• Sonuç bulunamadı

3.1 METODOLOJİ

3.1.7. Bulgular

3.1.7.2. Üniversitelerin Logolarının Göstergebilimsel Çözümleme Yöntemiyle

3.1.7.2.8. Ege Üniversitesi

Gösteren: Dalgalanan deniz ve üniversitenin baş harfi

Gösterilen: Üniversitenin adından dolayı dalga görseliyle sembolize edilir.

Renklerle de mavi dürüstlük, itibar, dinginlik, huzur ve güven anlamlarının altında üniversitenin baş harfiyle başlar.

Betimsel Düzey

Amblem ve logo incelendiğinde mavi ve beyaz renklerin kullanıldığı görülmektedir. Renkler CMYK kodları ile verilmiştir. CMYK: C: 100 M: 100 Y: 30 K: 10 ve C: 50 M: 0 Y: 5 K: 0. Kurumsal tasarımda Microgramma becker med extd yazı tipi kullanılmıştır. Kurum içi yazışmalarda ise yazı karakteri ise Euorstile ya da Calibri tercih edilmiştir. 3 daire iç içe şekilde tasarlanmış logoda en dışta mavi, ortada beyaz ve daha büyük 3. Daire de ise içi dolu mavi renk kullanılmıştır. 3. Daire içine üniversite adı ve kuruluş tarihi içi dolu beyaz renklerle oval şekilde yazılmıştır. Tarih kurum isminden daha küçük şekilde yazılmıştır. Bu dairenin de içinde açık mavi renkte 7 adet dalga formu yer almakta ve ortasında üniversiteni bulunduğu ilin ve denizinin ismi olan Ege’nin baş harfi küçük, içi dolu ve mavi renkle tasarlanmıştır.

EGE ÜNİVERSİTESİ AMBLEM/LOGO/LOGOTYPE

Logo incelendiğinde mavi-beyaz renkler kullanıldığı görülmektedir. Beyaz renk ile doğruluk ve saflık, turkuaz ve mavi renkle ise dinamik bir yapı oluşturulmaya çalışıldığı ve özgürlük, saygınlık, güç anlamlarının vurgulanmak istendiği söylenebilir. Ege denizi ve İzmir’in liman kenti olmasına atıf yapılarak oluşturulan dalga formu ve tam ortaya konumlandırılmış ‘e’ harfi logoyu oluşturan temel öğelerdir. Görsel kimlik kitapçığında logo çalışılmış ve ambleme yer verilmemiştir.

RENK

Renkler CMYK kodları ile verilmiştir. C: 100 M: 100 Y: 30 K: 10 ve C: 50 M: 0 Y: 5 K: 0

TİPOGRAFİ

Kurumsal tasarımda Microgramma becker med extd ve yazı tipleri kullanılmıştır. Kurum içi yazışmalarda ise Eurostile ya

da Calibri yazı tipleri kullanılmaktadır.

GÖRSEL KİMLİK KİTAPÇIĞI

Kurum görsel kimlik kitapçığına sahiptir. https://ege.edu.tr/files/ege.edu.tr/icerik/ege_kilavuz.pdf

1.Kesit

Logoda görüntülerin bizde uyandırdığı duygular göz önünde tutulduğunda temsil edilen Ege Üniversitesidir. Mavi renkle oluşturulan dış iki dairenin ilki mavi ikincisi beyaz olan çemberlerin içinde kalın, içi dolu ve mavi renkte dairesel geometrik şeklin içinde kurum ismi ve tarihi içi dolu ve beyaz renkte yer almaktadır. Oval yazılan yazı tasarımında Microgramma karakteri tercih edilmiş ve kurum tarihi yazıya göre daha küçük oluşturulmuştur. Beyaz renkle saflık ve doğruluk ve mavi renkle ise özgürlük ve huzur anlamları vurgulanmak istendiği söylenebilir.

2.Kesit

Kesitte görülen açık mavi renklerle oluşturulmuş şekiller dalga formundadır. 2.Kesit 3.Kesitin etrafını çevrelemektedir. Dalga formları ege denizinde yer alan İzmir ilinin bir liman kenti geçmişine atıf yapmaktadır. Güvenli bir liman olan bu kentin huzur ve güven çağrışımı dalga formlarının birbirine eşit tasarlanmasıyla anlatılmaktadır. 7 adet çizilen dalga formları arka planda dinamizmi sağlamış ve genel anlamda anlamı

yaratmıştır. Seçilen renkle beraber temizlik ve öğrencilerin bilgi edinme isteğine vurgu yapılmıştır. Beyaz renk psikolojik olarak dalga formlarını ortaya çıkarmış ve mavi renkle güven, huzur ve özgürlük anlamları yansıtılmıştır. Logo anlamını 2.Kesitten almaktadır.

