler ve aynı zamanda soyut imgesel görsel içerdiği görülmektedir. İki boyut bu yerleştirme okumaya bağlı ve iki boyutlu tasarlanmıştır. Genel anlamda logoya bakıldığında kurum ismi ve tarihi bir arada kullanılmıştır. Amblemde yer alan sembol Hitit öncesi Hatti uygarlığına ait olması bize kurumun bu köklü geçmişe sahip çıktığı anlamını vermektedir. Bu sembolün 4250 yıl evvel dini törenlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Sembolün akıllarda yarattığı imaj, doğanın üretkenlik ve değişim içinde olması durumudur. Üniversitenin yer aldığı toplumun yaşadığı değişimle beraber kurumun yaşadığı yenilenme süreci anlatılmak istenmiştir. Amblemde yer alan Güneş Kursu bereketi ve zenginliği temsil etmektedir. Güneş Kursu’nun bütün medeniyetleri ve kainatı bilgiyle aydınlatmak amacını taşıdığı söylenmiştir. Anadolu da kurulan ilk üniversiteler içinde yer alan bu kurumun bu amaçla aynı doğrultuda imaj verdiğini söyleyebiliriz.

Güneş motifi ile sosyal alıcısına aydınlık, hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibari ile, aydınlık, gelecek, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, açık, gizem, süreklilik, ruhsallık, örgü, kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, güneş, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, daire, motif şeklinde belirirken, şimdi, sonra, karanlık, aydınlık, ben öteki, bilinen, bilinmeyen, sonluluk, sonsuzluk, karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır. Ankara Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş, kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

Gebze Üniversitesi amblemi; Mavi, kırmızı ve sarı tonlarındaki geometrik düzenleme ve Gebze imgesi ile oluşturulmuştur. Gebze Teknik Üniversitesinin kelebek imgesini kullanması ve imgenin üzerinde bilimsel ibarelerin bulunması kelebeğin yükselişini ifade etmektedir. Renklerle de sarı, kırmızı ve mavi; güç, gençlik ve dinamizmi yansıtır.

Genel anlamda logoya bakıldığında kurum ismi ve yaratılmak istenen algı için oluşturulmuş imge bir arada kullanılmıştır. İmge ile seçilen mavi rengin ortak kullanılması devamlılığı sağlamıştır. Bu devamlılık görseli inceleyen insanda algısal bütünlüğün anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Yaratılan sol üstteki boşluk imgenin uçuyor pozisyonda olmasını kuvvetlendirip, yaratılmak istenen algı başarıyla verilmiştir.

Kelebek motifi ile sosyal alıcısına hareket hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibariyle, hareket, serbestlik, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, bilim kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler kelebek, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, sembol şeklinde belirirken, şimdi, sonra, bu dünya, gelecek dünya, ben, öteki, bilinen, bilinmeyen sonluluk sonsuzluk karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

Gebze Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş, kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

Ege Üniversitesi amblemine bakıldığında; “E” harfi ve dalga ile dalgalanan deniz ve üniversitenin baş harfi anlatılmaktadır. Üniversitenin adından dolayı dalga görseliyle sembolize edilir. Renklerle de mavi dürüstlük, itibar, dinginlik, huzur ve güven anlamlarının altında üniversitenin baş harfiyle başlar.

Amblemde yer alan Ege denizi ve İzmir’in anlatıldığı orta kısımda yer alan dalga formu ve ‘e’ harfi mavi ve turkuaz renklerle dinamik bir yapı oluşturmuş ve özgürlük, saygınlık, güven ve huzur kavramlarının vurgulanmak istendiği bir tasarım yapılmıştır.

“E” ve dalga sembolü ile sosyal alıcısına hareket hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibariyle, devinim, döngü, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, açık, gizem, süreklilik, ruhsallık, sığınma, hareket kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, devinim, döngü, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, açık, gizem, süreklilik, ruhsallık, sığınma, hareket şeklinde belirirken, şimdi, sonra, ben,

öteki, bilinen, bilinmeyen, sonluluk, sonsuzluk karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

Ege Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

Gazi Üniversitesi ambleminde ise; Mavi zemin üzerine koyu lacivert yazılmış Gazi imzası ile Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın el yazısıyla yazılmış imzasına yer verilmiş ve açık maviyle özgürlük sembolize edilmiştir.

Amblemde yer alan Gazi imzası ile orta kısımda yaratılan etkiyle beraber içten dışa doğru hareket oluşturulmuştur. Bu hareketle kurum sahip olduğu köklü geçmişe atıf yaparken bu geçmişin Atatürkçülük ile koruduğu ve benimsediği eğitim sistemini yansıttığını anlamaktayız.

İmza sembolü ile sosyal alıcısına iz, belirlilik hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibariyle, mühür, pekiştirme, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, açık, gizem, süreklilik, ruhsallık, tarih, iz kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, imza, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, daire, sembol şeklinde belirirken, şimdi, sonra, ben, öteki, bilinen, bilinmeyen, geçmiş, gelecek, karanlık, aydınlık karşıtlıklarına da gönderme yapmaktadır.

Gazi Üniversitesi amblemi kurumsal kimliğini oluşturan vizyon, misyon, amaç ve hedeflerini yansıtmadaki başarısını ortaya koymuş kurumsal ve görsel kimlik oluşturulmuştur.

Boğaziçi Üniversitesi ambleminde görülen daire içerisinde oluşturulan çapraz kare içerisinde yarım iki daire düzenlemesiyle oluşturulan köprüyle özgürlük ve birleştirici olma, seçilen renklerle yaratılan imge ise açık mavi özgürlük koyu mavi ile derinlik anlamları sembolize edilmiştir.

Amblemde yer alan şekilden yapılabilecek çıkarım boğazın suyu ve denizin suyunun birbirine karıştığı anlatılırken yukarda koyu renkle anlatılan ve derin bilgi

sahibi olan insanlardan, açık renkle anlatılan daha az bilgi sahibi olan insanlara aktarıldığı anlatılmak istenmiştir. Bilgiyi vermek isteyen ve almak isteyen insanların birbiriyle ayrılmaz bir bütünlük sergilediği gösterilmiştir diyebiliriz. Mavi renk psikolojik olarak özgürlük, sonsuzluk anlamları yansıtılmıştır. Beyazın fon rengi olarak kullanılma sebebi ise yaratılan etkinin arttırılması ve amblemin öne çıkmasının sağlanmasıdır. Motif ve sembolle ile sosyal alıcısına döngü hissi verilirken, göstergeler yan anlamları itibariyle, geçiş, döngü, estetik, güzellik, belirtme, açıklık, uzam, bilinmezlik, karanlık, gelecek, ışık, açık, gizem, süreklilik, ruhsallık, döngü kavramlarına gönderme yapmaktadır. Var olan göstergeler, sembol, form, biçim, ışık, koyu leke, açık leke, daire, im şeklinde belirirken, şimdi, sonra,