• Sonuç bulunamadı

3.1 METODOLOJİ

3.1.7. Bulgular

3.1.7.2. Üniversitelerin Logolarının Göstergebilimsel Çözümleme Yöntemiyle

3.1.7.2.7. Gebze Üniversitesi

Gösterge: Mavi, kırmızı ve sarı tonlarındaki geometrik düzenleme ve Gebze imgesi. Gösteren: Kelebek ortasındaki şekiller atom fiziğine vurgu ve üniversite ismi olan

Gebze ismi de arka planda olup biyolojiye vurgu yapmaktadır.

Gösterilen: Gebze Teknik Üniversitesinin kelebek imgesini kullanması ve imgenin

üzerinde bilimsel ibarelerin bulunması kelebeğin yükselişini ifade etmektedir. Renklerle de sarı, kırmızı ve mavi; güç, gençlik ve dinamizmi yansıtır.

Betimsel Düzey

Amblem ve logo incelendiğinde mavi, sarı, kırmızı ve beyaz renklerin kullanıldığı görülmektedir. Renkler CMYK kodları ile verilmiştir. CMYK: C: 100 M: 79 Y: 3 K: 16, C: 0 M: 45 Y: 95 K: 0 ve C: 4 M: 98 Y: 63 K: 18. Pantone 294 C, Pantone 1375 C ve Pantone 193 C renk kodları ayrıca belirtilmiştir. Kurumsal tasarımda Kiro yazı tipi kullanılmıştır. Yardımcı yazı karakteri ise Nexa Slab olarak tercih edilmiştir. Soldan sağa bir izlenim gerçekleştirildiğinde Gebze yazısı üst konumda Teknik Üniversite yazısı ise altında büyük harflerle ve içi dolu mavi renklerle tasarlanmıştır. Gebze yazısı daha büyük şekilde üst tarafta yer almaktadır. Logo ortadan ikiye bölündüğünde bu yazı sol alt bölümde kalmakta devamında ise kelebek imgesi yerini almaktadır. Kelebek 8 parçadan oluşur. 5 parça kırmızı, bir parça sarı, 2 parça mavi renkle tasarlanmıştır. Sarı kısmın içinde geometrik stilize çalışma beyaz renkte yer almaktadır. Bu şekil içiçe geçmiş 3 halka içinde yer alan içi dolu nokta ile ifade edilmiştir. Sarı kısmın üstünde yer alan mavi parça içinde beyaz dinamik çizgiler bulunur. En üst mavi parça ise içinde birbirine düz çizilmiş hatlarla bağlı beyaz içi dolu noktasal geometriklerle oluşturulmuştur. Genel anlamda bakıldığında kelebek uçma pozisyonundadır.

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AMBLEM/LOGO/LOGOTYPE

Amblem ve Logo incelendiğinde kırmızı-beyaz ve mavi renkler kullanıldığı görülmektedir. Mavi renkle beraber saygınlık,istikrar ve güç, sarı renkle gençlik,entellektüellik ve akıl kapasitesi, kırmızı renkle ise cesaret ve dinanizm anlamlarının vurgulanmak istendiği söylenebilir.

Anket sonucunda öğrenciler, idare ve akademik personel oylarıyla seçilen kelebek sembollü logo ile beraber kelebeğin taşıdığı anlam değişimi ve mücadeleyi temsil etmektedir. Aynı zamanda tırtılın topraktan gökyüzüne geçişine atfen ilmi, ruhani ve kalbi olarak yükselmeyi ifade ettiği belirtilmiştir.

RENK

Pantone 294C, Pantone 1375C ve Pantone 193C Renkler CMYK kodları ile de verilmiştir.

C: 100 M: 79 Y: 3 K: 16, C: 0 M: 45 Y: 95 K: 0, C: 4 M: 98 Y: 63 K: 18

TİPOGRAFİ

Kurumsal tasarımda Kiro yazı tipi kullanılmıştır. Yardımcı yazı karakteri ise Nexa Slab yazı tipi tercih edilmiştir.

GÖRSEL KİMLİK KİTAPÇIĞI

Kurum görsel kimlik kitapçığına sahiptir.

http://www.gtu.edu.tr/Files/basin_ve_halkla_iliskiler/kurumsal_ki mlik/GTU.pdf

1.Kesit

Amblemin arka planının açık renkle seçilmiş olması ele alınan kelebek figürünün öne çıkarılması ve uçuyor etkisinin yaratılması açısından önemlidir. Amblemin anlam çatısını 1.Kesit oluşturmaktadır. Yaratılan kelebek figürü ile özgürlük ve mücadele vurgulanmıştır. Tasarımda aşağıdan yukarıya izlenim gerçekleştirildiğinde kırmızı renk cesaret ve kuvvetini topraktan aldığını anlatmakta, orta kısımda sarı renkle gençliği ve entelektüel birikimi oluşturup son kısım olan ve gökyüzüne ve sonsuzluğa çağrışım yapılarak mavi renkte ve bilimsel görsellerle bütün birikimin evrene yansıtıldığı anlatılmaktadır. Kanadın sarı parçasının üzerinde atom fiziğine çağrışım yapılmıştır. Üstte yer alan iki mavi parçada ise biyolojik görsellerden hareketle geometrik tasarımlar ortaya konmuştur.

