• Sonuç bulunamadı

3.1 METODOLOJİ

3.1.7. Bulgular

3.1.7.2. Üniversitelerin Logolarının Göstergebilimsel Çözümleme Yöntemiyle

3.1.7.2.3. İstanbul Teknik Üniversitesi

Gösteren: İçiçe iki daireden oluşturulmuş geometrik şekil ve kurum ismine

verilmiştir.

Gösterilen: Arı sembolünün ise çalışkanlık, üretkenlik ve işbirliği gibi arıya

atfedilen özellikleri simgelenmiştir.

Betimsel Düzey

Amblem ve logo incelendiğinde mavi ve beyaz renklerin kullanıldığı görülmektedir. Amblem ve logoda görüldüğü üzere mavi renkle oluşturulan tipografi de RePublic yazı tipi kullanılmıştır. Renkler Pantone 295, Pantone 542 ve Pantone 872 ofset altın yaldız ve Beyaz renk kodları ile tasarlanmıştır. Kurumsal tasarımda RePublic yazı tipi kullanılmıştır. Kurumsal iç yazışmalar ise Times New Roman (12 pt.) ya da Arial (11 pt.) tercih edilmiştir. Arka fon rengi açıktır. Soldan sağa bakıldığında kurumun isminin kısaltılmış tasarımı mavi renkle oluşturulmuştur. 1 ve 3 rakamı diğer rakamlardan daha yukarda yer almaktadır. Bu tasarımın devamında içi içe geçmiş elips şeklinde dik konumlandırılmış iki daire arasında kurum ismi oval şekilde yazılmıştır ve kurumun kuruluş tarihi alt kısımda düz bir biçimde yer almaktadır. Bu iki dairenin ortasına ‘arı’ simgesi yerleştirilmiştir. Arının iki anteni, altı ayağı, tek gözü, iki kanadı ve gövdesi altı boğum şeklinde tasarlanmıştır. Arının sol kanat kıvrımı iki bölüme ayrılmıştır.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AMBLEM/LOGO/LOGOTYPE

Amblem ve Logo incelendiğinde mavi-beyaz ve altın yaldızı renkler kullanıldığı görülmektedir. Mavi renkle beraber özgürlük ve şeref, beyaz renkle saflık ve doğruluk, altın yaldızı ile ise aydınlık, ışık ve zenginlik anlamlarının anlatılmak istendiği söylenebilir. Arı sembolünün ise çalışkanlık, üretkenlik ve işbirliği gibi arıya atfedilen özellikleri simgelemektedir. Aynı zamanda arının yüksek

mühendislik, teknik bilgisine çağrışım yapıldığı söylenebilir. Güncellenen arı sembollüyle beraber tasarım sadeleştirilmiştir.

RENK Pantone 295, Pantone 542 ve Pantone 872 ofset altın yaldız

TİPOGRAFİ

Kurumsal tasarımda RePublic yazı tipi kullanılmıştır. Kurum içi yazışmalarda ise Times New Roman (12 pt.)

ya da Arial (11 pt.) yazı tipleri kullanılmaktadır.

GÖRSEL KİMLİK KİTAPÇIĞI

Kurum görsel kimlik kitapçığına sahiptir. http://www.itu.edu.tr/docs/default-

source/KurumsalKimlik-2017/it%C3%BC-kurumsal- kimlik-rehberi.pdf?sfvrsn=0

1.Kesit

Logoda görüntülerin bizde uyandırdığı duygular göz önünde tutulduğunda temsil edilen İstanbul Teknik Üniversitesidir. İlk bakıldığında merkezde ‘arı’ bizim hareket edeceğimiz gösterge olarak yer alıyor. Bu logoda en önemli kesit bu kesittir. Görünen figürün simgelediği duygu çalışkanlık, üretkenlik ve grup çalışmasıdır. Burada mavi-beyaz ve altın yaldızı renkler kullanıldığı görülmektedir. Mavi renkle beraber özgürlük ve şeref, beyaz renkle saflık ve doğruluk, altın yaldızı ile ise aydınlık, ışık ve zenginlik anlamlarının anlatılmak istendiği söylenebilir.

2.Kesit

Amblem ve logoda en belirgin olan yüzey arka plandır. Arka planın açık tonlarda olması birinci kesiti ön plana çıkarma arzusundan ve boşluğu simgeleme arzusundan kaynaklanmaktadır. Boşluğu ve kapalı olmasını simgelemektedir. Her kesit kendi

içinde bir bütünlüğe sahiptir. İkinci kesit birinci kesite göre oturmuş durumdadır. Bu kesitte beyaz renk 1. Ve 3. Kesiti ortaya çıkartmak amacıyla sade ve açık renktedir.

