• Sonuç bulunamadı

3.1 METODOLOJİ

3.1.7. Bulgular

3.1.7.2. Üniversitelerin Logolarının Göstergebilimsel Çözümleme Yöntemiyle

3.1.7.2.9. Gazi Üniversitesi

Gösteren: Mavi zemin üzerine koyu lacivert yazılmış Gazi imzası

Gösterilen: Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın el yazısıyla yazılmış imzasına yer

verilmiş ve açık maviyle özgürlük sembolize edilmiştir.

Betimsel Düzey

Amblem ve logo incelendiğinde mavi ve beyaz renklerin kullanıldığı görülmektedir. Renkler CMYK kodları ile verilmiştir. CMYK: C: 100 M: 80 Y: 20 K: 20 ve C: 30 M: 0 Y: 0 K: 0. Pantone 534 C ve Pantone 7457 C renk kodları ayrıca belirtilmiştir. Kurumsal tasarımda Constantia yazı tipi, kurumsal yazı karakteri Helvetica, yardımcı yazı karakteri Trajan Pro, resmi yazışma karakteri olarak ise Times New Roman kullanılmıştır. İçiçe geçen 5 daireyle tasarlana logoda dıştan içe ince şekilde mavi, ince şekilde beyaz, kalın şekilde mavi, ince şekilde beyaz ve kalın bir biçimde açık mavi kullanılmıştır. 3. Daire içinde kurum ismi beyaz içi dolu, kurum tarihi açık mavi içi dolu şekilde farklı renklerle oval yazılarak kullanılmıştır. 3. Daire dıştan içe mavi tonunda geçişli bir şekilde tasarım yaratılmıştır. 5. Daire içinde ise arka plan açık mavi renginde seçilmiş içinde ise Gazi imzası içi dolu ve orijinal şekliyle koyu mavi renkte yerleştirilmiştir.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AMBLEM/LOGO/LOGOTYPE

Amblem ve Logo incelendiğinde mavi-beyaz renklerinin kullanıldığı görülmektedir. Mavi renkle beraber özgürlük, şeref, güç ve saygınlık, beyaz renkle sonsuzluk ve doğruluk anlamlarının vurgulanmak istendiği söylenebilir. Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısından oluşturulan amblem Atatürk fontuyla yazılan ‘Gazi’ yazısının amblemin ortasına yerleştirilmesiyle

oluşturulmuştur.

RENK

Pantone 534C ve Pantone 7457C Renkler CMYK kodları ile de verilmiştir. C: 100 M: 80 Y: 20 K: 20 ve C: 30 M: 0 Y: 0 K: 0

TİPOGRAFİ

Kurumsal tasarımda Constantia yazı tipi, kurumsal yazı karakteri Helvetica, yardımcı yazı karakteri Trajan Pro, resmi yazışma karakteri olarak ise Times New Roman

kullanılmıştır. GÖRSEL KİMLİK

KİTAPÇIĞI

Kurum görsel kimlik kitapçığına sahiptir. http://www.gazi.edu.tr/kurumsalkimliktaslakcalismasi.p

1.Kesit

Logoda görüntülerin bizde uyandırdığı duygular göz önünde tutulduğunda temsil edilen Gazi Üniversitesidir. İçiçe geçmiş 3 içi dolu dairenin görüldüğü 1.Kesitte il daire mavi ve ince, ikince daire beyaz ve ince üçüncü daire ise mavi geçişli renkte ve kalın olarak tasarlanmıştır. Oval yazılan yazı tasarımında Constantia karakteri tercih edilmiş ve kurum tarihi yazıya göre daha farklı renkle oluşturulmuştur. Beyaz renkle saflık ve doğruluk ve mavi renkle ise özgürlük ve huzur anlamları vurgulanmak istendiği söylenebilir.

2.Kesit

Kesitte görülen açık mavi renkle 3.Kesitte yer alan Gazi imzasını öne çıkarmıştır. Açık mavi kullanılma amacı özgürlük, şeref, güç ve saygınlık anlamlarının aktarılmasıdır. Buradaki asıl amaç arka plan çok büyük alan kaplasa da izleyiciye bir anlam ifade etmez. 3. Kesiti desteklemek amacıyla kullanılan mavi sükûnet, dinginlik ve sadeliği oluşturur.

3.Kesit

Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısıyla attığı imzasından oluşturulan bu amblem ile kurum köklü Atatürkçü geçmişini ifade etmektedir. İçiçe geçmiş daireler ve arka font yardımıyla tasarlandığı 1. ve 2.Kesitte gördüğümü logo içten dışa doğru yaratılan hareket etkisiyle ve renklerin sonsuzluğu ve özgürlüğü temsil etmesi yardımıyla dinamik bir yapıdadır.