3.Kesit

1. ve 2. Kesitin anlam kazanmasında 3.Kesit büyük rol oynamaktadır. Üniversitenin baş harfinin küçük harfle tasarlandığı 3.Kesit arka fonda beyaz renk ve harf ise içi dolu mavi renkle oluşturulmuştur. Mavi renkle 1. Kesitin renksel devamlılığı sürdürülmüştür.

Uzam/Mekan: Mekan dalga formlarıyla ve ‘e’ harfiyle tasarlanarak ege denizi

olduğu belirtilmiştir. Kapalı ve sınırlı tasarlanan imgenin dilsel göstergeler ve aynı zamanda soyut imgesel görsel içerdiği görülmektedir. İki boyut bu yerleştirme okumaya bağlı ve iki boyutlu tasarlanmıştır. Oval yazı stili kullanılmıştır. Uzamsal olarak 3. Kesit okuyucuya en yakın olan kesittir. Kesitler arası bütünlük sergilenmiştir. Logo anlamını 2.Kesitten almaktadır.

Zaman: Bu logoda şimdi ve geçmiş zamanlar vardır. Gelecek zaman çıkarımsal

olarak algılanabilir. Kurumun kuruluş tarihi 1955 olarak daha eski bir zaman olarak gösterilmiştir.

Anlatısal Düzey

Genel anlamda logoya bakıldığında kurum ismi ve tarihi bir arada kullanılmıştır. Amblemde yer alan dalga formları ile İzmir şehrinin güvenli liman geçmişine yapılan atıf aynı zaman denizin verdiği huzur ve özgürlük çağrışımlarıyla bütünlük

göstermektedir. Bu kompozisyonda 4 daire içiçe geçmiş şekildedir. En dıştaki lacivert renk kapsayıcı ve sınırlı bir alan yaratmıştır. İkinci beyaz daire logoyu öne çıkarmıştır. 3. Dairede ise kurum ismi ve kurum tarihi mavi dolgu içinde beyaz renkle oval şekilde tasarlanmıştır. 4. Dairede ise dalga formları açık mavi renkle oluşturulmuş ve renksel bütünlük korunmuştur. En içte ise kurum ismi küçük harfle mavi renkte içi dolu tasarlanmıştır.

İzleksel Düzey

Amblemde yer alan Ege denizi ve İzmir’in anlatıldığı orta kısımda yer alan dalga formu ve ‘e’ harfi mavi ve turkuaz renklerle dinamik bir yapı oluşturmuş ve özgürlük, saygınlık, güven ve huzur kavramlarının vurgulanmak istendiği bir tasarım yapılmıştır.” Huzurlu üniversite, kaliteli eğitim, aydınlık gelecek” sloganı ile aynı tasarım ifade edilmektedir. Ege Üniversitesi misyonuna bakıldığın da “Eğitim ve araştırma alanında bölgesel, ulusal ve evrensel gereksinimleri karşılayan; mesleki ve kültürel olarak donanımlı, değişime açık, bilimsel düşünceyi yaşam biçimi olarak benimsemiş bireyler yetiştiren; elde ettiği bilgi birikimini toplumun yararına sunan ve temel değerlerine bağlı bir üniversite olmak.” Tanımı ile merkezde üniversiteye gönderme yapmakta,” Bilim ve teknolojide öncü, ulusal ve uluslararası alandaki paydaşlar ile güçlü bir işbirliği ve iletişim ağı bulunan, yeşil, sürdürülebilir, erişilebilir ve yaşanabilir bir kampüse sahip, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına katkıda bulunan ve finansal yapısı güçlü bir üniversite olmaktır.” Vizyonu da yaşanılabilir kampüs ifadeleri ile özellikle huzur, dinginlik yöreye atıfta bulunmaktadır.

Eser eyleyenler şemasına göre incelendiğinde;

Tablo 8.1. Ege Üniversitesi ambleminin eyleyenler şemasına göre incelenmesi

“e” , dalga ………...►Hareket ………...►Sosyal toplum (Gönderici) (Nesne) (Alıcı)

İnanma ………...►Sanatçı ………...►“e” , dalga

Eser incelemesinde kullanılan göstergelerin düz ve yan anlamları;

Tablo 8.2. Ege Üniversitesi ambleminin incelenmesinde göstergelerin düz ve yan

anlamları

Göstergeler Düz Anlam Yan Anlam

“e” harfi Cansız, nesne Devinim, döngü

Form, biçim Cansız, nesne Estetik, güzellik

Işık Cansız, nesne Belirtme, açıklık, uzam

Koyu leke Cansız, renk Bilinmezlik, karanlık Açık leke Cansız, renk Gelecek, ışık

Daire Cansız, nesne Açık, gizem, süreklilik

Dalga Cansız, nesne Ruhsallık, sığınma,hareket

Tablo 8.3. Ege Üniversitesi ambleminin incelenmesinde gösterge çözümlemeleri

içinde yer alan temel karşıtlıklar

Şimdi Sonra

Ben Öteki

Bilinen Bilinmeyen Sonluluk Sonsuzluk

3.1.7.2.9. Gazi Üniversitesi