2.Kesit

Logoda görüntülerin bizde uyandırdığı duygular göz önünde tutulduğunda temsil edilen Gebze Teknik Üniversitesidir. Mavi renkle oluşturulan dikdörtgen yazı tasarımı Gebze üstten Teknik Üniversite altta olmak üzere içi dolu şekilde konumlandırılmış kurum ismi fonu beyaz renk renkle tasarlanmıştır. Yazı tipi olarak Kiro kullanılmış ve yardımcı karakter olarak Nexa Slab tercih edilmiştir. Beyaz renkle saflık ve doğruluk ve mavi renkle ise özgürlük ve şeref anlamları vurgulanmak istendiği söylenebilir.

Uzam/Mekan: Tasarlanan logoda imgenin dilsel göstergeler ve aynı zamanda soyut

imgesel görsel içerdiği görülmektedir. Soldan sağa incelendiğinde yatay kurum ismi yazılışı mekana yerleştirilmiş soyut imgesel tasarım bu yazının sağında yer

almaktadır. İlk öne çıkan 1.Kesittir. 2. Kesiti destekleyip mekanda bütünlük sağlamaktadır.

Zaman: Amblem ve logoda zaman kavramını kesin olarak belirleyebileceğimiz bir

gösterge yoktur. Tasarımın geçmişine, üretildiği döneme ve gelecekteki muhtemel durumuna eserdeki şifrelerle ulaşılabilir.

Anlatısal Düzey

Genel anlamda logoya bakıldığında kurum ismi ve yaratılmak istenen algı için oluşturulmuş imge bir arada kullanılmıştır. İmge ile seçilen mavi rengin ortak kullanılması devamlılığı sağlamıştır. Bu devamlılık görseli inceleyen insanda algısal bütünlüğün anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Yaratılan sol üstteki boşluk imgenin uçuyor pozisyonda olmasını kuvvetlendirip, yaratılmak istenen algı başarıyla verilmiştir.

İzleksel Düzey

Amblemde yer alan kelebeğin taşıdığı anlam değişimi ve mücadeleyi temsil etmektedir. Aynı zamanda kelebeğin oluşum aşamasında geçirdiği tırtıl evresinde toprakta gökyüzüne geçişine itafen ilmi, ruhani ve kalbi olarak yükselme anlatılmıştır. Kırmızı renk kelebeğin alt kısmında kullanılarak topraktan alınan güç ve kuvvet anlatılmış, sarı renk orta parçada öğrenilen bilgiyi ve gençlik ışığı ifade etmiş, son iki üst mavi parça ise edinilen bütün bilgi ve değerler bütünün evrene verilmesini anlatmıştır. “Bir ihtisas üniversitesi” sloganı ile alanı ve sınırlarını tıpkı logodaki semboller eşliğinde belirleyen Gebze Üniversitesi bu aktarım gücünü “Gebze Teknik Üniversitesi’nin misyonu; sahip olduğu yüksek eğitim ve araştırma kalitesindeki öğretim üyeleri, yüksek donanımlı laboratuvar ve araştırma merkezleri ve Türkiye sanayisinin merkezinde olan konumu ile bilimsel, etik ve toplumsal değerlere bağlı; toplumun, sanayinin ve bölgenin yararı için kaliteli eğitim-öğretim veren, bilimsel araştırmalar yapan, toplum ve sanayinin sorunlarına yönelik uygulamalı çözümler üreten bir üniversite olarak varlığını sürdürmektir.” İfadeleri ile betimleyen misyon belgesi ile kanıtlamaktadır. Aynı ifadelerin vizyon belgesindeki “Gebze Teknik Üniversitesi’nin vizyonu; temel, mühendislik ve sosyal bilimlerdeki bilginin gelişimine yön veren ve yüksek kalitede eğitim ve araştırma yapan dünya çapında lider bir üniversite olmaktır.” tanımı ile örtüştüğü görülmektedir.

Tablo 7.1. Gebze Üniversitesi ambleminin eyleyenler şemasına göre incelenmesi

Tablo 7.2. Gebze Üniversitesi Ambleminin İncelenmesinde Göstergelerin Düz ve

Yan Anlamları

Göstergeler Düz Anlam Yan Anlam

Kelebek Cansız, nesne Hareket,serbesstlik

Form, biçim Cansız, nesne Estetik, güzellik

Işık Cansız, nesne Belirtme, açıklık, uzam

Koyu leke Cansız, renk Bilinmezlik, karanlık

Açık leke Cansız, renk Gelecek, ışık

Sembol Cansız, nesne Bilim

Tablo 7.3. Gebze Üniversitesi ambleminin incelenmesinde gösterge çözümlemeleri

içinde yer alan temel karşıtlıklar

Şimdi Sonra

Bu dünya Gelecekdünya

Ben Öteki

Bilinen Bilinmeyen Sonluluk Sonsuzluk

Kelbek, motif ………...►Hareket ………...►Sosyal toplum (Gönderici) (Nesne) (Alıcı)

İnanma ………...►Sanatçı ………...► Kelbek, motif (Yardımcı) (Özne) (Engelleyici)

3.1.7.2.8. Ege Üniversitesi