Uzam/Mekan: Kapalı ve sınırlı tasarlanan imgenin dilsel göstergelerin kullanıldığı

görülmektedir. İki boyut bu yerleştirme okumaya bağlı ve iki boyutlu tasarlanmıştır. Oval yazı stili kullanılmıştır. Uzamsal olarak 3. Kesit okuyucuya en yakın olan kesittir. Kesitler arası bütünlük sergilenmiştir. Logo anlamını 3.Kesitten almaktadır.

Zaman: Bu logoda şimdi ve geçmiş zamanlar vardır. Gelecek zaman çıkarımsal

olarak algılanabilir. Kurumun kuruluş tarihi 1926 olarak daha eski bir zaman olarak gösterilmiştir.

Anlatısal Düzey

Genel anlamda logoya bakıldığında kurum ismi ve tarihi bir arada kullanılmıştır. Amblemde yer alan Gazi imzası renklerin ve dairesel formların yardımıyla içten dışa doğru yaratılan hareket etkisiyle eğitimde dünyaya açılmayı temsil etmiştir. 5 adet daire içerisinde konumlandırılmış Gazi imzası orijinal formunda ve mavi koyu renktedir. Arka rengi açık mavi renkte seçilerek etki artırılmıştır. Bu etki devamında kalın mavi renk geçişli üzerinde kurum isminin ve tarihinin farklı renklerde yer

aldığı dairesel formla devam ettirilmiştir. Kurum ismi beyaz renkle tasarlanmış, kurum tarihi ise açık mavi renkle oluşturulmuştur. Kurum tarihinde yer alan ‘9’ ve ‘6’ rakamları birbirlerinin ters çevrilmesiyle yaratılmış bu anlamda tasarımsal bütünlük oluşturulmaya çalışılmıştır. Devamı izlendiğinde sırasıyla biri beyaz diğer mavi iki dairesel formla bütün logo çerçevelenmiştir.

İzleksel Düzey

Amblemde yer alan Gazi imzası ile orta kısımda yaratılan etkiyle beraber içten dışa doğru hareket oluşturulmuştur. Bu hareketle kurum sahip olduğu köklü geçmişe atıf yaparken bu geçmişin Atatürkçülük ile koruduğu ve benimsediği eğitim sistemini yansıttığını anlamaktayız. Sloganında açık bir ifade ile “Gazili olmak ayrıcalıktır.” Denilerek tıpkı logodaki gibi öznel ve biricik imza kullanımı ile başka bir anlama gönderme yapmaktadır. Misyon belgesinde “Topluma liderlik yapabilecek, milli, manevi, kültürel ve insani değerlere saygılı bireyler yetiştirmek; öncü araştırmalarla bilgiyi üreterek, paylaşarak ve hayata dönüştürerek toplumun yaşam boyu eğitim ve gelişim sürecine katkıda bulunmaktır.” İfadeleri ile baş öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun hedeflerine gönderme yaparak logodaki imza seçkisi ile örtüşen bir tasarıma gidildiği düşünülmektedir. “Disiplinler arası ve nitelikli araştırmaları, girişimciliği, üst düzey eğitimi, topluma hizmeti ile ulusal ve uluslararası düzeyde saygın ve öncü bir üniversite.” Vizyonu ile de tüm bu kavramların pekiştirildiği görülmektedir.

Eser eyleyenler şemasına göre incelendiğinde;

Tablo 9.1. Gazi Üniversitesi ambleminin eyleyenler şemasına göre incelenmesi

İmza ………...►iz,belirlilik ………...►Sosyal toplum (Gönderici) (Nesne) (Alıcı)

İnanma ………...►Sanatçı ………...► İmza

Eser incelemesinde kullanılan göstergelerin düz ve yan anlamları;

Tablo 9.2. Gazi Üniversitesi ambleminin incelenmesinde göstergelerin düz ve yan

anlamları

Göstergeler Düz Anlam Yan Anlam

İmza Cansız, nesne Mühür, pekiştirme Form, biçim Cansız, nesne Estetik, güzellik Işık Cansız, nesne Belirtme, açıklık, uzam Koyu leke Cansız, renk Bilinmezlik, karanlık Açık leke Cansız, renk Gelecek, ışık Daire Cansız, nesne Açık, gizem, süreklilik Sembol Cansız, nesne Ruhsallık,Tarih,iz

Tablo 9.3. Gazi Üniversitesi ambleminin incelenmesinde gösterge çözümlemeleri

içinde yer alan temel karşıtlıklar

Geçmiş, şimdi Gelecek, sonra

Ben Öteki

Bilinen Bilinmeyen