3.Kesit

Logonun bu kesitinde resim üzerinde çok fazla büyük alan kaplamasına neden bu kısım kurumun isminin kısaltılması ile oluşturulmuş ve logonun devamı ile aynı renk koduyla tasarlanmıştır. Amblemden daha büyük yer kaplayan bu kısım merkezin sol alt tarafında yer almaktadır. Renk tonu tek çeşitlidir. Kesitler arasında bir bütünlükten ziyade karşıtlık yaratılmıştır. Mavi renkle beraber özgürlük ve şeref anlamları logoda bütünlüğü oluşturmaktadır.

Uzam/Mekan: Kapalı ve sınırlı tasarlanan imgenin dilsel göstergeler içerdiği

görülmektedir. İki boyut bu yerleştirme okumaya bağlı ve iki boyutlu tasarlanmıştır. Oval ve yatay yazı stilleri kullanılmıştır. Uzamsal olarak üçüncü kesit okuyucuya en yakın olan kesittir. Anlamını bu kesitten alır. O kadar yakındır ki asıl görüntünün 3/1’ini kaplar. Hiçbir kesit birbirini destekler nitelikte değildir.

Zaman: Bu logoda şimdi ve geçmiş zamanlar vardır. Gelecek zaman çıkarımsal

olarak algılanabilir. Kurumun kuruluş tarihi 1773 olarak daha eski bir zaman olarak gösterilmiştir.

Anlatısal Düzey

Osmanlı İmparatorluğu Sultanı olan III. Mustafa’nın dönemine kadar uzanan üniversitenin logo incelendiğinde yer alan arı sembolünün çalışkanlık, üretkenlik ve işbirliği gibi arıya atfedilen özellikleri simgelediği söylenebilir. Aynı zamanda arının yüksek mühendislik, teknik bilgisine çağrışım yapıldığı gösterilmektedir. Sadeleştirilmiş arı sembollüyle beraber tasarım ilk bakıldığında logonun genel çerçevesini oluşturmaktadır.

İzleksel Düzey

Üniversitenin logosunda kullanılan arı imgesi kurumun öğrencilerine yaptığı çalışkanlık atfıyla beraber verimlilik ve grup işbirliğine gönderme yapmıştır. Amblem ve logo incelendiğinde mavi renkle beraber özgürlük ve şeref, beyaz renkle saflık ve doğruluk, altın yaldızı ile ise aydınlık, ışık ve zenginlik anlamlarının anlatılmak istendiği söylenebilir. Bu anlamda yaratılan anlam kurum kimliğinin bir mesaj iletmek isteğini ortaya koymaktadır. Mavi rengin yarattığı huzur ve dinginlik beyaz renkle beraber şeffaflık ve sadelik kazanmıştır. “Asırlardır çağdaş” sloganı ile köklü geçmişine ve çağdaş gelecek hedefine atıfta bulunan üniversite, çalışmaya ve üretmeye dönük logosu ile bu slogana gönderme yapmaktadır.Aynı şekilde logonun tasarımı ile “Bilim, teknoloji ve sanatta, uzmanlığı ve yaratıcılığı ile uluslararası, lider bir üniversite olmak.” vizyonu aynı çağrışım içerisinde değerlendirilebilinir. “İstanbul Teknik Üniversitesi’nin varlık nedeni bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişletmek ve uygulamaları ile toplumun ihtiyaçlarına cevap vermektir.” misyonuna uygunluğu yine logo tasarımından anlaşılabilir.

Eser eyleyenler şemasına göre incelendiğinde;

Tablo 3.1. İstanbul Teknik Üniversitesi ambleminin eyleyenler şemasına göre

incelenmesi

Arı ………...►Üretme, çalışma ………...►Sosyal toplum

(Gönderici) (Nesne) (Alıcı) İnanma ………...►Sanatçı ………...►Arı

Tablo 3.2. İstanbul Teknik Üniversitesi Ambleminin İncelenmesinde Göstergelerin

Düz ve Yan Anlamları

Göstergeler Düz Anlam Yan Anlam

Arı Cansız, nesne Çalışma,üretim

Form, biçim Cansız, nesne Estetik, güzellik

Işık Cansız, nesne Belirtme, açıklık, uzam

çizgi Cansız, renk Bilinme,kararlılık

Oval Cansız, nesne Açık, gizem, süreklilik

Gösterge çözümlemerinde eserde yer alan temel karşıtlıklar;

Tablo 3.3. İstanbul Teknik Üniversitesi Ambleminin İncelenmesinde Gösterge

Çözümlemeleri İçinde Yer Alan Temel Karşıtlıklar

Şimdi Sonra

Üretim Üretilmeyen

Ben Öteki

Bilinen Bilinmeyen Sonluluk Sonsuzluk

3.1.7.2.4. İstanbul Üniversitesi